Bezoekers verlaten het kampeerterrein van Bospop
NOS NieuwsAangepast

Awakenings, Bospop en Wildeburg afgelast vanwege dreigend noodweer

De festivals Awakenings, Bospop en Wildeburg zijn afgelast vanwege het voorspelde noodweer. Gisteravond gaf het KNMI code oranje af voor onder meer Limburg en Noord-Brabant vanwege onder meer zware onweersbuien en hagelstenen.

De Veiligheidsregio Midden- en West Brabant en het KNMI adviseerden Awakenings na overleg met de burgemeester niet te laten doorgaan. "De situatie is te onvoorspelbaar. Buien kunnen zich snel verplaatsen, dan gaat veiligheid boven alles", aldus een woordvoerder.

De organisatie van het technofestival schrijft dat ze de beslissing nemen "met pijn in het hart", maar dat het noodzakelijk is vanwege het verwachte slechte weer. "Het belangrijkste is om jullie veiligheid op het terrein te waarborgen en onder deze omstandigheden kunnen we dat niet garanderen."

Het festival in het Brabantse Hilvarenbeek trekt ruim 100.000 bezoekers in drie dagen. Op zondag werden 32.000 bezoekers verwacht, van wie 6000 uit het buitenland. Voor hen is opvang geregeld op het terrein, "in huisjes, restaurants en feestruimtes": "Ze hebben al een matje en slaapzak, dat scheelt", zegt een woordvoerder.

Kort daarvoor maakte Bospop bekend dat dat festival ook vandaag niet doorgaat. "Vanwege dit extreme weer is uit veiligheidsoverwegingen door de lokale overheid in overleg met de organisatie besloten het Bospop festival vandaag af te gelasten", schrijft de festivalleiding in een bericht.

Aanwezigen wordt gevraagd zo snel en rustig mogelijk de camping te verlaten. Zo'n 50.000 mensen bezoeken jaarlijks het festival. "Wij balen ontzettend dat het festival niet doorgaat, maar iedereens veiligheid gaat boven alles."

Bij het verlaten van een van de campings bij Bospop raakten vanmiddag enkele mensen onwel:

Enkele bezoekers onwel bij ontruiming festivalterrein Bospop

Ook de laatste dag van Wildeburg gaat niet door. De organisatie van het festival in Kraggenburg in Flevoland schrijft dat op de website. "Helaas hebben we vanwege noodweer in overleg met de hulpdiensten de beslissing moeten nemen om de zondag af te gelasten. Onze belangrijkste prioriteit is jullie veiligheid en met de huidige weersverwachting is die niet te garanderen", staat in een verklaring.

Bezoekers met een dagkaart voor zondag kunnen niet naar het terrein komen. Alle kampeerders moeten hun spullen pakken en vertrekken. Eerder vandaag had de organisatie nog gezegd ervan uit te gaan dat het festival doorgang kon vinden, maar bezoekers zich wel moesten voorbereiden op regen.

De organisaties van alle drie de festivals laten op hun websites weten binnenkort met meer informatie te komen over financiële compensatie.

Files

Vertrekkende bezoekers van Bospop zorgen voor drukte op de A2 tussen Weert en Eindhoven. Bij knooppunt Leenderheide is ook een rijstrook dicht vanwege een kapotte auto.

Bezoekers vertrekken van festival Bospop

Naast grote festivals nemen ook veel kleine evenementen maatregelen. Zo werden gisteren al twee optredens van Suzan en Freek op voorhand geannuleerd. Het zangduo zou vanmiddag en vanavond optreden in openluchttheater De Goffert in Nijmegen. In Arnhem gaat het Grote Kinderfeest niet door.

In Hummelo in Gelderland houdt het festival Vive la France er om 15.00 uur mee op. Twee concerten van de fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaan ook niet door. Het buitentheaterfestival Deventer op Stelten, dat elk jaar meer dan 100.000 bezoekers naar Deventer trekt, legt het programma vanmiddag om 16.45 uur stil.

Het concert van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht gaat vanavond wel door. Dat besluit is genomen in overleg met de gemeente en veiligheidsregio. "De verwachting is dat het ergste noodweer om 16.00 uur voorbij is in Maastricht", aldus zoon en woordvoerder Pierre Rieu. De 12.000 bezoekers worden verzocht pas 's avonds richting het Vrijthof te komen. Het concert begint om 21.00 uur.

Grote hagelstenen

Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond code oranje afgegeven voor het oosten en zuidoosten van het land. Het instituut waarschuwt onder meer voor zware onweersbuien waarbij kans is op grote hagelstenen. Ook is er kans op zware windstoten.

Het is nog onduidelijk waar precies de zwaarste buien zullen vallen in het gebied waar code oranje geldt. In de rest van het land geldt code geel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl