Een rolwolk trekt over Zwolle
NOS NieuwsAangepast

Code oranje overal opgeheven, onweersbuien weggetrokken

Code oranje is overal in het land opgeheven, meldt het KNMI. In de provincie Groningen kwamen de laatste onweersbuien voor, maar die hebben het land inmiddels verlaten.

Eerder vandaag gaf het KNMI code oranje af voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg omdat er zware onweersbuien werden verwacht. Voor de westelijke provincies gold code geel. Het weerinstituut waarschuwde voor schade als gevolg van grote hagelstenen, blikseminslag, omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en wateroverlast.

Onder andere Zwolle, Rotterdam en Amsterdam kregen te maken met onweersbuien. Ook in Friesland ging het los. Op verschillende plekken kwamen straten blank te staan. Ook werd in het Overijsselse Rossum een huis getroffen door de bliksem, en in het Groningse Haren een woonboerderij.

Op Twitter werden beelden gedeeld van de hagel en onweer in het land:

Op Twitter worden beelden gedeeld van code oranje in Nederland

Ook werden de festivals Awakenings, Bospop en Wildeburg vandaag afgelast vanwege het onweer. Bezoekers van festival Wildeburg in de Noordoostpolder kregen om 13.00 uur de mededeling dat iedereen moest vertrekken van het festivalterrein.

Bezoekster Leoni baalde dat dit besluit niet eerder werd genomen, want nu moesten er opeens veel mensen tegelijk weg. "We staan al twee uur vast op het parkeerterrein, maar zijn nog geen meter opgeschoten", zei ze tegen de NOS. Het festival werd door meer dan 10.000 mensen bezocht.

Veel bezoekers van Bospop in Weert vertrokken vanmiddag teleurgesteld van het festivalterrein, al was er ook begrip voor de afgelasting:

Laatste dag Bospop afgelast vanwege dreigend noodweer: 'Jammer maar begrijpelijk'

De neerslag die is gevallen tijdens het onweer leidt ertoe dat de lucht afkoelt, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "En dat haalt weer de pit uit de onweersbuien." Want hoe warmer de lucht, hoe heftiger de bui, legt Kuipers Munneke uit. Daarom gold vandaag code oranje voor het oosten van het land, en code geel voor het westen, zegt hij. In de oostelijke provincies ligt de temperatuur namelijk een stuk hoger dan in de westelijke provincies.

De warme lucht zorgde er ook voor dat de hagelstenen zo groot konden worden, zegt Kuipers Munneke. "In een onweersbui stijgt de lucht zo hoog op dat de waterdeeltjes bevriezen." Die bevroren waterdeeltjes "willen wel vallen, maar worden steeds omhoog geblazen door de warme lucht", zegt Kuipers Munneke. Daardoor komt er steeds een laagje ijs bij, tot de stenen zwaar genoeg zijn om te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl