liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen pakt winst in Hongarije • Pérez eindigt ook op podium

  • Race 11 van 22 is in Hongarije
  • Verstappen startte als tweede, achter Hamilton
  • Race begon om 15.00 uur

Updates van dit blog? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

GP Hongarije | WK-stand en einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Volgende week gaat het F1-circus verder met de race op Spa-Francorchamps. Fijne avond!

GP Hongarije | Wedstrijdverslag

Max Verstappen komt bij de Grand Prix van Hongarije als eerste over de finish

Onklopbare Verstappen noteert op Hungaroring zevende seizoenszege op rij

Max Verstappen heeft voor de tweede keer de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De leider in het WK-klassement reed op de Hungaroring onbedreigd naar zijn zevende zege op rij en de negende overwinning van het seizoen.

McLaren bevestigde in Hongarije zijn opmars door met de Brit Lando Norris opnieuw op de tweede plaats te finishen. Norris werd bij de vorige GP op Silverstone ook tweede.

GP Hongarije 70/70 | Verstappen wint, Pérez houdt stand

Daar is de zevende winst op rij voor Verstappen dit seizoen. Het is zijn 44ste zege maar ook de twaalfde op rij voor Red Bull, een record. Tot vandaag moest de renstal dat record delen met McLaren. Daarnaast pakt de Nederlander ook een extra WK-punt voor de snelste ronde.

Pérez houdt genoeg over om Hamilton achter zich te houden voor P3. Norris eindigt tussen de Red Bulls als tweede.

GP Hongarije 69/70 | Pérez moet vrezen

De kans is aanwezig dat Hamilton in de laatste ronde Pérez nog in het vizier krijgt. De Brit heeft nog 2,5 seconde achterstand, maar is een seconde per ronde sneller.

GP Hongarije 64/70 | Norris houdt stand

De jacht van Pérez op Norris lijkt opgehouden. Het verschil blijft rond de vier seconden, dat gaat de Mexicaan waarschijnlijk niet meer goed maken.

GP Hongarije 56/70 | Hamilton naar P4

De Brit steekt Piastri voorbij voor de vierde plek. Daarvoor probeert Pérez nog wat dichterbij Norris te komen om een gooi te kunnen doen naar de tweede plaats, maar zijn jacht lijkt te laat te komen.

GP Hongarije 56/70 | Stand van zaken

Topzes

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Lando Norris (McLaren)
3. Sergio Pérez (Red Bull)
4. Oscar Piastri (McLaren)
5. Lewis Hamilton (Mercedes)
6. Charles Leclerc (Ferrari)

GP Hongarije 54/70 | Verstappen snelste

Na enkele meters uit de pits vraagt Verstappen aan zijn team hoe snel de snelste ronde is. De Nederlander zet daarna even aan en rijdt anderhalve seconde van de tot dan toe snelste tijd van George Russell af. Inmiddels heeft hij alweer dertien seconden voorsprong op Norris.

GP Hongarije 51/70 | Verstappen weer naar binnen

Daar is de laatste stop voor Verstappen. Met 34 seconden voorsprong kiest hij voor de laatste 19 rondjes voor de gele band.

GP Hongarije 48/70 | Penalty voor Leclerc

De dag van Charles Leclerc en Ferrari wordt er niet beter op. De Monegask krijgt een tijdstraf van vijf seconden omdat hij te hard reed in de pitstraat. Mocht hij geen pitstop meer maken, worden de vijf tellen bij zijn eindtijd opgeteld. Momenteel ligt Leclerc op de zesde plaats, met 5,5 seconden voorsprong op zijn teamgenoot Carlos Sainz.

GP Hongarije 47/70 | Pérez voorbij Piastri

Na een paar bochten vol gevecht is Pérez Piastri voorbij. De Mexicaan rijdt nu vierde terwijl Lewis Hamilton nog binnen moet komen. Dat podium moet wel goed komen. De negen seconden achterstand op Norris lijkt te groot om P2 nog te pakken.

GP Hongarije 46/70 | Geweldige stop Pérez

Pérez kwam Hamilton niet voorbij en koos eieren voor zijn geld door naar binnen te duiken. Na een geweldige pitstop van 1,9 seconden werd hij weer naar buiten gestuurd. Het zorgde ervoor dat hij meteen aan de staart van Piastri kwam te zitten, die ook naar binnen was gegaan.

Norris is ook naar binnen gekomen inmiddels.

GP Hongarije 40/70 | Pérez aan de staart van Hamilton

De Mexicaan zit binnen DRS-afstand en zal de Brit snel voorbij gaan. Daarna is het jagen op Piastri, die op 7,5 seconden op plek drie rijdt. Pérez gaat voor het podium vandaag.

GP Hongarije 28/70 | Pérez stoomt op

De Mexicaan schiet eerst netjes voorbij Carlos Sainz en even later moet ook George Russell eraan geloven. De ploeggenoot van Verstappen rijdt nu rond als vijfde en gaat op jacht naar Lewis Hamilton, die over de boordradio laat weten niet blij te zijn met (het gebrek aan) de snelheid van zijn auto.

GP Hongarije | Botsing van Gasly en Ocon in beeld

Het fatale moment voor Alpine, waarbij Esteban Ocon (links) en Pierre Gasly op elkaar botsen bij de eerste bocht van de Grand Prix van Hongarije.

Sky Sports heeft gemeld dat het stoeltje van Ocon in tweeën brak tijdens de botsing en dat de Fransman naar het medisch centrum op het circuit moest om zijn rug na te laten kijken.

Esteban Ocon (links) en Pierre Gasly botsen op elkaar bij de eerste bocht van de Grand Prix van Hongarije

GP Hongarije 23/70 | Verstappen naar binnen

Daar komt de leider in de wedstrijd naar binnen. Verstappen heeft genoeg voorsprong om een pitstop te maken en nummer twee Sergio Pérez, die nog naar binnen moet komen, achter zich te houden.

GP Hongarije 18/70 | Pitstops

Het is tijd om te binnen te komen. Nummer vier Hamilton is al naar binnen geweest en ook de McLarens zijn naar binnen geweest. Charles Leclerc (Ferrari) zag zijn pitstop verprutst worden wegens een haperend wheelgun. Het kostte de Monegask veel tijd.

Norris is dankzij een snelle ronde na zijn stop ploeggenoot Piastri voorbij voor P2.

GP Hongarije 14/70 | Stand van zaken

Top-6

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Oscar Piastri (McLaren)
3. Lando Norris (McLaren)
4. Lewis Hamilton (Mercedes)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Ferrari)

GP Hongarije 12/70 | Gasly ridder te voet, straf voor Zhou

Beide Alpine-coureurs zijn na één rondje al klaar na een botsing bij de start, veroorzaakt door Zhou Guanyu. De Chinees, die geweldig kwalificeerde maar dramatisch wegkwam bij de start, krijgt een tijdstraf van vijf seconden voor het veroorzaken van het ongeluk.

Einde wedstrijd voor Pierre Gasly na een botsing in de eerste bocht

GP Hongarije 6/70 | Verstappen neemt wat afstand

Na zes rondjes is de voorsprong van Verstappen op Piastri een kleine twee seconden. Verder heeft Carlos Sainz een geweldige start gehad. De Spanjaard begon als elfde, maar rijdt nu rond als zesde. Yuki Tsunoda is van plek zeventien opgeklommen naar de elfde plaats. Zhou is van de vijfde naar de vijftiende plaats gezakt.

GP Hongarije 1/70 | Drama voor Alpine

De start was dramatisch voor Alpine, waar Esteban Ocon en Pierre Gasly elkaar van de baan tikten in de eerste bocht. Veel konden de twee er niet aan doen want Zhou Guanyu tikt Daniel Ricciardo aan, die op zijn beurt weer Ocon aantikt waarna de Fransman zijn ploeggenoot van de baan kegelt.

Even later moeten beide Alpines de strijd staken.

GP Hongarije 1/70 | Verstappen meteen aan de leiding, Hamilton valt terug

Een geweldige start van Verstappen, maar vooral van de McLarens van Piastri en Norris. De drie halen Hamilton al snel in.

GP Hongarije | Opwarmronde

We gaan bijna beginnen op de Hungaroring. Kan Verstappen al meteen toeslaan?

Top-tien kwalificatie dicht bij elkaar

De toptien in de kwalificatie van gisteren zat binnen zes tienden van elkaar. Het precieze gat tussen nummer één Lewis Hamilton en nummer tien Nico Hülkenberg was 0.577. Dat is een evenaring van het record dat werd gezet in 2003. Toen had Rubens Barrichello in Brazilië dezelfde voorsprong op nummer tien Fernando Alonso.

Verder was het gat van drie duizendsten tussen Hamilton en Verstappen het kleinste verschil voor poleposition sinds de GP van Duitsland in 2010, toen Sebastian Vettel slechts twee duizendsten sneller was dan Fernando Alonso.

Nog even terug naar de laatste keer dat Verstappen en Hamilton naast elkaar stonden op de voorste rij

Verrassing nooit ver weg in Hongarije

Damon Hill, Fernando Alonso, Jenson Button, Esteban Ocon en zelfs Heikki Kovalainen. Allemaal boekten ze hun eerste F1-zege op de Hungaroring.

Het circuit bij Budapest levert vaak een verrassende winnaar op. Wagens die het hele seizoen niet top zijn, komen soms ineens bovendrijven.

Lees hier meer over opvallende winnaars in de Grand Prix van Hongarije:

De startopstelling

Lewis Hamilton verraste gistermiddag vriend en vijand door zijn Mercedes op poleposition te zetten met een geweldige ronde in de kwalificatie. Hij was drie duizendsten van een seconde sneller dan Max Verstappen.

Daarachter waren er meer verrassingen. McLaren kwam voor het tweede weekend op rij bovendrijven. Lando Norris en Oscar Piastri starten de race als derde en vierde. Wellicht de knapste prestatie kwam van Zhou Guanyu (Alfa Romeo), die met de vijfde startplek zijn beste kwalificatie uit zijn carrière noteerde.

Sergio Pérez haalde voor het eerst sinds vijf grands prix weer het derde deel van de kwalificatie, maar moest genoegen nemen met de negende tijd. Ook Carlos Sainz (11de) en George Russel (18de) stelden teleur op zaterdag.

Daniel Ricciardo was ploeggenoot Yuki Tsunoda in zijn eerste kwalificatie sinds zijn terugkeer meteen de baas. De Australiër start als dertiende, de Japanner als zeventiende.

F1-seizoen gaat verder zonder Nyck de Vries

Nyck de Vries staat niet meer aan de start bij AlphaTauri. Hij is vervangen door Daniel Ricciardo, die daarmee terugkeert in de Formule 1.

Zo duurde het avontuur van De Vries bij het tweede team van Red Bull slechts tien races.

Lees hier meer over de mislukte missie van De Vries bij AlphaTauri:

Goedemiddag!

Welkom bij het liveblog van de Formule 1-wedstrijd in Hongarije. Om 15.00 uur start de 38ste editie van de Grand Prix op de Hungaroring, waarin Lewis Hamilton op poleposition start en Max Verstappen vanaf P2 in de aanval moet om zijn negende zege van het seizoen te pakken.

In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond het circuit.