liveblog
NOS NieuwsAangepast

NS verwacht morgen hervatting treinverkeer Noord-Nederland

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond storm Poly.

liveblog gesloten

Einde liveblog

Toch goed nieuws voor treinreizigers: de NS verwacht dat morgen in het grootste deel van Noord-Nederland de treindienstregeling kan worden hervat, al kunnen er beperkingen en vertragingen zijn. Eerder leek het erop dat er nog geen NS-treinen konden rijden in de noordelijke provincies.

Spoorbeheerder ProRail verwacht komende nacht het noordelijke spoornetwerk vrij te maken van bomen en takken, en de bovenleidingen te repareren. Alleen rondom Groningen zal er meer tijd nodig zijn. NS gaat ervan uit dat de dienstregeling wel gewoon kan worden hervat.

Daarmee eindigen we het liveblog over storm Poly en de gevolgen ervan.

NS: ook morgenochtend uitval van treinen in noorden

Treinreizigers in het noorden van Nederland moeten ook morgenochtend rekening houden met uitval en vertraging van treinen. Op sommige trajecten is zo veel stormschade, dat het herstel mogelijk niet voor de ochtend is afgerond. De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail noemen de schade fors.

Rond Amsterdam en Utrecht start NS het treinverkeer vanavond mondjesmaat op. Vanuit Amersfoort gaan ook weer enkele treinen rijden richting Zwolle en Assen, maar daar houdt het voorlopig op.

Reizigers die vandaag door de storm zijn gestrand en kosten moesten maken om thuis te komen, kunnen compensatie krijgen. De NS zegt dat die reizigers zich vanaf morgen op de website van NS kunnen melden.

Schade op camping Vlieland

Tientallen tenten op kampeerterrein Stortemelk op Vlieland zijn door de storm weggewaaid en beschadigd geraakt. Op foto's is te zien dat tentstokken en -doeken verspreid over het terrein liggen.

Camping Stortemelk ligt bij de plaats Oost-Vlieland. Daar staat ook een meetstation van het KNMI. De hardste windstoot die daar vandaag werd gemeten had een snelheid van 100 kilometer per uur.

  • Jelle Dijkstra | NOS
  • Jelle Dijkstra | NOS
  • Jelle Dijkstra | NOS

A9 weer vrij, andere wegen nog dicht door omgevallen bomen

De A7 tussen Groningen en de Duitse grens is bij Hoogezand weer gedeeltelijk open. In beide richtingen is nu een rijstrook vrij. Ook de problemen door omgevallen bomen op de A9 bij knooppunt Kooimeer en de A10 bij de afrit Volendam zijn voorbij.

De A7 is tussen Heerenveen en Groningen nog wel afgesloten, ter hoogte van Hoogkerk. De A22 blijft dicht tussen de knooppunten Beverwijk en IJmuiden. Dat betekent dat verkeer niet door de Velsertunnel kan. De afsluiting van de N244 bij Alkmaar duurt volgens de ANWB zelfs tot morgen 14.00 uur.

De hele dag waren er vanwege storm Poly wegafsluitingen en files. Op het hoogtepunt, om 17.30 uur, stond er zo'n 380 kilometer file. "De storm gebeurde gelukkig op woensdag. Dat is over het algemeen geen drukke dag op de weg, dus de avondspits viel mee", zegt een ANWB-woordvoerder.

Mondjesmaat NS-treinen in Noord-Holland en Utrecht

NS gaat de komende uren 'mondjesmaat' treinen laten rijden in delen van de provincies Noord-Holland en Utrecht. Het gaat onder meer om de trajecten Amsterdam-Schiphol, Amsterdam-Utrecht, Amsterdam-Hilversum, Utrecht-Amersfoort en Alkmaar-Den Helder, laat spoorbeheerder ProRail weten. Ook op de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Rotterdam kunnen weer treinen rijden. ProRail en de NS hebben die trajecten gecontroleerd en veilig verklaard.

Op andere trajecten is nog geen treinverkeer mogelijk vanwege beschadigingen. Het gaat vooral om trajecten richting Noord-Nederland en bijvoorbeeld de verbinding Hilversum-Amersfoort. ProRail noemt de schade op sommige trajecten fors en zegt dat daar 'voorlopig' geen treinen kunnen rijden.

Sinds 09.30 uur ligt het treinverkeer in Noord-Nederland stil. Reizigers die door de storm zijn gestrand en kosten moesten maken om thuis te komen, kunnen compensatie krijgen. De NS zegt dat die reizigers zich vanaf morgen op de website van NS kunnen melden.

Bomen op het spoor in Groningen

Aantal regionale treintrajecten weer in gebruik, meldt ProRail

Het treinverkeer is weer opgestart op een aantal regionale trajecten die stillagen vanwege stormschade. ProRail meldt dat het gaat om de Valleilijn van Connexxion tussen Amersfoort en Ede, de Arriva-verbinding tussen Emmen en Zwolle en de lijn Zwolle-Enschede, waar Keolis de vervoerder is.

Door stormschade is het treinverkeer op andere plekken nog ernstig ontregeld. Het is onduidelijk hoelang die situatie gaat duren.

Ook het bus- en tramverkeer heeft plaatselijk nog grote last van stormschade. Zo rijden in Amsterdam op sommige plekken ook morgen geen trams vanwege kapotte bovenleidingen.

KNMI: Poly was een van de zwaarste zomerstormen van de afgelopen 50 jaar

Volgens de metingen en waarnemingen van het KNMI is storm Poly de op zes na zwaarste zomerstorm van de afgelopen 50 jaar.

Vanochtend meldde Weerplaza al dat Poly de zwaarste zomerstorm ooit gemeten was, op basis van de gemeten windstoten en windkracht. In IJmuiden werd een windstoot van maar liefst 146 kilometer per uur gemeten en sloeg het KNMI-weerstation uit op windkracht 11. "Dat is bijna orkaankracht", schrijft het meteorologisch instituut.

Het KNMI geeft stormen een zogenoemd stormgetal en kijkt daarbij naar de gemiddelde windkracht over heel Nederland. Omdat Poly in een relatief klein gebied haar sporen achterliet, komt de storm daardoor op de zevende plek in de lijst van het KNMI.

Zwaargewonde in Breda door omvallende boom

Op de Rietdijk in Breda is een vrouw zwaargewond geraakt door een omvallende boom. De 67-jarige is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Tien vakantiegangers van weggedreven vakantiewoningen gered

Door de storm zijn drie vakantiewoningen op het water tussen Volendam en Katwoude weggedreven. Tien mensen moesten uiteindelijk door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) veilig aan wal worden gebracht. Dat schrijft NH Nieuws.

De woonboten dreven op dat moment midden op het water. De eigenaren proberen ze weer vast te maken. Of de vakantiegangers snel terug kunnen, is nog niet duidelijk. Ze worden opgevangen in een hotel in Monnickendam.

Plaatselijk nog grote verkeersoverlast door nasleep Poly

Hoewel nergens meer code oranje geldt, zorgt de nasleep van storm Poly plaatselijk voor grote overlast op de weg. "Vooral in Noord-Holland hebben weggebruikers nog veel last van omgevallen bomen", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Met name de wegafsluitingen op de A9 en A10 veroorzaken veel files rondom Amsterdam en Alkmaar. Ook de A7 tussen Heerenveen en Groningen is deels dicht vanwege omgewaaide bomen. Er staat momenteel zo'n 260 kilometer file, veel meer dan gebruikelijk aan het begin van de avondspits. "De meeste kilometers worden veroorzaakt door omgevallen bomen", zegt de ANWB.

Het zal nog dagen duren voordat alle takken en bomen van de weg zijn gehaald, zegt de Veiligheidsregio Kennemerland. De omgeving van Haarlem en Zandvoort is zwaar getroffen door de storm. Een vrouw kwam in Haarlem om het leven door een omgewaaide boom.

Vrouw overleden door omvallende boom in Duitsland

Net over de grens met Duitsland heeft storm Poly opnieuw een mensenleven geëist. De vrouw in het dorpje Rhede, over de grens bij Winschoten, werd geraakt door een omvallende boom toen zij haar hond uitliet. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen, melden Duitse media.

Eerder vandaag kwam ook een vrouw in Haarlem om het leven door een omvallende boom.

Schiphol: aantal vluchten van en naar luchthaven neemt weer toe

Nu de storm afzwakt zal het aantal vluchten van en naar de luchthaven Schiphol weer geleidelijk toenemen. Dat meldt de luchthaven in een update over de storm.

Schiphol waarschuwt wel dat de rest van de dag het vluchtschema verstoord zal blijven door de storm.

Zo trekt storm Poly over Nederland

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Ook wegafsluitingen en omgewaaide bomen in Friesland

Storm Poly trekt momenteel over Friesland en zorgt ook daar voor schade en overlast. Zo is de A6 bij Lemmer deels afgesloten vanwege omgewaaide bomen, meldt Omrop Fryslân.

De brandweer Fryslân heeft tientallen meldingen binnengekregen over stormschade. Daarmee is de drukte volgens een woordvoerder beheersbaar.

Een geparkeerde auto in de jachthaven van Lemmer

Overlast op de weg neemt iets af, bussen rijden weer in Noord-Holland

Hoewel een aantal snelwegen nog is afgesloten vanwege stormschade, neemt de overlast voor weggebruikers als gevolg van storm Poly iets af. Zo meldt Rijkswaterstaat onder meer dat de A6 bij Lelystad weer volledig is vrijgegeven nu omgewaaide bomen van de weg zijn gehaald.

Automobilisten moeten volgens Rijkswaterstaat nog wel rekening houden met een extra drukke avondspits. De verwachting is dat niet alle stormschade voor die tijd is hersteld. Op dit moment zijn er nog wegafsluitingen op de A7, A9 en A10.

In Noord-Holland is het busvervoer weer opgestart, meldt vervoerder Connexxion.

'Vier omgewaaide bomen in Haarlem hadden heel beperkte groeiplaats'

De brandweer en gemeente Haarlem maken een plan van aanpak om de vier bomen die tegen een huizenrij zijn gevallen weg te halen. Volgens een aanwezige hovenier hadden de bomen in de Molijnstraat te weinig ruimte gehad om te groeien.

"We zien een heel beperkte groeiplaats", zegt de hovenier in de uitzending op NPO Radio 1. Hij roept gemeentes op hier meer in te investeren met het oog op volgende stormsituaties. Hoe beter een boom is geworteld, hoe kleiner de kans is dat die omwaait.

Vermoedelijk zullen de bomen worden weggehaald met een hoogwerker en een kraan. Een aantal bewoners van de getroffen huizen heeft hun woning verlaten. Maar sommige bewoners zitten nog altijd op de benedenverdieping, meldt de brandweer van Kennemerland.

Bekijk hier beelden van de schade aan de woningen:

Bomenreeks valt op woningen: 'De buurvrouw kwam hier schuilen'

Interpolis: paar honderd schademeldingen door Poly

Er zijn bij verzekeraar Interpolis "een paar honderd schademeldingen" binnengekomen door zomerstorm Poly. Het gaat vooral om schade aan woningen. De meeste meldingen komen uit Noord-Holland. Ook uit Zuid-Holland en Gelderland zijn tientallen meldingen binnengekomen.

Wat voor schade er is bij bedrijven en binnen de agrarische sector is nog niet bekend, Interpolis verwacht dat daar later vanmiddag meer over te kunnen melden.

KNMI schaalt weercodes af, alleen noorden nog oranje

Het KNMI heeft de weercodes die in het land gelden deels afgeschaald. In het noorden van het land (Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe) geldt nog code oranje. Daar kunnen zware windstoten voorkomen.

Voor Flevoland en Overijssel is code geel van kracht en de rest van het land staat op groen.

Duitser betaalde 260 euro voor naam van storm

Sinds 2019 krijgen stormen waarvoor de code oranje of rood wordt uitgegeven door de KNMI een naam.

In het geval van storm Poly was er al een naam gegeven in Duitsland, waardoor de namen die de KNMI aanhoudt niet zijn gebruikt. Poly is vernoemd naar Poly Schämann. Zij betaalde 260 euro om haar naam aan een lagedrukgebied te verbinden. Voor een hogedrukgebied moet meer in de buidel getast worden: om daar je naam aan te verbinden moet in Duitsland 390 euro betaald worden. De opbrengst gaat naar het Duitse equivalent van het KNMI.

Staatsbosbeheer: blijf na storm in open gebieden

Staatsbosbeheer waarschuwt recreanten om na de storm bossen in het stormgebied even te mijden. Takken kunnen nog afbreken en in sommige gebieden vinden opruimwerkzaamheden plaats. Om die reden zegt Staatsbosbeheer dat "bezoekers van harte welkom zijn in open natuurgebieden zoals de duinen, polders, uiterwaarden en heide. En uiteraard in bossen waar geen schade is."

Volgens de dienst blijkt uit een eerste inventarisatie dat de schade het grootst is in de natuurgebieden tussen Haarlem en Amsterdam. Op landgoed Elswout zijn twintig grote bomen met wortel en al omgewaaid. Ook in het Diemerbos zijn bomen omgewaaid.

De schade is heel lokaal. Verderop, in de kop van Noord-Holland, is nagenoeg geen schade.

Schade in landgoed Elswout

Twee zwaargewonden in Amsterdam

In Amsterdam zijn twee mensen zwaargewond geraakt door de storm. Op de Scheldestraat kreeg een man een boom op zijn auto. Hij kon zelf uit zijn auto komen, maar is bewusteloos en met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Een tweede persoon werd op de Hoofdweg aangetroffen en moest worden gereanimeerd. Op de plek waar het slachtoffer gereanimeerd werd, was kort daarvoor een boom op de bovenleiding van de tram terechtgekomen. Mogelijk is het slachtoffer geraakt door de bovenleiding. Het slachtoffer is inmiddels aanspreekbaar.

