liveblog
NOS VoetbalAangepast

Zwarte bekeravond in De Kuip • Te Kloese biedt namens Feyenoord excuses aan Klaassen aan

liveblog gesloten

Slot: 'Logisch om niet over voetbal te hebben'

Met de reactie van Arne Slot sluiten we dit liveblog. In tegenstelling tot zijn Ajax-collega John Heitinga laat de Feyenoord-trainer de voetbalanalyse grotendeels achterwege. "Logisch om het niet over voetbal te hebben", aldus Slot.

Slot: 'Logisch om niet over voetbal te hebben'

Heitinga: 'Laat mij vooral blij zijn dat we de finale halen'

Heitinga: 'Laat mij vooral blij zijn dat we de finale halen'

Ajax doet aangifte tegen persoon die Klaassen heeft verwond

Ajax doet aangifte tegen de persoon die Davy Klaassen tijdens de halve finale van de KNVB-beker tegen Feyenoord met waarschijnlijk een aansteker heeft geraakt. De politie hield nog tijdens de halve eindstrijd in De Kuip, die door Ajax met 2-1 werd gewonnen, een 32-jarige man uit Roelofarendsveen aan. Hij zou vanaf de tribune een voorwerp hebben gegooid dat Klaassen aan zijn hoofd verwondde.

De man is overgebracht naar een politiebureau, laat een woordvoerder van de Rotterdamse politie weten. "We doen onderzoek naar wat er precies is gebeurd en gegooid."

KNVB snapt emoties bij spelers: 'Denk dat het hele voetbal er een beetje klaar mee is'

KNVB snapt emoties bij spelers: 'Denk dat het hele voetbal er een beetje klaar mee is'

Aboutaleb baalt van incidenten op bekeravond: 'Het failliet van de sport'

Aboutaleb baalt van incidenten op bekeravond: 'Het failliet van de sport'

Feyenoord-aanvoerder Kökçü spreekt belediging door Tadic tegen

Orkun Kökçü spreekt tegen dat hij door Ajax-aanvoerder Dusan Tadic is beledigd tijdens het opstootje in de Klassieker.

De aanvoerder van Feyenoord had aanvankelijk niet door dat Davy Klaassen was geraakt door een voorwerk uit het publiek. "Ik had een opstootje met Tadic en dacht eerst dat we daardoor naar de kant moesten. Maar toen zag ik wat er was gebeurd. Dit kan echt niet. Dit gun je echt niemand."

Kökcü heeft geen goed woord over voor de supporter die Klaassen heeft geraakt. "Het is niet normaal als een speler van de tegenstander niet meer verder kan door een actie van een supporter", zei Kökcü. "Dit kan echt niet."

Kökçü over opstootje met Tadic: 'Gewoon een opstootje, niet beledigd'

Te Kloese biedt namens Feyenoord excuses aan Klaassen aan

Algemeen directeur Dennis te Kloese heeft namens Feyenoord excuses gemaakt aan Davy Klaassen voor het wangedrag van enkele toeschouwers. De middenvelder van Ajax kreeg na een uur spelen in de halve finale van het bekertoernooi een voorwerp op zijn achterhoofd gegooid, wat leidde tot een bloedende wond. De wedstrijd lag daarna een half uur stil, maar werd uiteindelijk wel uitgespeeld.

"Het veld is heilig, de spelers die daarop staan moeten zich altijd veilig voelen", zei Te Kloese bij ESPN, nadat hij persoonlijk excuses had gemaakt aan Klaassen. "We weten dat de sfeer buiten het veld grimmig kan zijn. Maar dat mag nooit ten koste van een speler gaan. Excuses namens ons aan Klaassen zijn wel op z'n plaats."

Begin dit jaar hingen bij de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en Ajax hoge netten rond het hele veld in De Kuip. Woensdag was dat aan één kant van het veld niet het geval, zodat de tv-camera's vrij beeld hadden. Juist vanaf die kant werd een voorwerp op het hoofd van Klaassen gegooid. "We dachten na de vorige keer dat het nu mogelijk was om een deel van de netten weg te halen", aldus Te Kloese. "Maar we zien dat dit dus niet kan."

Manchester United wint weer eens in Premier League

Na drie tegenvallende resultaten wint Manchester United weer een wedstrijd in de Premier League. De formatie van trainer Erik ten Hag versloeg op het eigen Old Trafford Brentford, 1-0. Ook Newcastle United, dat net als Manchester strijdt voor een plaats bij de eerste vier, had succes. De club won ruim de uitwedstrijd bij West Ham United, 1-5.

Marcus Rashford zette Manchester United na iets minder dan een half uur op voorsprong. De aanvaller rondde af nadat Marcel Sabitzer de bal had teruggelegd. Wout Weghorst zat op de bank. De Nederlandse spits had de laatste 19 duels in de basis gestaan bij ManU, sinds zijn debuut tegen Crystal Palace op 18 januari. Tyrell Malacia viel vlak voor rust al in.

Marcus Rashford krijgt de felicitaties na zijn goal tegen Brentford

Klaassen: 'Deed pijn en was boos'

Davy Klaassen heeft voor de camera van ESPN gereageerd op de verhitte Klassieker in De Kuip. De middenvelder werd geraakt door een voorwerp uit het publiek, waarna de wedstrijd een half uur werd stilgelegd.

"Ik voelde iets, het deed pijn", zei Klaassen. "Ik was boos."

Klaassen zei niet te hebben overwogen te stoppen met spelen. "Ik wilde niet weglopen. Dan hebben ze je. Dat laat ik niet toe." Na de hervatting keerde Klaassen terug op het veld, maar na enkele minuten liet hij zich vervangen: "Ik had een kloppend gevoel in mijn hoofd en had moeite met focussen. Dan heeft doorgaan geen zin."

Real Madrid geeft Barcelona optater in Camp Nou en bereikt bekerfinale

Real Madrid heeft de Spaanse bekerfinale bereikt door FC Barcelona in Camp Nou een flink pak slaag te geven. Mede door een hattrick van Karim Benzema werd het 4-0 voor Real.

Karim Benzema lacht breed na zijn hattrick tegen FC Barcelona in Camp Nou

Statement KNVB: 'Nieuw dieptepunt'

In een statement op de website reageert de KNVB op het incident bij Feyenoord-Ajax, waar Ajacied Davy Klaassen werd geraakt door een voorwerp uit het publikek. "Een nieuw dieptepunt", noemt de KNVB het. "Als je niet voor het voetbal naar het stadion komt, maar om te rellen, blijf dan vooral weg."

Klaar in De Kuip: Ajax bereikt in verhitte Kuip bekerfinale

Ajax heeft zich na een uiterst tumultueus duel met Feyenoord geplaatst voor de finale van het bekertoernooi. De Amsterdammers wonnen in De Kuip met 2-1, maar de wedstrijd zal vooral worden herinnerd om een incident in de 62ste minuut.

FEY-AJA | 90+6' ROOD voor Taylor

De Ajacied krijgt zijn tweede geel voor een overtreding op Danilo. Taylor mist daardoor de eventuele finale.

Feyenoord - Ajax 1-2

FEY-AJA | Acht minuten blessuretijd

Nog acht minuten heeft Feyenoord om op deze zwarte avond een verlenging af te dwingen.

Feyenoord - Ajax 1-2

FEY-AJA | 86' Paal!

Feyenoord is dicht bij de gelijkmaker als Gimenez de bal na een vrije trap van Orkun Kökçü op de paal kopt.

Feyenoord - Ajax 1-2

Minister Yeşilgöz geschokt na incident in De Kuip

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz heeft haar afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen in De Kuip. Het duel werd in de 62ste minuut tijdelijk gestaakt nadat Davy Klaassen geraakt was door een voorwerp uit het publiek en daarbij een hoofdwond opliep. De speler van Ajax bloedde flink.

"Wat een dieptepunt", twitterde Yeşilgöz. "Wat een schande. Als je een speler belaagt of bekogelt ben je geen supporter, maar een enorme hufter die gestraft moet worden."

Ondertussen in El Clásico: Real neemt afstand

Karim Benzema maakt er in de halve finales van de Copa del Rey tussen FC Barcelona en Real Madrid in Camo Nou 0-3 voor Real Madrid van in de 59ste minuut. Het is de tweede goal van de avond voor de Fransman. Vinícius Júnior had de score geopend. Barça won de heenwedstrijd in Bernabéu met 1-0. Dinsdag plaatste Osasuna zich al voor de finale.

Vinicius Junior en Karim Benzema

FEY-AJA | 78' Kans Feyenoord

Feyenoord jaagt ondertussen op de gelijkmaker en krijgt mogelijkheden. Op aangeven van Orkun Kökçü schiet Dávid Hancko wild over.

Feyenoord - Ajax 1-2

FEY-AJA | 65' Klaassen verlaat veld

Klaassen houdt het enkele minuten vol en geeft dan aan niet meer verder te kunnen. Heeft hij te veel last van zijn hoofdwond? Hij wordt vervangen door Brian Brobbey.

Feyenoord - Ajax 1-2

Davy Klaassen kan niet verder

Verdachte opgepakt

De persoon die vanuit het publiek een voorwerp op het hoofd van Ajacied Davy Klaassen zou hebben gegooid, is opgepakt. zo meldt de politie.

Klassieker hervat

Na een onderbreking van ruim een half uur en een korte warming-up van beide teams wordt de wedstijd hervat. Ook Klaassen is terug, met een wond op zijn achterhoofd.

Waarom geen netten?

Er hangen geen netten aan de kant van het stadion waar Klaassen werd geraakt. Waarom niet? Die beslissing is genomen omdat camera's het duel dan beter in beeld kunnen brengen. Voor de andere tribunes zijn wel netten opgehangen.

Feyenoord en Ajax troffen elkaar eerder dit jaar voor de competitie in De Kuip. Toen hingen er netten door het hele stadion, met klagende televisiekijkers als gevolg.

De Wolf spreekt publiek toe: "Gebruik je verstand!"

Assistent John de Wolf van Feyenoord komt het veld op om het publiek toe te spreken. "Supporters, tussen aanhalingstekens, aan die kant. Gebruik je verstand, godverdomme. Zorg dat er niks meer op het veld komt. Wij willen ervoor gaan. Gebruik je verstand!", roept een geëmotioneerde De Wolf.

'Ajax moet overgehaald worden om verder te spelen'

NOS-verslaggever Joep Schreuder is in de catacomben van de Kuip en meldt het volgende: "Ajax is woedend en moet echt overgehaald worden om verder te spelen. Er is hier nu druk overleg, iedereen is geschrokken."

"Opvallend is dat aan de kant van het stadion waarvandaan het voorwerp gegooid werd geen netten hangen vanwege de tv-registratie. Wat gaat er nu gebeuren? Hoe krijg je 50.000 mensen hier weg als dat moet? Dat zal de driehoek (politie, OM en lokale overheid) zich ook afvragen."

FEY-AJA | 62' Klaassen geraakt, duel gestaakt

Klaassen wordt na een opstootje geraakt door een voorwerp uit het publiek. Met bebloed hoofd gaat de Ajacied naar binnen en zijn teamgenoten ook. Het duel wordt in de 62ste minuut gestaakt. Wanneer en of het duel wordt hervat, is onbekend.

FEY-AJA | 60' Kudus valt uit

Tegenslag voor Ajax. Kudus raakt in een sprint geblesseerd en voelt aan zijn hamstring. de Ghanees kan niet verder. Francisco Conceição komt voor hem in de ploeg.

Engelse media: Lampard keert terug als coach van Chelsea

Volgens meerdere Engelse media keert Frank Lampard terug als coach van Chelsea. Het voormalig clubicoon zou het seizoen afmaken, als opvolger van de onlangs ontslagen Graham Potter.

De oud-international was eerder al coach van Chelsea, maar werd na een goed eerste seizoen ook weggestuurd. Hij werd vervangen door Thomas Tuchel, die eerder dit seizoen ook werd ontslagen door Chelsea. In de tussentijd was Lampard actief bij Everton. Daar werd hij in januari uit zijn functie gezet. Tuchel werkt inmiddels bij Bayern München.

Frank Lampard

FEY-AJA | 51' DOELPUNT AJAX!

Eerst Bergwijn, dan Tadic en dan Klaassen. Laatstgenoemde scoort en zet Ajax op voorsprong, nadat pogingen van Bergwijn en Tadic nog worden gestopt door doelman Timon Wellenreuther.

Feyenoord - Ajax 1-2

Orkun Kökçü en Davy Klaassen

FEY-AJA | Tweede helft

De tweede helft gaat van start in De Kuip. Geen wijzigingen bij beide teams. Geen zwarte rookwolk die de start verstoort. De bal rolt.

El Clásico van start

In Camp Nou is El Clásico in de halve finales van de Spaanse Copa del Rey begonnen. Barça won de heenwedstrijd in Bernabéu met 1-0. Dinsdag plaatste Osasuna zich al voor de finale.

FEY-AJA | Rust

Met een 1-1 stand gaan Feyenoord en Ajax de rust in. Met de late gelijkmaker krijgt de thuisploeg loon naar werken. De Rotterdammers zijn de bovenliggende partij en krijgen de meeste kansen.

Mats Wieffer en Dusan Tadic

FEY-AJA | 45+2' DOELPUNT FEYENOORD!

Wie anders dan Gimenez scoort. De spits in vorm kopt een voorzet van Jahanbakhsh binnen.

Daarvoor had Mats Wieffer uit een verre inworp van Jahanbakhsh ook al de gelijkmaker op zijn schoen. Toen was Rulli nog redder.

Feyenoord - Ajax 1-1

Santiago Gimenez viert de 1-1

FEY-AJA | 40' Stevig

Het gaat er stevig aan toe tussen beide teams. Na eerder al gele kaarten voor Jurriën Timber en Kenneth Taylor pakt Feyenoord-verdediger Trauner Ajax-captain Tadic hard aan. Arbiter Allard Lindhout geeft er geen kaart voor. Tadic blijft wel even op de grond liggen.

Feyenoord - Ajax 0-1

Kenneth Taylor raakt Sebastian Szymanski

Ten Hag passeert Weghorst voor eerste keer

De spits staat tegen Brentford in de Premier League niet in de basis. Na negentien basisplaatsen op rij zit Weghorst op de bank. Erik ten Hag geeft de voorkeur aan Jadon Sancho.

Stuttgart in halve finales Duits bekertoernooi

VfB Stuttgart heeft de halve finales van de strijd om de voetbalbeker van Duitsland bereikt. De club deed dat door te winnen bij 1. FC Nürnberg, 0-1. Stuttgart is de nummer laatst van de Bundesliga, Nürnberg speelt op het tweede niveau.

De Fransman Enzo Millot zette Stuttgart in de slotfase op voorsprong. Sebastian Hoeness debuteerde als trainer op de bank bij Stuttgart. Eerder al schaarden SC Freiburg en Eintracht Frankfurt zich bij de laatste vier. Freiburg zorgde voor een verrassing door Bayern München uit te schakelen. Later op woensdag speelt Leipzig nog thuis tegen Borussia Dortmund.

FEY-AJA | 30 Ramadan-pauze

In de ramadan-pauze pakken Feyenoorders Orkun Kökçü, Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi de kans om wat te eten. Ajax-coach John Heitinga grijpt de gelegenheid aan voor teaminstructies.

FEY-AJA | 25' Bijna gelijk

Jahanbakhsh kan zijn fout goedmaken en staat bij de tweede paal vogelvrij. Hij heeft echter pech. De inzet van de Iraniër gaat via de paal en een teamgenoot naast.

En enkele minuten weer een goede aanval van Feyenoord via de rechterkant met Jahanbakhsh en Pedersen.

Feyenoord - Ajax 0-1

FEY-AJA | 14' DOELPUNT AJAX!

Na gestuntel achterin bij Feyenoord schiet Tadic de bal binnen. Marcus Pedersen en Alireza Jahanbakhsh lopen elkaar in de weg na een voorzet van Jorge Sánchez, Tadic profiteert.

Opvallend: de goal wordt door Ajax niet uitbundig gevierd.

Feyenoord - Ajax 0-1

Ajax viert de 0-1 van Dusan Tadic

FEY-AJA | 9' Gimenez is landgenoot de baas

Het eerste duel der Mexicanen tussen Santiago Gimenez en Edson Álvarez wordt gewonnen door de Feyenoord-spits, die de Ajax-verdediger uitkapt. De teen van Rulli voorkomt daarna een vroege Feyenoord-goal.

Feyenoord - Ajax 0-0

FEY-AJA | 6' Eerste dreiging Feyenoord

Alireza Jahanbakhsh wordt de diepte ingestuurd aan de rechterkant. De Iraniër komt ver, maar besluit met een slap balletje in de handen van Rulli. Idrissi stond aan de andere kant vrij.

Feyenoord - Ajax 0-0

FEY-AJA | 1' Zwarte rookwolk

Het is niet zomaar vuurwerk. De zwarte rookwolk die in De Kuip ontstaat is zo groot dat het duel al snel wordt stilgelegd door arbiter Allard Lindhout.

Na een pauze van enkele minuten wordt het duel hervat.

FEY-AJA | Aftrap na handje geven

Aanvoerders Orkun Kökçü en Dusan Tadic geven elkaar in tegenstelling tot de vorige keer wel gewoon een hand en er wordt onder begeleiding van knallend vuurwerk afgetrapt in De Kuip.

Spits in vorm: Santiago Gimenez

Feyenoord heeft met Santiago Gimenez een spits in topvorm. De Mexicaan scoorde in de laatste twee bekerwedstrijden tegen NEC en sc Heerenveen en was ook in zijn laatste drie eredivisieduels met FC Volendam, Ajax en Sparta trefzeker. Ook scoorde hij in zijn laatste Europese duel met Sjachtar.

Santiago Gimenez

Tweede Klassieker als coach voor Heitinga

John Heitinga kan de 4de Ajax-trainer worden die zijn eerste twee Klassiekers verliest, na Hans Kraay sr. (1974/1975), Johan Cruijff (1985/1986) en Co Adriaanse (2000/2001). Op 19 maart ging Ajax in de eredivisie met 3-2 ten onder in de Johan Cruijff Arena.

Heitinga won als speler 3 keer de beker met Ajax (2001/2002, 2005/2006 en 2006/2007), maar kwam hij alleen in zijn laatste 2 finales in actie.

John Heitinga

Drukte voor De Kuip

Nog een half uur te gaan voor de aftrap. Buiten staan nog veel mensen en ook de politie is in groten getale aanwezig.

  • Pro Shots
    Drukte bij De Kuip
  • Pro Shots
    Drukte bij De Kuip
  • Pro Shots
    Drukte bij De Kuip

Meeste bekerfinales? Ajax

Ajax is recordhouder met 27 gespeeld finales in de KNVB-beker. Feyenoord kan voor de 19de keer de finale van de KNVB-beker bereiken (inclusief 3 keer voor de invoering van het betaald voetbal en inclusief 2019/2020).

PSV staat, inclusief de finaleplek van dit jaar, op 19 finales. Feyenoord won de KNVB-beker 13 keer, na Ajax (20) het vaakst in de geschiedenis van het toernooi (sinds 1899).

Frenkie de Jong en Donny van de Beek vieren de bekerwinst van 2019

Opstelling Feyenoord: Idrissi start bij Feyenoord

Oussama Idrissi begint bij Feyenoord als linksbuiten en dat betekent dat Igor Paixão, de man van de openingsgoal zondag tegen Sparta (1-3 winst), op de bank zit. Idrissi miste de competitiewedstrijd tegen Sparta vanwege een schorsing. Verder geen wijzigingen in de formatie van Arne Slot.

Marcus Pedersen is de rechtsback van Feyenoord in een uitverkochte Kuip. De Noor vervangt de geblesseerde Lutsharel Geertruida.

Opstelling Feyenoord

Opstelling Ajax: Bergwijn terug in basis

Steven Bergwijn keert voor de Klassieker terug in de basis bij Ajax. Coach John Heitinga past in vergelijking met het laatste duel met Go Ahead Eagles (0-0) één wijziging toe. De rentree van Bergwijn gaat ten koste van Brian Brobbey. Bergwijn begon zondag nog op de bank omdat hij pas net was hersteld van een knieblessure.

Youri Baas is opnieuw de linksback en krijgt de voorkeur boven Owen Wijndal en Calvin Bassey. Jorge Sánchez vervangt wederom de geblesseerde rechtsback Devyne Rensch. Het middenveld van Ajax bestaat uit Davy Klaassen, Kenneth Taylor en oud-Feyenoorder Steven Berghuis.

Opstelling Ajax

Barcelona zonder Frenkie de Jong in Clásico

Om 21.00 uur begin in Camp Nou El Clásico in de halve finales van de Spaanse Copa del Rey. Barça won de heenwedstrijd in Bernabéu met 1-0. De geblesseerde Frenkie de Jong ontbreekt in de return tegen Real Madrid.

Osasuna plaatst zich dinsdag voor de tweede keer in de clubhistorie voor de finale. Diep in de verlenging van de halve finale tegen Athletic in Bilbao sloeg Pablo Ibáñez toe: 1-1. Op 1 maart had Osasuna de heenwedstrijd in Pamplona met 1-0 gewonnen.

Frenkie de Jong

Klassiekerfeitjes

  • Dit is de 195ste Klassieker in alle competities. Van de voorgaande 194 edities won Ajax er 91, Feyenoord 57 en het werd 46 keer gelijk.
  • Feyenoord en Ajax zijn voor de 16de keer aan elkaar gekoppeld in de KNVB-beker (inclusief 1 keer voor de invoering van het betaald voetbal). Feyenoord trok 8 keer aan het langste eind, Ajax 7 keer.

Heitinga bezorgd om Ajax: 'Je voelt de onrust'

Is John Heitinga in twintig dagen tijd al zijn Amsterdamse bluf verloren? Bijna nederig kroop de trainer van Ajax in de underdogrol, daags voor de Klassieker in de halve finale van de KNVB-beker.

"Feyenoord is de favoriet", is Heitinga stellig over het treffen in De Kuip, waar de Rotterdammers dit seizoen nog niet verloren. "Ze spelen thuis. Nationaal en internationaal maken ze indruk."

Heitinga wil graag hoofdtrainer Ajax blijven: 'Ik geniet hier elke dag van'

Slot weigert Feyenoord favoriet te noemen in bekerklassieker: 'Ligt dicht bij elkaar'

Slot ziet geen favoriet voor derde Klassieker: 'Ligt dicht bij elkaar'

Verloren seizoen dreigt voor Ajax, waar glorie voor Feyenoord dichtbij is

Het laatste bekerduel tussen Feyenoord en Ajax was de halve finale van 27 februari 2019. De conclusie na afloop: Ajax dooft het seizoen van Feyenoord na 3-0 bekerzege. Vanavond kan het in de De Kuip andersom zijn in opnieuw de halve finales van de KNVB-beker. Dooft Feyenoord nu het seizoen van Ajax?

Matthijs de Ligt viert de 1-0 tegen Feyenoord in februari 2019

Spakenburg gaat supporters confronteren met homofobe spreekkoren: 'Dit is een smet'

Het was dinsdag niet alleen feest. Een deel van thuisupporters misdroeg zich en Spakenburg is van plan dat deel van zijn supporters te gaan "confronteren" met hun gedrag. Tijdens het duel van dinsdagavond op sportpark De Westmaat was PSV'er Xavi Simons regelmatig het mikpunt van spreekkoren.

PSV-aanvaller Xavi Simons in duel met Spakenburg-speler Wimilio Vink

Terug naar dinsdag: PSV beëindigt bekersprookje amateurs Spakenburg

Aan het historische bekeravontuur van Spakenburg is dinsdagavond een einde gekomen. Op een met 8.000 toeschouwers uitpuilend Sportpark De Westmaat won de topclub uit de eredivisie met 2-1 van de dappere amateurs en plaatste zich daarmee voor de finale van de KNVB-beker.

Simons en Gutierrez vieren de 1-0

Welkom!

Welkom bij ons liveblog met daarin vooral aandacht voor de Klassieker in de KNVB-beker en alle overige voetbalzaken op deze woensdagavond. Feyenoord-Ajax begint om 20.00 uur.

KNVB-beker