liveblog
NOS WielrennenAangepast

Boosheid over Vuelta-finish in het donker • Evenepoel: 'Gewoon belachelijk'

liveblog gesloten

Tot morgen!

Morgen gaat de Vuelta verder. De tweede etappe gaat van start in Mataró, iets buiten Barcelona. In de finale moeten de renners een steil klimmetje naar het kasteel van Montjuïc over. Wellicht kan Evenepoel zijn frustraties daar van zich af rijden. Een ding is zeker: het zal nog niet donker zijn als de renners rond 17.30 uur aankomen.

De etappe begint om 13.11 uur en is ook weer te volgen via dit liveblog. Tot morgen!

Bekijk de samenvatting

Chaotische openingstijdrit in Vuelta: DSM wint, Vingegaard rijdt lek, finish in het donker

Evenepoel: 'Gewoon belachelijk'

Evenepoel blies na de finish stoom af voor de verzamelde cameraploegen. "Ze weten dat het donker kan zijn 's avonds. Je hebt de hele dag om een tijdrit te rijden. We moesten de hele dag wachten, terwijl het droog was...", aldus de Belg.

"We kunnen niks aan de regen doen, maar we kunnen wel rekening houden met de omstandigheden. We zetten al veel op het spel omdat we willen winnen. Het is superdonker en sketchy. In mijn ogen is het gewoon belachelijk. Ik zal wel weer allemaal haters en criticasters over me heen krijgen, maar het is zo", zei de winnaar van vorig jaar.

"De organisatie had moeten weten dat het gevaarlijk kon zijn. Ze moeten aan de veiligheid denken. Het is zo zonde, alle klassementsteams gingen heel traag omdat je niks kon zien. Je kon niet honderd procent racen. Het is gewoon vreemd dat ze ons zo in het donker laten rijden", besloot Evenepoel.

De aankomst van Soudal Quick-Step

Laurens de Plus kan niet verder

Voor Laurens De Plus zit de Vuelta er al op. De Belg van Ineos ging in de ploegentijdrit onderuit en is op weg naar het ziekenhuis.

Milesi in de rode trui

Dankzij de zege van DSM, mag Lorenzo Milesi morgen in de rode leiderstrui starten. De 21-jarige Italiaan maakte vandaag zijn debuut in een grote ronde. Hij is de kersverse wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, dus de jonge renner heeft waarschijnlijk een groot aandeel gehad in de zege van de Nederlandse ploeg.

Evenepoel doet wel goede zaken

Movistar kwam héél dichtbij, maar Team dsm-firmenich gaat er toch met de zege vandoor.

Van de klassementsrenners doet Remco Evenepoel de beste zaken. Hij wint 14 seconden op Ineos (Thomas), 26 seconden op Jumbo-Visma (Roglic en Vingegaard) en 31 seconden op UAE Team Emirates (Ayuso en Almeida).

Vingegaard reed lek

Het is inmiddels duidelijk waarom Jumbo-Visma tijd heeft verloren: Jonas Vingegaard reed lek en moest van fiets wisselen. Daarom moest zijn ploeg wachten.

Jumbo-Visma is uiteindelijk als elfde geëindigd. Roglic en Vingegaard hebben daardoor nu een achterstand van 26 seconden op Remco Evenepoel in het algemeen klassement.

Evenepoel is boos

Remco Evenepoel is boos. Hij komt foeterend over de streep en wijst naar de lucht. Waarom rijden we in het donker?, lijkt hij te zeggen.

DSM wint!

Soudal Quick-Step haalt het ook niet. De ploeg van Remco Evenepoel geeft 6 seconden toe op DSM.

De Nederlandse ploeg (zonder Nederlanders) wint dus de openingstijdrit! Lorenzo Milesi kwam als eerste over de streep, dus hij wordt de eerste leider.

DSM is dicht bij de zege

Ook UAE en Movistar komen niet aan de tijd van Team dsm-firmenich, al is de Spaanse ploeg héél dichtij. Het scheelt enkele honderdsten.

Alleen de ploeg van Remco Evenepoel, Soudal Quick-Step, moet nog binnenkomen.

Negende tijd voor Jumbo-Visma

Jumbo-Visma klokt de (voorlopig) negende tijd op de streep. Geen zege dus voor de topfavoriet, maar het zal de ploeg van Roglic en Vingegaard vooral om de concurrentie voor het klassement gaan.

De Nederlandse ploeg verliest 12 seconden op het Ineos van Thomas.

Evenepoel, Almeida en Ayuso zijn nog onderweg.