Treinverkeer Noord-Nederland waarschijnlijk vandaag niet meer opgestart

De kans dat het treinverkeer in het noorden van het land weer wordt opgestart is klein, laat een woordvoerder van de NS weten. "We zien nog veel bomen en takken omwaaien. We nemen geen risico's op het spoor met de bovenleiding. Maar zelfs op de trajecten zonder bovenleiding is het verkeer stilgelegd", zegt hij. "Het gaat nog een tijd duren want ProRail moet eerst de schade opmaken en alle trajecten controleren. Daarna wordt het verkeer langzaam weer opgestart, de kans is groot dat dat vandaag niet meer gebeurt."

De NS is ook pas laat geconfronteerd met de zwaarte van de storm. "Gisteravond hadden we al wel besloten om Noord-Holland af te koppelen, zodat verstoringen geen invloed zouden hebben op de rest van het land. Dat betekende in praktijk dat de intercity naar Den Helder niet verder zou gaan dan Alkmaar." Volgens de woordvoerder lagen er andere scenario's voor als het erger werd, "maar je wilt niet op voorhand al te grote ingrepen doen waar de reizigers last van hebben. Je kent de verhalen van stormen die meevielen waarbij het treinverkeer uit voorzorg was stilgelegd. Daar krijg je ook kritiek op."

Toen vanochtend bleek dat het stormgebied groter werd, is tegen 08.00 uur besloten het treinverkeer geleidelijk stil te leggen in Noord-Holland en Flevoland. Rond 10.00 uur is dat uitgebreid naar heel Noord-Nederland.

A7 bij Groningen afgesloten door omgevallen bomen

De snelweg A7 tussen Drachten en Groningen is ter hoogte van Hoogkerk afgesloten, in de richting Groningen. Er liggen daar verschillende bomen op de weg, zowel op de hoofdrijbaan als op de afslag naar Hoogkerk, meldt RTV Noord.

Terwijl de zomerstorm in het westen van het land aan kracht inboet, neemt de intensiteit in het noorden toe. Kort voor het middaguur was er bij Roodeschool, in het uiterste noodoosten van het land, een uitschieter naar 123 kilometer per uur.

Poly trekt naar Friesland

Storm Poly trekt inmiddels vanuit Noord-Holland in de richting van Friesland. Hoewel de storm in kracht afneemt, wordt ook daar schade gemeld. In Drachten leidde een weggewaaide partytent tot schade bij een moskee. En in Heerenveen brak een grote boom af.

  • Kappers Media
  • Kappers Media

Zonnig Vlieland in oog van de storm

Een foto van Vlieland, rond het middaguur. Bijna ongelooflijk voor wie de beelden uit andere delen van het land ziet. Het Waddeneiland bevindt zich even in het oog van de storm, meldt Omrop Fryslân. Campinggasten zetten nog een paar haringen bij, verder zitten ze allemaal binnen in hun tenten te wachten op wat komen gaat. Vanmiddag worden ook op Vlieland windstoten tot 120 kilometer per uur verwacht. Tussen 14.00 en 16.00 uur geldt code oranje.

Hoogste weeralarm overal ingetrokken

Het KNMI heeft code rood, het hoogste weeralarm, voor alle provincies ingetrokken. Storm Poly is inmiddels naar het zuidwesten van Friesland getrokken, maar lijkt in kracht af te nemen.

Voor de provincies waar eerder code rood gold, blijft wel code oranje van kracht. Dat betekent dat er nog altijd grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, maar dat het gevaar wel minder groot is geworden.

Nog meerdere wegen dicht

Meerdere wegen zijn nog altijd dicht, meldt Rijkswaterstaat. Zo is de A7 richting Groningen ter hoogte van Hoogkerk tijdelijk afgesloten door de bomen op de weg. Vanuit Drachten is er een omleiding. De A9 tussen Akersloot en Uitgeest is ook nog altijd dicht. Ook op de A12 bij Zevenaar is er hinder. Richting de Duitse grens is daar de rechterrijstrook afgesloten.

Ook op de A6 bij Emmeloord was hinder, zoals op deze foto goed te zien is:

Twee KLM-vluchten uitgeweken naar Maastricht

Twee KLM-vliegtuigen die onderweg waren naar Schiphol zijn vanochtend uitgeweken naar Maastricht, meldt 1Limburg. De vliegtuigen kwamen uit Edinburg, Schotland en de Indiase hoofdstad New Delhi. Aanvankelijk cirkelden ze een tijdje boven Amsterdam, maar uiteindelijk vlogen ze naar Maastricht Aachen Airport om daar te landen.

Meer dan 400 vluchten zijn geannuleerd door de storm. Tientallen vluchten hebben een of meerdere doorstarts gemaakt of zijn uitgeweken naar Maastricht, Brussel of Parijs. Schiphol verwacht tot 15.00 uur "zeer beperkt" vluchten te kunnen afhandelen.

Een van de twee toestellen in Maastricht

Rest van dag geen trams meer in Amsterdam

Als gevolg van de stormschade rijden er vandaag geen trams meer in Amsterdam, meldt AT5. Op verschillende plekken is er schade aan bovenleidingen. Omdat er geen stroom meer is, wordt er nu gekeken hoe de stilstaande trams kunnen worden teruggesleept naar de remise, schrijft de lokale omroep.

Fietser komt in Amsterdam net niet onder boom terecht

Jongen ontwijkt boom en komt met schrik vrij

Meerdere schepen in de problemen

De KNRM is vanmorgen meerdere keer uitgerukt. Een keer vanuit Marken, omdat er in de Gouwzee voor Volendam een schip in de problemen was. De mensen zijn veilig van boord gehaald. Het blijkt te gaan omdat drie recreatiebootjes die waren losgeslagen. De KNRM heeft tien mensen van boord gehaald.

De andere actie was vanuit Urk, omdat er op het Ketelmeer een jacht in de problemen was. Het jacht is gezonken, de persoon die aan boord was kon worden gered.

Omgewaaide bestelbussen in Zandvoort

Op de boulevard in Zandvoort zijn verschillende bestelbusjes omgewaaid. Het is niet bekend of daar gewonden bij zijn gevallen.

Ook internationaal treinverkeer deels plat

Ook het internationale treinverkeer heeft last van storm Poly. De NS laat aan persbureau ANP weten dat de treinen van en naar Duitsland vandaag niet rijden. Het gaat om de intercity tussen Amsterdam en Berlijn en de ICE-trein, die onder meer van en naar Keulen en Hamburg rijdt. Ook de Eurostar tussen Amsterdam en Londen rijdt niet.

Reizigers die een ticket voor deze internationale treinen hebben geboekt, kunnen hun reis kosteloos annuleren of omboeken, zegt de NS. De internationale treinen naar Brussel en Parijs rijden wel, maar vertrekken vanuit Rotterdam in plaats van Amsterdam. NS International benadrukt dat reizigers rekening moeten houden met uitval en vertragingen.

'Opruimen bomen A9 kan uren duren'

Het opruimen van de bomen die op de snelweg A9 tussen Akersloot en Uitgeest liggen, kan nog uren duren. Dat zegt Rijkswaterstaat tegen omroep NH Nieuws. Het opruimen gaat langzaam, omdat de storm nog over het gebied raast.

Rijkswaterstaat probeert zoveel mogelijk om het stilstaande verkeer om te leiden, maar dat gaat moeilijk doordat ook de toegangswegen zijn versperd door omgevallen bomen. Ook staan er verschillende auto's vast tussen de omgewaaide bomen.

"Het is niet zo dat we niks doen", benadrukt de woordvoerder aan de regionale omroep. Alles wat gevaarlijk is, probeert Rijkswaterstaat meteen weg te halen. "Maar dat kan best even duren."

Schade op de A9

NS weet nog niet wanneer treinverkeer hervat wordt

De treinen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland rijden op dit moment niet. Of die vandaag weer gaan rijden, is nog niet bekend.

"Vanmiddag wordt verwacht dat de storm gaat luwen. Vanaf dat moment kunnen ProRail en NS de schade opmaken en kijken in welke mate het treinverkeer eventueel weer opgestart kan worden", meldt de NS. Ook als het treinverkeer wordt hervat, blijft de dienstregeling waarschijnlijk nog enige tijd verstoord.

Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal Station

Schade bij FC Volendam

Ook voetbalclub FC Volendam ondervindt hinder van de storm. Een dug-out heeft de wind niet overleefd.

Storm Poly op satellietbeelden

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft satellietbeelden van zomerstorm Poly gedeeld.

Storm Poly vanuit de ruimte

Aantal geannuleerde vluchten Schiphol opgelopen tot 400

Het aantal vluchten dat niet van of naar Schiphol toevliegt vanwege de storm is opgelopen naar 400, meldt de luchthaven. Dat aantal kan nog stijgen.

Naast het gebruikelijke personeel in de terminals wordt ook kantoorpersoneel ingezet om reizigers te helpen. De luchthaven adviseert reizigers om de actuele reisinformatie te checken voordat ze naar de luchthaven komen.

Beelden van stormschade op verschillende plekken

Schade door storm Poly in beeld

Campingeigenaar in Almere: tentstokken breken als luciferhoutjes

Veel tenten zijn niet opgewassen tegen de storm, merkt ook campingeigenaar Sander Fokkens van camping Waterhout in Almere. "Er is behoorlijk veel schade, maar gelukkig geen persoonlijk letsel", zei hij in het NOS Journaal.

Vooral voortenten en luifels moeten het ontgelden, zegt hij. "De stokken breken als luciferhoutjes en tenten gaan de lucht in. Ik hoop dat het ergste voorbij is." De eigenaar zegt dat hij nog nooit zo'n heftige storm heeft meegemaakt in het zomerseizoen.

Marjolein Hogervorst op de camping in de storm

Vrouw overleden in Haarlem nadat boom op auto was terechtgekomen

In Haarlem is een 51-jarige vrouw om het leven gekomen nadat een boom op haar auto was gevallen. Dat laat een woordvoerder van de politie Noord-Holland weten. In auto zat nog een persoon. Diegene is niet gewond geraakt. Er werd nog geprobeerd om de vrouw te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Omgevallen bomen op verschillende plekken

Op verschillende plekken leiden omgevallen bomen tot overlast. Onder meer in Amsterdam is een bovenleiding beschadigd geraakt.

  • Pieter Perquin
    Stormschade in Haarlem
  • Inter Visual Studio
    Omgevallen boom op de Keizersgracht in Amsterdam
  • Inter Visual Studio
    In Amsterdam is een bovenleiding beschadigd
  • VLN Nieuws
    Schade Amstelveen door omgevallen boom
  • SPS Media
    Omgevallen boom tussen Vaassen en Epe
  • Inter Visual Studio
    Woningen ontruimd Enkhuizen
  • Persbureau Marofer
    Schade in Den Haag

Scholen dicht op meerdere plekken in het land

Vanwege de storm is op verschillende middelbare scholen besloten de lessen niet door te laten gaan. In Hoorn worden leerlingen die al op school zijn daar gehouden, en mogen pas weg als ze worden opgehaald door hun ouders. Ook op andere plekken in West-Friesland, Friesland en Flevoland moeten leerlingen thuisblijven. Leerlingen die in Amsterdam al op school zijn of onderweg, worden daar opgevangen. De geplande toetsen op die scholen worden verzet.

Ook in Gelderland stormschade: boom op school

Hoewel de storm vooral in Noord-Holland, Friesland en Flevoland flink huishoudt, is er ook in Gelderland schade. In Putten viel een boom op een basisschool, meldt Omroep Gelderland. Niemand raakte gewond en de lessen konden gewoon doorgaan.

Ook waaiden er verschillende bomen op wegen in de provincie.

Weerman Peter Kuipers Munneke: windstoten van 120 kilometer per uur bijzonder

Dat er windsnelheden gemeten worden van 120 kilometer per uur is bijzonder, zegt weerman Peter Kuipers Munneke. Bekijk zijn uitleg over storm Poly:

Weerman Peter Kuipers Munneke over storm Poly

Strandhuisjes Egmond aan Zee plat

Bomen op huizen gewaaid in Haarlem

Nog meer schade in Haarlem: in de Molijnstraat zijn meerdere bomen tegen huizen aangewaaid.

Stormschade in Haarlem

'Zomerstormen in omvang kleiner dan winterstormen, maar kan tot flinke schade leiden'

Storm Poly leidt op dit moment tot de meeste overlast in het zuiden van Noord-Holland. In de komende uren verplaatst de storm zich richting het westen van Flevoland en het westen van Friesland. In andere delen van het land is het een stuk rustiger.

"Zomerstormen zijn vaak kleiner van omvang dan stormen in de winter", legt weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Daardoor is het schadegebied klein. Maar de schade in dat gebied kan flink zijn."

Nog altijd meerdere wegen dicht door storm

Meerdere wegen zijn op dit moment afgesloten als gevolg van de storm, meldt Rijkswaterstaat. Een kort overzicht: op de A5 richting Hoofddorp tussen IJmuiden en knooppunt Raasdorp is een rijbaan is afgesloten door een ongeval. Daar kan het verkeer via de vluchtstrook erlangs.

De A6 richting Emmeloord tussen Lelystad-Airport en Lelystad is dicht door omgewaaide bomen. Dat geldt ook voor de A9 richting Amstelveen tussen Kooimeerplein en Uitgeest en de A10 richting Watergraafsmeer.

Ooggetuige A9: 'Het regende takken en bladeren op mijn auto'

NOS-collega René van der Heijden reed rond 09.30 uur op de A9 van Haarlem naar Alkmaar:

"Ten noorden van Haarlem, vlak voor de tunnel, ligt de weg richting Haarlem bezaaid met takken en omgewaaide bomen en is geblokkeerd. Op het hoogtepunt van de storm regende het takken en bladeren op mijn auto.

Boven het Noordzeekanaal is het een grote ravage op het stuk tussen Alkmaar en Uithoorn. De weg richting Haarlem is daar op zeven of acht plekken geblokkeerd. Soms liggen er takken of jonge bomen op auto's. De mensen in de auto's wachten waarschijnlijk op hulp, maar ik zag nog geen hulpdiensten. Die kunnen daar ook niet bij komen. Tussen de omgewaaide bomen in staan plukjes file. De weg ligt bezaaid met bladeren en takken.

Aan mijn kant van de weg viel het mee, maar je moest wel slalommen tussen de takken door. Gelukkig leken er wel minder mensen op de weg te zijn. Bij de rotonde Alkmaar is de A9 richting Haarlem afgezet, een paar honderd meter verderop ligt een vrachtwagen met oplegger op zijn kant."

Een boom is op een auto gevallen op de A9

Reizigers gestrand op station Zaandam

Geen treinen door storm Poly

Straat in Haarlem bezaaid met takken

Dat het niet verstandig is om op dit moment naar buiten te gaan, toont ook deze foto uit Haarlem: de straat ligt bezaaid met takken en er zijn meerdere bomen omgewaaid.

Noodweer op Scheveningen: 'We hadden een uitje op het strand'

Noodweer op Scheveningen: 'We hadden een uitje op het strand'

Schiphol: neem contact op met luchtvaartmaatschappij

Het treinverkeer van en naar Schiphol ligt stil en Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om niet de weg op te gaan. Dat betekent voor sommige reizigers dat zij mogelijk hun vlucht niet kunnen halen, omdat ze het vliegveld niet op tijd kunnen bereiken.

"Wij raden hen aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij", zegt een woordvoerder van Schiphol. Vanwege de weersomstandigheden zijn tot nu toe zo'n 300 vluchten geannuleerd en dat worden er mogelijk meer, stelt de woordvoerder. Ook mensen die op deze vluchten zouden meegaan, wordt aangeraden om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Verslaggevers doen vanaf verschillende plekken verslag van de storm

NOS-verslaggever Danny Simons staat op het Almeerderstrand en kijkt uit over het IJmeer. "Ik ben in een soort apocalyptische situatie beland", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Onderweg hiernaartoe zag ik auto's langs de weg stilstaan en hier op het strand ziet het er hier in juli normaal toch iets anders uit. Het water en zand stuift op en waait in je ogen en er is hier helemaal niemand."

Sjoerd Hilarius van NH Nieuws doet verslag vanaf de camping in Julianadorp in de Kop van Noord-Holland, waar de zwaarste windstoten werden verwacht. Daar lijkt het ergste inmiddels achter de rug. "Tot een half uur geleden klapperden de voortenten aan alle kanten en waren de mensen druk met haringen toch nog eventjes goed de grond in te slaan. Het waait nog steeds hard, maar ik begin de eerste blauwe plekken in de lucht alweer te zien."

Geen trams en bussen in Amsterdam

Het Amsterdamse GVB heeft besloten bussen en trams voorlopig niet te laten rijden vanwege de extreme weersomstandigheden. "Er vliegt te veel rond, het is niet langer verantwoord", laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Metro's en ponten blijven op dit moment nog wel in gebruik.

Passagiers in de trams en bussen krijgen de mogelijkheid om uit te stappen. "Als dat veilig is. Maar we kunnen ze niet ergens afzetten helaas", aldus de woordvoerder. Eerder werd al een aantal trams stilgezet, omdat er takken op de bovenleidingen lagen. Daardoor was er geen stroom meer.

NS over stilleggen treinverkeer: 'Er was geen alternatief'

Het treinverkeer in Noord-Holland, Flevoland en een groot deel van Noord-Nederland ligt stil. Volgens de NS is dat gedaan uit voorzorg. "We weten van dit soort stormen dat dingen in de bovenleidingen kunnen waaien en dat er bomen op het spoor kunnen vallen. Dan komt de veiligheid in het geding", zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Leuk is het niet, maar er is geen alternatief."

De woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer het treinverkeer weer wordt opgestart. Hij verwacht wel dat de rest van de dag de dienstregeling "niet volgens het boekje" zal zijn.

'Vrouw gereanimeerd na omvallen boom op auto'

In Haarlem is een vrouw uit haar auto gehaald nadat er een boom op was gevallen, meldt een fotograaf ter plaatse. Omstanders zouden de vrouw hebben gereanimeerd. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De weg is dicht en hulpverleners zijn bezig met het verwijderen van de boom.

CBR: rijexamens in code rood-gebied tot 11.00 uur afgelast

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten alle rijexamens in gebieden waar code rood geldt woensdag te schrappen tot in elk geval 11.00 uur. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan persbureau ANP. Kandidaten moeten hun afspraak verplaatsen. Het CBR besluit in de loop van de ochtend of ook na 11.00 uur examens worden geschrapt.

In gebieden met code oranje moeten examinatoren besluiten of het verantwoord is om een rijexamen met een personenauto door te laten gaan of niet.

'Dergelijk zware storm is bijzonder in deze tijd'

Volgens weerman Peter Kuipers Munneke waait het op dit moment "echt heel, heel hard". In Wijk aan Zee worden al windsnelheden van 145 kilometer per uur gemeten, zegt hij. "Als je daar op de camping staat, heb je geen leuke tijd. Als je tent überhaupt nog staat."

Kuipers Munneke: "De storm schuift komende uren op van Noord-Holland naar Flevoland en Friesland. Hier moeten mensen rekening houden met rondvliegende voorwerpen, bomen op het spoor en bomen op de weg. De dijken kunnen dit wel aan. Na 14.00 uur neemt de wind af. Ook in de provincies waar nu code oranje geldt, gaat het dan minder hard waaien.

Zeker voor de zomer is een storm als Poly bijzonder. Het stormseizoen loopt in Nederland in principe van oktober tot april, en we zien maar heel af en toe een storm in de zomer. In die periode heeft een storm vaak meer impact. De bomen staan in blad, waardoor ze meer wind vangen. Ook zijn er dan meer mensen buiten."

Weerplaza: zwaarste zomerstorm ooit gemeten

Volgens Weerplaza is storm Poly, die vanochtend over delen van het land trekt, de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. In IJmuiden werden vanochtend windsnelheden gemeten van 145 kilometer per uur. Dat is de zwaarste windstoot die ooit in de maand juli is gemeten.

Vrachtwagen omgewaaid op A9

De A9 was al dicht tussen Alkmaar en Uitgeest vanwege omgewaaide bomen, maar ook bij het Kooimeerplein bij Alkmaar is er hinder op dezelfde weg: daar waaide een vrachtwagen om:

NL Alert voor Noord-Holland: blijf binnen

Voor de provincie Noord-Holland is een NL Alert afgegeven. Er wordt opgeroepen om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Hinder op meerdere snelwegen vanwege vallende takken, deel A9 dicht

Op meerdere snelwegen is er hinder vanwege takken die op de weg zijn gewaaid, meldt Rijkswaterstaat. Op de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest is op dit moment de meeste hinder: die weg is tijdelijk dicht vanwege omgewaaide bomen en takken op de weg.

De A9 is deels dicht

Dit zijn beelden van de storm uit heel het land

Eerste beelden storm Poly

Stormschade in Haarlem

In Haarlem-Noord leidt een omgevallen boom tot overlast. De brandweer is druk met het verwijderen van de boom. De weg is helemaal dicht, meldt een fotograaf ter plaatse.

Omgevallen boom in Haarlem-Noord

Windstoten van 145 kilometer per uur in IJmuiden

In IJmuiden zijn windsnelheden gemeten van 145 kilometer per uur. Dat meldt een meteoroloog van Weerplaza op NPO Radio 1. Volgens Weeronline is er inmiddels sprake van een storm.

Eerste schade gemeld in Den Haag

Vanuit Den Haag wordt de eerste stormschade gemeld. Op de Mozartlaan leidde een omgevallen boom tot overlast.

Ruim 300 vluchten op Schiphol geschrapt

Schiphol heeft ruim 300 vluchten geschrapt vanwege het noodweer. Dat aantal kan nog oplopen, meldt de luchthaven. De luchthaven meldde gisteren al dat er tussen 09.00 uur en 15.00 uur zeer beperkt vliegverkeer mogelijk zou zijn.

Treinverkeer na 09.30 stil in Noord-Nederland

Vanaf 08.30 uur ligt het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil. Na 09.30 uur legt de NS al het treinverkeer boven Amersfoort stil vanwege het onstuimige weer.

KNMI: code rood voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en IJsselmeergebied

Het KNMI heeft weercode rood afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeergebied voor storm Poly. In de rest van het land geldt code oranje en code geel. Rijkswaterstaat roept mensen op om de reis uit te stellen als dat mogelijk is, vanwege zware windstoten.

In de rode provincies komen deze ochtend zeer zware windstoten voor, waarschuwt de weerdienst. Dan gaat het om windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.

Welkom

Welkom in het liveblog over het onstuimige weer van vandaag.