Oekraïneblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne vuurt kruisraketten af op de Krim

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne.


Video: oorlogsveteranen met verloren ledematen doen aan jiujitsu

Sinds het begin van de grootschalige invasie van Rusland vorig jaar hebben ruim 20.000 mensen in Oekraïne ledematen verloren. AP heeft een stuk over hoe sommigen van hen omgaan met psychologisch trauma door het beoefenen van de sport Braziliaans jiujitsu. De oorlogsveteranen vochten in de categorie "para jiujitsu" op een Oekraïens nationaal toernooi voor honderden toeschouwers in een van de sportcomplexen van Kyiv. Het hele verhaal is hier te lezen.

Bekijk de video:

Vechtsport tegen trauma's voor Oekraïense veteranen

'Poetin wil dat oorlog Oekraïne zo lang mogelijk duurt'

De Russische president Poetin hoopt dat door de situatie in Gaza en Israël de aandacht voor Oekraïne verslapt, dat mensen 'moe' worden van die oorlog, schrijft correspondent Rusland Iris de Graaf. Dat zou kunnen leiden tot opdroging van de westerse wapensteun aan Oekraïne. Poetin zei onlangs in een toespraak dat Oekraïne het alleen volhoudt vanwege de westerse hulp. Hij zei ook dat als de VS voor Israël kiest en Oekraïne geen wapens meer levert, dat land "binnen een week verslagen zal zijn".

Dat past precies in Poetins strategie om de oorlog zo lang mogelijk te laten duren. Hij denkt dat de tijd in het voordeel werkt van Rusland.

Lees het artikel van Iris de Graaf hier:

Video: Rusland test lancering ballistische raket

Het Russische ministerie van Defensie heeft vandaag beelden vrijgegeven waarop te zien is dat een onderzeebootkruiser in de Witte Zee een testlancering uitvoert van een ballistische raket die een kernkop kan dragen..

Rusland test Bulava-raket vanuit onderzeeër

"De nieuwe strategische nucleair aangedreven raketonderzeeër Imperator Aleksandr III lanceerde met succes een op zee gestationeerde intercontinentale ballistische raket 'Bulava' vanuit de Witte Zee over het slagveld van Kura op het schiereiland Kamtsjatka", luidt de videobeschrijving.

Het ministerie van Defensie zegt dat het afvuren van een ballistische raket het laatste onderdeel is van testen, "waarna een beslissing zal worden genomen om de kruiser toe te laten aan de marine." De strategische nucleair aangedreven raketonderzeeër is uitgerust met 16 ballistische raketten en moderne torpedowapens.

De Russische Poetin kreeg eerder deze week mondiale kritiek toen hij de Russische ratificatie introk van het zogenoemde CTBT-atoomtestverdrag. Hiermee acht Rusland zich formeel niet meer gebonden aan het verbod op het testen van kernwapens.

Oekraïne: 'Russisch oorlogsvoeringsysteem vernietigd'

Oekraïense strijdkrachten hebben een Russisch "Pole-21"vernietigd, een systeem voor elektronische oorlogsvoering, meldt The Kyiv Independent. De krant verwijst naar een Telegrambericht van de Oekraïense generaal Oleksandr Tarnavsky, een commandant die aan de zuidelijke frontlinies vecht.

Tarnavsky zei dat het systeem "ontworpen was om satellietnavigatiekanalen te onderdrukken", maar gaf geen verdere details. Omdat drones op gebied van verkenning van vijandelijke posities worden ingezet en ook om aanvallen uit te voeren, is elektronische oorlogvoering cruciaal.

'Modern Russisch schip lag op scheepswerf die getroffen is door Oekraïense raketaanval'

De commandant van de Oekraïense luchtmacht heeft volgens persbureau AP gezegd dat ten tijde van de raketaanval op Kertsj op de Krim gisteren, een van de modernste schepen van de Russische Zwarte Zeevloot op de scheepswerf lag.

Hij zei niet specifiek dat dit schip door de aanval beschadigd was. Oekraïne heeft de afgelopen maanden vaker aanvallen uitgevoerd op Russische marine-faciliteiten op de Krim. In september werden bij een Oekraïense raketaanval in de havenstad Sebastopol twee Russische schepen beschadigd. 24 mensen raakten gewond.

Later die maand werd het Krim-hoofdkwartier van de Russische marine in Sebastopol door een raketaanval verwoest.

