liveblog
NOS VoetbalAangepast

Met 4-3-3 draait Oranje het om tegen Ierland, dat wel wil maar niet kan

liveblog gesloten

Bedankt!

We houden ermee op hier in Dublin. Het was een bewogen voetbalavond, eentje die dramatisch begon voor Oranje en uitstekend eindigde. De switch van het speelsysteem bleek de sleutel.

"Oranje moet kunnen veranderen van systeem, mijn taak is te kiezen wanneer", zijn de wijze woorden van bondscoach Koeman, waarmee u rustig kunt gaan slapen.

Half oktober is de EK-kwalificatie weer terug, dus tot dan!

Of lees anders toch nog even onderstaand verhaal met de reactie van Koeman na de zege op Ierland:

Bekijk hier reacties van Van Dijk, De Jong, Flekken en Gakpo

Matchwinnaar Weghorst snapte niet dat hij niet begon tegen Ierland: 'Was verrast'

Matchwinnaar Weghorst snapte niet dat hij niet begon tegen Ierland: 'Was verrast'

Bekijk de samenvatting van Ierland-Nederland (1-2)

Samenvatting EK-kwalificatieduel Ierland - Nederland (1-2)

De nieuwe stand in groep B

De stand in groep B

IER-NED | 90+6' Klaar, Oranje wint!

Na een nogal matige eerste helft draait Oranje het na rust om door 4-3-3 te gaan spelen. Ja, de Ieren hadden een slotoffensief, maar eigenlijk had Oranje na rust geen grote problemen. Een belangrijke overwinning voor Oranje.

IER-NED | 90+5'

Nog één lange ingooi... Nee, via Weghorst in de handen van Flekken. De zege lijkt binnen, de o zo belangrijke overwinning.

IER-NED | 90+2' De hoek in

Goed werk van Lang, die een paar Ieren dolt in de hoek en een corner versiert. Een paar minuten gewonnen... Maar daar komen de Ieren weer met een ziekenhuisbal naar voren.

Ierland-Nederland: 1-2

IER-NED | 90' Vijf minuten extra

Oei, vijf minuten extra tijd. Het gaat nog even spoken in Dublin.

Ierland-Nederland: 1-2

IER-NED | 89' Overleven voor Oranje

Het is overleven nu voor Oranje, voetballend zakt het nu helemaal weg. Ierland geeft nog een keer alles dat het heeft. Het is vrouwen en kinderen eerst nu.

Ierland-Nederland: 1-2

IER-NED | 83' Ieren willen wel, maar...

Ierland wil zo graag, het liefst rennen ze met elf man tegelijk naar voren. Soms lijkt het of ze dat ook echt doen, en dat levert Oranje veel ruimte op in de omschakeling. Eén keer scherp blijven in de counter en het is beslist. Wat een ruimte, maar Oranje komt maar niet tot een schot op doel.

Dat geldt overigens ook voor Ierland, dat zelden voor de neus van Flekken verschijnt. De Oranje-doelman, die na rust een veel stabielere indruk maakt dan voor rust, hoeft slechts een paar dramatisch gegeven voorzetten uit de lucht te plukken.

Ierland-Nederland: 1-2

Weghorst in de tang

IER-NED | 78' Ierland moet naar voren

Ierland heeft twee keer gewisseld en zal een slotoffensief willen starten, ze moeten winnen. Ze doen het met heel behoorlijk voetbal, en felle duels. Zo blijft Reijnders na een flinke beuk van Duffy lang liggen. Erna begint Ierland steeds beter te voetballen. Het thuispubliek merkt ook dat Ierland beter wordt en gaat erachter staan.

Intussen komt Noa Lang erin voor Gakpo.

Ierland-Nederland: 1-2

IER-NED | 68' Koeman wisselt weer

De Ieren zullen moeten komen, maar als Oranje zo speelt wordt het lastig voor ze. Ierland zal zich met vechtvoetbal terug moeten knokken, ze moeten immers winnen. Ierland brengt wat nieuwe krachten in en plots wordt het even agressief. Hier en daar wat opstootjes. Precies wat Ierland wil. Kijken of Oranje rustig kan blijven, zich niet gek laat maken en blijft voetballen.

Koeman wisselt vrij snel erna. Teun Koopmeiners komt erin, Malen gaat eruit. Simons gaat naar rechtsbuiten. Misschien dat Koeman met Koopmeiners op het middenveld iets meer fysieke kracht erbij wil hebben, als daar met de feller wordende Ieren de duels uitgevochten zullen worden.

Ierland-Nederland: 1-2

Koeman in gedachten verzonken

IER-NED | 62' Oranje controleert

Het is alsof je naar een andere wedstrijd zit te kijken na rust. In de andere formatie (4-3-3) controleert Oranje de wedstrijd ineens. Opbouwend ziet het er stukken beter uit. De Jong krijgt als enige verdedigende middenvelder, spelverdeler, de ruimte die hij nodig heeft. Simons is aanspeelbaar tussen de linies en Weghorst loopt te sleuren in de spits.

Doen de Ieren nog mee? Je ziet ze totaal niet meer.

Ierland-Nederland: 1-2

IER-NED | 56' Goal Oranje!

Wout Weghorst scoort! Het is een schitterende aanval. Het lepe passje van De Jong achter de laatste linie op Dumfries is met veel gevoel gegeven en de assist van Dumfries (met het hoofd) op Weghorst is afgemeten.

Weghorst maakt het nog knap af, na een stuit stuurt hij de bal zo langs de doelman.

Ierland-Nederland: 1-2

Fraaie aanval Oranje tegen Ierland: Weghorst zet Nederland op 2-1

IER-NED | 50' Bijna Simons

Nederland is veel beter begonnen aan de tweede helft dan het begon aan de eerste helft. Groots is het allemaal niet ineens, dat kun je ook niet verwachten, maar Nederland laat net wel de mooiste aanval van de wedstrijd zien. Na wat vlotte combinaties komt de bal in de rechterhoek bij Dumfries die goed terugtrekt op Simons. Maar zijn schot vanaf een meter of elf wordt gekraakt.

Ierland-Nederland: 1-1

IER-NED | 49' Oranje in 4-3-3

Na de dubbele wissel is Oranje anders gaan voetballen: Oranje speelt 4-3-3. En wel zo:

  • VERDEDIGING: Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké
  • MIDDENVELD: Reijnders, Simons (punt naar voren), De Jong (als nummer 6)
  • AANVAL: Malen, Weghorst, Gakpo

Dit moet er toch tot gaan leiden dat Nederland meer aan het voetballen zal toekomen.

Ierland-Nederland: 1-1

IER-NED | 46' Gaan we weer, met 2 Oranje-wissels

We spelen weer in Dublin. En Koeman heeft twee keer gewisseld:

  • Reijnders en Weghorst erin,
  • Wieffer en Blind eruit.

Ierland-Nederland: 1-1

'Ik vond dit geen penalty'

De 1-1 van Gakpo uit een penalty kwam als een godsgeschenk voor Oranje, dat tot dat moment lelijk onder druk stond.

Van der Vaart vond het overigens een makkelijk gegeven strafschop. "Ik vind dit geen penalty", zegt hij in de rust. En Van Hooijdonk vindt hetzelfde. Zo veel kon de keeper niet doen aan de botsing.

Kijk en oordeelt u zelf maar:

Oranje op 1-1 in Dublin door strafschop Gakpo

'Aller slechtste eerste twee minuten van Nederlands elftal ooit'

"De aller slechtste eerste twee minuten van Nederlands elftal ooit", noemt analist Pierre van Hooijdonk de eerste minuten van Oranje in Dublin. "Alles ging fout wat fout kon gaan, ging fout. Het was vreselijk."

Mede-analist Rafael van der Vaart is over de hele eerste helft gezien milder. "Heel, heel onrustig. Nederland speelt niet top, maar ze kwamen er wel iets beter in."

IER-NED | 45+3' Rust (na onrustige eerste helft)

Het is rust in Dublin, na een eerste helft die maar zelden rustig was. Zeker het begin was erg tumultueus. Ierland begon als bezetenen aan de wedstrijd, Oranje volledig overlopend, ze hadden zelfs veel meer balbezit.

Oranje vocht zich terug in de wedstrijd, met zo nu en dan een goede fase van balbezit, waar het vooral in de eindfase dan vaak net niet goed ging. Het is in evenwicht en dat blijkt uit de ruststand: 1-1.

IER-NED | 44' Goede fase Oranje

Het spel golft behoorlijk op en neer. Fijne wedstrijd zo. Oranje heeft meer en meer de bal en zoekt rustig naar een gaatje. Deze minuten zijn weer sterker van het Nederlands elftal. De bal gaat in behoorlijk tempo van voet naar voet, Simons wordt eens tussen de linies gevonden en Gakpo gaat eens diep. De fase eindigt met een ongevaarlijk afstandschot, want Oranje komt ook niet echt voor het Ierse doel. De combinaties gaan vaak net niet goed.

Telkens duren die fases van balbezit maar even. Want dan komen die fitte, snelle Ieren er weer uit. Dat maakt het wel leuk om te zien.

Ierland-Nederland: 1-1

IER-NED | 41' Nogmaals Malen

Weer een uitstekende actie van Malen. Hij vangt de bal op rechts van het doel, dribbelt snel richting het Ierse doel en schiet maar eens gewoon. Bazunu zet er een teen tegenaan. Weer gevaar van Malen.

Ierland-Nederland: 1-1

IER-NED | 34' Weer link balverlies

Dat is al de tweede keer deze wedstrijd dat De Jong balverlies lijdt waar het absoluut niet mag. In de tweede minuut kwam er een corner uit waar de 1-0 van kwam. En nu weer een corner, nadat De Jong de bal verspeelde toen een Ier hem in zijn nek zat tijdens de opbouw. Aké speelde De Jong in met een man in zijn rug, dat kan vaak wel bij De Jong, maar niet altijd. En nu dus duidelijk niet. Oranje komt goed weg. Want de gevaarlijke corner levert niet meer dan wat flipperkasttaferelen.

Opbouwen is ook wel erg lastig zo, in dit systeem met twee verdedigende middenvelders (De Jong en Wieffer). Een linie overslaan en zo onder de druk van Ierland uit voetballen is een stuk moeilijker dan wanneer je met één verdedigende middenvelder speelt. Bij het minste beetje druk dat de Ieren zetten, komt Oranje in de problemen.

Ierland-Nederland: 1-1

IER-NED | 25' Sterke minuten van Oranje

De Ierse storm is gaan liggen, voor even. En Nederland komt zo waar aan voetballen toe. Ziet er heel aardig uit. Minuten lang balbezit, waar het zo nu en dan even snel gaat met de combinaties, eindigt bij spits Malen, die zich vrij draait bij zijn boomlange mandekker en plots naar het doel kan. Maar zijn schot is net niet ver genoeg naar de hoek. Redding van Bazunu.

Oranje wordt beter en beter, heeft meer de bal en probeert te voetballen. Al zal Oranje moeten uitkijken voor die snelle Ierse uitbraken. Want wat zijn ze rap en energiek.

Ierland-Nederland: 1-1

IER-NED | 19' Goal Oranje!

Oranje viert de 1-1 van Gakpo

Gakpo blijft rustig en schiet de 1-1 binnen! En dat hij rustig blijft, is knap in de heksenketel in Dublin, waar het even stil valt. Dit komt Oranje heel goed uit. Zo maar terug in de wedstrijd gekomen, wel dankzij knap werk van Gakpo. Zijn steekpass mocht er zijn.

Ierland-Nederland: 1-1

Oranje op 1-1 in Dublin door strafschop Gakpo

IER-NED | 18' Penalty Oranje

Fraaie pass van Gakpo, zeg, hij stuurt zo Dumfries de diepte in. Geen buitenspel. 1-op-1 met de keeper en Dumfries wordt neergelegd. Penalty, zegt de scheids. Fijne aanval.

Zo wilde Koeman het zien, zei hij voor de wedstrijd: de ruimte zoeken achter de laatste linie van Ierland. Dat lukte nu goed, dankzij Gakpo.

Ierland-Nederland: 1-0

Dumfries wordt neergelegd

IER-NED | 13' Knikkende knietjes

Ierland raast maar door. Ze krijgen weer een corner en Oranje neemt met knikkende knietjes plaats voor de eigen goal. Daar komen die Ierse reuzen Egan, Duffy en Collins aan.

Het is penibel, maar Flekken bokst weg. Aké peert even later de reboud weg. Oranje krijgt werkelijk geen moment rust. De Ieren hebben 63 procent balbezit. Het is de vraag hoe lang Ierland dit vol gaat houden. Voor Oranje is het zaak om rustig te blijven.

Ierland-Nederland: 1-0

IER-NED | 7' Hoog tempo

Dit is lekker om te zien, dat hoge tempo. De Ieren zetten Nederland flink onder druk, maar Oranje probeert zich er onderuit te voetballen. Dat lukt nog niet echt.

Wieffer laat overigens even zien dat hij niet bang is. In tien seconden kegelt hij twee Ierse middenvelders omver. De 50 duizend Ierse fans worden helemaal wild. Wat een herrie.

Ierland-Nederland: 1-0

IER-NED | 4' Goal Ierland!

Idah schiet de penalty raak. 1-0 voor Ierland. Dit is precies wat Koeman niet wilde. Oranje wordt vanaf seconde één onder druk gezet en na drie minuten ligt de bal er al in.

Ierland-Nederland: 1-0

Idah zet Ierland met strafschop vroeg op voorsprong

IER-NED | 2' Penalty Ierland?

Ook dat nog! Van Dijk krijgt de bal op de hand na een corner. Penalty, zegt de scheids.

Ierland-Nederland: 0-0

Van Dijk krijgt de bal op de hand

IER-NED | 2'

Alle vlekken, dat is geen lekker begin. Flekken speelt De Jong in met een man in zijn rug. En de Ieren zitten er heel kort op. Geen goal, maar het scheelde werkelijk niks. Een corner voor de Ieren, die als bezetenen begonnen zijn.

Ierland-Nederland: 0-0

IER-NED | 1' Aftrap!

We spelen! Nadat er eerst een minuut stilte werd gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.

De minuut stilte voor de wedstrijd

Handje van Michael D. Higgins

Het is gebruik voor vrijwel iedere grote sportwedstrijd van een Iers team in Dublin. De Ierse president Michael D. Higgins - op het eerste oog zo uit een verhaal van J.R.R. Tolkien gestapt - geeft alle spelers van Oranje en Ierland een hand. Mooi gezicht.

Waarom Wieffer en Malen? Luister maar naar Koeman

"Ze spelen met drie centrale mensen. Groot, sterk, dan vinden wij dat we daar een ander soort spits moeten zetten. We moeten diepte hebben in ons spel", verklaart Koeman de keuze voor Malen in plaats van Weghorst.

Gaat Oranje de Ieren, die het (met alle respect) toch niet van het voetbal moeten hebben, vroeg onder druk zetten? Daar lijkt het niet op, als je naar Koeman luistert. "We willen ze niet helemaal vastzetten, wel drukken, maar pas als de bal naar hun back gaat moeten we back-op-back komen te staan." Veel loopwerk dus op komst voor Dumfries en Blind.

En waar kan Oranje de Ieren pijn doen? "Er is ook wel ruimte in hun rug, daar moeten wij voordeel uit halen." Dat zal zeker het geval zijn als Oranje Ierland een beetje laat komen. En als je de diepte wil zoeken, heb je spelers nodig die de bal naar voren spelen. Vandaar Wieffer, en niet De Roon. Koeman: "We hebben naast Frenkie iemand nodig die ook vooruit speelt."

Koeman verklaart keuzes: 'Met Malen meer diepte dan met Weghorst'

Live op NPO1 en NOS.nl

De wedstrijd tussen Ierland en Nederland begint straks om 20.45 uur en de voorbeschouwing is nu live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1 en NOS.nl via deze stream.

Opwarmen maar!

  • Pro Shots
    De warming-up
  • Pro Shots
    De warming-up
  • Pro Shots
    De warming-up
  • Pro Shots
    De warming-up
  • Pro Shots
    De warming-up
  • Pro Shots
    De warming-up
  • Pro Shots
    De warming-up
  • Pro Shots
    De warming-up

Opstelling Oranje: wijziging in elke linie

De opstelling van Oranje tegen Ierland

De opstelling van Oranje is binnen, met liefst drie andere namen dan tegen Griekenland. In iedere linie een nieuwe naam: Malen voorin, Wieffer op het middenveld en De Ligt achterin.

Geertruida speelt niet wegens een blessure die hij opliep tijdens een training. De Ligt is zijn vervanger. Logisch.

De Roon en Weghorst zijn op de bank gezet door Koeman. Met Malen in de spits kiest Koeman voor meer bewegelijkheid, maar minder lengte en duelkracht voorin. Met Wieffer in plaats van De Roon is er iets meer voetbal op het middenveld, maar wel minder ervaring.

De opstelling is net als tegen de Grieken 3-4-3 met wingbacks Blind en Dumfries als de longen van Oranje.

Zo spelen de Ieren

De opstelling van Ierland tegen Oranje

Hoe de Ieren straks spelen? In een 3-4-2-1-formatie. Niet heel anders dan Oranje, want ook met drie centrale verdedigers en ook met wingbacks.

Jammer genoeg voor de Ieren (en de neutrale kijker) is toptalent Evan Ferguson er niet bij. De 18-jarige aanvaller van Brighton and Hove Albion maakte indruk bij de start van het nieuwe Premier League-seizoen. Hij maakte er vorige week zelfs drie tegen Newcastle United, maar raakte in diezelfde wedstrijd ook geblesseerd. Ook captain Seamus Coleman (34) van Everton is er door een blessure niet bij.

Gemankeerd vechten de Ieren voor hun laatste kans op kwalificatie voor het EK. Bij een nederlaag wordt dat heel lastig, weet bondscoach Kenny. "Dit wordt voor ons een hele belangrijke en speciale avond. Maar we zijn goed voorbereid en we moeten het geloof en de overtuiging laten zien dat we kunnen winnen."

"Het is voor Ierland echt een grote wedstrijd. Nederland heeft altijd hele goede teams gehad en heeft spelers van het hoogste kaliber. Oranje speelde tegen Griekenland ook heel erg goed. Het wordt voor ons echt een zware wedstrijd."

2001: Drama van Dublin

Drama van Dublin: Oranje verspeelt WK-ticket na goal van McAteer

Begin in Ierland gerust over die ene dag in 2001. Oranje vergooit in Dublin de kansen op plaatsing voor het WK 2002, door met 1-0 te verliezen van het Ierland met Robbie Keane, Roy Keane en Shay Given.

Geen Ier (en Nederlander trouwens ook) die dag vergeet, blijkt tijdens de persconferentie zaterdag. De Ierse verdediger Shane Duffy (31), een van de weinige spelers in de Ierse selectie die de wedstrijd bewust meemaakten, herinnert zich die dag in 2001 ook nog wel. Als het aan hem en bondscoach Stephen Kenny ligt, wordt het straks weer een gedenkwaardig potje.

Ierland wil weer een historische avond beleven tegen Oranje: 'Kan grootste overwinning zijn'

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

Captain Van Dijk: 'Lastige avond, kan ik je nu al vertellen'

Voor de Ieren is het alles-of-niets en aanvoerder Van Dijk weet wel wat dat betekent: "Het wordt een lastige avond, dat kan ik je nu alvast vertellen."

"Het publiek wordt een grote factor voor hen. Zij hebben donderdag van Frankrijk verloren en zullen een reactie willen geven. Als zij niet winnen of gelijkspelen, dan wordt kwalificatie voor het EK heel lastig. Dus we weten wat we kunnen verwachten."

Van Dijk: 'Het wordt een lastige avond, dat kan ik je nu alvast vertellen'

Koeman verwacht fanatieke Ieren

De bondscoach verwacht een verhit avondje in Dublin. "Zij zullen ongelooflijk fanatiek gaan starten. We moeten erop voorbereid zijn dat we flink aangepakt gaan worden."

Vasthouden aan het spel tegen de Grieken dan maar? "Er zat een goede drive op. We waren agressief en ons spel zonder bal was heel goed. We zetten ze heel snel onder druk en wonnen veel grondduels en luchtduels. De luchtduels winnen zal tegen Ierland moeilijker worden, want zij hebben ongelooflijk veel lengte."

Koeman: 'Ierland zal ongelooflijk fanatiek starten, het is hun laatste kans'

Geen Geertruida. Maar Aké dan wel?

Geertruida stapte zaterdag geblesseerd van het trainingsveld. De Feyenoorder zal niet spelen vanavond tegen Ierland. De Ligt zal hem hoogstwaarschijnlijk vervangen.

Het is ook de vraag of Aké kan spelen. De topverdediger van Manchester City greep na een slippertje tegen de Grieken naar iets onder de bilspier. Hamstring, zo leek het, en daar neem je geen risico's mee, zei Koeman gister.

De opstelling kan ieder moment binnen komen...

Geertruida stapt geblesseerd van het veld bij training Oranje in Dublin

Wonder van Dublin met Marco (18), Ruud (20) en Ronald (20)

1983: het Wonder van Dublin, de memorabele comeback van Oranje tegen Ierland

Met de 20-jarige Ronald, de 19-jarige Gerald, de 21-jarige Ruud, de 20-jarige Sonny en de 18-jarige Marco durfde bondscoach Kees Rijvers het wel aan op 12 oktober 1983.

Oranje speelde veertig jaar geleden ook een EK-kwalificatieduel in Dublin tegen Ierland. Op een moment dat het Nederlandse voetbal in een diep, diep dal zat.

Oranje moest winnen van de Ieren, maar de Nederlandse groentjes werden compleet overlopen. Tot Ruud en Marco in de tweede helft lieten zien over welk talent zij beschikten.

Lees hieronder het hele verhaal:

Zo ging het donderdag tegen de Grieken

Samenvatting EK-kwalificatieduel Nederland - Griekenland (3-0)

Na drie nederlagen, elf tegendoelpunten (in vier wedstrijden) en een zomer vol hoofdpijn, wist Koeman het wel. Tegen Griekenland moest het gaan gebeuren in een systeem met wingbacks. Zoals Oranje op z'n Van Gaals op het WK in Qatar had gespeeld.

De eerste helft was prima, de tweede helft eentje om snel te vergeten, maar het resultaat was goed: 3-0. Precies de gedachte achter de systeemommezwaai.

Lees hieronder het hele wedstrijdverslag:

Hiya!

Welkom in Ierland! Oranje bevindt zich in het hart van de Ierse sport: een gigantisch, futuristisch stadion in de buurt Lansdowne Village, niet ver van het centrum van Dublin. In dit Aviva Stadium - ja, dat had mooier gekund - schreeuwen ruim 50 duizend Ieren hun voetballers en rugbyers vooruit. Vanavond wordt er gevoetbald: de EK-kwalificatiewedstrijd in groep B tussen Ierland en Nederland.

Een flinke taak voor de heren van Ronald Koeman, want het zal een heet avondje worden in Dublin. De Ieren zullen moeten winnen om nog enigszins kans te houden op het EK in Duitsland van volgend jaar. De aftrap is om 20.45 uur.

De stand in de poule van Oranje