liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kron wint chaotische tweede Vuelta-etappe • Piccolo verovert rode trui

De 78ste Ronde van Spanje ging verder met de tweede etappe, een heuvelachtige rit over 181,8 kilometer van Mataró naar Barcelona.

Updates ontvangen? Tik op het belletje boven in de app

liveblog gesloten

El dia de mañana

Na een hectische eerste etappe en een chaotische tweede etappe wacht ons morgen een bergachtige derde etappe. De rit voert het peloton over 158,5 kilometer van Sùria naar Arinsal, een skigebied in Andorra.

Veel te skiën valt er morgen niet, want de Andorese Gerrit Hiemstra heeft regen voorspeld, bij temperaturen van maximaal 12 graden. En dan staan er ook nog eens twee beklimmingen van de eerste categorie op het programma.

We wensen iedereen veel succes. Met ons liveblog zijn we er weer de hele koers bij. De start is om 13.15 uur, de finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Tot morgen!

Het algemeen klassement is klaar

Ze zijn eruit in Spanje, bekijk hieronder het complete algemeen klassement, en de rituitslag, en zoek uw eigen favorieten uit.

Beste Nederlander in het algemeen klassement is nog altijd Marijn van den Berg, hij staat twaalfde op 17 seconden van Piccolo.

Zeeman prijst Vuelta-organisatie

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, prijst de Vuelta-organisatie voor het besluit om de laatste negen kilometer van de koers te neutraliseren.

"Complimenten voor de organisatie, dat was gezien de weersomstandigheden een wijs, dapper en verantwoord besluit", aldus Zeeman, die desondanks Primoz Roglic nog onderuit zag gaan op een rotonde, voor de camera van Eurosport.

Bekijk de samenvatting

Kron wint kletsnatte, nerveuze en door extreem weer ontregelde tweede Vuelta-etappe

Piccolo heeft de rode trui

Andrea Piccolo is de nieuwe leider van de Vuelta. De voorsprong die de Italiaan op 9 kilometer van de finish had, was groot genoeg om de rode trui aan te mogen trekken.

In het algemeen klassement heeft Piccolo 11 secondes voorsprong op de nummer twee, zijn Spaanse vluchtmaat Javier Romo. Meer is op dit moment nog niet bekend...

Het nogal magere algemeen klassement, er wordt nog druk gerekend

Wie heeft de rode trui?

De rekenmeesters zijn nog druk bezig, maar het lijkt erop dat Andrea Piccolo de gelukkige is.

Ondertussen is het peloton met favorieten op het dooie akkertje, op zes minuten achterstand, ook bij de finish aangekomen. Maakt allemaal niet uit, want tijdsverschillen telden niet meer.

De favorieten, onder wie Jonas Vingegaard, passeren de finish

KRON WINT TWEEDE VUELTA-ETAPPE

Jawel, Andreas Kron wint de tweede etappe van de Vuelta!

Groves komt als tweede over de finish, voor Vendrame, Bagioli en Barcelo.

De Deense ritwinnaar wijst op de finishlijn naar de hemel, met ongetwijfeld Tijl De Decker in gedachten. De Belgische wielerbelofte (22) overleed afgelopen week bij een trainingsongeval en zou volgend jaar de overstap naar Lotto Dstny maken.

Maar heeft hij ook de rode trui? We pakken even de rekenmachine erbij.

Andreas Kron gaat over de finish en wint de tweede Vuelta-etappe

4 km - Wie gaat er voor de ritzege?

Er is nog maar een relatief klein pelotonnetje over met renners die voor de dagzege (en de rode trui?) gaan. De grote favorieten (Roglic, Vingegaard, Evenepoel) zitten daar niet bij.

Wie wel? Het is heel lastig te zien. Eén renner heeft een gaatje geslagen: Andreas Kron van Lotty Dsnty. De Deen staat in het klassement op 34 seconden van de rode trui.

9 km - De geneutraliseerde zone

Nog 9 kilometer te gaan, en dat betekent dat de Vuelta-organisatie de stopwatch nu stilzet. De verschillen die er nu zijn, blijven staan. Voor Piccolo was dat een seconde of 20, terwijl hij in het klassement 6 seconden achter de rode trui stond. Is hij soms de nieuwe rodetruidrager? Op de finish liggen ook nog 10 bonificatieseconden klaar.

Een kilometertje later laten Piccolo en Romo zich inlopen. Het woord is nu aan de renners die de etappe en de rode trui willen winnen.

19 km - Milesi valt en is rode trui kwijt

Opnieuw een valpartij op de spekgladde Spaanse wegen: rodetruidrager Milesi gaat onderuit en loopt een bloedende elleboog op. De gewonde Italiaan vervolgt noodgedwongen rustig zijn weg, maar heeft nu al drie minuten achterstand op de rest en neemt hoe dan ook afscheid van zijn rode trui.

Op kop rijden nog altijd Piccolo en Romo, met 45 seconden voorsprong op het peloton.

Lorenzo Milesi rijdt met gebogen hoofd en bloedende elleboog naar de finish, voor het laatst in de rode trui

23 km - Nervositeit neem toe

De nervositeit neemt toe in het peloton, dat nu nog maar zo'n 45 seconden achter de kopgroep rijdt. Die kopgroep bestaat alleen nog maar uit Piccolo en Romo. Sobrero heeft moeten lossen. Bol is inmiddels terug in het peloton.

In het peloton gaat ondertussen opnieuw een plukje renners onderuit op het natte wegdek. Santiago Buitrago en Michael Storer zijn de voornaamste slachtoffers, maar lijken door te kunnen.

30 km - Roglic valt en Piccolo valt

O jee, Andrea Piccolo, lid van de kopgroep, schuift onderuit in een bocht. Het is inmiddels weer aan het regenen, dus het is alle hens aan dek.

In het peloton ging het daarvoor ook mis op een rotonde, met onder anderen Primoz Roglic als een van de slachtoffers. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma kan wel weer door. Aan de voorkant van het peloton wordt tot rust gemaand.

Onder anderen Jonas Vingegaard maant het peloton tot rust na de val van Primoz Roglic

40 km - Exit Onley (DSM)

Oscar Onley heeft de Vuelta verlaten. De Britse DSM-renner is gevallen en heeft vermoedelijk zijn sleutelbeen gebroken.

De situatie in de etappe: Piccolo, Sobrero en Romo rijden op kop, op 35 seconden Bol en Nicolau, op een kleine anderhalve minuut het peloton.

45 km - Bol lost, valpartij in peloton

Het gaat te snel voor Bol en Nicolau in de kopgroep. Het Nederlands-Spaanse duo moet lossen, er blijven nog drie man op kop over met twee minuten voorsprong op het peloton.

In het peloton gaan ondertussen twee renners onderuit in een natte bocht. Callum Scotson (Jayco) kan weer opstappen, Burgos-renner Pelayo Sánchez blijft liggen en ziet er niet zo fris uit. Kort daarvoor zocht ook Alberto Dainese even het asfalt op, hij is inmiddels al terug in het peloton.

49 km - Waarom niet Van den Berg?

Het blijft vooralsnog een overzichtelijke situatie in deze etappe: vijf man op kop, onder wie Bol, met het peloton op ruim anderhalve minuut.

Dat wel even zo blijven tot we in de finale de Montjuïc naderen. Want hoewel de tijden voor het klassement 9 kilometer voor de finish worden stopgezet, kan enig vuurwerk niet worden uitgesloten.

Op de top van de berg liggen namelijk alsnog 6 bonificatieseconden klaar voor de eerste renner, en op de finishlijn nog eens 10 seconden. En met de minimale verschillen in het klassement zullen de favorieten zich allicht toch melden.

Een puncher die ook nog kan sprinten, die zou weleens met de bloemen kunnen staan na de finish. Zou dat misschien Marijn van den Berg kunnen zijn, de Nederlandse EF-renner die dertiende staat op 6 seconden van de rode trui?

De kopgroep: Jetse Bol (Ned, Burgos), Andrea Piccolo (Ita, EF), Matteo Sobrero (Ita, Jayco), Javier Romo (Spa, Astana) en Joel Nicolau (Spa, Caja Rural).

Finish in Barcelona beetje opgeruimd

Een paar uur geleden was het nog een waterballet bij de finish in Barcelona, maar er is hard gewerkt, zo blijkt uit onderstaande actuele foto. Alleen nog even de blaadjes opvegen en het hek rechtzetten en de renners kunnen naar de finish sprinten.

  • x.com/benjinaesen
    Dat ziet er alweer een stuk beter uit
  • x.com/BorjaCuadrado
    Zo lag de finish in Barcelona er een paar uur geleden bij

85 km - Status quo

De voorsprong van de kopgroep met Bol ligt al een tijdje rond de 2 minuten. De achtervolgende groep met Evenepoel, en overigens ook Arensman, is inmiddels weer aangesloten bij het peloton.

De kopgroep: Jetse Bol (Ned, Burgos), Andrea Piccolo (Ita, EF), Matteo Sobrero (Ita, Jayco), Javier Romo (Spa, Astana) en Joel Nicolau (Spa, Caja Rural).

Jetse Bol rijdt achteraan de kopgroep

92 km - Evenepoel op achterstand

Wat is er nu toch aan de hand? We zien dat Evenepoel, samen met vier ploegmaten, op ruim een minuut achterstand van het peloton rijdt. Het is niet duidelijk wat er is gebeurd met de Belgische titelverdediger, er wordt gefluisterd dat een lekke band de oorzaak is geweest.

Evenepoel zal ongetwijfeld wel weer terugkeren, want Barcelona is nog ver.

Remco Evenepoel rijdt op achterstand met vier ploegmakkers

112 km - Sobrero als eerste boven, virtueel bergtruidrager

Sobrero was als eerste boven op de Coll d'Estenalles, voor Romo en Nicolau. De mannen pakken respectievelijk 5, 3, en 1 bergpunt(en). Er volgt nu een afdaling van een kilometer of 20.

Sobrero heeft nu 6 bergpunten, net als Romo, en heeft de bergtrui virtueel om de schouders aangezien hij als eerste op de top was van de hoogst gecategoriseerde beklimming van de dag. Er staat aan het einde van de etappe nog één klim op het programma.

De kopgroep-Bol rijdt nog altijd ruim anderhalve minuut voor het peloton uit, meer staat DSM niet toe, zo lijkt het.

Het is nu wel even droog boven de Vuelta, al is er volgens de Spaanse Gerrit Hiemstra een neerslagkans van 83 procent, dus er zullen nog wel wat druppels gaan vallen straks.

De kopgroep: Jetse Bol (Ned, Burgos), Andrea Piccolo (Ita, EF), Matteo Sobrero (Ita, Jayco), Javier Romo (Spa, Astana) en Joel Nicolau (Spa, Caja Rural).

Matteo Sobrero is als eerste boven, Jetse Bol als vijfde

Ondertussen in Scandinavië: Van Vleuten wint

Annemiek van Vleuten heeft de Ronde van Scandinavië, de voorlaatste etappekoers in haar rijke loopbaan, op haar naam geschreven.

Van Vleuten begon met een comfortabele voorsprong van 17 seconden op Cecilie Uttrup Ludwig aan de 143,9 kilometer lange slotrit van het Deense Middelfart naar Haderslev.

Met een ultieme aanval maakte Uttrup Ludwig dat verschil nog bijna goed, maar uiteindelijk moest de Deense genoegen nemen met de ritzege en de tweede plek in het eindklassement.

Annemiek van Vleuten nam op de voorlaatste dag van de Ronde van Scandinavië de gele leiderstrui over.

120 km - Tweede beklimming

Terwijl de organisatie de nodige kopzorgen zal hebben vanwege de wateroverlast bij de finish, gaat de etappe gewoon door. Barcelona is immers nog redelijk ver.

De voorsprong van de kopgroep van Bol ligt inmiddels iets boven de 2 minuten. In het peloton houdt DSM de boel goed in de gaten, met de rode trui van Milesi binnen de gelederen.

De renners zijn bezig met de tweede klim van de dag, de Coll d'Estenalles van de tweede categorie: 12,1 kilometer lang à 3,9 procent.

De kopgroep: Jetse Bol (Ned, Burgos), Andrea Piccolo (Ita, EF), Matteo Sobrero (Ita, Jayco), Javier Romo (Spa, Astana) en Joel Nicolau (Spa, Caja Rural).

Finish in Barcelona staat onder water

Via sociale media komen beelden langs van de finish in Barcelona, waar de buien de afgelopen uren ook hebben toegeslagen. De straat staat nu nog blank en dus er is nog wel wat werk aan de winkel voor de organisatie.

De finish van de Vuelta ligt er nogal nat bij

145 km - Groep-Bol breidt voorsprong uit

De voorsprong van de vijf koplopers, onder wie Jetse Bol, is opgelopen tot ruim drie minuten. De renners zijn het circuit van Barcelona gepasseerd en zetten nu koers naar Parets del Valles, de geboorteplaats van oud-renner Joaquim Rodríguez.

In het peloton heeft DSM, de ploeg van rodetruidrager Milesi, de controle.

De kopgroep: Jetse Bol (Ned, Burgos), Andrea Piccolo (Ita, EF), Matteo Sobrero (Ita, Jayco), Javier Romo (Spa, Astana) en Joel Nicolau (Spa, Caja Rural).

Ondertussen in de Renewi Tour: renners houden benen stil

De slotrit van de Renewi Tour, ook wel bekend als de Benelux Tour, is tijdelijk stilgelegd. Na twee passages over de Keiberg, het laatste obstakel voor de finish in het Belgische Bilzen, constateerden de renners dat de laatste vijf kilometer naar de finish te gevaarlijk zijn.

En dus hielden ze de benen stil uit protest. Het zou vooral gaan om de smalle paden in die laatste kilometers, in combinatie met de hoge snelheden in de afdaling van de Keiberg.

De koers werd na uitvoerig overleg met de organisatie na ongeveer twintig minuten hervat. Besloten werd dat de tijdsverschillen op de top van de Keiberg zouden worden opgenomen, zodat klassementsrenners geen risico's hoeven te nemen in de laatste kilometers.

Het peloton staat stil in de Renewi Tour als Jos van Emden en Mike Teunissen overleggen met de organisatie.

160 km - Bol in de kopgroep!

Goed nieuws voor de Nederlandse fans: Jetse Bol zit in de kopgroep! Piccolo, Sobrero en Romo hadden een gat geslagen, Bol en Nicolau probeerden aansluiting te vinden en dat is nu ook gelukt.

Het vijftal pakt al snel een voorsprong van ruim 2,5 minuut op het peloton.

Even daarvoor was Romo als eerste boven op de Coll de Sant Bartomeu. De Spanjaard van Astana pakt drie bergpunten is daarmee meteen de virtuele leider in het bergklassement.

Officiële start

Het peloton is nu echt begonnen aan de tweede etappe. Straks ligt er meteen een beklimming van de derde categorie klaar, de Coll de Sant Bartomeu, 5,5 kilometer lang à 4,6 procent.

Het regent en het regent ook pogingen om in de vlucht van de dag te komen. Sobrero, Gesbert en Bonnet zijn de eerste renners die een gaatje weten te bewerkstellingen.

Vuelta-organisatie: tijdsopname stopt toch op 9 kilometer voor de finish

De ontwikkelingen volgen zich snel op. Remco Evenepoel liet voor de start weten de maatregel van de Vuelta-organisatie niet genoeg te vinden. "Ons voorstel om de tijd op te nemen aan het begin van het circuit wordt volledig weggeblazen. Een tijdsopname boven of aan de finish blijft eigenlijk exact hetzelfde", zo werd de Belg geciteerd bij onze collega's van Sporza.

De Vuelta-organisatie heeft daarnaar geluisterd: de tijden voor het algemeen klassement zullen vanwege de extreme weersomstandigheden nu worden gestopt op 9 kilometer van de finish.

Ook de start van de etappe is vanwege het abominabele weer 2 kilometer opgeschoven.

Remco Evenepoel vlak voor de start

Klaar voor de start

De 175 overgebleven renners zijn begonnen aan de geneutraliseerde kilometers, op weg naar de officiële start in Mataró, op zo'n 30 kilometer van Barcelona.

De weersomstandigheden zijn bar, zo blijkt ook uit deze tweet van Eurosport-presentatrice Laura Meseguer. Het water stroomde vier uur geleden nog door de straten van Mataró.

Extreme weersomstandigheden voor start tweede Vuelta-etappe

De Plus breekt rechterheup

De Vuelta gaat vandaag verder minus Laurens De Plus, die gisteren tijdens de ploegentijdrit ten val kwam. Ineos meldt vandaag dat in het ziekenhuis is gebleken dat hij daarbij een breuk in zijn rechterheup heeft opgelopen.

Vuelta-organisatie: stop de tijd op de Montjuïc

Vanwege de extreme weersomstandigheden heeft de Vuelta-organisatie besloten de tijden voor het algemeen klassement op te nemen op de top van de Montjuïc, dat is 3,6 kilometer voor de finish.

De organisatie hoopt hiermee de angel uit de finale te halen, zodat de klassementsrenners minder risico nemen in de afdaling. Vanaf de top van de berg gaat het dus alleen nog om de etappezege. Wel houdt de organisatie vast aan de 10, 6 en 4 seconden bonificatie aan de finish.

De Britse Ineos-renner Geraint Thomas had eerder in de ochtend al gevraagd om de tijdwaarneming eerder te laten stoppen vanwege het slechte weer. "De tijd moet zo'n zes of zeven kilometer voor de finish worden opgemaakt. Ik hoop dat de organisatie naar ons luistert, want sommige afdalingen zijn echt heel gevaarlijk", zei Thomas in zijn podcast Watts Occuring.

Waarheen leidt de weg?

De tweede etappe gaat van start in Mataró, iets buiten Barcelona. Onderweg zijn er klimmetjes van de tweede en de derde categorie en in de finale moeten de renners een steil klimmetje naar het kasteel van Montjuïc over. Wellicht kan Evenepoel zijn frustraties daar van zich af rijden. Een ding is zeker: het zal nog niet donker zijn als de renners rond 17.30 uur aankomen.

De officieuze start is rond 12.45 uur, de etappe begint echt om 13.11 uur.

De Vuelta bij de NOS

De ontknoping van de Vuelta is dit jaar live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. De etappes 13 tot en met 20 zijn te zien op televisie én op een livestream.

Tot etappe 13 volgen we de derde grote ronde van het jaar via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app, live-flitsen op NPO Radio 1, samenvattingen op NPO 1 én uiteraard updates via Teletekst en X, voorheen Twitter.

De verschillen tussen de ploegen

Boosheid en ergernis na natte Vuelta-rit in het donker

Als onherkenbare schimmen kwamen ze over de finish in Barcelona, de klassementsrenners bij de ploegentijdrit van de Vuelta a España. Vanwege de late start en de donkere regenwolken viel de duisternis al in toen de laatste ploegen hun ronde nog moesten rijden. Tot grote woede van Remco Evenepoel.

De Belgische kanshebber op de eindzege richtte zijn boosheid na de finish tot de Vuelta-organisatie. "Het was superdonker en sketchy. In mijn ogen is dit gewoon belachelijk", zei de winnaar van vorig jaar tegen de verzamelde cameraploegen.

"Ze weten dat het donker kan zijn 's avonds. Je hebt de hele dag om een tijdrit te rijden. We moesten de hele dag wachten, terwijl het droog was...", aldus Evenepoel, die desondanks goede zaken deed in het algemeen klassement. Hij finishte met zijn ploeg als derde en won 26 seconden op zijn grootste concurrenten, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic van Jumbo-Visma.

Hoe ging het gisteren in de Vuelta?

De Nederlandse ploeg DSM (zonder Nederlanders) won in Barcelona de openingstijdrit. De 21-jarige Italiaan Lorenzo Milesi, die als belofte dit jaar wereldkampioen tijdrijden werd, kwam als eerste over de streep en werd daarmee de eerste leider.

De ploegentijdrit over 14,8 kilometer werd in de stromende regen en deels in het donker afgewerkt en dat zorgde voor veel ergernis.

Soudal Quick-Step, de ploeg van de winnaar van vorig jaar (Remco Evenepoel), gaf 6 seconden toe en Jumbo-Visma (met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard) moest op 32 seconden genoegen nemen met de elfde plaats. Door een vroege lekke band voor Tour de France-winnaar Vingegaard verloor Jumbo-Visma veel tijd.

Chaotische openingstijdrit in Vuelta: DSM wint, Vingegaard rijdt lek, finish in het donker

Bienvenido desde Mataró!

Welkom vanuit Mataró, Catalonië, waar rond 12.45 de tweede etappe van de Vuelta van start gaat. De eerste etappe, de ploegentijdrit van gisteren, had heel veel voeten in de aarde. En ook vandaag belooft het een bijzondere dag te worden.

De regen komt namelijk met bakken uit de lucht en volgens de Spaanse Gerrit Hiemstra blijft dat de hele dag zo.

Na 181,8 kletsnatte kilometers eindigt de etappe van vandaag rond 17.30 uur in Barcelona. Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte.