Max Verstappen
NOS Sport

Onklopbare Verstappen noteert op Hungaroring zevende seizoenszege op rij

Max Verstappen heeft voor de tweede keer de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De leider in het WK-klassement van de Formule 1 reed op de Hungaroring onbedreigd naar zijn zevende zege op rij en zijn negende overwinning van het seizoen.

McLaren bevestigde in Hongarije zijn opmars door met de Brit Lando Norris opnieuw op de tweede plaats te finishen. Norris werd bij de vorige GP op Silverstone ook al tweede.

Verstappens Red Bull Racing-teamgenoot Sergio Pérez besloot zijn matig verlopen weekend enigszins positief. De Mexicaanse nummer twee in de WK-stand begon de race vanaf de negende plaats en eindigde als derde.

Red Bull Racing heeft nu twaalf Formule 1-races op rij gewonnen en passeert daarmee McLaren, dat in het seizoen 1988 elf achtereenvolgende overwinningen noteerde. Racelegendes Ayrton Senna en Alain Prost zetten destijds voor McLaren die serie neer.

Hamilton verknalt start

Lewis Hamilton beleefde weinig plezier aan zijn eerste poleposition sinds december 2021 bij de Grand Prix van Saudi-Arabië, door bij de start naar de vierde plaats terug te vallen.

De 38-jarige Brit werd verschalkt door Verstappen en zag daarna ook de achterkant van de McLarens van Oscar Piastri en Norris.

Voor het team van Alpine eindigde de race in een nachtmerrie toen Esteban Ocon en Pierre Gasly bij de eerste bocht het slachtoffer werden van een kettingbotsing.

Esteban Ocon (links) en Pierre Gasly botsen op elkaar bij de eerste bocht van de Grand Prix van Hongarije

Zhou Guanyo (Alfa Romeo) was de aanstichter door achterop bij Daniel Ricciardo te rijden, waardoor de Australiër Ocon aantikte en de Fransman vervolgens weer tegen zijn ploeggenoot Gasly botste.

Ricciardo kon na de onrustig verlopen start zijn eerste race van het seizoen vervolgen, al reed de vervanger van de bij AlphaTauri weggestuurde Nyck de Vries een anonieme race in de achterhoede. Hij eindigde als dertiende.

Pitstop Pérez sneller dan ontspannen Verstappen

Helemaal aan de voorkant van het raceveld was Verstappen andermaal de dominante factor. De 25-jarige Limburger was tijdens de race op geen fout te betrappen en als er een puntje van kritiek was, dan was dat de snelheid van zijn pitstop.

Waar de engineers van Red Bull 1,9 seconden nodig hadden voor de tweede pitstop van Pérez, hadden de monteurs 'liefst' 2,6 seconden nodig voor de tweede bandenwissel van Verstappen. Het zijn echter zaken die niet van invloed op de race waren.

De pitstop van Sergio Pérez tijdens de Grand Prix van Hongarije

Het was veelzeggend dat Verstappens engineer soms over de boordradio even polshoogte nam of alles nog goed ging met de Nederlander, aangezien er nauwelijks noodzaak was tot communicatie. "All good", antwoordde Verstappen bevestigend.

De meeste spanning in de slotfase kwam van de strijd om de tweede plaats tussen Norris en Pérez, maar de Brit gaf zijn tweede opeenvolgende tweede plaats in een grand prix niet prijs. Hamilton kwam nog in de buurt bij Pérez, maar kon de Mexicaan niet serieus meer bedreigen.

Select gezelschap

Verstappen is pas de vijfde coureur die minimaal zeven grands prix op rij weet te winnen. Het record is in handen van Sebastian Vettel, die in 2013 negen races op rij won.

De Italiaan Alberto Ascari (1952-1953) en de Duitsers Nico Rosberg (2015-2016) en Michael Schumacher (2000-2001 en 2004) wonnen net als Verstappen zeven keer achter elkaar een grand prix.

Het Formule 1-circuit reist nu door naar België, waar volgende week zondag de Grand Prix van Spa-Francorchamps op het programma staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl