liveblog
NOS VoetbalAangepast

Nederland wint in Athene • Van Dijk zorgt voor ontlading: 'Stond veel druk op'

liveblog gesloten

Bedankt!

Dat was het vanuit Athene. Nederland heeft met de zege op Griekenland een reuzenstap gezet richting het EK 2024 in Duitsland. Het moest uiteindelijk gebeuren vanaf de penaltystip. Weghorst mistte voor rust, gelukkig deed Van Dijk het diep in de slotfase beter.

Een overwinning tegen Ierland of Gibraltar volstaat voor plaatsing voor het EK. "We zijn erbij", concludeerde bondscoach Ronald Koeman al.

Over een maand is de EK-kwalificatie weer terug, dus tot dan!

Dumfries: 'Hij raakte me van achter, honderd procent penalty'

Denzel Dumfries vatte de wedstrijd mooi samen: "We mogen trots zijn op dit resultaat. Misschien niet op hoe we gevoetbald hebben, maar wel op het resultaat." Hij sprak dan ook van grote ontlading. "Het is een heel compliment aan ons. "

Dumfries over strafschop: 'Hij raakt me van achter, 100 procent penalty'

Bekijk de samenvatting van Griekenland-Nederland

Samenvatting EK-kwalificatieduel Griekenland-Nederland

Weghorst: 'Was gewoon een slechte penalty'

Wout Weghorst was na afloop vooral opgelucht dat zijn team toch nog won, ondanks zijn gemiste strafschop. "Het was gewoon een slechte penalty", bekende hij na afloop.

"Er stond druk op met veel belangen. De omstandigheden maakten het moeilijk. Dit was denk ik het slechtste veld waar ik ooit op heb gespeeld."

Concluderend: "Voetballend verdient het zeker niet de schoonheidsprijs, dat is duidelijk. Maar op momenten als deze heb ik daar maling aan. Dit is een heel grote stap."

Weghorst speelde op het slechtste veld ooit: 'Met steentjes'

Volgens Koeman is EK-ticket binnen: 'We zijn erbij'

Bondscoach Ronald Koeman rekent vooruit en is er zeker van dat Nederland naar het EK gaat. Daarvoor volstaat één zege in de wedstrijden tegen Ierland en Gibraltar. "We zijn erbij", zegt Koeman.

In Duitsland zal het komende zomer beter moeten, weet de bondscoach. "Je ziet dingen gebeuren die je niet wil zien. We hadden de wedstrijd al lang moeten beslissen. Dan weet je dat zij in die laatste fase meer aanvallers brengen en niet meer denken aan posities. Je kan niet zeggen van 'zij scoren zeker niet'. Maar als je het zelf niet afmaakt, moet je oppassen dat je hem zelf niet tegen krijgt."

Koeman niet helemaal tevreden, maar EK is volgens hem binnen: 'We zijn erbij'

Reijnders: 'Gelukkig gaan we hier met drie punten weg'

Tijjani Reijnders zag dat Oranje rustig bleef, ook in de spannende slotfase toen Griekenland uit de defensieve stellingen kwam voor een slotoffensief. Nederland had al veel kansen gemist, de 0-0 bleef tot in blessuretijd op het scorebord. "Dan zeggen we ook tegen elkaar dat we rustig moeten blijven en niet te gehaast moeten gaan spelen. Gelukkig kwam Denzel aan het eind goed door die penalty forceert. En kon Virgil hem binnenschieten."

Virgil van Dijk schoot raak. Ontlading bij Oranje, frustratie bij de Grieken op de tribune. "Het was een lekker moment. Daarna was het opletten met alle flesjes die het veld op vlogen."

"We gingen hier naartoe om drie punten te pakken", zegt Reijnders. "Gelukkig gaan we hier met de punten weg. We zijn nu goed op weg."

Reijnders: 'Na de goal was het genieten, wel uitkijken voor de flesjes'

Reactie matchwinner Van Dijk

Nederland trok in de spannende slotfase drie punten uit het vuur. "Er stond heel veel druk op", bekent Virgil van Dijk. "Maar je wint hier wel, en ga je met een goed gevoel naar de volgende wedstrijden. We kunnen het dan afmaken, en dat gaan we doen."

Dat goede gevoel komt niet door het spel van vanavond. De wedstrijd was lang niet altijd goed, Van Dijk wijdt dat ook aan het veld. "Dat dit nog mag op dit niveau", verzucht de aanvoerder na afloop.

Hij schoot zijn ploeg in blessuretijd naar de winst, de strafschop was een spannend moment. "Je krijgt allemaal laserpennen op je gericht en de VAR die het nog even checkt." Maar Van Dijk bleef koel en schoot raak.

Van Dijk zorgt met winnende strafschop voor ontlading: 'Er stond veel druk op'

Bekijk de winnende goal van Van Dijk

Van Dijk schiet Oranje met late strafschop op voorsprong

Afgelopen! Nederland wint in Griekenland

Oranje heeft een enorme stap gezet richting kwalificatie voor het EK. De gewenste overwinning op Griekenland in Athene leek er lang niet te komen door onder meer een gemiste strafschop van Wout Weghorst, maar in blessuretijd schoot Virgil van Dijk raak van elf meter: 0-1.

Aan één zege in een van de komende twee wedstrijden tegen Ierland (thuis) en Gibraltar (uit) heeft Nederland genoeg voor een EK-ticket.

Door de 0-1 in Athene en de zege van Ierland in Gibraltar (0-4) ziet de stand er nu zo uit:

Stand in groep B

GRI-NED | 90+9' Nog een penalty? Rood voor Poyet

Diep in blessuretijd wordt Brobbey in de zestien onderuit gehaald. Krijgt Nederland ook een derde strafschop?

De scheidsrechter wordt naar de kant geroepen. Daar deelt hij eerst een rode kaart uit aan Gus Poyet, de bondscoach van Griekenland. Waarschijnlijk vanwege commentaar.

Die penalty komt er overigens niet. In de herhaling lijkt duidelijk te zien dat Brobbey wordt geraakt, al toucheert de Griekse verdediger ook de bal.

Griekenland - Nederland 0-1

GRI-NED | 90+3' Van Dijk scoort!

Raak, 0-1! Aanvoerder Virgil van Dijk gaat achter de bal staan. Hij stuurt doelman Vlachodimos de verkeerde hoek in en schiet Nederland op voorsprong.

Griekenland - Nederland 0-1

GRI-NED | 89' Tweede strafschop Oranje

De bal gaat weer op de stip! Dumfries wordt door Pavlidis onderuit gehaald in de zestien.

De VAR twijfelt, of heeft iets anders gezien, en roept arbiter Hernandez naar de zijlijn. Daar ziet de Spaanse scheidsrechter wat hij al dacht: strafschop voor Nederland.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 81' Slotoffensief Griekenland

Nederland moet nu op blijven letten. De Grieken brengen twee nieuwe spitsen, en geen onbekenden: Giakoumakis en Pavlidis zijn in het veld gekomen.

Nederland houdt EK-kwalificatie bij een gelijkspel in eigen hand, Griekenland niet.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 74' Griekse kans, Hartman naar de kant

Na acht hoekschoppen voor Nederland krijgen de Grieken nu voor het eerst een corner. Dat levert wel dreiging op, maar keeper Verbruggen wordt niet in verlegenheid gebracht.

Koeman voert zijn vierde wissel door: Micky van de Ven komt voor Quilindschy Hartman. Het centrale duo blijft Van Dijk-Aké. Van de Ven gaat zijn snelheid inzetten op de linkerflank.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 62' Koeman wisselt, debuut Brobbey

Joey Veerman en Brian Brobbey komen in het veld. Voor Brobbey is dat voor het eerst, hij maakt zijn debuut in het Nederlands elftal. Afgelopen vrijdag tegen Frankrijk (1-2) liet Koeman ook al vier spelers debuteren. De spits van Ajax is de negende speler die dit jaar debuteert in Oranje.