Oekraïne bestookt de Krim met kruisraketten

Oekraïne heeft volgens Rusland vijftien kruisraketten afgevuurd op Kertsj op de Krim. Dertien van die raketten zijn volgens Rusland uit de lucht geschoten. Eén raket heeft een schip beschadigd, zegt het Russische ministerie van Defensie. De naam van het schip is niet genoemd. Volgens de hoogste luchtmachtcommandant van Oekraïne heeft Rusland daar een van zijn modernste schepen liggen.

"Ik hoop dat een ander schip de Moskva heeft gevolgd!" schreef de commandant in een Telegrambericht. Daarmee verwees hij naar het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot dat op 14 april 2022 door Oekraïense raketten tot zinken werd gebracht.

Zelensky: geen onderhandelingen met Rusland

De Oekraïense president Zelensky zegt dat dit niet het moment is om te onderhandelen met Rusland. Hij reageert daarmee op een bericht van NBC News, waarin gesteld wordt dat Amerikaanse en Europese functionarissen met Oekraïne hebben gesproken over welke concessies Oekraïne zou moeten doen voor vrede.

Volgens Zelensky hebben westerse leiders geen druk op hem uitgeoefend om te onderhandelingen met de Russen. "Niemand oefent op dit moment druk op mij uit", zei de president. Hij zei ook dat "zitten praten met Rusland en iets toegeven" niet zal gebeuren.

Von der Leyen: Oekraïne op goede weg voor EU-toetredingsonderhandelingen

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat Oekraïne op de goede weg is om te kunnen beginnen met de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. Bij een bezoek aan Oekraïne zei ze op een persconferentie: "Jullie hebben uitstekende vooruitgang geboekt".

Volgens Von der Leyen zijn de Oekraïners druk bezig met het doorvoeren van "ongelofelijke hervormingen". "Als het lukt, en ik ben daar zeker van, dan kan Oekraïne zijn ambitieuze doel bereiken om de volgende stap van het toetredingsproces te bereiken."

Komende woensdag komt er een EU-verslag uit over hoe het in Oekraïne gaat met verschillende hervormingen, zoals de economie en de rechtspraak. Op basis van dat rapport besluiten de Europese landen volgende maand of de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne kunnen beginnen.

De Oekraïense regering ziet het lidmaatschap van de Europese Unie als topprioriteit. President Zelensky zei op de persconferentie dat Kyiv druk bezig is met de strijd tegen corruptie, het verbeteren van de transparantie en het verminderen van de invloed van rijke oligarchen.

Overigens verwacht Von der Leyen dat er volgende week een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland komt. Het gaat onder meer om nieuwe import- en exportverboden en maatregelen tegen bedrijven uit niet-EU-landen die de sancties omzeilen. Het zou gaan om maatregelen gericht tegen de import van aluminium en op de handel in diamanten.

Von der Leyen en Zelensky

Een miljoen Nederlandse tulpenbollen voor Oekraïense kinderen

Het is een bijzonder cadeau: Nederlandse bloembollenkwekers hebben een miljoen tulpenbollen opgestuurd naar Oekraïne. Daar worden de tulpen in tuinen van scholen geplant. Een school in Irpin, een stad in de buurt van Kyiv, raakte vorig jaar zwaar beschadigd bij gevechten met Russische troepen. Leerlingen van die school waren de eersten die aan de slag gingen om 2000 bollen voor hun school te planten.

'Door dit vergeten ze even wat ze hebben meegemaakt'

'Westerse landen bespreken mogelijk vredesoverleg met Oekraïne'

NBC News zegt dat Amerikaanse en Europese functionarissen achter de schermen met Oekraïne hebben gepraat over een vredesoverleg met Rusland. Dat baseert de Amerikaanse zender op gesprekken met ingewijden. Er is in algemene zin gesproken over welke concessies Oekraïne zou moeten doen voor vrede, zeggen die bronnen. Volgens NBC zijn de westerse functionarissen bezorgd dat de strijd in een patstelling is beland. Ook zouden er zorgen zijn over dat Oekraïne bijna geen troepen meer heeft en worstelt met de rekrutering van nieuwe manschappen.

Amerikaanse regeringsambtenaren zouden ook hebben gezegd dat Oekraïne waarschijnlijk slechts tot het einde van het jaar of kort daarna de tijd heeft voordat urgentere discussies over vredesonderhandelingen gaan beginnen. De ambtenaren zouden verwachten dat Oekraïne meer tijd op het slagveld wil krijgen, vooral met de nieuwe wapens die zijn geleverd. "Maar het gevoel groeit dat het te laat is en dat het tijd is om een deal te sluiten", vertelde een voormalige hoge regeringsfunctionaris aan NBC News.

Er zijn bij de regering-Biden geen aanwijzingen dat Rusland wil onderhandelen met Oekraïne, zeggen de ingewijden. Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zegt dat "elke beslissing over onderhandelingen aan Oekraïne" is. "Wij blijven Oekraïne volledig steunen zolang zij hun vrijheid en onafhankelijkheid verdedigen tegen Russische agressie."

NBC citeert een Amerikaanse functionaris die zegt dat er nog ongeveer 5 miljard dollar over is voor steun aan Oekraïne. Volgens het Pentagon heeft de regering-Biden bijna 44 miljard dollar uitgegeven aan hulp aan Oekraïne, sinds het land in februari 2022 door Rusland werd binnengevallen. De publieke opinie over de steun voor Oekraïne in de VS lijkt te kantelen. Uit een peiling deze week bleek dat 41 procent van de Amerikanen vindt dat de VS te veel doet om Oekraïne te helpen, tegen 24 procent drie maanden geleden.

Ursula von der Leyen in Kyiv

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen is aangekomen in Kyiv voor een bezoek dat niet was aangekondigd. Volgens Oekraïense politici gaat Von der Leyen spreken in het parlement. Het bezoek komt kort voor een rapport dat de Europese Unie volgende week zal presenteren over de voortgang van Oekraïne op weg naar het EU-lidmaatschap.

Een van de voorwaarden daarvoor is de bestrijding van de wijdverbreide corruptie. President Zelensky kwam in 2019 aan de macht met de belofte die voor eens en altijd aan te pakken. Sindsdien zijn er lichte verbeteringen, maar nog altijd scoort Oekraïne slecht op de internationale lijstjes: zo steeg het op de index van ngo Transparency International van plek 126 in 2019 naar 116 in de laatste editie, ruim onder het slechtst scorende EU-land Hongarije, dat op de 42e plaats staat.

Lees meer over de bestrijding van corruptie in onderstaand artikel:

Oude vrouw wil niet, maar moet vertrekken van Oekraïense militairen

In de regio Donetsk wordt hevig gevochten tussen Russische en Oekraïense troepen. Het Oekraïense leger spoort inwoners aan om hun huis te verlaten.

Sommigen willen niet weg en sputteren tegen:

Oude vrouw wil niet, maar moet vertrekken van Oekraïense militairen

'Noch Rusland noch Oekraïne boekt vooruitgang met offensief'

Het Britse ministerie van Defensie zegt in zijn dagelijkse update dat noch Rusland noch Oekraïne terreinwinst boekt bij de offensieven die ze hebben ingezet. Oekraïne probeert al maanden aan de zuidelijke frontlijn een doorbraak te forceren. Rusland doet dat sinds vorige maand bij de stad Avdivvka in de oostelijke regio Donbas. Daarbij zouden al duizenden Russen zijn omgekomen.

Een belangrijke factor voor het uitblijven van een doorbraak is het ontbreken van een luchtoverwicht, zeggen de Britten. Beide partijen beschikken over een behoorlijke luchtverdediging. Dat weerhoudt hen ervan om gevechtsvliegtuigen in te zetten.

Een tweede probleem is de lengte van de 1200 kilometer lange frontlijn. Het bijeenbrengen van voldoende manschappen op de plek waar een doorbraak moet plaatsvinden gaat onvermijdelijk ten koste van de verdediging op andere plekken aan het front.

Een Oekraïense militair aan het front in de regio Cherson

Zelensky denkt nog na over presidentsverkiezingen volgend jaar

President Zelensky denkt nog na over het houden van verkiezingen begin volgend jaar. Dat zegt zijn minister Koeleba van Buitenlandse zaken. Het is nog niet zeker of ze doorgaan. De president is de "voor- en nadelen" aan het afwegen. Koeleba benadrukt dat het houden van presidentsverkiezingen tijdens de oorlog met Rusland ongeëvenaarde uitdagingen met zich meebrengt.

