liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geen code oranje meer • Schade door onweer en hagel lijkt beperkt

Volg hier het nieuws over de onweers- en hagelbuien die over Nederland trekken.

liveblog gesloten

KNMI trekt code oranje overal in

Het KNMI heeft code oranje om 20.00 uur ook voor de drie noordelijk provincies ingetrokken. Alleen in Groningen geldt nog code geel. De onweersbuien en de daarmee gepaard gaande windstoten zijn naar het noordoosten weggetrokken.

Veel stormschade in Overijssel

De regionale zender RTV Oost meldt veel schade in Overijssel. Zwolle kreeg eerst de volle laag. In korte tijd viel 70 millimeter regen, aldus RTV Oost. Straten kwamen blank te staan.

Aan het begin van de avond was Twente aan de beurt. Daar leidden de buien tot schade aan bomen, auto's en woningen. In Rossum werd een huis door bliksem getroffen.

De brandweer in actie in Enschede

In Oldenzaal liep de weg onder een viaduct onder. Een auto die er toch onderdoor wilde rijden, begon te drijven. De brandweer heeft de bestuurder en de kinderen die erin zaten eruit gehaald.

Ook in Hengelo kwam veel water naar beneden

Groningse woonboerderij in brand na blikseminslag

In het Groningse Haren is in een woonboerderij brand uitgebroken na een blikseminslag. Er was volgens de politie niemand thuis.

Buurtbewoners is in een NL-Alert aangeraden om ramen en deuren te sluiten vanwege de rook die vrijkomt.

De onweersbuien trekken weg naar het noordoosten. Het KNMI heeft ook voor de provincie Overijssel code oranje ingetrokken. Die geldt nu alleen nog voor de provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

De boerderij in Haren die verloren ging

Het onweersfront nadert Terschelling

Rond deze tijd trekt het onweer over de Waddeneilanden. Op deze foto ziet u het onweersfront over de Waddenzee op Terschelling afkomen.

Ook geen code oranje meer in Gelderland

Het KNMI is nu ook in de provincie Gelderland overgegaan naar code geel. Code oranje geldt nu alleen in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Het weerinstituut verwacht daar nog zware buien met plaatselijk hagel en zware windstoten. De laatste buien verlaten tegen 21.00 uur vanuit Noordoost-Groningen het land.

Vooralsnog lijkt de schade van de onweersbuien beperkt tot wat blikseminslagen, omgewaaide bomen en ondergelopen straten. Doden of gewonden zijn voor zover bekend niet gevallen.

Bezoekers Bospop teleurgesteld naar huis

In verband met met het slechte weer werden meerdere festivals afgelast, ook Bospop in Weert. De bezoekers zijn teleurgesteld, maar begrijpen het besluit.

Laatste dag Bospop afgelast vanwege dreigend noodweer: 'Jammer maar begrijpelijk'

Veel beeld van hagel in Zwolle en omgeving

In de loop van de middag deelden vooral mensen uit Zwolle en omgeving beelden van de hagel die neerkwam.

Op Twitter worden beelden gedeeld van code oranje in Nederland

Ook geen code oranje meer in Brabant en Limburg

Het slechte weer trekt snel noordoostwaarts. Code oranje geldt alleen nog voor Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland.

Straten blank in Kerkrade en Spaubeek

De regionale omroep 1Limburg zegt dat in die provincie op meerdere plaatsen schade is ontstaan, onder andere door blikseminslag.

In Spaubeek liep de Soppestraat onder, in Kerkrade was dat bij meerdere straten het geval.

Het concert van Andre Rieu op het Vrijthof in Maastricht gaat door. Dat begint om 21.00 uur

Een ondergelopen straat in Kerkrade

Hagelstenen in Fochteloo

Laat in de middag kondigde het KNMI ook code oranje af voor Friesland. In Fochteloo, in het oosten van Friesland, kwamen flinke hagelstenen naar beneden.

Bliksem inslag in Berkel-Enschot, boom op auto in Weert

In Berkel-Enschot bij Tilburg sloeg de bliksem in bij twee woningen. De zichtbare schade beperkt zich tot een schoorsteen. In Weert raakte een auto beschadigd door een omgewaaide boom.

Nu ook code oranje in Friesland, Zeeland weer naar groen

Het KNMI geeft nu ook voor Friesland code oranje. Dat betekent dat in het noorden zware buien met hagel kunnen vallen. Ook kunnen windstoten voorkomen van 60 tot 75 kilometer per uur. Verder naar het oosten komen mogelijk zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voor. De buien verlaten het noordoosten later vanavond.

Code oranje geldt verder in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. In de overige provincies geldt code geel, behalve voor Zeeland.

Vertrek bezoekers festival Wildeburg verloopt moeizaam

Bezoekers van festival Wildeburg in de Noordoostpolder klagen dat ze niet weg kunnen komen. Ze kregen om 13.00 uur de mededeling dat het meerdaagse festival was afgelast en dat iedereen moest vertrekken.

Bezoekster Leoni beklaagt zich dat dit besluit niet eerder is genomen. "We staan al twee uur vast op het parkeerterrein, maar zijn nog geen meter opgeschoten." Ze denkt dat het komt omdat de wegen rond het festivalterrein de stroom auto's niet kunnen verwerken. Het festival werd door meer dan 10.000 mensen bezocht.

Leoni vraagt zich af of iedereen die vertrekt wel veilig de weg op kan. Ze vermoedt dat een aantal bezoekers onder invloed van drank of drugs is. Ondertussen begint het te stormen.

Bliksem in Nederland online te volgen

Wie wil weten waar het in Nederland bliksemt kan terecht op LightningMaps.org. Daarop is te zien dat het op dit moment vooral in de omgeving van Zwolle en van Venlo hevig bliksemt, en in mindere mate bij Den Bosch en ten zuiden van Rotterdam.

Bliksem bij Breda

De onweersbuiten trekken vanuit Noord-Brabant en Limburg over een breed front noordwaarts. Ook bij Breda bliksemt het.

Bliksem boven Breda

Hagel in Hattem

Vanuit Zwolle en omgeving komen meldingen over hagel. Dat is onder meer in Hattem het geval.

Hattem vanmiddag

Noodweer trekt het land binnen

Onweersbuien die vanuit België naar Nederland trekken hebben de zuidelijke provincies bereikt. En lokaal kan het ook al hevig tekeer gaan. Dat is onder meer het geval in Zwolle.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Dat is vanmiddag uitgebreid met Drenthe en Groningen. In de rest van het land geldt code geel.