Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax weet weer wat winnen is • Amsterdammers klimmen naar 15de plaats na zege op Volendam

Vandaag een duel in de eredivisie:

Updates ontvangen van dit blog? Druk dan op het belletje

liveblog gesloten

NEC boekt na eerbetoon aan Dost een doelpuntrijke bekerzege op Roda JC

Met een overzicht van de vier duels in de KNVB-beker sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Bergwijn blij en opgelucht: 'Iedereen wil voor Van 't Schip vechten'

Het was een groot contrast met voorgaande wedstrijden. Ajax-aanvoerder Steven Bergwijn stond na afloop lachend voor de NOS-camera: "Ik ben blij met de overwinning, opgelucht. De druk zat erop, omdat we zo lang niet hadden gewonnen."

De 2-0 overwinning op FC Volendam, de eerste eredivisiezege sinds 12 augustus, en het frisse aanvalsspel van zijn team stemden Bergwijn blij. De aanvoerder vertelde dat de persoonlijke situatie van interim-coach John van 't Schip, wiens vrouw op 10 oktober op 55-jarige leeftijd overleed, hem en het team een extra motivatie had gegeven om alles te geven.

"Iedereen wil voor hem vechten", zei Bergwijn over de kersverse coach. "Honderd procent. Hij zit in een moeilijke periode en als je dan dit doet, is dat fantastisch. Als team wil iedereen daarom een stapje extra doen."

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Volendam

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Volendam

Stand: Ajax klimt naar 15de plaats

Stand eredivisie

Ajax wint onder coach Van 't Schip van Volendam en verlaat laatste plaats

Met interim-coach John van 't Schip voor het eerst aan het roer heeft Ajax de verfoeide laatste plaats in de eredivisie verlaten. De Amsterdammers wonnen door goals van Steven Bergwijn en Chuba Akpom in de tweede helft met 2-0 van FC Volendam.

Steven Bergwijn na de 1-0

AJA-VOL | 90+ Paal!

Chuba Akpom kan het feest compleet maken, maar raakt de paal. Het blijft bij 2-0.

Ajax - FC Volendam 2-0

AJA-VOL | 89' DOELPUNT AJAX!

Invaller Chuba Akpom raakt in de slotfase de lat en in de daaropvolgende corner kopt de spits wel raak. Het is zijn eerste doelpunt voor Ajax. De goal zorgt voor zichtbare opluchting in de Arena,

Ajax - FC Volendam 2-0

AJA-VOL | 71' Megakans Volendam!

De buit is nog niet binnen voor Ajax. Opeens kan Mühren alleen op doelman Ramaj af, maar de doelman redt. Even later redt Ramaj ook op een kopbal van Mirani.

Ajax - FC Volendam 1-0

AJA-VOL | 65' Applauswissel Martha

Ar'jany Martha verlaat onder luid applaus het veld. De linksback kende een prima debuut, maar kampte net met kramp. Anass Salah-Eddine is zijn vervanger.

AJA-VOL | 60' Meer kansen

Brobbey, aangever bij de goal van Bergwijn, kan de score meteen verdubbelen, maar schiet van dichtbij naast. Even later stopt Mio Backhaus een inzet van Gaaei en schiet Berghuis over.

Ajax - FC Volendam 1-0

AJA-VOL | 57' DOELPUNT AJAX!

Bergwijn breekt na weer een goede Ajax-aanval de ban. De linksbuiten trekt naar binnen en haalt verwoestend uit.

Ajax - FC Volendam 1-0

Steven Bergwijn opent de score

AJA-VOL | Tweede helft

Van 't Schip gaat verder met dezelfde 11 in het tweede bedrijf en ook geen wissels bij FC Volendam.

AJA-VOL | Rust

De eerste helft eindigt illustratief. Een goede aanval eindigt met een schot van Bergwijn op keeper Mio Backhaus en een schot van Taylor in de rebound dat de juiste richting mist (over). Het fris spelende Ajax van John van 't Schip staat bij rust nog op 0-0 tegen FC Volendam. Bij deze stand blijft Ajax achttiende en laatste in de eredivisie.

Steven Bergwijn

Cambuur verder ten koste van MVV

SC Cambuur, nummer 21 van de eerste divisie, heeft in de eerst ronde van de KNVB-beker opvallend weinig moeite met MVV Maastricht, de nummer 16. Rayan Buifrahi zet de bezoekers op voorsprong, maar via Sekou Sylla, Milan Smit (pen.), Michael Breij en Roberts Uldrikis wordt het nog voor rust 4-1 en dat is ook de eindstand.

Cambuur viert de 3-1 van Michael Breij

AJA-VOL | 29' Lat!

Na de sterke opening voor Ajax kruipt Volendam iets uit meer uit zijn schulp, resulterend in het eerste gevaar voor het Ajax-doel. Keeper Ramaj heeft een Volendamse corner niet klemvast, maar Mühren en De Haan kunnen niet profiteren.

Aan de andere kant is Bergwijn dicht bij een goal. De linksbuiten raakt de lat!

Ajax - FC Volendam 0-0

AJA-VOL | 15' Flitsende start

De Ajax-fans zullen af en toe even in de ogen wrijven. Het team van John van 't Schip oogt fris en vol vertrouwen en swingt zowaar in het eerste kwartier met enkele flitsende, snelle combinaties. Kansjes, voor onder anderen Kristian Hlynsson en Steven Berghuis, gaan er niet in. Debutant Martha speelt linksachter een opvallende en aanvallende rol.

Ajax - FC Volendam 0-0

Ar'jany Martha

AJA-VOL | 5' Eerste kans gaat mis

De eerste kans is voor de thuisploeg. Spits Brobbey legt knap terug, maar Berghuis schiet de opgelegde kans (ruim) naast.

Ajax - FC Volendam 0-0

John van 't Schip

AJA-VOL | Aftrap

De bal rolt voor de degradatiekraker Ajax-FC Volendam in de Johan Cruijff Arena. Slaagt Ajax erin de laatste plaats te verlaten?

Ajax voor de aftrap

'Van 't Schip zoekt naar een begin van herstel bij Ajax'

'Van 't Schip zoekt naar een begin van herstel bij Ajax'

Opstelling Ajax: debuut Martha

Daar is de eerste opstelling van Van 't Schip: de nieuwe coach van Ajax laat de 20-jarige Rotterdamse aanvaller Ar'Jany Martha debuteren tegen Volendam. Hij krijgt de voorkeur boven Gastón Ávila.

Martha kwam in 2019 over van Sparta naar Jong Ajax en speelde sindsdien 95 wedstrijden voor het beloftenteam.

Waarom mist Brobbey al die kansen?

Brian Brobbey was de afgelopen dagen onderwerp van gesprek aan menig voetbaltalkshowtafel. Over alle spelers van Ajax valt momenteel genoeg te zeggen, maar vooral de missers voor rust van Brobbey tegen PSV - de 5-2 nederlaag in die wedstrijd deed de Amsterdammers afdalen naar een verbijsterende laatste plaats - oogstten veel kritiek.

Waarom benut Brobbey, dit eredivisieseizoen goed voor vier goals in negen duels, zijn kansen niet vaker? Roy Makaay weet als geen ander hoe je kansen klinisch afmaakt. Wat is het geheim? De oud-spits van onder meer Feyenoord en voormalig Tor Phantom van Bayern München geeft in dit artikel op die vraag:

Van 't Schip terug in de Arena

John van 't Schip keert vanavond terug langs de lijn in de Johan Cruijff Arena. Afgelopen maandag werd bekend dat hij de opvolger is van Maurice Steijn, die vorige week na een dramatische seizoenstart vertrok bij de Amsterdamse club. Van 't Schip blijft tot het einde van het seizoen hoofdtrainer, daarna krijgt hij een functie in het technisch management.

Het is niet de eerste keer dat de 59-jarige Van 't Schip een tijdelijke functie gaat vervullen bij Ajax. In mei 2009 was hij ook één duel interim-trainer, destijds na het ontslag van Marco van Basten. Ajax eindigde dat seizoen als derde. Van 't Schip was ook als jeugd- en assistent-trainer actief bij de club.

2009: Van 't Schip interim-coach Ajax na vertrek Van Basten

Welkom!

Welkom in ons doordeweekse voetbalblog! We volgen vanavond de inhaalwedstrijd in de eredivisie tussen Ajax en Volendam op de voet. Het duel tussen de hekkensluiter en de nummer 16 begint om 20.00 uur in de Johan Cruijff Arena.

Daarnaast staan er ook vier wedstrijden in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi op het programma: Cambuur-MVV (18.45 uur), Top Oss-Eindhoven (20.00 uur), SJC-Willem II (20.00 uur) en NEC-Roda JC (21.00 uur).