Volendam klopt Emmen in slotfase en blijft in 2023 ongeslagen in eigen huis

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - FC Emmen

Een curieus eigen doelpunt, een gelijkmaker uit een onterecht gegeven hoekschop en twee late treffers na defensieve blunders. Het waren de belangrijkste ingrediënten van de degradatiekraker tussen FC Volendam en FC Emmen: 3-1.

Door de benauwde zege behoudt FC Volendam zijn ongeslagen status in thuisduels in 2023. Eerder werden Vitesse, FC Groningen en RKC Waalwijk al geklopt, terwijl AZ op een gelijkspel werd gehouden.

Maar belangrijker nog: Volendam neemt verder afstand van Emmen op de ranglijst. Het verschil tussen de nummers veertien en zestien van de eredivisie loopt op tot vijf punten.

Emmen viert het eigen doelpunt van Volendam-keeper Stankovic

Volendam begon sterk aan het duel en kreeg al vroeg een goede kans via Henk Veerman, die voor het eerst in anderhalve maand een basisplaats had. Maar na tien minuten nam Emmen het initiatief over.

Dat leidde tot een rits kleine en grote kansen. Mark Diemers was het dichtst bij een doelpunt, maar zijn als voorzet bedoelde bal belandde op de paal.

Blunder achterin

Binnen 12 seconden na rust was het wel raak. Volendam-verdediger Xavier Mbuyamba en doelman Filip Stankovic reageerden apathisch op een lange bal. Ole Romeny kreeg zo een opgelegde kans. De aanvaller van Emmen kopte op de paal, maar via Stankovic passeerde de bal toch de doellijn: 0-1.

Eenmaal op achterstand nam Volendam de regie weer in handen. De thuisploeg was via rechtsback Oskar Buur al snel dicht bij de gelijkmaker, maar zijn pegel werd door Mike te Wierik van de lijn gekopt.

Benamar kopt de 1-1 binnen voor Volendam

Uit een onterecht toegekende corner (Volendam-aanvaller Walid Ould-Chikh liep de bal zelf over de achterlijn) kwam Volendam even later wel op gelijke hoogte. Benaissa Benamar sprong het hoogst en kopte de hoekschop van Daryl van Mieghem binnen.

Daarna bleef Volendam op basis van inzet de betere ploeg. Maar op de counter kreeg Emmen een goede kans op de overwinning. Het schot van Richairo Zivkovic was te slap om doelman Stankovic te passeren.

In de 88ste minuut viel de beslissing aan de andere kant. Emmen-verdediger Julius Dirksen ging de fout in bij een lange bal en Bilal Ould-Chikh profiteerde: 2-1. De 3-1 in blessuretijd was bijna een kopie: Emmen-verdediger Keziah Veendorp blunderde bij een hoge bal en Van Mieghem pakte het cadeautje dankbaar uit.

Bekijk de reacties van Bilal Ould-Chikh en trainer Wim Jonk (FC Volendam) en Keziah Veendorp (FC Emmen):