Egmond aan zee
NOS NieuwsAangepast

KNMI: code rood voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en IJsselmeergebied

Het KNMI heeft weercode rood afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeergebied voor storm Poly. In de rest van het land geldt code oranje en code geel. Rijkswaterstaat roept mensen op om de reis uit te stellen als dat mogelijk is, vanwege zware windstoten.

Weerplaza meldt dat het om de zwaarste zomerstorm ooit gemeten gaat. In IJmuiden is windkracht 11 gemeten. De zwaarste windstoot daar was 146 kilometer per uur. Zeer zware zomerstormen zijn uniek. Op 25 juli 2015 werd de laatste gemeten.

In de rode provincies komen deze ochtend zeer zware windstoten voor, waarschuwt de weerdienst. Dan gaat het om windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Op het IJsselmeer kunnen windstoten oplopen tot 130 kilometer per uur.

In Overijssel, Drenthe, Zuid-Holland, Groningen en het Waddengebied geldt code oranje. In de rest van het land code geel. De windstoten in deze delen van het land liggen tussen de 75 en 100 kilometer per uur. Aan het begin van de middag neemt de wind weer af. De wind waait uit het westen.

Het KNMI waarschuwt voor "aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen".

Op meerdere snelwegen is er hinder vanwege takken die op de weg zijn gewaaid, meldt Rijkswaterstaat. In het noorden van het land is het treinverkeer stilgelegd. Op Schiphol zijn ruim 300 vluchten geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl