liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV dankzij overtuigende zege naar groepsfase CL • Nederlandse enclave bij Antwerp ook door

PSV strijdt in Eindhoven om een plek in de groepsfase van de Champions League. De eerste wedstrijd in de play-offs eindigde vorige week in 2-2.

Automatisch updates ontvangen op je smartphone bij nieuwe berichten in dit blog? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond nog even!

Feyenoord in pot 1 bij Champions League-loting, PSV in pot 3

Voor het eerst in vijf jaar spelen er dit seizoen twee Nederlandse ploegen in de Champions League. Feyenoord en PSV gaan donderdag om 18.00 uur in de koker bij de loting van het miljoenenbal.

Landskampioen Feyenoord zit in pot 1 en ontloopt sterke tegenstanders als FC Barcelona, Bayern München, Paris Saint-Germain en titelverdediger Manchester City. PSV zit in pot 3 en treft daardoor wel op papier veel zwaardere tegenstanders.

De groepsfase van de Champions League begint op dinsdag 19 en woensdag 20 september. De finale wordt dit jaar op Wembley in Londen gespeeld.

Vanaf volgend seizoen zijn er overigens twee Nederlandse ploegen verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Champions League. De nummer drie van de eredivisie speelt dan in de voorrondes.

Potindeling Champions League

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Manchester City (ENG) Real Madrid (SPA) Sjachtar Donetsk (OEK) Real Sociedad (SPA)
Sevilla (SPA) Manchester United (ENG) Red Bull Salzburg (OOS) Galatasaray (TUR)
FC Barcelona (SPA) Internazionale (ITA) AC Milan (ITA) Celtic (SCH)
Napoli (ITA) Borussia Dortmund (DUI) Braga (POR) Newcastle United (ENG)
Bayern München (DUI) Atlético Madrid (SPA) Lazio (ITA) Union Berlin (DUI)
PSG (FRA) RB Leipzig (DUI) Rode Ster Belgrado (SER) Lens (FRA)
Benfica (POR) FC Porto (POR) PSV (NED) FC Kopenhagen (DEN)
Feyenoord (NED) Arsenal (ENG) Young Boys (ZWI) Antwerp (BEL)

PSV-RAN | Wedstrijdverslag

n

PSV na vijf jaar weer in groepsfase Champions League na ruime zege op Rangers

Voor het eerst in vijf jaar gaat PSV de Champions League in. Het Schotse Rangers werd in een kolkend Philips Stadion met 5-1 geklopt en dat was ruim voldoende na de 2-2 van vorige week in Glasgow.

Met een spijkerharde kopbal en een intikker maakte Ismael Saibari de eerste twee treffers. Vlak na de Schotse aansluitingstreffer tekende Luuk de Jong voor de belangrijke 3-1 en via Joey Veerman en een eigen doelpunt van Connor Goldson liep PSV verder uit.

PSV-RAN | 90+5' Einde wedstrijd

PSV verslaat op overtuigende wijze Rangers FC met 5-1 en gaat donderdag samen met landskampioen Feyenoord de pot in voor de loting van de Champions League. Het is voor het eerst sinds 2018 dat PSV meedoet aan de groepsfase en ook voor het eerst sinds 2018 dat er twee Nederlandse ploegen actief zijn in het toernooi.

AEK-ANT | 90+5' DOELPUNT ANTWERP FC!

Antwerp plaatst zich ook voor de groepsfase van de Champions League. In Athene is het namelijk 1-2 geworden voor de Belgen. Dat is genoeg na de 1-0 winst van vorige week.

AEK-ANT | 90' DOELPUNT AEK ATHENE!

Nog even billenknijpen voor Van Bommel en co. AEK komt op 1-1. Nog een goal voor de Grieken en het wordt verlengen.

PSV-RAN | 81' DOELPUNT PSV!

De ellende voor Rangers is compleet. Connor Goldson wordt flink onder druk gezet en bezwijkt onder die druk. Zijn terugspeelbal op Butland is veel te hard waardoor de bal in zijn eigen doel rolt. 5-1 voor PSV. De groepsfase van de Champions League is zeker.

PSV-RAN | 78' DOELPUNT PSV!

Het is gedaan in Eindhoven. Veerman knalt PSV naar 4-1. Sangaré lijkt hinderlijk buitenspel te staan vlak voor de neus van Butland, maar de VAR keurt de goal goed. PSV zo goed als zeker naar de groepsfase van de Champions League.

PSV-RAN | 76' Rangers op de paal

Rangers geeft nog niet op. Rabbi Matondo met de rush, maar zijn schot komt hard op de paal. PSV moet nog wel eventjes wakker blijven.

AEK-ANT | 73' DOELPUNT ANTWERP FC!

Gyrano Kerk doet het voor Antwerp FC. De oud-spits van Utrecht zet zijn team op 1-0 tegen AEK Athene. De ploeg van coach Mark van Bommel, Jurgen Ekkelenkamp en Vincent Janssen zit na de 1-0 van vorige week op rozen.

PSV-RAN | 70' Bijna Bakayoko

Rangers heeft nog tijd om het spannend te maken, maar PSV lijkt de wedstrijd snel te gaan beslissen. Nu is het Bakayoko die Butland op de proef stelt met een fraai schot. De bal zeilt richting de hoek maar de Engelse goalie tikt de bal net naast.

PSV-RAN | 66' DOELPUNT PSV!

En toen was de marge weer twee. Een indraaiende bal van Veerman komt op het hoofd van Luuk de Jong. De aanvoerder kopt de bal achter de verbouwereerde Butland voor de 3-1.

PSV-RAN | 63' DOELPUNT RANGERS FC!

Sinds de 2-0 van PSV is Rangers wat gevaarlijker geworden. De Schotten kregen wat kleine kansjes, maar met nog een half uur te gaan is het opeens raak. Lammers met de strakke voorzet, Tavernier die de bal binnen werkt.

PSV-RAN | 62' Lammers en Danilo

Rangers gaat het proberen met wat oud-eredivisiespelers. Oud-PSV'er Sam Lammers en oud-Feyenoorder Danilo komen binnen de lijnen. Cyriel Dessers, een andere oud-Feyenoorder, moet het veld verlaten.

PSV-RAN | 59' Saibari heeft vleugels

Zijn twee doelpunten hebben Ismael Saibari vleugels gegeven. Na een paar mooie acties en een dito aanval schiet de Marokkaan via het handje van Butland net naast.

PSV-RAN | 53' DOELPUNT PSV!

PSV op 2-0! De Eindhovenaren domineren deze wedstrijd en dat gaat lekker verder in de tweede helft. Teze met de hoge voorzet op De Jong, die legt de bal breed waarna de vrijstaande Saibari simpel zijn tweede van de avond kan maken. Dit zou niet meer fout mogen gaan voor PSV.

PSV-RAN | 46' Tweede helft

Meteen weer vuurwerk in Eindhoven, PSV wil de klus snel klaren. Veerman met het schot van net buiten de zestien. Een Schots dijbeen voorkomt de 2-0 ten koste van een hoekschop en een ijsbeentje.

Rondje langs de velden

Voor Antwerp FC gaat alles nog prima in Athene. Daar is het nog 0-0. De ploeg van Mark van Bommel won de eerste wedstijd met 1-0.

In Kopenhagen staat de thuisploeg met 1-0 voor tegen het Poolse Raków Częstochowa. Vorige week werd het ook al 1-0 voor de Denen.

PSV-RAN | 45+3' Rust

Een welverdiende voorsprong voor PSV na de eerste helft. De ploeg van Bosz had wanneer het wat zorgvuldiger met de kansen was omgegaan een grotere voorsprong kunnen hebben, maar PSV zal tevreden zijn. Wel moet de ploeg uitkijken voor de spaarzame uitvallen van de Schotten.

