NOS NieuwsAangepast

Biden gaat nog stap verder: Oekraïne krijgt geavanceerd raketsysteem

De Verenigde Staten gaan toch geavanceerde raketsystemen naar Oekraïne sturen die "preciezer belangrijke doelwitten op het slagveld kunnen raken", zo kondigt president Biden aan in een essay in The New York Times.

Het gaat om het type M142 Himars, dat wordt uitgerust met raketten die een bereik hebben van maximaal zo'n 80 kilometer.

Biden zei maandag nog tegenover journalisten dat de VS niet van zins was mobiele, offensieve raketlanceerinstallaties te leveren aan Oekraïne. Het leveren van dergelijke systemen ligt gevoelig, omdat het Oekraïne met de juiste munitie in staat stelt doelen in Rusland te bestoken.

Een hooggeplaatste functionaris bevestigde maandag wel dat de optie om een systeem te sturen met raketten met een minder ver bereik nog op tafel lag. Voor die optie is nu dus gekozen. Biden zegt erover: "We moedigen Oekraïne niet aan om buiten zijn grenzen toe te slaan. We willen de oorlog niet verlengen door Rusland pijn te doen."

Biden zegt in The New York Times dat hij ervan uitgaat dat deze oorlog uiteindelijk zal eindigen in een onderhandeling. In de tussentijd, schrijft Biden, is het zaak om in een zo goed mogelijke positie aan die onderhandelingstafel te verschijnen zodat Oekraïne zijn voorwaarden in die onderhandeling kan afdwingen.

De Amerikaanse president zegt ook dat Amerika geen enkele druk op Oekraïne wil uitoefenen om een stuk van zijn grondgebied op te geven om zo een vrede of wapenstilstand te bereiken. Daarbij benadrukt Biden dat hij er niet op uit is om Poetin te verdrijven of troepen naar Oekraïne te sturen of Russische troepen aan te vallen.

"Het voordeel van de Himars is dat die op wielen staat, en daardoor relatief snel en simpel te verplaatsen is, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif. "Dat is belangrijk, want als je raketten hebt afgevuurd moet je daarna snel weg zijn."

Met het geleverde Himars-systeem wordt voor Oekraïne "een nadeel opgeheven", zegt De Kruif. "Het is beslist geen voordeel ten opzichte van de Russen. De Russen hebben al vergelijkbare systemen in bezit."

Relatief eenvoudig te bedienen

Volgens De Kruif zal de levering niet alleen effect hebben op de gevechten in de Donbas, waar de Russen vorderingen maken. "De gevechten om Izjoem en rondom Cherson zijn van meer belang. Als Izjoem wordt ingenomen, kunnen de Russen de Donbas deels insluiten en de Oekraïense troepen daar vernietigen. En in Cherson zouden Russen kunnen worden teruggedreven tot oost van de Dnjepr en de dreiging op Odessa zal afnemen."

Het systeem kan door Oekraïne relatief snel ingezet worden, denkt de oud-commandant. "Mogelijk worden Oekraïners al opgeleid in Polen en Roemenië, die deze systemen ook hebben. Dan heb je ook al een robuuste logistieke ondersteuning om de hoek. Daarnaast is het systeem makkelijker onder de knie te krijgen dan bijvoorbeeld de pantserhouwitser omdat het relatief eenvoudig te bedienen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl