liveblog
NOS WielrennenAangepast

Pedersen voltooit met etappezege Giro trilogie • Vluchters stranden in zicht van de haven

liveblog gesloten

A domani!

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met de zevende etappe. Die gaat om 11.15 van start en finisht naar verwachting rond 17.15 uur.

Stand van zaken in het klassement

Top-5 algemeen klassement

1. Andreas Leknessund
2. Remco Evenepoel +0.28
3. Aurélien Paret-Peintre +0.30
4. João Almeida +1.00
5. Primoz Roglic +1.12

Dit staat de renners morgen te wachten

In de zevende etappe moet er flink geklommen worden in Italië. Onderweg liggen twee bergen van de tweede categorie en de finish is getrokken op 2.135 meter hoogte.

Met 218 kilometer is etappe zeven ook de langste van de Giro.

Etappe 7 Giro d'Italia

Pedersen tweede Deen die trilogie voltooit

Met zijn etappezege in de Giro voltooit Mads Pedersen zijn trilogie. Daarmee is hij de tweede Deen ooit die een etappe heeft gewonnen in de Tour, de Vuelta en de Giro.

Jesper Skibby, die negen jaar lang in dienst reed van de Nederlandse wielerformatie TVM, ging hem voor.

Mads Pedersen wint de zesde etappe van de Giro

Ondertussen in Hongarije: dubbelslag Jakobsen

Fabio Jakobsen heeft de tweede etappe in de Ronde van Hongarije gewonnen. De renner van Soudal Quick-Step was in de vlakke rit over 175 kilometer (van Zalaegerszeg naar Keszthely) de snelste in de massasprint en nam zo de leiderstrui over van Dylan Groenewegen, die de eerste etappe won.

Top-10 etappe

Etappe-uitslag Giro

FINISH - Pedersen wint!

Clarke en De Marchi stranden in het zicht van de haven. De zesde etappe wordt dus alsnog beslist in een massasprint en daarin is Mads Pedersen de sterkste. Jonathan Milan finisht als tweede en Pascal Ackermann komt als derde over de streep.

1 km - Clarke en De Marchi houden nog altijd stand

Het peloton heeft het leidende tweetal in zicht, maar het is nog maar een kilometer tot de finish.

5 km - Het wordt spannend

Het gaat heel spannend worden of Clarke en De Marchi het gaan redden. Nog vijf kilometer te gaan en de voorsprong is 40 seconden op het peloton.

7 km - Ook pech voor Thomas

Na de lekke band voor Roglic, krijgt ook Geraint Thomas te maken met pech. Vier ploeggenoten van Ineos helpen hem om terug te keren in het peloton, maar dat gaat niet makkelijk. Het gaat zelfs zo hard in het peloton dat er renners gelost worden.

14 km - Pech voor Roglic

Het peloton heeft het juiste tempo te pakken en komt nu snel dichter bij Clarke en De Marchi. Er is nog 1.15 minuten over van de voorsprong van het tweetal.

Terwijl het tempo hoog ligt, heeft Primoz Roglic materiaalpech. Hij wisselt van fiets en moet in de achtervolging op het peloton.

20 km - Bijna terug in Napels

De renners zijn bijna terug in Napels, waar het nog altijd blauw ziet van de Napoli-vlaggen.

Het peloton in Napels

27 km - Tandje erbij in peloton

Het peloton heeft grote moeite de koplopers bij te halen, dus er moet een schepje bovenop. Trek-Segafredo, DSM en Bahrain Victorious gaan samenwerken in de jacht op het duo. Met nog bijna dertig kilometer te gaan is de voorsprong van Clarke en De Marchi 2.14 minuten.

38 km - Koppeltijdrit

Clarke en De Marchi rijden kop over kop en lijken dus bezig aan een koppeltijdrit. Die tactiek werkt tot nu toe behoorlijk goed, want het duo heeft de laatste kilometers geen seconde ingeleverd op het peloton.

46 km - Peloton pakt geloste vluchters op

Voor Gavazzi, Quarterman en Delettre zit het avontuur erop voor vandaag. De drie zaten in de kopgroep, maar konden Clarke en De Marchi niet meer volgen op de tweede klim van de dag. Snel daarna worden ze ingelopen door het peloton, dat op 2.40 minuten van het leidende duo rijdt.

62 km - De Marchi als eerste boven

De Marchi komt als eerste boven op de laatste klim van de dag, eentje van de derde categorie. Achter hem medevluchter Clarke.

Het duo heeft een voorsprong van 2,5 minuut op het peloton en alleen nog relatief vlakke kilometers voor de boeg.

67 km - Clarke ervandoor

Simon Clarke vindt het niet snel genoeg gaan in de kopgroep en gaat ervandoor. Hij krijgt voormalig ploeggenoot Alessandro De Marchi met zich mee. De andere leden van de kopgroep kunnen niet volgen.

76 km - Cavendish in de achtervolging

Mark Cavendish kon het peloton niet volgen bergop en heeft moeite weer terug te komen. Met de volgende klim alweer in aantocht en een achterstand van twee minuten lijkt dat ook niet meer te gaan lukken.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

87 km - Verre uit lijden verlost

Alessandro Verre heeft het lang volgehouden tussen de kopgroep en het peloton, maar is nu dan toch ingelopen. De Italiaan redde het nooit tot de vijf koplopers.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

103 km - Ineos sleurt op kop

De voorkant van het peloton is roodgekleurd. Team Ineos sleurt al een tijdje op kop en is nog niet van plan daarmee op te houden. De ploeg van kopman Tao Geoghegan Hart en de Nederlander Thymen Arensman verkleint op die manier de voorsprong van de koplopers en zorgt er tegelijkertijd voor dat renners achteraan het peloton in de problemen komen.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

110 km - Gavazzi pakt volle buit

De renners hebben de eerste berg van de dag achter de rug en Gavazzi pakt de meeste bergpunten op de top. Het peloton begint 4,5 minuut later aan de afdaling.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

115 km - Dekker en Hoole hebben het moeilijk

Op de flanken van de Valico di Chiunzi, een berg van de tweede categorie, zien we twee Nederlanders in de problemen. Sprinter David Dekker, die in de tweede etappe als tweede over de finish kwam, en Daan Hoole moeten het peloton laten gaan.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

117 km - Hattrick voor Clarke?

Met een relatief vlak einde van de etappe, is het niet heel waarschijnlijk dat de kopgroep kan gaan strijden om de zege, maar toch zal Simon Clarke stiekem dromen over het voltooien van zijn hattrick.

De 36-jarige Australiër won namelijk al eens een individuele etappe in de Tour en in de Vuelta, maar nog nooit in de Giro.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

123 km - Pedersen sprokkelt punten

Bij de tussensprint zijn weer punten te verdienen voor de paarse trui, die nu nog om de schouders van Jonathan Milan zit. De meeste punten zijn al vergeven aan de koplopers, maar Mads Pedersen wil koste wat kost nog twee punten oprapen. De Deen besluit vroeg aan te gaan en weet de aanstormende Milan achter zich te houden.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

127 km - Verre redt het niet

De koplopers naderen Pompeï en hebben inmiddels een voorsprong opgebouwd van vier minuten. Alessandro Verre deed een dappere poging aan te sluiten bij het vijftal vooraan, maar lijkt het niet te gaan redden. Hij heeft nog slechts 46 seconden voorsprong op het peloton.

Kopgroep: Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman

140 km - Kopgroep van vijf

Niet lang na de start is er al een kopgroep gevormd. Alessandro De Marchi, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman rijden ongeveer anderhalve minuut voor het peloton uit.

150 km - Valpartij

In de geneutraliseerde kilometers was er al sprake van een valpartij en ook snel na de officiële start zien we renners tegen het asfalt gaan. Fernando Gaviria, Jonathan Milan en Jay Vine behoren tot de slachtoffers, maar kunnen zonder al te veel schade hun weg snel weer vervolgen.

Ganna met sjaal Maradona

We zijn vandaag vertrokken uit een stad in feeststemming, omdat voetbalclub Napoli kampioen van Italië is geworden. Filippo Ganna maakt van de gelegenheid gebruik bij de start een vlag van Napoli-held Maradona te tonen.

Filippo Ganna met een sjaal van Napoli-held Maradona

START - Vertrokken uit Napels

Het Giro-peloton heeft Napels achter zich gelaten en is vertrokken voor de zesde etappe. Later vandaag keren de renners weer terug in Napels en zal er gestreden worden om de etappezege.

Evenepoel lijkt weinig last te hebben

Remco Evenepoel lijkt niet veel last meer te hebben van zijn valpartijen van gisteren. Bij de start in Napels laat de Belg zijn voetbalkunsten zien.

Dainese en Cavendish

Door een gevaarlijke manoeuvre van Alberto Dainese kwam Mark Cavendish gisteren ten val. De Italiaan, die door zijn actie gedeclasseerd werd, en de Brit lijken het voorval achter zich te hebben gelaten en maken voor de start van de zesde etappe even een praatje.

Evenepoel niet ongeschonden uit de strijd

Remco Evenepoel is niet ongeschonden uit de vijfde etappe van de Ronde van Italië gekomen. De Belgische wereldkampioen, die geldt als grote favoriet voor de eindzege, kwam twee keer ten val. Bij een nadere medische check kwamen een bloeduitstorting, een verkramping van zijn spieren en problemen bij het heiligbeen aan het licht.

Zijn ploeg Soudal-QuickStep meldde gisterenavond dat de 23-jarige kopman vandaag gewoon aan de start verschijnt. "Zeker is dat de zesde etappe een moeilijke wordt voor hem", zei ploegarts Toon Cruyt in een persupdate.

Remco Evenepoel is ten val gekomen in de vijfde etappe van de Giro

Dit staat de renners te wachten vandaag

Om 12.55 uur gaat de zesde etappe van start in Napels. 162 kilometer later, rond 17.15 uur, is de finish eveneens in de Zuid-Italiaanse havenstad. Onderweg liggen twee beklimmingen: een van de tweede categorie en een van de derde categorie.

Het wordt wel oppassen geblazen: net als gisteren valt er weer veel regen, en de wegen rond Napels staan al niet bekend als heel goed.

Stand van zaken in het klassement

Top-5 algemeen klassement Giro

1. Andreas Leknessund
2. Remco Evenepoel +0.28
3. Aurélien Paret-Peintre +0.30
4. João Almeida +1.00
5. Primoz Roglic +1.12
Andreas Lekknesund trekt zijn roze trui aan

Hoe ging het gisteren in Italië?

De vijfde etappe van de Giro d'Italia, over 171 heuvelachtige kilometers van Atripalda naar Salerno, werd gewonnen door Kaden Groves.

De coureur van Alpecin-Deceuninck was aan het eind van de door aanhoudende regen geteisterde rit de snelste van een groep die door enkele glijpartijen in de slotfase flink uitgedund was.

Hond veroorzaakt eerste van veel valpartijen in Giro, Groves wint natte rit

Buongiorno!

Welkom vanuit Napels, de stad die al wekenlang in een blauwe kampioensroes verkeert vanwege de landstitel voor voetbalclub Napoli. Maar daar zal vandaag ongetwijfeld verandering in komen. Met de start en finish van de zesde etappe van de Giro zal er een roze roes overheen komen.