Feyenoord en Volendam doen goede zaken • Klassieker in halve finales beker

Vandaag drie wedstrijden in de eredivisie.

Updates ontvangen van dit liveblog? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met de laatste vier wedstrijden van dit weekend. Excelsior-Sparta, RKC-PSV, Ajax-NEC en Cambuur-Go Ahead.

TWE-HEE | Wedstrijdverslag

Ron Jans schreeuwt het uit langs de lijn

FC Twente ziet winst tegen Heerenveen in slotminuut door vingers glippen: 3-3

FC Twente en sc Heerenveen hebben in een aantrekkelijk duel met 3-3 gelijkgespeeld. De nummer vijf uit de eredivisie leek lange tijd te gaan winnen, maar door een gelijkmaker in de laatste minuut wisten de Friezen toch nog een punt mee te nemen uit Enschede.

Uitslagen en stand eredivisie

• NOS
    Uitslagen eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

TWE-HEE | 90+3' Afgelopen!

Twente leek vlak na rust op weg naar een soepele zege, maar Heerenveen bleek een taaie ploeg vanavond. 3-3 in Enschede.

TWE-HEE | 90' DOELPUNT HEERENVEEN!

En daar is dan de goal voor Heerenveen. Kaib kopt uit een corner de 3-3 binnen.

TWE-HEE | 86' Slotfase breekt aan

Weet Heerenveen er nog een punt uit te slepen? Nog heel even te gaan in Enschede.

Loting KNVB-beker; Klassieker en Spakenburg-PSV

Zojuist is er geloot voor de halve finales van de KNVB-beker. De wedstrijden worden gespeeld op 4, 5 of 6 april

Loting halve finales KNVB-beker

TWE-HEE | 70' Twente bijna

Daar was bijna de tweede van Ugalde. Kaib glijdt uit waarna Ugalde de keeper omspeelt, maar zijn inzet daarna wordt alsnog gekeerd.

TWE-HEE | 59' DOELPUNT HEERENVEEN!

Opeens is het weer een wedstrijd. Twente leek op weg naar een simpele zege, maar Heerenveen doet wat terug. Van Ewijk schiet hard raak op aangeven van Tahiri.

TWE-HEE | 55' DOELPUNT TWENTE!

Een mooie aanval wordt tot doelpunt gepromoveerd door Cerny. Met buitenkantje rechts stuurt Steijn Van Wolfswinkel weg. De spits legt terug op Cerny, die raak schiet voor de 3-1.

FEY-GRO | Wedstrijdverslag

Oussama Idrissi viert zijn doelpunt

Feyenoord blijft op titelkoers, dankzij zwaarbevochten zege op tien Groningers

Feyenoord kan stilletjes met aftellen beginnen. Tien wedstrijden scheiden de Rotterdammers nog van de landstitel, al werd tegen FC Groningen (1-0) duidelijk dat voorzichtigheid bij al die euforische gevoelens geboden is.

Zelfs na een onnozele rode kaart voor Isak Määttä, had Feyenoord de grootste moeite om kansen te creëren tegen de taaie Groningers. Het was niet eens als schot op doel bedoeld, de voorzet van Oussama Idrissi die twee minuten voor tijd zomaar het doel indraaide.

FEY-GRO | Feyenoord sterk buiten de zestien

Feyenoord maakte dit seizoen al 20 eredivisiegoals van buiten het strafschopgebied. Sinds Gracenote Sports deze data heeft (vanaf 2005/2006), slaagde alleen Ajax erin om in een eredivisieseizoen minimaal 20 keer te scoren van buiten het zestienmetergebied: 20 maal in 2006/2007 en 2012/2013.

TWE-HEE | 48' DOELPUNT TWENTE!

Ugalde is net binnen de lijnen gekomen en meteen belangrijk voor de thuisploeg. Hij kopt een lange bal van Unnerstall door, pikt daarna de bal zelf op en glipt langs Bruma die uitglijdt. Vervolgens schiet hij hard raak.

TWE-HEE | 46' Tweede helft

De laatste 45 minuten van deze eredivisie-avond zijn begonnen.

FEY-GRO | 90+5' Einde wedstrijd

Het ging stroef en zeker niet vanzelf, maar koploper Feyenoord wint met 1-0 van FC Groningen.

FEY-GRO | 90+3' Doelpunt Feyenoord afgekeurd

Bullaude lijkt met zijn eerste Feyenoordtreffer een einde aan deze wedstrijd te maken, maar Gimenez stond buitenspel toen hij even daarvoor de paal raakte.

FEY-GRO | 88' DOELPUNT FEYENOORD!

Daar is dan de verlossende treffer voor de Rotterdammers. Idrissi geeft een voorzet, maar de bal vliegt het doel in. 1-0 voor Feyenoord.

TWE-HEE | 45+4' Rust

In Enschede is de eerste helft inmiddels afgelopen. 1-1.

FEY-GRO | 86' Groningen ontsnapt!

Bullaude kopt van dichtbij op de lat, Gimenez kopt uit de rebound net over. Met hangen en wurgen probeert Groningen een punt over de streep te trekken.

FEY-GRO | 76' Feyenoord dringt aan, grote kans Danilo

Feyenoord is naarstig op zoek naar de openingstreffer, maar Groningen houdt nog stand. Nu is het Danilo die de bal voor het inschieten heeft, maar recht op Verrips schiet. Daarna is Groningen gevaarlijk via Pepi.

TWE-HEE | 34' DOELPUNT TWENTE!

Het is weer gelijk in Enschede. Pröpper komt hoog bij een Twente-corner en kopt fraai raak in de verre hoek.

TWE-HEE | 25' DOELPUNT HEERENVEEN!

Er is gescoord in Enschede. Een corner wordt doorgekopt waarna Mees Hilgers de bal in zijn eigen doel werkt. 1-0 voor Heerenveen.

TWE-HEE | 17' Twente domineert in eigen huis

De beginfase in Enschede is voor de thuisploeg. Twente heeft het meeste de bal, doelpunten nog echter niet.

FEY-GRO | 52' RODE KAART GRONINGEN!

Groningen moet verder met tien man na rood voor Isak Määttä. De Noor kreeg in blessuretijd van de eerste helft geel voor tijdrekken en krijgt nu zijn tweede gele kaart omdat hij een liggende Jahanbakhsh vol in zijn buik schiet.

VOL-EMM | Wedstrijdverslag

Doelpuntenmaker Daryl van Mieghem

Volendam klopt Emmen in slotfase en blijft in 2023 ongeslagen in eigen huis

Een curieus eigen doelpunt, een gelijkmaker uit een onterecht gegeven hoekschop en twee late treffers na defensieve blunders. Het waren de belangrijkste ingrediënten van de degradatiekraker tussen FC Volendam en FC Emmen: 3-1.

Door de benauwde zege behoudt FC Volendam zijn ongeslagen status in thuisduels in 2023. Eerder werden Vitesse, FC Groningen en RKC Waalwijk al geklopt, terwijl AZ op een gelijkspel werd gehouden. Maar belangrijker nog: Volendam neemt verder afstand van Emmen op de ranglijst. Het verschil tussen de nummers veertien en zestien van de eredivisie loopt op tot vijf punten.

FEY-GRO | 46' Tweede helft

In Rotterdam rolt de bal weer.

TWE-HEE | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in Enschede tussen de nummer vijf en tien van de eredivisie.

TWE-HEE | Wat feitjes op een rij

- Twente boekte in 2008 de grootste van 15 thuiszeges op Heerenveen: 6-0, mede dankzij een hattrick van Blaise NKufo. Zeven van de 29 edities wonnen de Friezen.

- Zowel Twente als Heerenveen won maar maar een van zijn laatste zes duels. Twente is vijfde, Heerenveen tiende.

- Heerenveen-coach Kees van Wonderen won in 2010 als assistent van coach Steve McClaren met FC Twente de landstitel.

- Ramiz Zerrouki (FC Twente) is geschorst. Het is het 2de eredivisieduel dat Zerrouki dit seizoen mist, na de verloren derby tegen Go Ahead Eagles op 19 februari (2-0).

- FC Twente speelt voor de 400ste keer een eredivisiewedstrijd in De Grolsch Veste. Op 10 mei 1998 werd PSV bij de opening met 3-0 verslagen. Chris De Witte was de eerste doelpuntenmaker.

FEY-GRO | 45+4' Rust

Feyenoord werd steeds sterker naarmate de eerste helft vorderde, maar heel gevaarlijk werd het daarbij niet. Groningen houdt vooralsnog stand, al zal het niet nog eens 45 minuten zo stevig onder druk willen staan.

FEY-GRO | 43' Kans Gimenez

Op het moment dat er buiten het stadion flink wat vuurwerk wordt afgestoken, een klein beetje vuurwerk in het stadion. Gimenez kopt van dichtbij recht in de handen van keeper Verrips.

VOL-EMM | 90+4' Afgelopen!

Volendam kwam op achterstand, maar mede dankzij meerdere foutjes achterin bij Emmen wint de thuisploeg met 3-1.

VOL-EMM | 90+2' DOELPUNT VOLENDAM!

Weer gepruts in de Emmen-verdediging. Dit keer is Veendorp die te zacht terug kopt op zijn keeper. Van Mieghem profiteert volop en maakt er 3-1 van.

FEY-GRO | 30' Feyenoord wordt sterker

Groningen begon sterk en werd een paar keer gevaarlijk, maar na een half uur spelen is het Feyenoord wat de klok slaat in De Kuip. Het leverde nog geen hele grote kansen op, wel al meerdere corners.

VOL-EMM | 88' DOELPUNT VOLENDAM!

De thuisploeg komt vlak voor tijd op voorsprong. Julius Dirksen kopt een bal niet goed weg, waarna Bilal Ould-Chikh de bal oppikt en raak schiet.

VOL-EMM | 83' Nog niet gespeeld hoor

Nu is er een kansje voor Zivkovic van Emmen. Met nog een kleine tien minuten te spelen lijken beide ploegen nog wel zin te hebben in een doelpuntje.

FEY-GRO | 18' Grote kans Hancko

De eerste grote kans van de wedstrijd voor de thuisploeg. Pedersen wordt door Hancko weggestuurd aan de rechterkant, de back probeert Idrissi te bereiken met een voorzet, maar die wordt weggewerkt. Hancko is meegelopen en wil de afvallende bal binnen knallen, maar Blokzijl ligt in de weg.

FEY-GRO | 7' Manu gevaarlijk

De oud-Feyenoorder is in de eerste minuten een plaag voor de thuisploeg. Eerst gaat hij alleen op keeper Wellenreuther af, maar speelt hij de bal te ver voor zich uit om gevaarlijk te worden. Even later lijkt hij weer te ontsnappen, maar trekt Pedersen aan de handrem. Het levert de Noor een vroege gele kaart op.

VOL-EMM | 67' DOELPUNT VOLENDAM!

Het is weer gelijk in Volendam. Benaissa Benamar komt hoog boven de Emmen-verdediging en kopt raak. 1-1.

FEY-GRO | 1' Aftrap

In Rotterdam is de wedstrijd inmiddels ook begonnen.

FEY-GRO | Manu derde keer tegen Feyenoord

Voormalig Feyenoorder Elvis Manu (38 eredivisieduels, 8 goals) start voor de derde keer in een eredivisiewedstrijd tegen Feyenoord. Tijdens zijn eerste wedstrijd tegen Feyenoord (destijds door Cambuur als huurling van Feyenoord) wisselde trainer Henk de Jong hem al na 33 minuten.

8-0 Feyenoord - Go Ahead Eagles (5 april 2017)

5-1 Feyenoord - SC Cambuur (27 april 2014)

VOL-EMM | 46' DOELPUNT EMMEN!

Het was in de eerste helft eigenlijk wachten totdat de eerste goal zou vallen, nu de tweede helft nog maar 16 seconden oud is, is het meteen raak. Emmen trapt af en schiet de bal naar voren. Een Volendam-verdediger kopt door waarna Stankovic en Mbuyamba elkaar niet helemaal begrijpen. Romeny pikt de bal op en kopt hem op de paal. Stankovic valt vervolgens met bal en al in het doel.

FEY-GRO | Szymański terug bij Feyenoord

De Pools international raakte geblesseerd in het duel met FC Twente van 29 januari en stond sindsdien langs de kant. Tegen Groningen zit hij weer op de bank. Slot liet op de persconferentie van gisteren al doorschemeren dat Szymański erbij zou zijn en mogelijk minuten zal gaan maken als invaller.

FEY-GRO | Vooruitblik

m

Buijs keek mee in de keuken bij Slot: 'Hij kan op simpele manier verwoorden wat beter kan'

Vorig seizoen bereikte Arne Slot als nieuwe trainer van Feyenoord met zijn ploeg de finale van de Conference League. Hij zag veel belangrijke spelers vertrekken, maar smeedde snel weer een ploeg die in Nederland én Europa goede resultaten boekt. De Rotterdammers hebben sinds lange tijd zelfs weer zicht op de landstitel.

Ook bij SC Cambuur en AZ presteerde hij goed, met een herkenbare speelwijze. Wat maakt dat Slot dit telkens voor elkaar krijgt? Het antwoord komt van Danny Buijs, die na zijn werkzaamheden bij FC Groningen en KV Mechelen zonder club zit en een week meeliep bij Feyenoord en Slot.

FEY-GRO | Wat feitjes op een rij

- Feyenoord jaagt op de 30ste thuiszege op Groningen. De Groningers togen 42 keer naar De Kuip en wonnen driemaal.

- Vier van de laatste 6 eredivisieduels tussen Feyenoord en Groningen eindigden in een gelijkspel. Feyenoord won in november 2020 met 2-0 en eerder dit seizoen in Groningen met 3-0.

- In 2007 zegevierde Groningen voor het laatst: 0-4. Bij Feyenoord debuteerde Georginio Wijnaldum toen.

- Nummer 17 Groningen boekte afgelopen zaterdag de eerste zege in 4 maanden door Excelsior met 3-0 te verslaan.

- Groningen-coach Dennis van der Ree was vorig seizoen assistent van Feyenoord-trainer Arne Slot.

VOL-EMM | 45+2' Rust

De eerste helft zit erop in Volendam. Hoewel het nog 0-0 staat is het zeker niet saai aan de dijk. Volendam begon sterk, daarna dicteerde Emmen. Een paar hachelijke momenten voor het Volendamse doel leverden nog niks op, maar het moet raar lopen als het ook na rust 0-0 blijft.

Geen winnaar, wel 31.000 toeschouwers bij eerste vrouwen-Klassieker in Arena

Gelijkspel na historische wedstrijd vrouwenteams Ajax en Feyenoord

De eerste Klassieker tussen de vrouwen van Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff Arena is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Een teleurstellend resultaat voor de nummer twee van de ranglijst, Ajax, tegen nummer zes Feyenoord. Door dit puntenverlies is het verschil met koploper FC Twente opgelopen tot vijf punten.

In 2014 speelden de Ajax-vrouwen voor het eerst in de Arena, tegen FC Twente. Maar sindsdien werden de wedstrijden weer afgewerkt op sportpark de Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Tot vandaag. Bij deze memorabele wedstrijd was de Arena met ruim 31.000 bezoekers behoorlijk gevuld.

De Ligt scoort voor Bayern

Met een hard schot van buiten de zestien zet de Nederlander zijn club op een 1-0 voorsprong in de uitwedstrijd tegen Stuttgart.

VOL-EMM | 6' Eerste kansen voor Volendam

Na een vlotte aanval worden de eerste tikken uitgedeeld door de thuisploeg. Eerst is Van Mieghem die vanaf links het doel onder vuur neemt en even daarna schiet Henk Veerman vanuit dezelfde hoek op doel. In beide gevallen ligt keeper Mickey van der Hart goed in de weg.

VOL-EMM | 1' Aftrap!

De thuisploeg heeft afgetrapt. We zijn begonnen in Volendam.

Voetbalsters Ajax en Feyenoord spelen gelijk

Afgelopen in Amsterdam, waar het 1-1 wordt door doelpunten van Maxime Bennink (Feyenoord) en Ashleigh Weerden (Ajax).

Ondertussen in Amsterdam...

...spelen de voetbalsters van Ajax en Feyenoord tegen elkaar in de Johan Cruijff Arena. Deze wedstrijd is live te zien op NOS.nl en in de NOS-app via deze link.

Kay-Lee de Sander van Ajax

VOL-EMM | Spelersbus gearriveerd

De spelersbus van Emmen komt aan in Volendam

VOL-EMM | Wat feitjes op een rij

- Dit is de eerste eredivisie-editie in Volendam. In Emmen werd het 1-1 (0-1 Walid Ould-Chikh, 1-1 Ahmed El Messaoudi).

- Nummer 14 Volendam heeft twee punten meer dan nummer 16 Emmen. Volendam is in 2023 thuis ongeslagen (10 punten).

- Volendam liet in de vorige editie, in 2021 in de eerste divisie, Emmen van 2-0 (treffers Daryl van Mieghem en Robert Mühren) terugkomen tot 2-2 (2x Jeredy Hilterman).

- Brian Plat en Gaetano Oristanio (Volendam) zijn geschorst.

Welkom!

Vandaag drie wedstrijden in de 24ste speelronde van de eredivisie. Volendam en Emmen trappen om 18.45 uur af, Feyenoord en Groningen om 20.00 uur en om 21.00 uur besluiten Twente en Heerenveen de avond.