In 2019 werd Zelensky gekozen met 73 procent van de stemmen.

Geen gewonden, wel flinke schade bij drone-aanvallen Charkiv

De gouverneur van Charkiv heeft meer informatie gegeven over de drone-aanvallen van vannacht in zijn regio. Gouverneur Synjehoebov zegt dat er vier Shahed-drones op de stad neerkwamen. Niemand raakte gewond, maar acht burgers onder wie twee kinderen, waren wel in shock. Zij werden ter plekke door artsen nagekeken.

De drones richtten veel schade aan, onder meer aan een onderwijsinstelling en een woongebouw. Ook een dorp aan de rand van Charkiv kwam volgens Synjehoebov onder vuur te liggen. Daar brak brand uit in twee panden.

Op videobeelden is de schade in Charkiv en omgeving goed te zien:

Veel schade door Russische drone-aanval op Charkiv

VS komt met nieuw wapenpakket voor Oekraïne

De Verenigde Staten hebben een nieuw wapenpakket voor Oekraïne klaarstaan ter waarde van 425 miljoen dollar, omgerekend zo'n 400 miljoen euro. De regering van president Biden zal de leveringen later vandaag bekendmaken, maar de details zijn al uitgelekt.

In het pakket zit voor 300 miljoen dollar aan lasergestuurde munitie om Russische drones mee neer te halen. De overige 125 miljoen bestaat onder meer uit munitie voor de Himars-raketsystemen, antitankwapens en landmijnen.

Voor het leveren van deze wapens heeft Biden geen toestemming nodig van het Amerikaanse Congres, deels omdat hij uit bestaande voorraden put. De president heeft het Congres onlangs gevraagd om een steunpakket van 106 miljard dollar goed te keuren. Dat geld is niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor Israël en Taiwan. Vooralsnog is er geen meerderheid in het Congres voor dit steunpakket.

Oekraïense militairen gebruiken een Himars-raketsysteem bij Cherson, november 2022

Nachtelijke aanval op Charkiv met drones

Volgens de autoriteiten in Charkiv heeft Rusland vannacht een drone-aanval uitgevoerd op de op een na grootste stad van Oekraïne.

Gouverneur Synjehoebov en burgemeester Terechov zeggen dat de Russen een niet-militair doel raakten. Er brak brand uit, maar wat er precies in brand stond is niet bekendgemaakt. Beiden zeggen dat ze geen informatie hebben over slachtoffers.

Zelensky: Russische aanval bij Voehledar afgeslagen

Oekraïne heeft voorkomen dat Russische militairen konden oprukken naar Voehledar in het oosten van het land, zegt president Zelensky op Telegram. Volgens hem hebben de Russen zware verliezen geleden, zowel wat betreft manschappen als materieel. Hij geeft verder geen details. Rusland heeft niet op het bericht gereageerd.

Voehledar ligt enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Donetsk, waar het oostelijk en het zuidelijk front bij elkaar komen. Het is daarom van strategisch belang, ook omdat de stad dicht bij een spoorlijn ligt die het bezette Donetsk met de door Rusland geannexeerde Krim verbindt.

Rusland doet al meer dan een jaar pogingen om de stad in handen te krijgen. Ook in februari mislukte een offensief. Nieuwsuur maakte toen deze reportage:

Strijd om mijndorpje Voehledar

Poetin tekent voor opzeggen verdrag over testen kernwapens

President Poetin heeft zijn handtekening gezet onder een wet waarmee Rusland zich terugtrekt uit een verdrag dat alle nucleaire (test)explosies verbiedt, het zogenoemde Alomvattende Kernstopverdrag (CTBT). Hij wijst erop dat de Verenigde Staten het verdrag nooit hebben geratificeerd en wil op deze manier dat verschil rechtzetten.

De Russen zeggen dat ze niet van plan zijn om daadwerkelijk een kernwapen te testen, behalve als de Amerikanen dat wel doen. De laatste keer dat Rusland een kernwapen testte was in 1990, toen het land nog de Sovjet-Unie was. De VS heeft voor het laatst in 1992 een nucleaire testexplosie gedaan.

Omdat een aantal landen met nucleaire capaciteiten het CTBT uit 1996 nog altijd niet heeft geratificeerd of zelfs maar getekend, waaronder India, Pakistan en Noord-Korea, is het verdrag nooit in werking getreden. Wel is er een wereldwijde controle op kernexplosie uit voortgekomen.

Rusland hergroepeert voor nieuwe aanvallen op Avdiivka, meldt Oekraïne

Russische troepen zouden zich hergroeperen en hun verliezen herstellen bij de belegerde stad Avdiivka, in het oosten van Oekraïne. "De vijand blijft proberen Avdiivka te omsingelen, maar nu iets minder actief", zegt Oleksandr Shtupun, woordvoerder van het Oekraïense militaire commando Tavria.

Medio oktober probeerde Rusland de stad al opnieuw te omsingelen in een poging het Oekraïense leger te overweldigen met hun troepen en gevechtsvoertuigen.

Zuid-Korea: Noord-Korea heeft waarschijnlijk munitie naar Rusland gestuurd

Noord-Korea heeft waarschijnlijk raketten en verschillende soorten munitie aan Rusland geleverd ter ondersteuning van de oorlog in Oekraïne, meldt het Zuid-Koreaanse leger in een briefing aan journalisten.

Zuid-Korea verdenkt het buurland ervan dat het een onbepaald aantal ballistische korteafstandsraketten, antitankraketten en draagbare luchtafweerraketten naar Rusland heeft gestuurd. Daarnaast zou het land geweren, raketwerpers, mortieren en granaten hebben geleverd.

Oekraïne: meeste aanvallen sinds begin dit jaar

Volgens Kiev heeft Rusland de afgelopen 24 uur meer dorpen en steden aangevallen dan op enige andere dag dit jaar.

Op ruim honderd plekken verspreid over tien regio's voerde Rusland vandaag beschietingen uit, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Klymenko op Telegram. In vier regio's werden in totaal vier doden gemeld, nog eens veertien anderen raakten gewond.

Eerder vandaag werd een olieraffinaderij aangevallen bij de grote industriestad Krementsjoek, in het midden van het land. Daarbij vielen volgens de minister geen slachtoffers, maar waren brandweerlieden wel uren bezig met bluswerkzaamheden.

Staatsopera Charkiv wil optreden in de kelder

In de staatsopera in Charkiv kunnen binnenkort waarschijnlijk weer voorstellingen worden gegeven. In de kelder is een podium gebouwd met een geïmproviseerde orkestbak en er zijn rijen stoelen neergezet voor het publiek. Vrijdag was er al een generale repetitie voor theaterpersoneel en hun vrienden en familie.

Toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, werden alle grote evenementen in de stad, die vlak bij de grens met Rusland ligt, verboden. Charkiv is regelmatig het doelwit van Russische raketten, die vanwege de korte afstand al kunnen inslaan voordat de luchtalarmsirene zelfs maar is afgegaan.

De staatsopera en het ballettheater hopen van het stadsbestuur toestemming te krijgen om geregeld optredens te organiseren in de kelder van het gebouw, die in wezen dienst doet als schuilkelder.

Nieuwe regels voor voedselexport uit Oekraïne

De Oekraïense regering gaat een verplichte registratie invoeren van voedselexportbedrijven. Dat gebeurt om misbruik, zoals belastingontduiking bij de export van belangrijke agrarische goederen, te voorkomen.

Oekraïne is een van de grootste voedselproducenten en -exporteurs ter wereld, maar ambtenaren schatten dat tot een derde van de goederen bedoeld voor de export worden gekocht met contant geld, zonder dat daar de benodigde belastingen over worden afgedragen. Ook worden inkomsten in vreemde valuta soms vertraagd of illegaal verborgen op rekeningen buiten Oekraïne.

Volgens de nieuwe procedure mogen voortaan alleen partijen die geregistreerd staan in een landbouwregister van de staat goederen exporteren.

VN: 40 procent van Oekraïners heeft humanitaire hulp nodig

De Russische aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne leiden tot "onvoorstelbaar leed". Inmiddels heeft 40 procent van de bevolking humanitaire hulp nodig. Dat heeft de directeur van de VN-organisatie die de hulp coördineert gezegd in de Veiligheidsraad.

Volgens Ramesh Rajasingham zijn er duizenden burgers omgekomen bij aanvallen op huizen, scholen en markten sinds de Russische inval in februari 2022 begon. Officieel hanteren de Verenigde Naties een getal van 9900 omgekomen burgers, maar het werkelijke cijfer ligt volgens Rajasingham "zeker hoger".

De grootscheepse aanvallen beperken volgens de VN de toegang tot noodzakelijke voorzieningen als water, stroom, verwarming en internet. Zeker nu de winter gaat invallen, is dat een groot probleem voor met name "ouderen, gewonden en ontheemden".

'Aanval op olie-raffinaderij'

De Oekraïense luchtmacht zegt dat Rusland afgelopen nacht opnieuw aanvallen heeft uitgevoerd op militaire doelen. Ook belangrijke infrastructuur van het land zou doelwit zijn, waaronder de olieraffinaderij in Krementsjoek. Dat is een stad in het midden van het land, aan de Dnjepr.

De raffinaderij is getroffen, waardoor er brand uitbrak. Volgens de hoogste militaire bestuurder in de regio is de brand inmiddels geblust en is de situatie onder controle. De raffinaderij zou niet in bedrijf zijn geweest op het moment van de aanval. De olie-installatie is sinds het begin van de oorlog geregeld doelwit geweest van de Russen.

In totaal zouden er afgelopen nacht 20 Russische Shahed-drones zijn afgevuurd, waarvan er volgens Oekraïne 18 zijn onderschept. Ook is er sprake van een afgevuurde raket, ook die zou zijn onderschept.

De raffinaderij in Krementsjoek

VN: Rusland verantwoordelijk voor raketaanval Hroza met 59 doden

De mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties heeft "gegronde redenen" om aan te nemen dat Rusland verantwoordelijk was voor een raketaanval op een café in het dorpje Hozra begin oktober, waarbij 59 mensen om het leven kwamen. De slachtoffers waren daar samen voor de uitvaart van een gesneuvelde Oekraïense militair.

"We concluderen dat de raket die werd afgeschoten komt van het Russische leger", zegt Liz Throssel, een woordvoerder van de VN over het rapport.

Beschoten café na raketaanval op 5 oktober waarbij 59 Oekraïners omkwamen

Rusland houdt militairen aan voor vermoorden burgers in bezet Oekraïne

Russische autoriteiten hebben twee eigen militairen opgepakt na de moord op een familie in een bezet deel van Oost-Oekraïne. Negen dode burgers, onder wie twee kinderen, werden onlangs aangetroffen in een woning in Volnovacha, een stad ten zuiden van Donetsk. Ze zouden in de nacht zijn vermoord.

Ook Oekraïne is een onderzoek gestart naar de moorden. Mensenrechtencommissaris Dmytro Loebinets zegt dat de slachtoffers een verjaardag vierden en weigerden hun huis over te dragen aan de militairen. Russische media melden dat de aanslag is gepleegd met automatische vuurwapens met geluidsdempers.

De aanklager plaatste dit beeld van een onherkenbaar gemaakte, vermoorde burger op Facebook

Oekraïense corruptiebestrijder optimistisch: 'Er is een revolutie gaande'

Terwijl honderdduizenden Oekraïense militairen aan het front vechten tegen Rusland, vecht Daria Kalenjoek op een ander hardnekkig front: corruptie. Hoewel Oekraïne al jaren slecht scoort op internationale corruptielijsten, is de belangrijkste corruptiebestrijder van het land opvallend optimistisch.

Lees erover in onderstaand artikel:

Nederlandse F-16's half november naar Roemenië voor trainingen

De F-16's die Nederland heeft beloofd aan Oekraïne staan over twee weken in een trainingscentrum in Roemenië, meldt demissionair premier Rutte op sociale media. Hij had vandaag een videogesprek met de Oekraïense president Zelensky. Demissionair minister Ollongren van Defensie zei op 11 oktober al dat ze hoopte dat ze "binnen enkele weken" naar Roemenië zouden gaan.

Het trainingscentrum is opgezet door Nederland, dat met Denemarken het voortouw heeft genomen om Oekraïne zo snel mogelijk van F-16's te voorzien. Vanuit Nederland gaan er twaalf tot achttien straaljagers die kant op, meldde Ollongren eerder deze maand. In Roemenië worden Oekraïense piloten onder meer opgeleid om het vliegtuig te besturen.

Rutte sprak met Zelensky ook over het leveren van boten aan Oekraïne. Die moeten de alternatieve route voor de graanexport over de Zwarte Zee veilig houden. Rusland trok zich in juli terug uit de graandeal, waardoor een veilige doortocht voor schepen niet meer gegarandeerd is. Ook voert Rusland aanvallen uit op infrastructuur die belangrijk is voor de graanexport.

Verder zei Rutte tegen Zelensky dat "de verschrikkelijke situatie in Israël en Gaza ons niet afleidt" van de steun aan Oekraïne "tegen de nog altijd aanhoudende Russische agressie".

President Zelensky en premier Rutte videobellen met elkaar

Oekraïne: Rusland versterkt troepen rondom Bachmoet

Rusland heeft zijn troepenmacht rond de fel bevochte en verwoeste stad Bachmoet in het oosten van Oekraïne versterkt. Dat meldt de Oekraïense commandant Oleksandr Syrsky op Telegram. Ook is het Russische leger volgens hem in het gebied overgeschakeld op een offensieve tactiek. De situatie is volgens Syrsky moeilijk. Wel lijdt Rusland zware verliezen en kan het "zijn doelen niet bereiken", stelt de commandant.

Oekraïne meldt 1 dode en 5 gewonden bij Russische aanvallen

In de Zuid-Oekraïense regio's Cherson en Odesa zijn volgens Oekraïne vijf mensen gewond geraakt door Russische aanvallen. Ook viel er één dode: een 85-jarige vrouw die werd gedood bij zware beschietingen in de stad Cherson. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens het hoofd van het militaire bestuur van de stad werden er ook hoge gebouwen en sociale instellingen getroffen. Daarbij ontstond een brand waarbij een bewoner gewond raakte.

Ook werden er raketaanvallen uitgevoerd. Hierbij raakten vier arbeiders op een scheepswerf in de buurt van de Zwarte Zee in de regio Odesa gewond. Ook ontstond er schade aan een gebouw en apparatuur. Op beelden die Oekraïne deelt, is een explosiekrater te zien, net als kapotte ramen en twee vernielde voertuigen.

Rus opgepakt op bezette Krim op verdenking van verraad

Een Russische man wordt er door Rusland van beschuldigd dat hij geheime militaire informatie heeft gedeeld met Oekraïne, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. De man is opgepakt op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Het zou gaan om informatie over specifieke locaties.

De afgelopen maanden heeft Oekraïne de aanvallen op de Krim opgevoerd, onder meer op logistieke verbindingen die belangrijk zijn voor het bevoorraden van de Russische troepen in Oekraïne.

'Rusland valt Oekraïne aan met drones en raketten'

Rusland heeft Oekraïne vannacht opnieuw met gevechtsdrones en raketten aangevallen, meldt de Oekraïense luchtmacht. De raketten werden volgens de luchtmacht gelanceerd vanuit de door Rusland bezette oblast Zaporizja.

Gisteravond klonk in grote delen van Midden-Oekraïne het luchtalarm. Er werden explosies gemeld in de regio Cherson, maar ook in de omgeving van de hoofdstad Kiev.

Boven de oblast Dnjepropetrovsk zouden twee raketten uit de lucht zijn geschoten, meldt de gouverneur Lysak op Telegram. De resten zouden zijn neergekomen in het Dnipro-district, waarbij een gebouw van vijf verdiepingen beschadigd raakte. Er vielen volgens Lysak geen slachtoffers.

Russische Defensieminister: Westen wil conflict met Rusland laten escaleren

De Russische minister van Defensie Sjojgoe heeft gezegd dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten in Azië de stabiliteit ondermijnen in de regio Azië-Pacific. Dat schrijven Russische staatsmedia.

Sjojgoe zou de uitlatingen hebben gedaan op het Xiangshan Forum, het grootste militaire diplomatie-evenement in China. Volgens Sjojgoe verdoezelt de NAVO de opbouw van troepen in de regio Azië-Pacific door te pretenderen dat ze dialoog willen. De NAVO promoot volgens Sjojgoe een wapenwedloop in de regio. Om deze reden zou de militaire aanwezigheid zijn toegenomen, en zouden er vaker militaire oefeningen zijn.

"Westerse landen streven ernaar het conflict met Rusland te laten escaleren en het risico op een confrontatie met grote landen te vergroten", zei hij. "Dit zal ernstige gevolgen hebben."

Nieuw liveblog

Dit is een nieuw blog over de oorlog in Oekraïne. Lees hier het vorige Oekraïne-blog terug.