Vier ton voor Ajax na behalen Champions League: wat is het waard?
Susanne Morren
verslaggever vrouwenvoetbal
Susanne Morren
verslaggever vrouwenvoetbal
De vrouwentak van Ajax kan uitkijken naar een extraatje op de bankrekening. Door FC Zürich te verslaan, plaatsten de Amsterdammers zich gisteravond voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Dat levert alleen al 400.000 euro aan startbonus op.
FC Twente verloor met 1-2 van het Zweedse BK Häcken en bleef met lege handen achter.
Vier ton is een hoop geld. Maar hoeveel je ermee kan is relatief. Zo heb je er een klein appartement voor in een grote stad of een ruime vrijstaande woning op het platteland. Het is de linker teen van Noa Lang of bijna een derde van het jaarbudget van FC Twente Vrouwen (1,3 tot 1,5 miljoen euro).
"In Nederland kun je er een jaarbegroting van een kleine club van rond maken," vertelt NOS-analyticus Leonne Stentler. "Ajax kan er wellicht meerdere spelers mee aantrekken, maar in het buitenland krijgen de grootverdieners vier ton per jaar."
Verschil maken
Zaakwaarnemer Leoni Blokhuis weet daar alles van. Zij werkt met voetbalsters in Engeland, de sterkste competitie ter wereld. "Laat ik het zo zeggen, die vier ton is voor een Nederlandse ploeg meer dan voor een Engelse ploeg. Alleen de salarissen zijn hier al lager dan daar. In Nederland kun je er meer mee en echt een verschil maken."
Bondscoach Andries Jonker denkt daar anders over. "Die vier ton, dat lijkt hosanna", zei hij op de radio in Langs de Lijn En Omstreken. "Maar ik heb me erin verdiept en het valt eigenlijk wel mee. De kosten van spelen in de Arena zijn misschien wel meer dan 400.000 euro. Bovendien gaan de reiskosten ervan af. Je hebt drie uitwedstrijden met achttien speelsters en zeven man staf. Dan blijft er lang geen vier ton over."
Jonker gaat verder: "Het is wel fijn dat alle eredivisieclubs een kleine bijdrage krijgen. Vooral voor de onderkant van de eredivisie is het veel geld. Dat is goed voor de jeugdopleidingen, heel welkom."
Wat Ajax precies kan doen met de startpremie, weten we niet. In het Nederlandse vrouwenvoetbal wordt een beetje geheimzinnig gedaan zodra het over inkomsten, salarissen en transfersommen gaat. Stentler: "Ik hoor weleens wat, maar dat gaat allemaal via het informele circuit. In het buitenland zie je daar wel meer over."
Taboe
"Er rust een beetje een taboe op bedragen noemen", zegt Blokhuis. Tien jaar geleden schreef zij geschiedenis door voor het eerst in het Nederlandse vrouwenvoetbal een betaalde transfer af te ronden. Sherida Spitse, toen FC Twente, werd verkocht aan het Noorse LSK. Maar voor hoeveel? Dat mogen we niet weten.
Blokhuis: "Vaak teken je als speelster voor geheimhouding. Dat is een wens vanuit de clubs. Maar waarom dat is, vind ik moeilijk te zeggen. Eigenlijk is het ook helemaal niet zo heel spannend."
Toch zal Blokhuis het taboe niet doorbreken. "Ik voel mij daar niet de persoon voor."
Het blijft dus enigszins onduidelijk wat vier ton in het Nederlandse vrouwenvoetbal precies waard is. En op de vraag waar Ajax en Twente het eventueel in kunnen investeren, kregen we voorafgaand aan de duels van woensdagavond nauwelijks antwoord.
"Omdat we een beursgenoteerd bedrijf zijn, doen wij geen uitspraken over hoe deze gelden precies verdeeld worden, noch hoe deze geïnvesteerd worden", liet de persvoorlichter van Ajax weten.
René Roord, technisch manager bij FC Twente, kon iets meer zeggen. "Er zit een mate van beloning in voor de speelsters, maar de rest zal voor de club zijn."
Commercie
Stentler heeft wel een idee waar het geld naartoe kan gaan. "Bij FC Twente vertrekt Cailtin Dijkstra volgend jaar naar VfL Wolfsburg, dus zij hadden willen investeren in een centrale verdediger."
Blokhuis ziet, naast investeringen op het veld, ook kansen om te investeren in andere zaken. "Neem bijvoorbeeld commercie. Als je daar medewerkers in aantrekt, kun je op die manier ook nieuwe inkomsten genereren."