liveblog
NOS NieuwsAangepast

Premier: verdachte is illegale Tunesiër, nog niet opgepakt

In Brussel zijn gisteravond twee Zweden doodgeschoten. Mogelijk gaat het om een terreurdaad, de dader is nog spoorloos. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

liveblog gesloten

Blog gesloten

Het blog wordt gesloten. Lees de meest recente informatie in dit artikel:

Minister: overheid werd in 2016 gewaarschuwd voor verdachte

Minister Van Quickenborne (Justitie) zegt tijdens de persconferentie dat de Tunesische verdachte bij de Belgische politie bekendstond voor verdenkingen van mensenhandel, illegaal verblijf in het land en bedreiging tegen de staat. Hij vroeg in 2019 asiel aan, en dat werd een jaar later afgewezen. Daarna verdween hij van de radar.

De man verbleef toen al jaren in België, zegt de minister: de Belgische overheid zou al in 2016 gewaarschuwd zijn voor de man, omdat die met jihadistisch motief zou willen uitreizen naar conflictgebied. Dat heeft toen niet geleid tot actie vanuit de overheid.

Eerder dit jaar zou de verdachte een andere asielzoeker in België hebben bedreigd, via sociale media. Die andere man deed aangifte, en zei daarbij dat de verdachte in zijn thuisland al zou zijn vervolgd voor terrorisme. Dat laatste kon niet bevestigd worden door de Belgische politie, maar de verdachte kreeg hierna wel de opdracht te vertrekken uit België.

Premier: verdachte is illegale Tunesiër, nog niet opgepakt

De verdachte van de schietpartijen in Brussel is een Tunesische man, die illegaal in België verbleef. Dat heeft premier De Croo gezegd tijdens de persconferentie. Eerder noemden politiebronnen al de 45-jarige Tunesiër Abdesalem L. als verdachte, een man die in zijn thuisland al zou zijn vervolgd voor terrorisme.

De man is nog niet opgepakt, zegt De Croo. "Het dreigingsniveau blijft daarom op 4, we vragen iedereen om extra waakzaam te zijn." Plekken waar Zweedse mensen samenkomen in het land zullen extra beveiligd worden, zegt de premier.

Bij de aanslagen gisteren kwamen twee Zweedse mannen om het leven, een derde man raakte zwaargewond.

Premier België: 'Verdacht is een Tunesiër die illegaal in België verbleef'

Persconferentie De Croo terug te kijken via YouTube

Om 5.00 uur persconferentie premier De Croo en ministers

Om 5.00 uur geeft premier De Croo een persconferentie, samen met enkele ministers. Dat meldt de woordvoerder van De Croo:

Verdachte is 45-jarige Tunesiër, politie-actie in Schaarbeek

Er is een grote politieactie aan de gang in Schaarbeek, een gemeente ten noordoosten van Brussel. Een hele straat is er afgezet, meldt VRT Nieuws, dat gezien de omvang van de politie-actie ervan uitgaat dat die verband houdt met de schietpartijen. De pers wordt gevraagd om afstand te houden.

Verschillende Franse en Belgische media melden op gezag van bronnen bij de politie ook dat Schaarbeek ook de woonplaats is van de verdachte van de schietpartij, de 45-jarige Abdesalem L. Hierover is officiëel nog niets bekendgemaakt. L. zou illegaal in België verblijven en in zijn vaderland al zijn vervolgd voor terrorisme.

Belgische Moslimraad veroordeelt geweld in Brussel

De Moslimraad van België heeft het geweld in Brussel met klem veroordeeld, zo melden Belgische media.

De raad roept de autoriteiten op om "met de grootst mogelijke vastberadenheid op te treden om onze nationale gemeenschap te beschermen" en om "zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over deze import van conflicten die ons niet aangaan".

Zelf wil de Moslimraad de inspanningen versterken om "deze dodelijke ideologie en haar verwoestende impact tegen te gaan". De raad betuigt medeleven met de families van de slachtoffers en roept op "tot solidariteit en waakzaamheid", maar ook tot "gematigdheid en het afwijzen van stigmatisering in deze moeilijke tijden".

Stadion vrijwel leeg, Zweedse supporters onder politiebegeleiding naar hotel

Het Koning Boudewijnstadion is nu vrijwel leeg, zo meldt VRT Nieuws. De Zweedse supporters mochten als laatste naar buiten, en zijn met politie-escorte naar hun hotel gebracht. Volgens de voorzitter van de Belgische Voetbalbond zijn de Zweedse voetballers inmiddels onder politiebegeleiding naar het vliegveld gebracht, voor hun terugreis.

Wat weten we over de dader?

Nog veel is onbekend over de dader, zo vertelt correspondent Ardy Stemerding in Met het Oog op Morgen. Wat we wel weten: "Aan het begin van de avond dook er een man op met een opvallend oranje jas en een witte helm op, op een scooter. Op twee verschillende plekken in de stad, dicht bij elkaar, schoot hij twee Zweedse fans dood. Daarna reed hij weg, en hij is nog steeds voortvluchtig."

Iets later dook er een video op op sociale media, waarin een man in dezelfde outfit "zegt dat hij wraak heeft genomen voor de moslims, en dat hij een jihadist is. Het is niet duidelijk of dit te maken heeft met het conflict in Israël."

Volgens Stemerding is er nu een "enorme politiemacht" aanwezig in de stad, die klopjacht maakt op de dader.

Stadion wordt geëvacueerd

Het Koning Boudewijnstadion wordt vanaf iets voor middernacht geëvacueerd, zo meldt het Belgische crisiscentrum. "Volg de instructies van de hulpdiensten, keer onmiddellijk huiswaarts", zo luiden de instructies van het centrum.

Dader nog niet opgepakt

Het Federaal Parket zegt dat er één dader van de schietpartij in het centrum van Brussel geïdentificeerd is. Die dader is nog voortvluchtig.

"Het onderzoek loopt volop, er is nog niemand gearresteerd", zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt tegen de krant Het Laatste Nieuws.

Twee doden, een gewonde buiten levensgevaar

Bij de schietpartij in het centrum van Brussel zijn twee doden gevallen, bevestigt het Nationaal Crisiscentrum. De slachtoffers zijn Zweden. Een derde slachtoffer, een taxichauffeur, is gewond maar buiten levensgevaar.

De autoriteit spreekt van "een mogelijk terroristisch motief" en schrijft dat de aanslag op sociale media is opgeëist door iemand die zegt geïnspireerd te zijn door terreurgroep Islamitische Staat.

"Tijdens dezelfde boodschap werd de Zweedse nationaliteit van de slachtoffers aangehaald als mogelijk motief voor de daad", aldus het centrum. Vanwege de opeising op sociale media zijn "dringende veiligheidsmaatregelen genomen" om Zweedse voetbalsupporters in Brussel zo goed mogelijk te beschermen.

Volgens het Nationaal Crisiscentrum zijn er geen aanwijzingen dat de aanslag iets te maken heeft met de oorlog tussen Israël en Hamas.

Dreigingsniveau voor heel België omhoog

Het algemene dreigingsniveau voor België is verhoogd van 2 naar 3, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Dat betekent dat de dreiging 'ernstig' is. In Brussel en directe omgeving geldt sinds eerder vanavond het hoogste dreigingsniveau 4 ('dreiging zeer ernstig en imminent').

Macron spreekt van islamitische terreur

De Franse president Emmanuel Macron zegt dat Brussel "opnieuw is getroffen door een islamitische terreuraanslag". "Europa is geschokt", zei Macron, die op een top in Albanië is.

Emoties bij Zweedse voetbalfans in het stadion in Brussel

  • AFP
    Emoties bij Zweedse voetbalfans
  • AFP
    Ontzetting op de tribunes
  • AFP
    Supporters wachten af

Hoogste dreigingsniveau in Brussel

De terreurdreiging voor Brussel en directe omgeving is verhoogd naar vier, het hoogste niveau. Dat meldt het Belgische Nationaal Crisiscentrum.

"Er wordt een actieve waakzaamheid gevraagd. Vermijd onnodige verplaatsingen", schrijft de organisatie.

Het is voor het eerst sinds de aanslagen op het vliegveld van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek, in maart 2016, dat het hoogste dreigingsniveau van kracht is.

Fans bij gestaakte duel België - Zweden moeten in stadion blijven

In het Koning Boudewijnstadion in Brussel is het EK-kwalificatieduel tussen België en Zweden in de rust gestaakt vanwege de moord op de twee Zweden. Fans is gevraagd om in het stadion te blijven en de terreurdreiging in Brussel is verhoogd naar het hoogste niveau.

De Croo spreekt tegenover Zweedse premier over 'strijd tegen terreur'

De Belgische premier De Croo condoleert in een tweet de Zweedse premier. Verder zegt hij dat de landen samen optrekken "in de strijd tegen terreur".

Twee Zweden doodgeschoten in Brussel

In het centrum van Brussel zijn twee mensen doodgeschoten. De slachtoffers hebben de Zweedse nationaliteit, meldt de politie. Belgische media melden dat er mogelijk sprake is van een terroristisch motief, maar dat is niet bevestigd. De schutter is nog niet gepakt. Lees hier het artikel over de moordaanslag.

Agenten nabij de plek waar de twee Zweden werden geschoten