PSV-RAN | 35' DOELPUNT PSV!

Die zat er al aan te komen. Na een fraaie combinatie aan de linkerkant is het Veerman die de bal rond de vijf meterlijn chipt. Saibari komt invliegen en kopt PSV op een 1-0 voorsprong.

Saibari viert de 1-0

PSV-RAN | 33' Grote kans PSV

Er gebeurt genoeg in Eindhoven. Na de kans van Dessers krijgt PSV ook een hele grote mogelijkheid. Saibari kan vrij uithalen, maar Butland krijgt er net een voetje tegenaan. Daarna gaat Sangaré naar de grond in de zestien, maar een strafschop levert het niet op.

PSV-RAN | 30' Stevig

Deze Spaanse scheidsrechter zit niet op kaarten geven. Dit keer gaat John Lundstram stevig op de voet van Veerman staan, maar de Engelsman komt ermee weg. Daarna een stevige ingreep van Souttar op Saibari die ook onbestraft blijft. In de tussentijd schiet Dessers na een fraaie dieptepass nog net naast.

PSV-RAN | 20' Oei De Jong!

Een schitterend indraaiende bal van Bakayoko gaat richting het hoofd van Luuk de Jong. De aanvoerder kopt bij de tweede paal, maar zijn bal gaat net naast. Daar was PSV heel dicht bij de openingstreffer.

PSV-RAN | 11' Veerman gevaarlijk

Daar was de eerste grote kans voor PSV. Tot nu toe was een fraai hakje van Noa Lang het enige Eindhovense hoogtepuntje, maar nu was Veerman opeens dicht bij de 1-0.

De Volendammer kan vrij uithalen van net buiten de zestien en die ruimte moet je iemand met zo'n traptechniek eigenlijk niet geven. Rangers komt goed weg want de bal van Veerman gaat niet ver genoeg richting een hoek waardoor keeper Jack Butland de bal uit zijn doel kan ranselen.

Joey Veerman baalt van zijn gemiste kans

PSV-RAN | 2' Eerste gevaar Rangers

De bezoekers met het eerste speldenprikje. De strakke voorzet vlak voor het Eindhovense doel wordt door Teze weggewerkt. Daarna wordt Saibari stevig naar de grond gewerkt. Raskin had daar een kaart kunnen krijgen, maar de Spaanse scheidsrechter José María Sánchez wilde er niet aan.

PSV-RAN | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in Eindhoven! PSV is een wedstrijd verwijderd van 31 miljoen euro.

Uiteraard ook live op NPO Radio 1

De wedstrijd tussen PSV en Rangers is ook live te volgen op de radio. Op NPO Radio 1 geven Arman Avsaroglu en Mark Kloostra commentaar bij het duel.

250ste wedstrijd voor Luuk de Jong

Luuk de Jong speelt vanavond tegen Rangers zijn 250ste officiële wedstrijd voor PSV. In zijn 249 voorgaande duels was hij direct betrokken bij 199 doelpunten: hij scoorde 135 keer en gaf 64 assists.

Sportieve én financiële hoofdpijn als PSV wéér geen Champions League haalt

Noa Lang en Sergiño Dest

PSV staat er na het 2-2 gelijkspel in Glasgow van vorige week relatief goed voor. Maar wéér uitgeschakeld worden door Rangers FC, wéér geen Champions League spelen en wéér niet terugkeren op het hoogste Europese niveau, zou PSV een klein sportief trauma opleveren.

Maar ook financieel zou het PSV zeer slecht uitkomen als het vanavond (21.00 uur) in de return om een plekje in de Champions League-groepsfase niet wint van de Schotten.

De opstelling van Rangers, Dessers in de basis

Opstelling Rangers

Opstelling PSV, Schouten vervangt Ramalho

Opstelling PSV

Nog meer Champions League-actie

Naast de wedstrijd tussen PSV en Rangers staan er nog twee duels op het programma in de strijd om een plekkie in de groepsfase van de Champions League. In Kopenhagen speelt de plaatselijke FC tegen het Poolse Raków Częstochowa. De eerste wedstrijd eindigde vorige week nog in 1-0 voor de Denen.

In Athene verdedigt het Antwerp FC van trainer Mark van Bommel een 1-0 voorsprong op AEK. Beide duels beginnen om 21.00 uur.

Nog een vooruitblik: Bosz blij met competitievrij weekend: 'Veel op de laatste bal kunnen trainen'

De laatste dagen van een transferwindow zorgen altijd voor onrust bij de clubs. Gaan er nog spelers weg, komen er nog verse krachten bij? Bij PSV is het niet anders. Talent Johan Bakayoko schijnt op de radar te staan van diverse topclubs van over de grens, terwijl Hirving Lozano na vier seizoenen Napoli op het punt staat terug te keren op het Eindhovense nest.

Maar trainer Peter Bosz wil er in de aanloop naar de return tegen Rangers van woensdag geen woord over zeggen of horen. Zijn focus en die van de spelersgroep ligt compleet bij het treffen dat PSV via een thuiszege in de Champions League moet brengen. Al een week lang, want de clubs met Europese besognes waren uitgeroosterd door de KNVB.

Vooruitblik: Bosz heeft zin in Rangers-thuis: 'Kun je dit niet aan, moet je niet bij PSV spelen'

Bosz heeft zin in Rangers-thuis: 'Als je dit niet aankunt, moet je niet bij PSV spelen'

"Ik heb dit nog niet meegemaakt", zegt een opgewekte Peter Bosz. "Heel plezierig om onder deze omstandigheden hier te werken."

Met PSV kende de coach een vliegende start. Na het winnen van de Johan Cruijff Schaal volgden twee zeges op Sturm Graz in de derde voorronde van de Champions League en twee overwinningen in de eredivisie op FC Utrecht en Vitesse. Na de 2-2 tegen Rangers in Glasgow moet woensdag het voorlopige summum volgen.

Nog even terug naar vorige week

Luuk de Jong

Vorige week werd het in Schotland op Ibrox 2-2 tussen Rangers en PSV. De ploeg van trainer Peter Bosz kwam in dat duel twee keer terug van een achterstand dankzij doelpunten van Ibrahim Sangaré en Luuk de Jong: 2-2.

PSV startte op Ibrox met Sergiño Dest. De verdediger, normaal gesproken een rechtsback en een dag eerder nog gepresenteerd als nieuwe aankoop, begon vanwege blessures bij PSV als linksachter. Noa Lang keerde terug van een blessure, maar de smaakmaker kon in deze wedstrijd zijn stempel niet drukken.

PSV hoopt op weerzien met Champions League en op 31 miljoen euro

Het is alweer vijf jaar geleden dat PSV in de groepsfase van de Champions League speelde. Toen eindigden de Eindhovenaren in een groep met FC Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur kansloos als vierde in de groep.

Vorig jaar was de ploeg al dicht bij plaatsing voor de de groepsfase, maar verloor het in de play-offs van... Rangers FC. Ook toen werd het in Schotland 2-2.

In Eindhoven eindigde de wedstrijd in 0-1 dankzij een doelpunt van Antonio Colak. De Kroaat zal PSV vanavond in ieder geval geen kopzorgen bezorgen, want Colak verkaste vorige maand naar het Italiaanse Parma.

Plaatsing voor de groepsfase van de Champions League levert naast de sportieve prestige minimaal 31 miljoen euro op.

Welkom!

Goedenavond!

PSV moet thuis winnen van Rangers FC om de groepsfase van de zo begeerde Champions League te bereiken. Bij verlies rest een plek in de groepsfase van de Europa League.

De eerste wedstrijd eindigde vorige week in Schotland in 2-2, vanavond trappen beide ploegen af om 21.00 uur af voor de return in Eindhoven.