Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Gakpo keert snel terug bij Liverpool • Ziekenboeg Ajax stroomt vol voor Utrecht-uit

Na ruim een week interlandvoetbal, wordt er dit weekend gewoon weer gevoetbald in onze vaderlandse competitie. Met onder andere de 'degradatiekraker' FC Utrecht-Ajax op het programma.

Daarnaast is er vanavond al een bijna volledige speelronde in de eerste divisie. Daarin zien we onder andere De Graafschap - Groningen en FC Emmen tegen ADO Den Haag.

Wil je automatische updates op je smartphone ontvangen? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag!

We houden ermee op voor vandaag. Vanavond wordt er nog flink gevoetbald in de eerste divisie en in de eredivisie voor vrouwen. Zo spelen de vrouwen van Feyenoord en SC Heerenveen tegen elkaar, die tot nu toe alles hebben verloren. Daarover lees je natuurlijk later op onze site.

Morgen zijn we terug met het eredivisie-liveblog. Want dan staan er een paar leuke wedstrijden op het programma:

  • PSV-Fortuna Sittard (18.45 uur)
  • RKC Waalwijk-Volendam (18.45 uur)
  • NEC-Almere City (20.00 uur)
  • Feyenoord-Vitesse (21.00 uur)
  • AZ-SC Heerenveen (21.00 uur)

Dan zien we je graag terug! Tot dan.

Huntelaar meldt zich ziek bij Ajax

Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn werkzaamheden bij Ajax tijdelijk neergelegd. De 40-jarige technisch manager heeft last van een burn-out. Een woordvoerder van de club bevestigt, na berichtgeving van VI, dat Huntelaar zich ziek heeft gemeld.

De voormalig topspits heeft bij de Amsterdamse club voornamelijk de focus op Jong Ajax. Bij het aankoopbeleid van de eerste selectie werd hij deze zomer niet betrokken door de toenmalige technisch directeur Sven Mislintat.

Het is niet duidelijk wanneer Huntelaar weer terug kan keren bij Ajax en wie zijn rol nu tijdelijk overneemt.

Klaas-Jan Huntelaar meldt zich ziek bij Ajax

Vlap mist wedstrijd tegen Heracles Almelo, Smal is terug

Michel Vlap mist zondag de uitwedstrijd van FC Twente tegen Heracles Almelo. De aanvallende middenvelder heeft een enkelblessure opgelopen.

Trainer Joseph Oosting heeft Mitchell van Bergen als zijn vervanger aangewezen. "Mitchell is een ander type speler", vertelde Oosting. "Dat betekent dat er een ander accent komt te liggen in onze manier van voetballen. Met Mitchell hebben we meer diepte in het spel. Hij mag het laten zien."

FC Twente staat derde op de ranglijst, met een achterstand van 3 punten op koploper PSV. Heracles is de nummer 8 van de competitie.

Bij FC Twente is Gijs Smal is hersteld van een kuitblessure en keert terug in de selectie van FC Twente. Joshua Brenet en Naci Ünüvar en Max Bruns zijn nog niet inzetbaar.

Gakpo keert snel terug bij Liverpool

Aanvaller Cody Gakpo zal snel terugkeren bij Liverpool, zegt trainer Jürgen Klopp op een persconferentie vrijdag. De aanvaller raakte eind september geblesseerd in een duel met Tottenham Hotspur, maar is nu op de weg terug.

"Hij heeft nu een keer volledig met de groep getraind. We moeten even kijken wat dit voor ons thuisduel van zaterdag met Everton betekent", vertelt zijn coach.

Gakpo miste door een blessure ook de interlands van het Nederlands elftal tegen Frankrijk en Griekenland.

Gakpo raakte geblesseerd in het duel met Tottenham Hotspur

Bosz ziet speeldagenkalender uitpuilen: 'Soms maar twee dagen rust'

PSV-trainer Peter Bosz ging vrijdag ook nog in op de volle speeldagenkalender voor voetballers. "We moeten daar zo goed en kwaad als het gaat, mee omgaan. Als je drie dagen tussen twee wedstrijden hebt, is dat prima te verteren."