Tijdrijden in het donker

Het begint ook donker te worden in Barcelona. Dat levert bizarre beelden op: tijdrijden in het donker en dan ook nog eens in de regen. De renners hebben geen licht op hun fiets.

Jumbo-Visma rijdt dertiende tussentijd

Er is iets niet helemaal goed gegaan bij Jumbo-Visma, dat is duidelijk. De topfavoriet klokt bij het tussenpunt de dertiende tijd.

Er zijn nog zes van de acht renners over.

Ook Evenepoel onderweg

Ook de laatste ploeg is vertrokken: Soudal-Quick Step, het team rond de winnaar van vorig jaar, Remco Evenepoel.

Gat in treintje Jumbo-Visma

Er ging iets niet helemaal goed bij Jumbo-Visma. In plaats van netjes achter elkaar te rijden, viel er een gat in het treintje. De voorste drie renners keken achterom. Het is niet duidelijk waarom. Ze zijn nu weer met z'n achten bijelkaar.

Ineos redt het ook niet

Ook Ineos komt niet aan de tijd van Team dsm-firmenich. Dat is toch wel opvallend, al zat het niet mee bij de Britse ploeg. Ze verloren al vroeg een renner door de val van De Plus en de omstandigheden waren een stuk lastiger. DSM startte al vroeg en toen was de weg nog minder nat.

Ineos rijdt de vijfde tijd en geeft 20 seconden toe op DSM.

Topdrie (16/22 ploegen binnen)

1. Team dsm-firmenich 17.30
2. EF Education EasyPost +6
3. Groupama-FDJ +6

Ook UAE vertrokken met Ayuso en Almeida

Daar is de volgende topploeg: UAE Team Emirates. Met Joao Almeida en Juan Ayuso hebben zij twee mannen die mee kunnen doen in het klassement, maar ze hebben ook een sterke ploeg voor deze ploegentijdrit.

Jumbo-Visma onderweg

Daar zijn de topfavorieten: Jumbo-Visma is vertrokken. Het sterrenensemble bestaat uit Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Dylan van Baarle, Wilco Kelderman, Robert Gesink, Sepp Kuss, Jan Tratnik en Attila Valter.

Ook Dunbar onderuit

De weg is nu een stuk natter dan in het begin van de ploegentijdrit. Op sommige plekken liggen zelfs plassen in de bochten.

Daar heeft ook Eddie Dunbar last van; de kopman van Jayco AlUla gaat onderuit in de laatste bocht voor de finish. Daar hebben we al meer mannen zien vallen vanavond.

Val Ineos

Ai, daar gaat het al mis bij Ineos. Laurens de Plus gaat onderuit. De Belg probeert weer op zijn fiets te klimmen, maar dat ziet er pijnlijk uit. De Plus reed op de tweede positie, maar zijn ploeggenoten bleven wel op hun fiets zitten. Ze moeten wel door met zeven man. Op de streep telt de tijd van de vijfde renner.

Ook bij Alpecin-Deceuninck ging een renner onderuit, in de laatste bocht.

Ineos onderweg met Ganna, Thomas en Arensman

Daar is de volgende kanshebber voor de dagzege: Ineos Grenadiers. Met Filippo Ganna, Geraint Thomas en Thymen Arensman heeft de ploeg een paar ijzersterke tijdrijders aan boord. Ze zijn onderweg!

EF strandt op 6 seconden

Ook EF Education-EasyPost komt niet aan de tijd van DSM. De ploeg met Julius en Marijn van den Berg geeft 6 seconden toe.

Bahrain rijdt tweede tijd

Bahrain-Victorious, met onder anderen Saintiago Buitrago, Mikel Landa en Wout Poels, rijdt naar de tweede tijd tot nu toe. De ploeg is 10 seconden langzamer dan DSM, dat nog steeds leidt.

De favorieten zijn bijna aan de beurt, te beginnen met Ineos (19.55 uur).

DSM leidt

Topdrie (10/22 ploegen binnen)

1. Team dsm-firmenich 17.30
2. Cofidis +22
3. Intermarche-Circus-Wanty +33

Val Arkéa Samsic

Ai, daar is toch de eerste val. Een renner van Arkéa Samsic gaat onderuit in een natte bocht, vlak voor de finish. Twee ploeggenoten vallen over hem heen. Ze stappen snel weer op.

Bahrain-Victorious met Poels en Landa

Ook voor Wout Poels is de Vuelta begonnen. Zijn ploeg Bahrain-Victorious is ook onderweg. Het regent nog steeds in Barcelona, trouwens. De weg is nat, maar we hebben nog geen valpartijen gezien. Houden zo.

Snelste tijd voor DSM, Lidl-Trek geeft veel toe

De snelste tijd tot nu toe is voor Team DSM. Met 17.30 zijn zij 42 seconden sneller dan Caja Rural.

Lidl-Trek heeft opvallend langzaam gereden: Bauke Mollema en co geven 56 seconden toe op DSM.

Het verhaal van het kinderzwembad

Water en een ploegentijdrit in de Vuelta: Jumbo-Visma heeft daar geen goede herinneringen aan. In 2019 gingen meerdere renners van de Nederlandse ploeg onderuit op een stuk weg dat plots nat was geworden. De oorzaak? Een leeggelopen kinderzwembadje, zo bleek later.

Zo verloren Primoz Roglic en Steven Kruijswijk op de eerste dag al meteen 40 seconden. De eindzege ging uiteindelijk wel naar de Sloveen.

Jumbo-Visma hard onderuit in ploegentijdrit Vuelta

Caja Rural zet eerste tijd neer

De Spaanse ploeg is als eerste gestart en komt, niet heel verrassend, als eerste binnen. De tijd van Caja Rural: 18.12.

Lidl-Trek met Mollema

De volgende ploeg aan de start is Lidl-Trek. Het startpodium is flink nat, waardoor ze voorzichtig beginnen. Bauke Mollema rijdt op kop en gaat rustig door de eerste bocht.

De persoon die de posts op X (Twitter) verzorgt namens de ploeg meldt vanuit de volgauto: "Het is erg eng, de wegen zijn glibberig en er zitten veel listige bochten in het parcours."

Lidl-Trek is begonnen aan de ploegentijdrit

DSM zonder Nederlanders

Team dsm-firmenich is de tweede ploeg op het startpodium. Het Nederlandse team gaat zonder landgenoten van start. Romain Bardet is de kopman en verder is het een ploeg met veel jonge talenten. De Britten Oscar Onley en Max Poole zijn namen om in de gaten te houden als de Vuelta de bergen in trekt.

Start!

De 78ste Vuelta a España is begonnen. Caja Rural, na twee jaar afwezigheid weer terug in de Ronde van Spanje, bijt het spits af in de ploegentijdrit. In de regen, al lijkt het nu mee te vallen.

Lichte regen

Het is inmiddels licht gaan regenen én onweren in Barcelona. Dat kan wel eens invloed gaan hebben in de tijdrit, want als de weg nat is, liggen glijpartijen in de bochten op de loer.

Van Vleuten pakt ondanks lekke band leiderstrui in Ronde van Scandinavië

Annemiek van Vleuten heeft de gele trui in de Ronde van Scandinavië van Cecilie Uttrup Ludwig overgenomen. De renster van Movistar boog in de 16,5 kilometer lange tijdrit haar achterstand van twaalf tellen om in een voorsprong van zeventien seconden, ondanks een lekke band in de finale.

Van Vleuten werd in het Deense Herning derde. De etappezege was voor Grace Brown (FDJ). De Australische, die zowel dit als vorig jaar zilver won op de WK tijdrijden, was met 20.36 een klasse apart.

Amber Kraak (Jumbo-Visma) werd tweede (+0.19) en is in het klassement knap derde (+0.33).

Zondag volgt er nog een vlakke rit.

Rouwbanden bij Lotto-Dstny

De Belgische Lotto-Dstny-ploeg rijdt met rouwbanden. Daarmee wordt stilgestaan bij het overlijden van de Belgische wielerbelofte Tijl De Decker (22), die gisteren overleed aan de gevolgen van een trainingsongeval.

De Decker reed bij de beloftenploeg van Lotto, won dit jaar Parijs-Roubaix voor beloften en zou volgend jaar de overstap maken naar de profploeg.

Renewi Tour

Sam Welsford van DSM heeft de vierde etappe in de Renewi Tour op zijn naam geschreven. De Australiër bleef in de sprint van een uitgedund peloton Olav Kooij en Jasper Philipsen net voor.

Een jaar geleden in de Vuelta: de dag van Gesink

Een jaar geleden begon de Vuelta ook met een ploegentijdrit. In Utrecht won Jumbo-Visma, met 13 seconden voorsprong op Ineos.

Voor Robert Gesink was het een bijzondere dag: hij mocht als eerste de finish passeren en werd zo de eerste drager van de rode leiderstrui in die Vuelta, nota bene in eigen land.

Kijk de beelden hier terug:

2022: Jumbo-Visma wint in Utrecht openingsrit Vuelta, leiderstrui Gesink

'Als je wil winnen, moet je Kuss hebben'

De meester onder de meesterknechten is er ook weer bij in Barcelona: de 28-jarige Sepp Kuss begint met Jumbo-Visma aan zijn derde grote ronde van het jaar.

"Sepp is een van de beste klimmers ter wereld", zei Vingegaard donderdag. "Als superdomestique is hij gigantisch belangrijk. Kijk alleen maar naar de statistieken. Bij elke overwinning van een grote ronde van ons team was hij erbij."

Roglic vatte het bondig samen: "Als je wil winnen, moet je Sepp hebben."

Lees het verhaal over Kuss hier:

Sagrada Familia

Het parcours door Barcelona levert nu al fraaie plaatjes op. Zoals deze van Arkéa Samsic, dat bij de verkenning langs de Sagrada Familia rijdt.

Van Aert wint eerste gravelwedstrijd, met 9(!) minuten voorsprong

Wout van Aert is er niet bij in Barcelona. In plaats daarvan is hij flink tekeer gegaan in Houffalize. De Belg reed in de Ardennen zijn eerste gravelwedstrijd en won meteen met flinke overmacht. Van Aert kwam in de wedstrijd van 110 kilometer maar liefst 9 minuten voor de nummer twee, veldrijder Daan Soete, over de streep.

Voormalig prof Paul Voss werd derde. Mannen als Niki Terpstra, Jasper Ockeloen, Ivar Slik en Jan Bakelants, die zich hebben toegelegd op gravelwedstrijden, konden zich ook niet meten met de oppermachtige Belg.

De wedstrijd in Houffalize maakt deel uit van de UCI Gravel World Series, een reeks wedstrijden waarbij renners zich kunnen plaatsen voor de WK gravel, die op 8 oktober worden verreden in het Italiaanse Veneto. Van Aert zal daar ook aan de start staan. Dat was ook de reden dat Van Aert in Houffalize aan de start stond: hij wilde zijn materiaal testen en ervaren hoe het eraan toe zou gaan in zo'n gravelwedstrijd.

Beeld van de start

De rode loper is al uitgelegd voor de renners: ze starten straks pal aan de Middellandse Zee.

Regen?

Het is nu nog droog in Barcelona, maar volgens de voorspellingen zou er vanavond een flinke bui kunnen vallen. We houden het in de gaten.

Starttijden

Caja Rural gaat om 18.55 uur als eerste van start.

Een uur later zijn de ploegen met klassementsfavorieten aan de beurt: Ineos (19.55), Jumbo-Visma (20.07), UAE Team Emirates (20.11), Movistar (20.15) en Soudal Quick-Step (20.19).

De ploegen starten vier minuten na elkaar.

Bekijk de volledige startlijst:

Favorieten

Ja, Jumbo-Visma heeft een ijzersterke ploeg en is met Roglic en Vingegaard favoriet voor de eindzege. Maar er is natuurlijk wel concurrentie.

Want Remco Evenepoel, de winnaar van vorig jaar, doet ook mee. Al is de Belg wel voorzichtig in zijn voorspellingen. Direct zeggen dat hij weer gaat winnen, doet de 23-jarige niet.

"Er zal een hoog niveau zijn. Roglic wint elke wedstrijd waaraan hij deelneemt dit jaar. Hij heeft net weer Burgos gewonnen. Jonas is Jonas, goed dat hij er is. Ik ben net wereldkampioen tijdrijden geworden, dus ik heb ook een goed niveau", zei Evenepoel tijdens een Zoom-meeting.

'Primoz wint elke wedstrijd waaraan hij meedoet en Jonas? Goed dat hij hier is'

Bij UAE Team Emirates hebben ze Tadej Pogacar thuisgelaten en stellen ze João Almeida en Juan Ayuso op. Laatstgenoemde Spanjaard werd vorig jaar derde, maar maakt zich geen illusies.

"Dit jaar is het een andere ronde. Het parcours is het zwaarst in de laatste week. Bovendien rijdt João sterk en als ik zie tegen wie we het allemaal op nemen... Jumbo is een van de sterkste ploegen die ik ooit heb gezien in een grote ronde."

'Sinds ik fietsen volg, heb ik nog nooit zo'n sterk team gezien als Jumbo'

Geraint Thomas, die eerder dit jaar de eindzege in de Giro aan Roglic moest laten, weet niet zo goed wat hij van zichzelf moet verwachten. De kopman van Team INEOS (en ploeggenoot van de Nederlander Thymen Arensman, vorig jaar zesde) piekt normaal gesproken maar één keer per seizoen.

Jumbo-Visma jaagt op zege in derde grote ronde

Roze, geel, rood. Het zijn de kleuren waar het dit jaar allemaal om draait bij Jumbo-Visma. Na het roze van de Giro en het geel van de Tour moet ook de rode leiderstrui in de Vuelta worden veroverd.

"We zijn hier om voor de gele, eh...sorry, de rode trui te gaan", versprak Jonas Vingegaard zich afgelopen donderdag nog bijna tijdens het persmoment. Om er duidelijk aan toe te voegen: "Wie van ons dat doet, maakt niet uit."

Het zijn ook de teksten die gebezigd worden door Primoz Roglic, die andere kopman met wie de Nederlandse ploeg van start gaat. "Al wint Sepp Kuss de Vuelta voor ons, dan is het ook goed", deelt de Giro-winnaar uit Slovenië de pers nog even mee.

Het zou een unicum zijn: een team dat alle drie de grote rondes wint in één jaar tijd. Team Sky won ooit vier grote rondes op rij (de Tour en de Vuelta van 2017 en de Giro en de Tour van 2018), maar niet in hetzelfde kalenderjaar.

Bekijk het gesprek met Roglic en Vingegaard:

'Wie van ons moet winnen? Dat zijn sweet worries voor het team'

Over het tijdritparcours

Net als vorig jaar in Utrecht, begint de Vuelta dit jaar opnieuw met een ploegentijdrit. De teams vertrekken vlakbij de kust, bij het strand van Somorrostro. Daar is de rode loper uitgelegd voor de renners.

Het begin van het 14,8 kilometer lange parcours is vrij technisch, met veel haakse bochten. De route loopt dwars door het centrum van Barcelona, langs de Sagrada Familia en meerdere beroemde bouwwerken van Gaudì.

De tweede helft van de tijdrit is wat minder technisch en heeft meer lange, rechte stukken. De finish ligt aan de voet van de bekende Montjuïc-heuvel. Die hoeven de renners echter pas morgen te beklimmen; het parcours van vandaag is vlak.

Tijd van vijfde renner telt

De teams starten allemaal met acht renners. Onderweg mogen er drie afvallen, want de tijd van de vijfde renner telt op de finish.

Elf Nederlanders aan de start

Er verschijnen vanavond elf Nederlanders aan de start van de Vuelta. De meeste landgenoten rijden bij Jumbo-Visma, dat met Robert Gesink, Wilco Kelderman en Dylan van Baarle aan het vertrek staat.

Thymen Arensman rijdt met Ineos zijn tweede grote ronde van het jaar bij Ineos. Vorig jaar werd hij zesde in het eindklassement. Dit keer moet hij Geraint Thomas als laatste man bijstaan, zo meldde zijn ploeg. Maar Thomas denkt dat Arensman zelf ook ver kan komen, zo vertelde de Welshman in zijn podcast Watts Occurring.

Wout Poels wil bij Bahrain-Victorious na zijn prachtige ritzege in de Tour opnieuw op jacht naar dagsucces.

Wout Poels won vorige maand de vijftiende etappe in de Tour

Bauke Mollema werd niet geselecteerd voor de Tour, maar wel voor de Vuelta. Hij begint met Lidl-Trek aan zijn vijfde Ronde van Spanje en zijn 23ste grote ronde.

Bij EF Education-EasyPost gaan Nederlanders Julius van den Berg en Marijn van den Berg van start. En nee, dat is geen familie.

Bij Jayco AlUla rijdt Jan Maas zijn eerste grote ronde uit zijn loopbaan.

Boy van Poppel gaat van start met Intermarché-Circus Wanty en uiteraard is Jetse Bol, Nederlander in Spaanse dienst, ook weer van de partij met Burgos-BH. De 33-jarige Bol rijdt zijn zevende Vuelta op rij.

De beste uitslag van Bol in de Vuelta: tweede in een etappe in 2019

De Vuelta bij de NOS

De ontknoping van de Vuelta is dit jaar bij de NOS live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. De etappes 13 tot en met 20 zijn te volgen op televisie en op een livestream.

Tot etappe 13 volgen we de derde grote ronde van het jaar via dit soort liveblogs, maar ook via live-flitsen op NPO Radio 1, samenvattingen op NPO 1 én uiteraard updates via Teletekst en X, voorheen Twitter.

¡Buenas tardes!

Welkom bij het liveblog over de Vuelta a España. De Ronde van Spanje begint vandaag met een ploegentijdrit door Barcelona.

Met Jumbo-Visma als topfavoriet voor de eindzege - met Primoz Roglic óf Jonas Vingegaard - zijn veel ogen gericht op de Nederlandse ploeg.

Via dit blog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Vamos!

Roglic bij de teampresentatie in Barcelona, naast Jan Tratnik