Xavi Simons en Wout Weghorst gaan naar de kant. Simons had geel op zak, Weghorst speelde een ongelukkige wedstrijd en miste voor rust een strafschop.

Griekenland voerde zojuist ook al drie wissels door. Bouchalakis, Fountas en Siopis zijn in de ploeg gekomen voor Kourbelis, Bakesetas en Koulierakis.

Griekenland - Nederland 0-0

België-Zweden in de rust gestaakt

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden is in de rust gestaakt. Eerder op de avond zijn in Brussel twee Zweedse personen vermoord. Volgens Belgische media zou het gaan om Zweedse voetbalfans.

GRI-NED | 52' Vlachodimos, Vlachodimos..

De keeper van de Grieken heeft, voorlopig, overal een antwoord op. Nu ook op het schot van Reijnders, die met een schot van dichtbij stuit op het been van Vlachodimos. Bij de volgende poging, Simons dit keer, staat hij aan de grond genageld maar de bal vliegt langs zijn doel.

Nog altijd geen doelpunt, maar de start van de tweede helft is veelbelovend.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 50' En dan ineens de Grieken

Het leek erop dat Nederland de wedstrijd na rust echt naar zich toe zou gaan trekken, maar krijgt nu een flinke waarschuwing. In de tegenaanval wordt Aké eruit gelopen, Ioannidis zoekt een gaatje in de korte hoek, maar Verbruggen liet daar weinig ruimte over en ziet de bal in het zijnet verdwijnen.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 48' Bergwijn net niet

Flinke kans voor Nederland, dat er twee minuten na rust plots heel snel uit is. Bergwijn onderschept de bal, Weghorst loopt mee maar doet vooral dienst als bliksemafleider.

Bergwijn doet het zelf, Vlachodimos komt goed uit en redt.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 46' Malen valt in

Donyell Malen komt in de ploeg, Lutsharel Geertuida is achtergebleven in de kleedkamer. Nederland gaat dus verder met vier verdedigers, drie middenvelders en drie echte aanvallers.

Griekenland - Nederland 0-0

Twee Zweden doodgeschoten in Brussel, crisisoverleg bij wedstrijd België-Zweden

Na de moord op twee Zweedse personen in Brussel, vermoedelijk voetbalfans, is er een crisisoverleg aan de gang bij de EK-kwalificatiewedstrijd België-Zweden. Er wordt overwogen om de wedstrijd bij rust stil te leggen, meldt Sporza.

De Zweedse veiligheidsverantwoordelijke deelde tijdens de wedstrijd mee dat de federatie nog niet officieel op de hoogte is van de moord op twee landgenoten.

Omdat de dader nog op de vlucht is, gaan alle bezoekende fans geïnformeerd worden om niet op straat te komen in de kleuren van het land.

GRI-NED | 45+4' Rust

Nederland is op veel vlakken de bovenliggende partij in Athene, behalve op het scorebord. Daar staat nog altijd 0-0, mede door de gemiste strafschop van Wout Weghorst.

Even daarvoor leek Oranje ook al een strafschop te hebben verdiend na hands van Masouras, maar die werd niet toegekend.

Bij de andere wedstrijd uit de groep van Nederland staat het inmiddels 0-2 voor Ierland. Na Ferguson scoorde ook Michael Johnston tegen Gibraltar.

Griekenland - Nederland 0-0
Gibraltar - Ierland 0-2

Weghorst mist penalty tegen Griekenland

GRI-NED | 44' Bergwijn bijna

Heerlijke pass van Van Dijk, Bergwijn duikt op achter de Griekse verdediger. De linksbuiten moet de bal in één keer nemen, vuurt richting het doel maar keeper Vlachodimos redt.

Nog wel een corner voor Nederland, maar die gaat eerst kort en dan terug. Het wachten is op de volgende aanval, komt er nog iets voor rust?

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 38' Kansen Reijnders en Weghorst

Na de gemiste strafschop was het weer even zoeken, maar nu gaat Oranje weer ten aanval. Reijnders probeert het van afstand, voor de derde keer al, maar zonder succes. Even later een nog grotere kans voor Weghorst na een actie van Bergwijn. Het is nog niet de avond van de spits. Hij komt niet tot een schot op doel en ook de vlag gaat nog omhoog: buitenspel.

Van Griekenland heeft Oranje weinig te vrezen. Bij balverlies zakken de Grieken ver terug, achterin soms met zes verdedigers op een lijn. De ploeg van bondscoach Poyet hoopt op een counter, maar wordt daaruit nog niet echt gevaarlijk.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 28' Weghorst mist

Oei, Wout Weghorst mist. Keeper Vlachodimos stopt zijn matige strafschop.

De teleurstelling is zichtbaar bij de spelers van Oranje, de Grieken schreeuwen het uit. Zo'n moment als dit geeft ze hoop dat er iets te halen is vanavond.

Griekenland - Nederland 0-0

Wout Weghorst

GRI-NED | 25' Strafschop Nederland

Nu gaat de bal wel op de stip! Penalty voor Nederland na een overtreding op Virgil van Dijk. De verdediger wordt bij een voorzet onderuit gehaald door Koulierakis en krijgt ook nog een schoen in zijn gezicht.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 19' Hands? Geen strafschop

Nederland heeft pech, Griekenland komt goed weg. Het lijkt toch echt alsof Masouras de bal met zijn arm over de achterlijn werkt. De scheidsrechter kan het niet goed zien of vindt het niets, de VAR grijpt niet in.

Griekenland - Nederland 0-0

GRI-NED | 14' Geel voor Geertruida

Geen vroege tegengoal. Daar heeft Oranje nog wel eens moeite mee, maar vanavond lijkt het goed te gaan. Bart Verbruggen vangt nu voor het eerst een bal, een zacht kopballetje van dichtbij. De eerste doelpoging komt uit een vrije trap na een overtreding van Geertruida, die geel krijgt.

Nederland heeft de wedstrijd vrij aardig onder controle, maar speelt nog te voorzichtig om Griekenland echt onder druk te zetten.

Griekenland - Nederland 0-0

GIB-IER | 8' Doelpunt Ierland

In die andere wedstrijd uit de groep van Nederland is de score geopend. Evan Ferguson zet Ierland op voorsprong in en tegen Gibraltar. Beide landen zijn geen bedreiging meer voor Nederland als het gaat om EK-kwalificatie.

Gibraltar - Ierland 0-1

GRI-NED | 6' Laserpennen

Daar zijn ze weer, de Griekse laserpennen. Ajax maakte er al kennis mee in de uitwedstrijd tegen AEK Athene, in ditzelfde stadion. Nu zien we in de openingsfase al groene lasers gericht op Nathan Aké.

Griekenland - Nederland 0-0

  • NOS
    Nathan Aké
  • NOS

GRI-NED | 1' Aftrap

Xavi Simons trapt af, de bal rolt in Athene. Het publiek laat zich gelijk horen, het wordt een avond vol gefluit als Oranje de bal heeft.

Griekenland - Nederland 0-0

Koeman had wel verwacht dat Griekenland met nieuw plan zou komen

Bondscoach Ronald Koeman was niet geheel verrast door de opstelling van Griekenland. De Grieken lijken hun ploeg te spiegelen aan de formatie van Oranje. "Ik had dit meer verwacht, dan dat ze weer hetzelfde zouden doen", vergelijkt hij het plan van Griekenland ten opzichte van de vorige ontmoeting. Toen won Oranje in Eindhoven met 3-0.

Koeman geeft ook uitleg over de keuzes voor Steven Bergwijn en Mats Wieffer. "We wilden met drie aanvallers spelen en ik vind Bergwijn beter dan Malen tussen de linies, aan de binnenkant. Met Wieffer en Reijnders hebben we veel loopvermogen op het middenveld. Reijnders gaat spelen tegen hun nummer 11 (Bakasetas). Daar moet je kort op zitten, en overheen gaan. Veerman speelt meer in de bal, daarom staat het nu zo."

Koeman over keuzes: 'Bergwijn goed tussen linies, Wieffer brengt loopvermogen'

Oostenrijk plaatst zich voor EK, Zweden uitgeschakeld

Oostenrijk heeft zojuist gewonnen van Azerbeidzjan, 1-0. Daarmee is Oostenrijk geplaatst voor het EK voetbal in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ralf Rangnick gaat samen met België, de huidige nummer één van de groep, naar het EK. Dat betekent dat de nummer drie uit groep F, Zweden, definitief is uitgeschakeld.

De Belgen en Zweden spelen straks, tegelijk met Nederland, tegen elkaar.

Warmdraaien

  • NOS
    Wout Weghorst gooit de armen los.
  • NOS
    Xavi Simons speelt met de bal.
  • NOS
    Oranje begint aan de warming-up.
  • NOS

Live: de voorbeschouwing

De uitzending op NPO 1 begint om 20.30 uur, net als de Langs de Lijn en omstreken op Radio 1.

Giakoumakis en Pavlidis op de bank bij Griekenland

Voormalig eredivisie-topscorer Giakoumakis, afgelopen vrijdag nog trefzeker tegen Ierland, zit op de bank bij Griekenland. Ook AZ-spits Pavlidis start niet. Bondscoach Poyet lijkt zijn ploeg te gaan spiegelen aan de formatie van Oranje.

Tsimikas, speler van Liverpool, staat op papier als linksbuiten. Hij zou ook als vleugelverdediger tegen Dumfries kunnen komen te staan.

De opstelling van Griekenland tegen Nederland

Basisplaatsen voor Bergwijn en Wieffer, Weghorst in de spits

Wout Weghorst is fit en start vanavond. Bondscoach Ronald Koeman kiest verder voor Steven Bergwijn en Mats Wieffer. De basisplaatsen voor die twee gaan ten koste van Joey Veerman en Marten de Roon.

Oranje speelt daarom, in tegenstelling tot vrijdag tegen Frankrijk, vanavond weer met drie aanvallers. Bergwijn en Xavi Simons op de flanken naast spits Weghorst.

De opstelling van Nederland tegen Griekenland

Spanning loopt op in Athene: 'Eigenlijk geen groepsduel, maar echte finale'

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg blikt vanuit het stadion in Athene vooruit op de wedstrijd.

'Eigenlijk geen groepsduel, maar echte finale'

Uitverkocht stadion, slecht veld

Hier gaat het gebeuren vanavond, in het Agia Sofiastadion. Normaal gesproken de thuishaven van AEK Athene, anderhalve week geleden nog tegenstander van Ajax in de Europa League.

Het stadion is uitverkocht voor de wedstrijd van vanavond vanavond. Dat lukt de Griekse ploeg lang niet altijd, maar de fans weten wat er vanavond op het spel staat. Uitverkocht betekent overigens niet dat elke stoel bezet zal zijn. De vakken rond de meegereisde fans van Oranje blijven leeg. Daarom is de capaciteit teruggebracht van 32.000 naar 25.000.

De grasmeester lijkt niet al te veel rekening te hebben gehouden met het belang van de wedstrijd, kijk zelf maar.

  • NOS
    Het Agia Sofiastadion waar Nederland vanavond speelt
  • NOS
    De grasmat
  • NOS
  • NOS
  • NOS

'Verbruggen heeft het meer dan prima gedaan'

Ronald Koeman verklapte al wel één van de elf namen van zijn opstelling. Bart Verbruggen staat na zijn debuut tegen Frankrijk in Amsterdam (1-2) opnieuw onder de lat. "Ik ben zeer tevreden over Bart en vond dat hij niet schuldig was aan beide goals", zei de bondscoach. "Hij heeft het meer dan prima gedaan."

Verbruggen was één van de debutanten tegen de Fransen. Ook doelpuntenmaker Quilindschy Hartman speelde zijn eerste interland, net als invallers Jeremie Frimpong en Micky van de Ven.

Wie staat er in de spits?

Wout Weghorst of Donyell Malen? Dat lijkt het grootste vraagteken voor de opstelling van het Nederlands elftal. Weghorst viel tegen Frankrijk geblesseerd uit en de vraag is of de spits fit genoeg is om te starten. Malen is het alternatief.

Zondagochtend in Zeist stond Weghorst gewoon op het trainingsveld voor de groepstraining. "Als daar geen dusdanige reactie op komt, kan hij meedoen. Ik denk dat hij fit is", zei Koeman.

Verder ligt het voor de hand dat de bondscoach in het cruciale EK-kwalificatieduel met Griekenland grotendeels vasthoudt aan zijn opstelling van afgelopen vrijdag.

Donyell Malen en Wout Weghorst

Charisteas en Anastasiou voorspellen lastige avond voor Oranje

In Griekenland kunnen ze niet wachten tot de wedstrijd vanavond begint, weten Angelos Charisteas en Yannis Anastasiou. De twee oud-spitsen uit Griekenland zijn goed bekend met het Nederlands voetbal. Charisteas, Europees kampioen met de Grieken in 2004, speelde bij Ajax en bij Feyenoord. Anastasiou maakte jarenlang goals op de Nederlandse velden, voor met name Roda JC en Ajax.

"Deze spelersgroep heeft het goede gevoel weer teruggebracht. Ze zitten in de ideale flow voor deze wedstrijd tegen Nederland", zegt Charisteas. "De spirit die bondscoach Poyet erin heeft gekregen, zie ik nu niet terug bij Oranje. Koeman heeft dat nog niet voor elkaar weten te krijgen. Ik denk eerlijk gezegd dat het in Athene heel lastig voor ze wordt om overeind te blijven."

"Voor het eerst in lange tijd zit het stadion weer vol. Je proeft echt bij de spelers en bij de mensen hier in de stad dat ze geloven dat ze Nederland kunnen verslaan en het EK kunnen halen", stelt Anastasiou.

Oud-spits Anastasiou wil 'vriend Koeman' verslaan en ziet kansen voor Grieken

NOS Voetbalpodcast

'Do or die' vanavond?

De clichétrommel ging open in aanloop naar de wedstrijd van vanavond. Tijdens het duel tegen Griekenland is het 'erop of eronder' en 'do or die' voor Oranje. Bij verlies heeft het Nederlands elftal directe plaatsing voor het EK namelijk niet meer in eigen hand.

Lees hier meer over de verschillende scenario's die zich vanavond kunnen voor voordoen:

Nederlands elftal live bij de NOS

De EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Griekenland is vanavond vanaf 20.45 uur live te zien op NPO 1 en via een livestream. Op NOS.nl en de app begint de voorbeschouwing al om 20.00 uur, vanaf 20.25 uur blikken we ook vooruit op televisie.

Welkom!

Goedenavond en welkom bij het liveblog over de EK-kwalificatiewedstrijd Griekenland-Nederland. Er staat veel op het spel in het Agia Sofiastadion. De Grieken hebben namelijk, met een wedstrijd meer gespeeld, een voorsprong van drie punten op Oranje.

De bovenste twee landen van de groep plaatsen zich voor het EK in Duitsland van volgend jaar. Bij gelijke stand telt het onderling resultaat. Nederland won het eerste duel met Griekenland ruim (3-0).

De aftrap is om 20.45 uur.

Stand in groep B