Maar vandaag de dag zitten er soms maar twee dagen rust tussen.

Bosz ziet blessures ontstaan door vele wedstrijden: 'Soms maar twee rustdagen'

40-jarige Sinclair stopt als Canadees international

De Canadese voetbalster Christine Sinclair stopt als international, dat heeft de 40-jarige topscorer vrijdag aangekondigd. Sinclair wil nog wel blijven voetballen voor de Amerikaanse ploeg Portland Thorns.

De aanvalster maakte liefst 190 doelpunten voor Canada in 327 wedstrijden. Ze deed zes keer mee aan het WK en won bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio het goud met de Canadese ploeg.

De voetbalster liep op het laatste WK, in Australië en Nieuw-Zeeland, een bijzonder record mis. Sinclair had de eerste voetballer (mannen en vrouwen) kunnen worden die op zes verschillende WK's tot scoren kwam. Maar in de eerste wedstrijd miste ze een strafschop.

Scoren op een nieuw WK zit er dus niet meer in. "Eerlijk gezegd kun je niet eeuwig blijven spelen", zei Sinclair tegenover persbureau Reuters. "En dit lijkt me een goed moment om ermee op te houden."

Hint op Instagram

Sinclair hintte donderdag met een video op Instagram al op een mogelijk afscheid van de Canadese ploeg. De topscorer plaatste een korte video met voetbalschoenen die aan de lat van het doel hingen. 'What a run', schreef ze erbij.

Sinclair stopt op 40-jarige leeftijd als international van Canada

Ajax kent vier twijfelgevallen voor wedstrijd tegen FC Utrecht

Ajax mist zondag, in de wedstrijd bij FC Utrecht, mogelijk vier spelers. Steven Berghuis, Branco van den Boomen, Benjamin Tahirović en Devyne Rensch zijn allemaal twijfelgevallen door blessures. "Ik hoop dat de schade meevalt en dat ze zondag hersteld zijn", zegt Maurice Steijn op de clubsite.

Naast de twijfelgevallen is ook Silvano Vos niet okselfris, maar de middenvelder zou sowieso al niet meespelen tegen FC Utrecht. Hij is namelijk nog geschorst.

Ajax kan de drie punten in Utrecht zondag goed gebruiken. De Amsterdammers hebben na zes wedstrijden maar vijf punten vergaard en spelen zondag tegen de hekkensluiter. Bij verlies zakken de Amsterdammers in ieder geval even naar de 17e plaats op de ranglijst.

"FC Utrecht-uit is een mooie, maar traditioneel lastige wedstrijd. Zij hebben het zwaar, net als wij. Ik verwacht een pittig duel op het scherpst van de snede. Beide teams hebben een overwinning nodig", besluit Steijn.

Maurice Steijn mist mogelijk vier spelers

Jong FC Utrecht-Jong PSV afgelast

De wedstrijd tussen Jong FC Utrecht en Jong PSV in de eerste divisie gaat vrijdagavond niet door. Door de vele regen is het veld op Sportpark Zoudenbalch niet bespeelbaar, melden FC Utrecht en de KNVB.

De wedstrijd tussen de nummer 15 en 12 van de eerste divisie wordt op korte termijn ingehaald, zegt de bond.

WK-ganger Papu Gómez voor twee jaar geschorst

Zeventienvoudig Argentijns international Papu Gómez heeft een schorsing van twee jaar aan zijn broek gekregen wegens het gebruik van een verboden middel. Hij was tegen de lamp gelopen tijdens een onaangekondigde dopingcontrole in november 2022, kort voor het WK in Qatar.

Ondanks de positieve test kreeg Gómez, destijds nog speler van Sevilla, toestemming om aan het WK deel te nemen. De afgelopen februari 35 jaar geworden aanvaller stond twee keer in de basis - in de groepsfase tegen Saudi-Arabië (1-2) en in de achtste finales tegen Australië (2-1) - maar werd ook beide keren in het begin van de tweede helft gewisseld.

Peter Bosz: 'Lang is er niet bij en dat gaat langer duren'

Noa Lang is geblesseerd. Hij gaat dit weekend ook niet spelen bij PSV tegen Fortuna Sittard, zegt zijn trainer Peter Bosz. "En waarschijnlijk blijft dat ook niet tot dit weekend beperkt en zijn we hem langer kwijt". Hoelang dat precies is, vertelde de coach niet op de persconferentie. "Zijn blessure is ernstiger dan dat we hadden gehoopt."

PSV gaat de buitenspeler wat rust geven. "Hij heeft deze zomer ook maar amper vakantie gehad. Een paar dagen. En daardoor is het nu even te veel voor hem en doen we een stapje terug."

Daardoor mist PSV de komende tijd een van zijn belangrijkste aanvallers. Lang was al goed voor vijf doelpunten en één assist bij de Eindhovense ploeg. "We missen dan ook een goede voetballer", zegt Peter Bosz.

'Lozano ander type dan Lang'

Maar door de afwezigheid van Lang is er een mogelijkheid dat Yorbe Vertessen of Hirving Lozano gaat starten bij PSV. "Zulke blessures zijn een van de redenen waarom we een goede, brede, selectie hebben", legt de coach uit.

Hirving Lozano is wel een hele andere voetballer dan Noa Lang, zegt Bosz. "Noa is een speler die veel in de bal komt en dan zijn dribbels inzet. Lozano speelt wat directer richting de goal."

PSV nog zonder puntverlies

PSV is na acht duels in de Eredivisie nog zonder puntenverlies. Fortuna Sittard staat op de negende plaats. De club bleef in de eerste vijf competitieduels ongeslagen, maar verloor de laatste drie wedstrijden. Fortuna scoorde geen enkele keer in die duels en incasseerde tien tegentreffers.

Peter Bosz vertelt over de blessure van Noa Lang

Cillessen (nog) niet terug op doel bij NEC

Jasper Cillessen is weer fit, maar zit zaterdagavond op de bank bij NEC tegen Almere City. De 65-voudig international raakte vorige maand geblesseerd. Tweede doelman Robin Roefs maakte een dusdanig goede indruk tijdens de afwezigheid van Cillessen, waardoor trainer Rogier Meijer nog geen reden ziet de rollen weer om te draaien.

"Jasper heeft alleen deze week meegetraind", zegt Meijer tegenover De Gelderlander. "Hij moet eerst wat meer ritme opdoen op de training en dan kijken we verder. Omdat Roefs de afgelopen weken goed heeft gekeept, is de keuze ook wat makkelijker om hem wat langer de tijd te geven. Ik heb ook vertrouwen in hem. Jasper accepteerde mijn beslissing."

Clubpsycholoog Almere City voorlopig op non-actief na uitspraken over Steijn en Ajax-spelers

Clubpsycholoog Annemieke Zijerveld is voorlopig niet werkzaam bij Almere City FC, dat meldt trainer Alex Pastoor Omroep Flevoland. Dat hebben club en Zijerveld deze week besloten na de ophef die ontstond na haar interview in het NPO Radio 1- programma De Perstribune. Tijdens het interview leverde Zijerveld zondag harde kritiek op Ajax-coach Maurice Steijn en diens staf.

"Ik zie spelers die ontzettend onzeker zijn. Ik zie gebroken jongens. Maar waar het in mijn visie echt fout gaat, is bij de trainer en de staf. Dat gedrag stoort mij het meeste. Gefrustreerd gedrag op de bank, handen voor de ogen slaan, neerslachtig gedrag. Ik zie heel zwak leiderschap", zei ze.

Pastoor verklaart de beslissing om Zijerveld voorlopig niet te laten werken bij Almere City: "Alle ophef rondom Annemieke, dat heeft natuurlijk ook wat met ons allemaal gedaan. Wij zijn één en ze neemt even een stap terug. Maar we hopen wel met z'n allen, staf en spelers, dat ze wel weer terug komt. We hebben dit in goed overleg gedaan met elkaar, want nogmaals we zijn één. Ik zou er eigenlijk niks over zeggen, maar ik heb nu de dingen gezegd die ik wilde zeggen: ze zit morgen niet op de bank", aldus Pastoor.

Annemieke Zijerveld had flinke kritiek op Ajax: 'Ik zie heel zwak leiderschap'

Justin Bijlow keert terug onder de lat tegen Vitesse

Feyenoord-doelman Justin Bijlow keert zaterdagavond terug in de basis bij Feyenoord als de Rotterdammers een thuiswedstrijd spelen tegen Vitesse.

"Hij is fit. Hij oogt fris en heeft heel veel zin om weer te gaan keepen. Ik hoop dat hij morgen alleen niet heel veel te doen krijgt", zegt trainer Arne Slot vrijdag over zijn eerste keeper.

Bijlow keepte alleen de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal en de eerste competitiewedstrijd voor Feyenoord, tegen Fortuna Sittard. Daarna ging het mis voor de keeper, omdat hij voorafgaand aan het duel met Sparta zijn pols brak. Bijlow werd de laatste periode vervangen door Timon Wellenreuther, die nu weer tweede doelman is.

"Voor hem is het wat lastiger, omdat hij gewend raakte aan het keepen van de wedstrijden voor ons", vertelt Slot. "Maar ik heb hem voor de interlandperiode al verteld dat Bijlow weer gaat spelen."

Slot laat Bijlow weer keepen bij Feyenoord: 'Hoop dat hij weinig te doen krijgt'

Ajax loot Bayern, PSG en Roma

De vrouwen van Ajax kennen een pittige loting met Bayern München, Paris Saint-Germain en AS Roma. De Amsterdammers treffen daarmee meerdere Oranje-internationals in de poule: Lieke Martens en Jackie Groenen spelen bij PSG en Jill Baijings bij de Bayern, de kampioen van Duitsland. AS Roma is werd afgelopen seizoen voor het eerst kampioen in de Italiaanse competitie.

Groep C

Ajax zit in het balletje

Eén ding is zeker: Ajax zit in ieder geval in een balletje. Het bewijs is geleverd. Na de uitleg over de lotingprocedure gaat er dan ook echt geloot worden.

Champions League-loting begint bijna, Ajax in pot 4

De Champions League-loting voor de vrouwen van Ajax begint om 13.00 uur. De Amsterdammers zitten in pot 4, dat betekent dat ze mogelijk een zware loting kunnen verwachten.

Dit is de potindeling:

Pot 1 : Barcelona, Lyon, Bayern München, Chelsea

Pot 2: Paris Saint-Germain, Slavia Praag, Real Madrid, Rosengård

Pot 3: St. Pölten, Benfica, Häcken, Roma

Pot 4: Ajax, Paris FC, Eintracht Frankfurt, Brann

Linthorst verlengt contract bij Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles-middenvelder Evert Linthorst heeft zijn contract in Deventer verlengd. De 23-jarige middenvelder ligt nu vast tot medio 2025 en er is een optie voor een extra jaar.

Linthorst kwam in januari 2022 naar Go Ahead Eagles toe en speelde sindsdien 34 officiële duels. Dit jaar stond de middenvelder al zeven keer in de basisopstelling van trainer René Hake.

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe contract en het vertrouwen vanuit de club. Ik voel dat ik hier een betere speler kan worden en ga alles geven om bij te dragen aan een mooi seizoen", vertelt Linthorst op de clubsite.

FC Utrecht won voor het laatst in 2015

FC Utrecht uit altijd een lastige wedstrijd? Voor Ajax valt dat wel mee de laatste jaren, als we kijken naar de uitslagen.

De laatste thuisoverwinning FC Utrecht in de competitie op Ajax was in 2015. Het werd toen 1-0 door een doelpunt van Yassin Ayoub. Daarna won Utrecht alleen in 2020 nog thuis met 2-0 van Ajax in de halve finales van het bekertoernooi.

Yassin Ayoub scoorde de enige treffer tegen Ajax

Bijzondere statistiek voor Feyenoord

Feyenoord speelt dit weekend een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De Rotterdammers scoren er flink op los dit seizoen in De Kuip. In vier thuiswedstrijden scoorden de Rotterdammers maar liefst vijftien keer. Maar daar kan zaterdag misschien zomaar een einde aan komen.

Vitesse kreeg op 30-09-2018 namelijk voor het laatst een doelpunt tegen in De Kuip. Robin van Persie was de doelpuntenmaker.

Daarna volgden er drie edities van Feyenoord-Vitesse zonder doelpunt voor de Rotterdammers.

  • 25-04-2021: Feyenoord-Vitesse 0-0
  • 15-01-2022: Feyenoord-Vitesse 0-1
  • 28-05-2023 Feyenoord-Vitesse 0-1
Van Persie viert zijn doelpunt tegen Vitesse

Zo vader, zo zoon

Komt er een nieuwe Cristiano Ronaldo? Misschien is het zijn eigen zoon wel.

De 13-jarige Cristiano Jr. gaat namelijk voetballen in het Onder-15 team van Al-Nassr in Saoedi-Arabië, waar zijn vader ook speelt.

Het is alleen nog even afwachten of zijn kwaliteiten ook voldoende zijn om clubs te bereiken als Manchester United, Real Madrid en Juventus.

Dit staat er op het programma van het weekend

Even een rondje langs de velden. Hieronder zie je welke wedstrijden er op het eredivisieprogramma staan dit weekend en hoe de clubs er op dit moment voorstaan op de ranglijst.

  • NOS
    Dit is het programma voor het komende eredivisieweekend
  • NOS
    En dit is de stand na acht speelrondes in de eredivisie

400.000 euro voor Ajax, maar wat kan je ermee?

De vrouwen van Ajax plaatsten zich deze week voor de Champions League. Vanmiddag om 13.00 uur begint de loting voor dat toernooi. Door de plaatsing kreeg de vrouwentak van de Amsterdamse club alleen al een startbonus van 400.000 euro.

Vier ton is natuurlijk een hoop geld. Maar hoeveel je ermee kan is relatief. "In Nederland kun je er een jaarbegroting van een kleine club van rond maken," vertelt NOS-analyticus Leonne Stentler. "Ajax kan er wellicht meerdere spelers mee aantrekken, maar in het buitenland krijgen de grootverdieners vier ton per jaar."

Mazraoui wordt niet gestraft door Bayern München

Bayern München bindt geen consequenties aan de social media-post van Noussair Mazraoui. De rechtsback deelde, net als enkele ploeggenoten, een verhaal op Instagram waarin hij de Palestijnen de overwinning toewenste in de oorlog met Israël. De club besloot wel met Mazraoui in gesprek te gaan, maar daarmee is de kous nu af.

"Noussair heeft ons op geloofwaardige wijze verzekerd dat hij als vredelievend persoon terreur en oorlog resoluut afwijst", zegt directeur Jan-Christian Dreesen. "Daarnaast heeft hij verklaard terrorisme en terroristische organisaties te veroordelen."

Daardoor blijft de Nederlander, met een Marokkaans paspoort, deel uitmaken van de selectie van Bayern München. Maar door een blessure zal hij dit weekend in ieder geval niet in actie komen, meldt de Duitse club op haar site.

Noussair Mazraoui

Welkom!

Welkom in ons liveblog. Nadat we afgelopen week hebben kunnen zien hoe Oranje een grote stap richting het EK in Duitsland heeft gezet, gaan we ons nu weer opmaken voor een weekendje voetbal in onze eigen competities. Vanavond helaas nog geen eredivisievoetbal, maar uiteraard gaan we daar wel op voorbeschouwen.

Zo nemen we een kijkje in Utrecht, bij trainer Ron Jans. Hij kijkt vooruit op, zoals hij het zelf grappend noemt, de 'degradatiekraker' tegen Ajax. Ook beschouwen we met trainers Arne Slot en Peter Bosz voor op de wedstrijden van hun clubs.

Daarnaast zullen we zien hoe warm de balletjes zijn vandaag, want er wordt geloot voor de Champions League. De vrouwen van Ajax krijgen vanaf 13.00 uur te horen wie de tegenstanders worden.

En of dat nog niet genoeg is, zijn er vanavond ook nog negen wedstrijden in de eerste divisie, een bomvol programma dus.

Je leest er alles over in dit liveblog. Veel plezier!

Ron Jans