NOS VoetbalAangepast

Zweedse voetbalploeg rouwt na terreuraanslag België: 'In wat voor wereld leven we?'

Zweedse bondscoach onthutst na aanslag in Brussel: 'In wat voor wereld leven we?'

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden is maandag in de rust gestaakt, nadat eerder op de avond in Brussel twee Zweedse personen waren vermoord die in de Belgische hoofdstad waren voor de voetbalwedstrijd.

De Zweedse spelers kregen het nieuws door in de rust van de wedstrijd (1-1) en gaven aan niet verder te willen spelen. De spelers van België gingen daarmee akkoord.

De Zweedse voetballers Samuel Gustafson en Emil Holm wachten tot ze het stadion kunnen verlaten

De circa 35.000 aanwezige fans in het Koning Boudewijn-stadion werd gevraagd om op hun plaats te blijven zitten. Rond 23.45 uur meldde het Nationaal Crisiscentrum dat de supporters naar buiten mochten. De honderd à tweehonderd Zweedse fans vertrokken onder politie-escorte richting hun hotel zonder de Zweedse kleuren openlijk te dragen.

Pas om 04.00 uur vertrokken de laatste supporters uit het stadion, samen met stafleden van de Zweedse voetbalploeg. De voetballers vlogen direct terug naar Zweden.

De verdachte van de aanslag is Abdesalam L., een Tunesische man van 45 jaar, die illegaal in België verbleef. Hij werd dinsdagochtend vlak bij Brussel neergeschoten en kwam daarbij om het leven.

Tranen in de ogen

"We zijn verdrietig en hebben de tranen in de ogen", verklaarde de Zweedse bondscoach Janne Andersson maandagavond in een persconferentie na de gestaakte wedstrijd. "Bij de rust vernamen we dit ongelooflijke nieuws. Alle spelers wilden niet meer doorspelen."

"In wat voor wereld leven we?", vervolgde de 61-jarige oefenmeester. "In Zweden zijn er recent ook al veel slachtoffers geweest van wapengeweld."

  • AFP
    Tranen bij Zweedse fans na het bericht dat twee landgenoten voor het duel met België zijn omgekomen bij een terroristische actie.
  • Pro Shots
    Zweedse supporters op de tribune in het Koning Boudewijnstadion in Brussel
  • Pro Shots
    Zweedse supporters op de tribune in het Koning Boudewijnstadion in Brussel
  • Pro Shots
    Zweedse supporters op de tribune in het Koning Boudewijnstadion in Brussel

De Zweedse aanvoerder Victor Lindelöf verklaarde dat er in de rust snel overleg volgde met de Belgen. "We kwamen overeen om niet door te spelen", stelde de verdediger van Manchester United.

"Ook de Belgen vonden dat het de enige optie was om te stoppen. Het belangrijkste is dat de supporters veilig zijn. Hier in het stadion is het de veiligste plek voor hen."

Nadat de stadionspeaker had omgeroepen dat de wedstrijd niet zou worden hervat, klonk er applaus in het stadion. Later zong het publiek in het Koning Boudewijnstadion volgens Belgische media uit solidariteit met de Zweedse fans "tous ensemble" en "Zweden".

De schietpartij is gefilmd. De beelden in onderstaande video zijn door de NOS bewerkt, zodat op het moment dat een van de slachtoffers wordt geraakt alleen de schoten zijn te horen.

Beelden schietpartij Brussel

Op het scorebord werd de stand waarbij België-Zweden werd stilgelegd (1-1) vervangen door het woord 'peace'. Een deel van de Zweedse fans werd bovendien opgevangen in de perszaal van het stadion.

Persconferentie Belgische regering

Dinsdagochtend om 5.00 uur gaf onder meer de Belgische premier Alexander De Croo een persconferentie, waarbij meer details werden gegeven over de schietpartij.

De aanslag was even na 19.00 uur gisteravond in de buurt van het Place Sainctelette. Er werden meerdere schoten gelost. Twee Zweedse mannen kwamen daarbij om het leven. Een derde, een taxichauffeur, raakte zwaargewond, maar is buiten levensgevaar.

Premier De Croo sprak van "terroristische waanzin".

Premier België: 'Verdachte is een Tunesiër die illegaal in België verbleef'

In een video waarin de aanslag wordt opgeëist, wordt de Zweedse nationaliteit van de slachtoffers aangehaald als mogelijk motief. Begin dit jaar zorgde de radicaal-rechtse politicus Rasmus Paludan voor ophef in Zweden door in het openbaar een koran te verbranden.

Het Nationaal Crisiscentrum licht dat niet verder toe, maar zegt wel dat daardoor besloten is om plekken waar Zweedse mensen samenkomen extra te beveiligen. Het crisiscentrum zegt verder "geen enkele aanwijzing" te hebben dat de aanslag verband houdt met de oorlog tussen Israël en Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl