Teleurstelling bij Brian Brobbey
NOS Voetbal

Waarom mist Brobbey al die kansen? 'Te vaak uit balans, afmaken kun je leren'

Een spits van Ajax ligt altijd onder een vergrootglas, zeker als het niet zo goed gaat. Maar als je club hekkensluiter van de eredivisie is en je als spits tegen de koploper drie open kansen in één helft mist, kun je je borst helemaal natmaken.

Brian Brobbey was de afgelopen dagen onderwerp van gesprek aan menig voetbaltalkshowtafel. Over alle spelers van Ajax valt momenteel genoeg te zeggen, maar vooral de missers voor rust van Brobbey tegen PSV - de 5-2 nederlaag in die wedstrijd deed de Amsterdammers afdalen naar een verbijsterende laatste plaats - oogstten veel kritiek.

"Het werk dat een spits van Ajax moet doen, is doelpunten maken", sprak oud-spits Pierre van Hooijdonk zondag in Studio Voetbal. "Als je vier open kansen krijgt in één helft en je maakt maar één goal, dan kan je als spits nooit goed hebben gespeeld."

Bekijk de discussie in Studio Voetbal over Brian Brobbey:

Brobbey mist drie open kansen, maar: 'Positief dat hij wel in die positie komt'

Het felst in zijn kritiek was Marco van Basten. "Hij heeft twaalf jaar lang in de opleiding van Ajax gezeten, maar nog steeds geen flauw idee wat hij moet doen voor de keeper", zei de voormalige wereldspits in voetbalprogramma Rondo.

"Het is echt ongelooflijk. Ajax roept elk jaar dat de opleiding zo goed is, maar als je deze jongen dagelijks training geeft, dan weet hij op een gegeven moment echt wel wat hij moet doen."

Het geheim van Makaay

Waarom benut Brobbey, dit eredivisieseizoen goed voor vier goals in negen duels, zijn kansen niet vaker? Roy Makaay weet als geen ander hoe je kansen klinisch afmaakt. Wat is het geheim?

"Je moet altijd op de juiste plek staan, rustig blijven voor de goal en in balans blijven. Op de juiste plek staan, dat heb je of dat heb je niet. De rest is allemaal te trainen", aldus Makaay, oud-spits van onder meer Vitesse en Feyenoord en voormalig Tor Phantom van Bayern München.

Brian Brobbey schreeuwt het uit na zijn treffer in Eindhoven

Op de juiste plek staan, dat kan Brobbey wel. "Het feit dat hij in een elftal dat niet draait zo vaak in die positie komt, is positief", zei Ibrahim Afellay zondag. "Dan heb je heel veel kwaliteit", meende Rafael van der Vaart. "Maar als spits word je afgerekend op goals. Daarin kan hij zich wel verbeteren", aldus Afellay.

Vallen na een schot

Makaay heeft wel een idee hoe Brobbey beter kan worden. "Hij is loeisterk en heel snel, maar hij is te vaak uit balans. Je ziet heel vaak dat hij valt na een schot. En dan is het moeilijk om de bal in de goede richting te krijgen. Hoe dat komt? Dat is moeilijk om van afstand te beoordelen, maar misschien is hij te wild en te gehaast."

De kritiek van Van Basten dat daar in de opleiding van Ajax al die jaren blijkbaar weinig mee is gedaan, kan Makaay wel begrijpen. "Het lijkt erop dat het in de basis beter had gemoeten. In balans blijven bij het afwerken is te trainen."

Makaay zelf weet dat als geen ander. "Afmaken kun je leren. In de jeugdopleiding van Vitesse heb ik vanaf mijn veertiende vier jaar lang onder trainer Frans Thijssen op afwerken getraind. Na de training vijftien of twintig minuten afwerken. En dat heb ik mijn hele loopbaan volgehouden, twee keer per week. Bij Bayern München samen met Bastian Schweinsteiger, met Oliver Kahn op doel. En bij Feyenoord met keeper Patrick Lodewijks."

Brian Brobbey baalt

Afmaken kun je dus leren. Maar de 21-jarige Brobbey kan wel degelijk ook scoren. Naast de drie enorme missers tegen PSV stond de benutte kans voor de 2-1, uit een aanval die hij bovendien zelf opzette.

Dit seizoen is Brobbey de vaste spits en speelt hij gemiddeld 76 minuten per wedstrijd. Dat is aanzienlijk meer dan vorig seizoen (48 minuten per wedstrijd, 13 goals) of het seizoen 2021/2022 (38 minuten, 7 goals).

Nu we toch naar de cijfers kijken: zo heel slecht zijn die van Brobbey dit seizoen ook weer niet, met vier doelpunten in negen wedstrijden, inclusief zijn goal in de gestaakte wedstrijd bij RKC Waalwijk.

Gemiddelde cijfers

Op basis van het Expected Goals-model van statistiekenbureau Opta (het aantal goals dat je van een speler mag verwachten, gebaseerd op de kwaliteit van zijn kansen) had Brobbey 5,1 doelpunten moeten maken. Dan valt 4 treffers nog best mee.

De dertien goals van Brobbey in seizoen 2022/2023

Brobbeys schotconversie, de verhouding tussen goals en schoten, is met 17 procent wel aanmerkelijk lager dan de topscorers Vangelis Pavlidis (34 procent) en Santiago Gimenez (33 procent), maar de spitsen van AZ en Feyenoord zijn dit seizoen dan ook de uitschieters. Brobbeys schotnauwkeurigheid, het aantal schoten dat op doel gaat, is met 46 procent over de hele eredivisie genomen vrij gemiddeld.

Voor een spits van de hekkensluiter zijn dergelijke cijfers helemaal niet slecht. Maar van een spits van Ajax wordt iets anders verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl