NOS Wielrennen

Nederlandse DSM wint donkere en chaotische Vuelta-opening, lekke band Vingegaard

Chaotische openingstijdrit in Vuelta: DSM wint, Vingegaard rijdt lek, finish in het donker

De Nederlandse ploeg DSM (zonder Nederlanders) heeft in Barcelona de openingstijdrit van de Vuelta a España gewonnen. De 21-jarige Italiaan Lorenzo Milesi, die als belofte dit jaar wereldkampioen tijdrijden werd, kwam als eerste over de streep en werd daarmee de eerste leider in de ronde.

De ploegentijdrit over 14,8 kilometer werd in de stromende regen en deels in het donker afgewerkt en dat zorgde voor veel ergernis.

Lekke band Vingegaard

Soudal Quick-Step, de ploeg van de winnaar van vorig jaar (Remco Evenepoel), gaf zes seconden toe en Jumbo-Visma (met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard) moest op 32 seconden genoegen nemen met de elfde plaats.

Door een vroege lekke band voor Tour de France-winnaar Vingegaard verloor Jumbo-Visma veel tijd. De ploeg trok zich snel weer op gang, maar wist toen al dat een zege er niet meer in zat. Movistar kwam nog in de buurt van DSM, maar strandde op een halve seconde.

Lorenzo Milesi

Het verrassende succes van DSM in de ploegentijdrit in en rond Barcelona had vooral met de weersomstandigheden te maken. DSM ging als tweede van start en reed weliswaar door de regen, maar de meeste ploegen na het team van kopman Romain Bardet kregen met hoosbuien te maken.

Evenepoel over rijden in duisternis: 'Gewoon belachelijk'

De teams die laat van start gingen, zoals Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step, reden de laatste kilometers bij invallende duisternis. De wielrenners hebben geen licht op hun fiets, dus het zicht werd steeds minder.

"Het is superdonker en sketchy", zei een boze Evenepoel na afloop. "In mijn ogen is het gewoon belachelijk. De organisatie had moeten weten dat het gevaarlijk kon zijn. Ze moeten aan de veiligheid denken. Het is zo zonde, alle klassementsteams gingen heel traag omdat je niks kon zien. Je kon niet honderd procent racen. Het is gewoon vreemd dat ze ons zo in het donker laten rijden.

Evenepoel was weliswaar woedend over de ongelijke omstandigheden, maar bracht het er van de favorieten nog het beste vanaf. UAE Team Emirates (met João Almeida en Juan Ayuso) werd veertiende op 37 seconden.

Als gevolg van de stortbuien regende het ook valpartijen. Zo ging Hugo Hofstetter (Arkea) onderuit kort voor de finish en bij Jayco smakte vrijwel de hele ploeg tegen het wegdek. Ineos had de pech dat kort na de start Laurens De Plus viel en Filippo Ganna, de motor van de ploeg, later ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl