Vreugde bij de spelers van PSV in Eindhoven

PSV na vijf jaar weer in groepsfase Champions League na ruime zege op Rangers

Voor het eerst in vijf jaar gaat PSV de Champions League in. Het Schotse Rangers werd in een kolkend Philips Stadion met 5-1 geklopt en dat was ruim voldoende na de 2-2 van vorige week in Glasgow.

Met een spijkerharde kopbal en een intikker maakte Ismael Saibari de eerste twee treffers. Vlak na de Schotse aansluitingstreffer tekende Luuk de Jong voor de belangrijke 3-1 en via Joey Veerman en een eigen doelpunt van Connor Goldson liep PSV verder uit.

De overwinning levert PSV een slordige 30 miljoen euro op, het bedrag dat gepaard gaat met plaatsing voor de groepsfase. Donderdag om 18.00 uur gaan de Eindhovenaren net als Feyenoord en dertig andere Europese eliteclubs in de koker bij de loting in Monte Carlo.

Saibari

De overwinning was verdiend voor van PSV, waar middenvelder Jerdy Schouten met zijn opbouwende kwaliteiten centraal achterin de voorkeur kreeg boven André Ramalho. Via Veerman (afstandsschot op de vuisten van doelman Jack Butland) en De Jong (kopbal naast) kregen de Eindhovenaren de eerste kansen.

Saibari kopt de 1-0 binnen

Rangers kwam in de eerste helft niet verder dan een mogelijkheid voor Cyriel Dessers, maar de oud-spits van Feyenoord schoot voorlangs. Aan de overkant was PSV dreigender. Na aanvallen over de linkerflank was de 22-jarige Saibari steeds het eindstation.

De Marokkaans jeugdinternational schoot eerst na een voorzet van Sergiño Dest in kansrijke positie op de voet van Butland. Een minuut later was het wel raak. De voorzet was ditmaal van Veerman en vol overtuiging kopte Saibari de bal binnen.

Alles of niets

Na rust ging PSV op dezelfde voet verder. Twee schietkansen waren niet aan Veerman besteed, maar in de 53ste minuut was het opnieuw raak via Siabari. Uit een voorzet van Jordan Teze behield De Jong het overzicht en legde breed op de jonge middenvelder, die de bal in een leeg doel binnenschoot: 2-0.

Vreugde na de treffer van PSV

Rangers bracht met Sam Lammers en Danilo Pereira twee verse spitsen in en ging alles of niets spelen. Dat resulteerde al snel in de aansluitingstreffer, toen oud-PSV'er Lammers met zijn voorzet aanvoerder James Tavernier bediende.

Maar de Schotse hoop werd twee minuten later de grond in geboord. De Jong schampte een vrije trap van Veerman en dat was voldoende om Butland kansloos te laten: 3-1.

Dramatische terugspeelbal

Daarna kregen beide ploegen nog kansen op meer treffers. Zo raakte Rabbi Matondo namens Rangers de buitenkant van de paal. Aan de overkant schoot Veerman met een schuiver wel raak. Er leek sprake van hinderlijk buitenspel van Ibrahim Sangaré, maar de Spaanse arbitrage zag geen aanleiding om de treffer af te keuren.

Kort daarna was het drama voor Rangers compleet toen Goldson met een dramatische terugspeelbal zijn eigen doelman passeerde: 5-1. PSV kent zo een vliegende start onder trainer Peter Bosz en kan zich op gaan maken voor minimaal zes wedstrijden op het hoogste Europese niveau.