liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ opnieuw op kop, Feyenoord verspeelt weer punten en FC Utrecht is hekkensluiter

Vier wedstrijden op de eredivisiezondag:

Updates ontvangen via je smartphone? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Tot volgende week!

We houden ermee op hier in Hilversum. Komende week komen PSV, Ajax, FC Twente en AZ in actie in Europa. Vanaf vrijdag barst de eredivisie dan weer los. Fijne week!

Stand in de eredivisie: AZ is koploper

De tweede speeldag brengt ons deze stand: AZ is koploper, voor Twente en PSV. De kampioen staat twaalfde. FC Utrecht is hekkensluiter.

Uitslagen tweede speelronde eredivisie

RKC-AZ | Afgelopen: AZ wint en is koploper

Het laatste fluitsignaal van de tweede speelronde schalt door Waalwijk: AZ wint met 3-1 en is weer koploper van de eredivisie.

Slot na nieuwe domper Feyenoord: 'Valse start van het seizoen? Uiteraard'

"Een valse start? Uiteraard", wierp Feyenoord-trainer Arne Slot een blik op de stroeve seizoenstart van de landskampioen.

Het 2-2 gelijkspel bij stadgenoot Sparta Rotterdam, afgedwongen door een goal in blessuretijd van de 17-jarige debutant Leo Sauer, volgde na twee eerdere decepties.

Als je bij een topclub de eerste prijs niet wint, dan is dat een teleurstelling. En als je dan ook nog de eerste competitiewedstrijd gelijkspeelt, waarin we weliswaar een lange periode met tien man speelden...", aldus Slot.

Slot na volgende domper Feyenoord: 'Een valse start van het seizoen? Uiteraard'

RKC-AZ | 79' GOAL AZ

Opnieuw gaat Gaari in de RKC-defensie de fout in, en opnieuw profiteert AZ. Invaller Poku had het zelf wellicht kunnen afmaken, maar houdt het overzicht en gunt de bal aan Pavlidis, die de 3-1 binnenschiet.

Blijft het zo, dan is AZ over een minuut of tien opnieuw de koploper in de eredivisie. Net als PSV en Heerenveen won AZ zijn eerste twee wedstrijden, maar de Alkmaarders hebben het beste doelsaldo.

RKC-AZ 3-1

RKC-AZ | 59' GOAL AZ

AZ stelt snel orde op zaken na de rust: twee minuten na de gelijkmaker schiet De Wit - veroorzaker van de penalty in de eerste helft - de 2-1 binnen tegen RKC.

Het doelpunt komt voor een groot deel op het conto van Pavlidis, die lustig door de RKC-defensie slalomde alvorens De Wit het afmaakte.

RKC-AZ 1-2

Dani de Wit en Vangelis Pavlidis vieren de voorsprong

RKC-AZ | 57' GOAL AZ

RKC helpt AZ aan de gelijkmaker. Gaari gaat in de fout en verspeelt de bal, Pavlidis schiet vervolgens via Van den Buijs raak: 1-1.

Die gelijkmaker komt niet echt de lucht vallen, want AZ is in de rust duidelijk opgepept en was de tweede helft met veel enthousiasme en energie begonnen.

RKC-AZ 1-1

Vangelis Pavlidis heeft haast na de 1-1

RKC-AZ | Tweede helft

We zijn weer aan het voetballen in Waalwijk. AZ-trainer Jansen heeft twee wissels toegepast: Lahdo en Poku zijn in de plaats gekomen van Van Bommel en Odgaard.

Een minuut later is het al bijna raak wanneer het misgaat bij een uitgooi van Vaessen. Pavlidis kan bijna profiteren, maar de RKC-keeper weet diens lobje nog over het doel te tikken.

RKC-AZ | Rust in Waalwijk

Onder luid applaus verlaten de spelers van RKC en AZ het veld. Dat applaus is louter bedoeld voor RKC, dat verrassend met 1-0 leidt tegen de ambitieuze Alkmaarders.

RKC-AZ | 43' Cleonise in verkeerde stadion?

Kort na de 1-0 is zelfs bijna 2-0 voor RKC. Cleonise gaat er in de uitbraak razendsnel vandoor. Hij loopt iedereen eruit, alsof hij in het atletiekstadion in Boedapest is, maar zijn poging wordt uiteindelijk onschadelijk gemaakt door de prima keepende Ryan.

RKC-AZ 1-0

RKC-AZ | 41' GOAL RKC

De Wit maakt hands na een schot van Cleonise in het Alkmaarse strafschopgebied en de bal gaat op de stip.

Kramer schiet hem hard binnen, laat keeper Ryan kansloos en RKC staat op voorsprong!

Kramer viert zijn doelpunt vervolgens met een onnodig handgebaar ter hoogte van de gordel voor een vak vol AZ-fans.

RKC-AZ 1-0

Michiel Kramer viert zijn 1-0

RKC-AZ | 37' Op de lat

AZ is slordig en overtuigt nog niet echt. De grootste kans voor de Alkmaarder tot nu toe wordt dan ook veroorzaakt door een RKC'er: een voorzet gaat via de rug van middenvelder Oukili tegen de lat.

RKC-AZ 0-0

RKC-AZ | 27' Schuiver voornaamste wapenfeit

Er staat bijna een half uur op de klok en de stand in Waalwijk is 0-0. Na een korte fase waarin RKC veelvuldig de bal had, is het nu weer AZ dat de klok slaat, maar nog zonder doelrijpe kansen.

Een schuiver van Pavlidis die in twee instanties door Vaessen kon worden opgeraapt, dat was het voornaamste Alkmaarse wapenfeit.

RKC-AZ 0-0

RKC-AZ | 13' AZ heeft teugels in handen

AZ heeft de teugels stevig in handen in Waalwijk. Dat leverde al een paar aardige mogelijkheden op. Al na vijf minuten dook Pavlidis dreigend op bij de eerste paal na een voorzet van Sugawara, maar keeper Vaessen bracht redding. Ook was er nog een afstandsschot van Odgaard dat via een Waalwijkse ledemaat overzeilde.

RKC weet zich echter af en toe onder de teugels uit de galopperen. Zo was er net een vlotte counter van RKC na een prima bal van Van den Buijs. Cleonise ging alleen op keeper Ryan af, maar redde het uiteindelijk net niet.

RKC-AZ 0-0

Denilho Cleonise strandt in de zicht van het doelpunt

RKC-AZ | Aftrap in Waalwijk

We zijn begonnen in Waalwijk aan het duel tussen RKC en AZ, bij een zomerzonnetje en een aangename 27 graden.

Opstellingen RKC-AZ (16.45 uur)

Yassin Oukili neemt bij RKC de plaats in van Godfried Roemeratoe. Verder dezelfde namen als vorige week tegen sc Heerenveen (3-1 verlies).

Kenzo Goudmijn heeft voor het eerst een basisplaats bij AZ. Trainer Pascal Jansen laat de 21-jarige middenvelder starten op de positie van de geblesseerde aanvoerder Jordy Clasie. Goudmijn debuteerde vier jaar geleden als invaller al in de eredivisie voor AZ en speelde de afgelopen jaren op huurbasis voor Sparta en Excelsior.

Clasie speelde donderdag nog 90 minuten tegen Santa Coloma, in de voorronde van de Conference League. De 19-jarige smaakmaker Ruben van Bommel start opnieuw. De zoon van trainer Mark van Bommel luisterde vorige week tegen Go Ahead Eagles (5-1) zijn basisdebuut in de eredivisie op met een doelpunt en een assist en scoorde donderdag ook tegen Santa Coloma.

TWE-PEC | Afgelopen: Twente pakt tweede overwinning

FC Twente wint ook zijn tweede wedstrijd van het seizoen, en PEC Zwolle verliest zijn tweede wedstrijd. Het wordt 3-1 in Enschede.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - PEC Zwolle

TWE-PEC | 90+4' GOAL FC TWENTE

In de blessuretijd in Enschede valt de beslissing: een vrije trap van Vlap gaat via de paal en de rug van keeper Schendelaar in het doel: 3-1 voor FC Twente.

FC Twente-PEC Zwolle 3-1

SPA-FEY | Afgelopen: opnieuw puntenverlies Feyenoord

Het is klaar: Feyenoord speelt met 2-2 gelijk bij Sparta.

Vlak voor het eindsignaal houdt Olij Feyenoord van de overwinning af. Een loepzuivere vrije trap van Paixão wordt door de Sparta-goalie uit de kruising getikt.

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - Feyenoord

SPA-FEY | 90+1' GOAL FEYENOORD

Feyenoord speelde alles-of-niets in de slotfase en dat lijkt in ieder geval een gelijkspel op te leveren: debutant Sauer schiet in blessuretijd de 2-2 binnen.

Sparta-Feyenoord 2-2

SPA-FEY | 86' Slotoffensief op Het Kasteel

Feyenoord is met een slotoffensief bezig op Het Kasteel, om in ieder geval dan maar een punt te pakken bij Sparta. Het heeft tot nu toe tot wat halve kansen geleid, maar er zijn nog wel ruim vijf minuten te gaan. In de tussentijd moet Feyenoord goed oppassen voor Spartaanse counters.

Zoals zojuist: Clement stormt helemaal alleen op het Feyenoord-doel af om de boel te beslissen, maar Wellenreuther grijpt uitstekend in.

Er komen straks zes minuten bij.

Sparta-Feyenoord 2-1

TWE-PEC | 76' GOAL FC TWENTE

De bevrijdende goal van FC Twente valt dan toch. De bal komt in het strafschopgebied van PEC pardoes voor de voeten van Steijn en die haalt uit: 2-1 voor FC Twente.

FC Twente-PEC Zwolle 2-1

SPA-FEY | 77' GOAL FEYENOORD

Een puike voorzet van Paixão wordt uitstekend binnengekopt door Gimenez. Eindelijk weer eens een Feyenoord-doelpunt, en bovendien: de kampioen is terug in de wedstrijd.

Sparta-Feyenoord 2-1

Santiago Gimenez heeft haast na zijn aansluitingstreffer

SPA-FEY | 68' Buitenspelgoal

Even kon Feyenoord juichen omdat invaller Minteh op aangeven van collega-invaller Ueda de 2-1 leek binnen te koppen. Maar de VAR trok de lijnen en de uitkomst is onverbiddelijk: buitenspel, geen goal. Het blijft 2-0.

Een paar minuten geleden was het ook al bijna 2-1, maar redde Olij knap op een uithaal van Timber.

Sparta-Feyenoord 2-0

Jawel, het is buitenspel

TWE-PEC | 60' Eenrichtingsverkeer in Enschede

In Enschede is het eenrichtingsverkeer naar het doel van PEC Zwolle, maar echt hele grote kansen weet Twente ook niet voor elkaar te boksen. PEC probeerde net ook even wat in de omschakeling, maar Druijf raakte de bal op het beslissende moment helemaal verkeerd.

FC Twente-PEC Zwolle 1-1

SPA-FEY | 54' GOAL SPARTA

Sparta komt op 2-0 tegen de regerend landskampioen uit dezelfde stad! Na balverlies van Hancko volgt een razendsnelle Spartaanse counter waarvan de scherpe Brym het eindstation is. De Canadees maakt zijn tweede van de middag: 2-0.

Sparta-Feyenoord 2-0

Charles-Andreas Brym was goed voor twee goals tegen Feyenoord

TWE-PEC | Tweede helft

Ook in Enschede is de tweede helft begonnen, bij een 1-1 tussenstand.

Geen verse wissels, hoewel Twente binnen 35 minuten al twee had gewisseld: de geblesseerde Regeer en Brenet werden vervangen door Kjølø en Sampsted.

SPA-FEY | Tweede helft

De bal rolt weer op Het Kasteel, waar de kampioen aan de bak moet.

Dat doet Feyenoord met twee wissels: Trauner en Sauer zijn in de ploeg gekomen voor Beelen en Jahanbakhsh.

Reacties van de trainers na FC Utrecht-Heerenveen (0-2)

TWE-PEC | Rust in Enschede

Ook FC Twente en PEC Zwolle gaan aan de thee, met een 1-1 tussenstand op het scorebord.

SPA-FEY | Rust in Rotterdam

Problemen voor de kampioen, want Sparta leidt met 1-0, ziet ook oud-Spartaan Denzel Dumfries, aandachtig toeschouwer, op de tribune.

Denzel Dumfries, aandachtig toeschouwer

SPA-FEY | 40' GOAL SPARTA

Slot was al ontevreden, en dat zal nog wel even zo blijven want Sparta komt op voorsprong. Een prachtige voorzet van De Guzman wordt knap aangenomen en vervolgens prima binnengeschoten door Brym.

Sparta-Feyenoord 1-0

Charles-Andreas Brym schiet Sparta op 1-0

SPA-FEY | 39' Slot oogt ontevreden

Vanzelf gaat het allemaal niet bij het stroperig opererende Feyenoord, dat de jacht op eindelijk weer eens een doelpunt in een officieel duel heeft geopend. De grootste kans tot nu toe was voor Stengs, die de bal via Sparta-verdediger Velthuis voor de voeten kreeg maar Olij zag ingrijpen.

Trainer Arne Slot oogt langs de lijn uiterst ontevreden.

Sparta-Feyenoord 0-0

TWE-PEC | 33' GOAL PEC ZWOLLE

Na een vlijmscherpe PEC-counter komt Namli alleen voor Unnerstal te staan, maar voor hij kan binnenschieten gaat hij op Femke Bol/Sifan Hassan-achtige wijze naar de grond. Een gele kaart voor de Twente-keeper en een penalty zijn het gevolg, vindt ook de VAR.

Druijf schiet het buitenkansje onberispelijk binnen. PEC had nog geen kans gehad, maar staat nu wel weer naast Twente.

FC Twente-PEC Zwolle 1-1

SPA-FEY | 23' Kansen aan beide kanten

De eerste kansen in de Rotterdamse derby zijn voor Feyenoord. Een schot van Jahanbakhsh ging net naast en Hancko was dreigend met een kopbal.

Sparta verstopt zich niet en had één beste mogelijkheid: een knal van De Guzman werd gepareerd door Wellenreuther.

Sparta-Feyenoord 0-0

TWE-PEC | 18' GOAL FC TWENTE

FC Twente komt thuis op voorsprong tegen PEC Zwolle! Sadílek krijgt de bal van Daan Rots en zijn afstandsschot zeilt via Buurmeester langs Schendelaar in de goal: 1-0.

FC Twente-PEC Zwolle 1-0

TWE-PEC | 12' Aandachtig toeschouwer

Aandachtig toeschouwer in Enschede: Ron Jans. Voor wie zou hij zijn deze middag?

Jans was als speler tussen 1976 en 1982 actief voor PEC Zwolle en als trainer tussen 2013 en 2017. Van 2020 tot en met vorig seizoen was hij coach van Twente.

FC Twente-PEC Zwolle 0-0

Ron Jans, aandachtig toeschouwer

SPA-FEY | 8' Feyenoord leidt de dans

Feyenoord bepaalt het spel in de beginminuten van de Rotterdamse derby. Sparta leunt achterover en wacht af wat de kampioen te bieden heeft (tot nu toe enkele speldenprikjes) en vooral waar Feyenoord steekjes laat vallen.

Sparta-Feyenoord 0-0

SPA-FEY | TWE-PEC | Aftrap in Rotterdam en Enschede

De ballen rollen bij Sparta-Feyenoord en FC Twente-PEC Zwolle.

Feyenoord zal in de Rotterdamse derby hopen toch weer eens een keertje te kunnen scoren. Vorige week tegen Fortuna Sittard (0-0) lukte dat niet, en de kampioen stond ook met lege handen na het duel om de Johan Cruijff Schaal.

UTR-HEE | Afgelopen: Heerenveen verslaat Utrecht

Utrecht staat na twee eredivisiewedstrijden op nul punten en nul doelpunten. Heerenveen wint met 2-0 en pakt dit seizoen tot nu toe het volle pond.

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - sc Heerenveen

UTR-HEE | 90+2' GOAL HEERENVEEN

Utrecht was druk bezig met een slotoffensief om in ieder geval nog het eerste punt van het seizoen te pakken, maar in de counter slaat Heerenveen toe. Toornstra verspeelt de bal, invallers Witteveen en Karsbakk stormen op het Utrecht-doel af en laatstgenoemde Noor slaat toe met zijn eerste goal in de eredivisie: 2-0.

Utrecht-Heerenveen 0-2

Opstellingen FC Twente-PEC Zwolle (14.30 uur)

Ook om half drie: FC Twente tegen PEC Zwolle. Dit zijn de opstellingen.

UTR-HEE | 78' Kansen aan beide kanten

Een paar minuten na de 1-0 van Heerenveen lag de gelijkmaker al bijna in het Friese doel. Keeper Noppert was even helemaal de kluts kwijt bij een hoge voorzet en miste de bal, maar raakte wel Seuntjens. Een strafschop was het niet waard, oordeelde de scheidsrechter.

Maar ook Heerenveen is niet op de lauweren gaan rusten, zo was Nicolaescu héél dicht bij een goal, maar zijn poging ging om en nabij de 2,5 centimeter naast.

Utrecht-Heerenveen 0-1

UTR-HEE | 69' GOAL HEERENVEEN

Daar is de goal voor Heerenveen! We hadden nog niet zoveel gezien van Sahraoui, maar hij rommelt en wriemelt zich door de Utrecht-defensie en schiet vanuit een lastige hoek en via de paal binnen.

En dat terwijl Utrecht net een beetje op toeren begon te komen. Zo ging een poging van Seuntjens even daarvoor rakelings langs de Friese paal.

Utrecht-Heerenveen 0-1

Heerenveen viert een bescheiden feestje na de voorsprong

Opstellingen Sparta-Feyenoord (14.30 uur)

Feyenoord treedt, zoals gezegd, zonder keeper Bijlow aan tegen Sparta. Opvallend is ook dat Zerrouki naar de reservebank is verwezen. Beelen maakt zijn debuut in de basis.

UTR-HEE | 59' Levendige beginfase

Heerenveen kruipt in de beginfase van de eerste helft wat uit zijn schulp, terwijl Utrecht er na rust vooralsnog maar weinig van bakte.

De Friezen hadden in de 55ste minuut een beste kans, toen Nunnely zich door de Utrecht-defensie wurmde en vanuit de draai in het zijnet schoot.

Een paar minuten later is er vanuit het niets ineens een prima aanval van de thuisploeg, die eindigt met een knal op de lat van Ter Avest. Daarna gebeurt er ineens van alles: een schot van Jensen eindigt op de (door de VAR goedgekeurde) arm van Bochniewicz en meteen daarna is er opnieuw een knal op de lat, nu van Douvikas.

Utrecht-Heerenveen 0-0

Mats Seuntjes in duel met Hussein Ali

UTR-HEE | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft, geen wissels bij Utrecht en Heerenveen.

Feyenoord komende weken zonder Bijlow

Feyenoord kan voorlopig niet beschikken over Justin Bijlow. De 25-jarige doelman heeft een breuk opgelopen in de pols van zijn linkerhand en staat meerder weken aan de kant, melden de Rotterdammers.

Timon Wellenreuther neemt straks in de uitwedstrijd tegen Sparta de plek over van Bijlow, die ook de komende EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Griekenland en Ierland normaal gesproken niet mee kan doen.

UTR-HEE | Rust in Utrecht

Het is rust in Utrecht met de brilstand op het scorebord.

Utrecht is de bovenliggende partij, maar overtuigt niet echt. Heerenveen loerde op de counter, maar verder dan loeren kwamen de Friezen niet.

In de blessuretijd van de eerste helft moet Noppert zowaar eens serieus ingrijpen op een vlammend afstandsschot van Bozdogan.

Rust bij WK-finale: Spanje leidt tegen Engeland

In Sydney is het ondertussen rust bij de WK-finale tussen Spanje en Engeland. Spanje leidt met 1-0 door onderstaande goal van Olga Carmona.

Carmona zet Spanje met diagonaal schot op 1-0 in WK-finale tegen Engeland

UTR-HEE | 34' Weinig kansen, wel een poeier

Utrecht bepaalt het spel, maar serieuze dreiging voor de neus van Noppert levert het allemaal niet op. Wel zagen we net een geweldige poeier van afstand van Toornstra, die snoeihard over het Friese doel zeilde. Aan de andere kant van het veld kan Utrecht-goalie Barkas het allemaal in relatieve rust bekijken.

Utrecht-Heerenveen 0-0

UTR-HEE | 26' Exit Sagnan

Een tegenvaller voor Utrecht, en met name voor Sagnan: de Franse verdediger moet geblesseerd van het veld en doet dat op gefrustreerde wijze. Viergever is zijn vervanger.

Op de reservebank van Utrecht zit trouwens opvallend veel eredivisie-ervaring met namen als Van der Maarel, Klaiber, Labyad en Ramselaar.

Utrecht-Heerenveen 0-0

Modibo Sagnan verlaat zwaar teleurgesteld het veld

UTR-HEE | 21' Utrecht heeft initiatief

Het is allemaal niet meer zo levendig als in de eerste vijf minuten, maar er zit voldoende vaart in de wedstrijd. FC Utrecht heeft het initiatief, zonder doelrijpe pogingen te verzamelen, terwijl Heerenveen loert op de geregeld terugkerende slordigheidjes bij de Utrechters.

Utrecht-Heerenveen 0-0

UTR-HEE | 8' Levendige openingsfase

Het duel in Utrecht kent een levendige openingsfase. Binnen een minuut was er al een aardige kans voor Utrecht-aanvaller Douvikas en na drie minuten schoot Nicolaescu vanuit kansrijke positie voorlangs. Maar de Moldaviër in Friese dienst stond sowieso buitenspel.

Utrecht-Heerenveen 0-0

UTR-HEE | De bal rolt bij Utrecht-Heerenveen

Het zonnetje schijnt, het is 24 graden, ideale omstandigheden om een potje te voetballen. De bal rolt, Utrecht-Heerenveen is begonnen.

Opstellingen FC Utrecht en sc Heerenveen

FC Utrecht gaat straks op zoek naar de eerste punten van het seizoen, na de 2-0 nederlaag van vorige week bij PSV. Heerenveen begon het seizoen met een 3-1 overwinning tegen RKC Waalwijk.

Bij een zege met minstens twee doelpunten verschil zouden de Friezen zomaar - al is het maar voor even - de koppositie in de eredivisie over kunnen nemen van PSV. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet.

Sterker nog: misschien wordt het wel 0-0. De Galgenwaard was vorig seizoen in ieder het geval het stadion waar de minste doelpunten waren te zien, 35 in totaal, waarvan 20 van de thuisploeg.

Been vindt Wieffer te kritisch op zichzelf: 'Interview leek wel zelfkastijding'

Voetballers geven zelden zelfkritische interviews, maar wat Feyenoorder Mats Wieffer vorige week deed, was wel heel bijzonder. De middenvelder zei na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard onder meer 'de weg een beetje kwijt te zijn' in het veld. "Het leek wel zelfkastijding."

"Dit is hoe ik Mats ken. Oprecht. Eerlijk. Een strebertje. Bij Excelsior was dat ook al zo. In Nederland hebben wij problemen met mensen zonder zelfkritiek, maar dit sloeg wel door", aldus ESPN-analist en oud-Feyenoorder Mario Been.

Wieffer baalt na gelijkspel tegen Fortuna

Hoe ging het gisteren in de eredivisie?

Ajax liep zijn eerste averij van het seizoen op door met 2-2 gelijk te spelen bij Excelsior. PSV maakte geen fout en nam een 3-1 overwinning mee bij Vitesse. En er waren deze speelronde nog drie wedstrijden.

Welkom bij de eredivisie!

Terwijl aan de andere kant van de wereld de WK-finale wordt gespeeld tussen Spanje en Engeland en bij de WK atletiek in Boedapest de Nederlandse drama's zich in rap tempo opvolgen, staan er in Nederland gewoon weer vier eredivisieduels op het programma.

Om 12.15 uur wordt de eredivisiezondag afgetrapt met FC Utrecht-sc Heerenveen. Later op de dag komen nog Feyenoord en AZ in actie.

  • NOS
    De uitslagen en het programma in de tweede speelronde van de eredivisie.
  • NOS
    De stand in de eredivisie.