liveblog
NOS VoetbalAangepast

Top-4 eredivisie op vier punten verschil • Unnerstall en Manu blinken uit

liveblog gesloten

Bedankt!

We houden ermee op hier in Groningen. Het was een fijne eredivisiezondag. Dinsdag zijn we terug met een liveblog voor een nieuwe ronde in de KNVB-beker.

Tot dan!

Bloedstollende titelstrijd, Groningen geeft teken van leven: samenvattingen eredivisie

Bekijk hieronder de samenvattingen van de twintigste speelronde van de eredivisie.

Dit is het programma van volgend weekend

Het speelschema van volgend weekend

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na speelronde 20

GRO-TWE | Samevatting

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - FC Twente

Slot kijkt 'met jaloezie' naar PSV, Van Nistelrooij boos op Makkelie en prijst Simons

Vorig seizoen eindigde Feyenoord - PSV ook al in gelijkspel en redde Cyriel Dessers met twee late doelpunten een punt voor Feyenoord. Nu was het Alireza Jahanbakhsh die twee keer scoorde, waarvan de tweede ook in de 96ste minuut: 2-2.

"Een déjà vu", zegt Feyenoord-coach Arne Slot. "Blij dat we na een 2-0 achterstand nog terugkomen tot 2-2, maar vervelend dat PSV twee keer in ons zestienmetergebied komt en twee keer scoort. Dan kijk ik met jaloezie naar PSV."

GRO-TWE | 90+7' Klaar

Het is afgelopen in Groningen. Het eindigt in 1-1. Voor Groningen is het een enorm belangrijk punt: het verlaat de laatste plaats en staat drie punten achter op nummer 16.

In een meeslepende slotfase raakte Sorenson naar geblesseerd aan zijn arm, trok Twente het meest ten aanval, maar zonder grote kansen en leek Pepi op weg naar de winnende goal voor Groningen. Maar Unnerstall stond weer op de juiste plek.

GRO-TWE | 85' Twente ten aanval

FC Twente lijkt te zijn begonnen aan een slotoffensief, maar heel overtuigend is het allemaal niet.

Hier en daar gaan spelers tegen het gras, wegens pure uitputting, kramp schiet in de kuiten, het was een energie slurpend duel.

Alle reden voor nog een fijne individuele fout in de laatste minuten...we gaan het zien.

GRO-TWE | 77' Manuuuu?!

Uitblinker Manu gaat alleen op Unnerstall af en wil de bal rechts erlangs schuiven, maar de goalie reageert knap. Ook in de rebound zit hij er genoeg tussen om de 2-1 te voorkomen.

Twente jaagt op de 1-2, maar moet uitkijken dat het geen 2-1 om de oren krijgt.

GAE-NEC | Samenvatting

GRO-TWE | 69' Goal Groningen

Daar is de verdiende 1-1! En wat voor een. Een schitterende goal. Groningen kan het wel.

De chip van Hove in de loop van Antman is met veel gevoel gegeven en de manier waarop Antman in een keer raak volleyt is ook niet verkeerd. Zelfs voor Unnerstall is het te machtig.

GRO-TWE | 65' Volgende blessuregeval Twente

Het is dat Twente voor staat met 0-1, maar het is niet de avond van de Tukkers. Voor rust viel Sadilek geblesseerd uit en nu moet ook Hilgers naar de kant.

In duel met Elvis Manu raakte de Twente-verdediger geblesseerd aan de kuit.

GRO-TWE | 46' Gaan we weer

De tweede helft is begonnen in de Euroborg. Kijken of FC Groningen de aardige eerste helft vervolg kan geven in de tweede.

GRO-TWE | Drie punten belangrijk voor Twente

In de rust werpen we even een blik op de stand in het linker rijtje van de eredivisie. Het is loeispannend. De topvier staat op vier punten van elkaar. Wil Twente zich daarbij voegen, om op gelijke hoogte te komen met PSV, moeten de Tukkers winnen van Groningen. Geen grootse opgave, zou je zeggen, tegen de nummer laatste. Maar Groningen wil knokken.

Tussenstadje eredivisie

GRO-TWE | 45+3' Rust!

Het is rust in Groningen. Twente staat voor, maar helemaal geruststellend is de voorsprong niet.

GRO-TWE | 36' Unnerstall redt, Sadilek eraf

Wat zou Twente moeten zonder Unnerstall? De Duitse doelman tikt er weer een vrijwel zeker doelpunt uit. Nu een fraaie zweefduik op een dropkick van Manu.

Even daarvoor moest Twente al Sadilek laten wisselen, wegen een zere knie.

Groningen is alles behalve kansloos en Twente oog niet ijzersterk.

Unnerstall

GRO-TWE | 27' Unnerstall belangrijk

Een slippertje in de opbouw van FC Twente leidt een grote kans in voor Groningen. Ricardo Pepi vangt de bal op, dribbelt en vindt Irandust, maar de aanvaller krijgt de bal één-op-één niet langs Unnerstall.

Hij is niet voor niets de minst gepasseerde doelman van de eredivisie.

FEY-PSV | Samenvatting & reacties

GRO-TWE | 13' Weer bijna Groningen

Groningen laat zich heus wel zien, ze beseffen dat ze wel zullen moeten in eigen huis, dat ze zullen moeten vechten. Na een klein kwartiertje spelen levert het de tweede grote kans op. Maar Irandust is net te laat bij de scrimmage als Unnerstall zich op de bal werpt.

GRO-TWE | 5' Goal FC Twente

Groningen leek al snel te scoren, maar bij de eerste de beste tegenkans is het raak voor Twente. Cerny gaat ervandoor en zijn voorzet belandt na een overstapje van Van Wolfswinkel voor de voeten van Steijn. Met een beetje hulp van de paal valt de 0-1 al binnen.

FC Twente viert de 1-0

GRO-TWE | 3' Snelle Suslov

Wat is die Suslov snel. Hij passeert zo drie, vier man en vuurt op doel, een hobbelend schot, dat wel, maar doelman Unnerstall heeft er moeite mee.

GRO-TWE | 1' Aftrap in Groningen

Er is afgetrapt in de Euroborg voor het duel tussen de hekkensluiter in de eredivisie Groningen en de nummer vijf FC Twente. Groningen verkeert in grote crisis en kan ieder puntje goed gebruiken. Twente moet deze wedstrijd winnen om aansluiting te houden bij de top in de competitie.

Elvis Manu maakt zijn debuut voor de Groningers. Bekijk hieronder nog even de opstellingen:

FEY-PSV | 90+10' Afgelopen!

Het is afgelopen in Rotterdam, een heerlijke wedstrijd, waar vrijwel alles in zat. Een gelijkspel is misschien wel een terechte uitslag.

FEY-PSV | 90+6' GOAL FEYENOORD

Nu wel Jahanbakhsh! Nu valt zijn schot wel binnen. De stuit is verraderlijk en Benitez verkijkt zich erop. Via de paal valt de bal binnen. Het staat 2-2 met nog drie minuten te gaan. Wat kan Feyenoord nog meer?

Jahanbakhsh viert zijn 2-2

FEY-PSV | 90+5' Weer niet Danilo

Danilo met de kopbal!? Nee...

FEY-PSV | 90+3' Weer Benitez

Hoeveel die Benitez er al uitgehouden heeft is niet meer bij te houden. De PSV-goalie zet nu een voet tegen een inzet van Danilo.

Een hard schot van Jahanbakhsh suist net over de goal even later. Nog zes minuten te gaan...

FEY-PSV | 90' Negen minuten extra

Op het moment dat Danilo bijna de 2-2 binnenschiet - de bal suist naast - slaat Van Nistelrooij de handen op het hoofd. Hij ziet hoeveel tijd erbij getrokken wordt: negen minuten extra...

GAE-NEC | 90+5' Klaar in Deventer

In Deventer heeft Go Ahead Eagles met 1-0 gewonnen van NEC.

FEY-PSV | 88' Even knokken

Het geknok op het veld verplaatst zich even naar de dug-out van PSV, waar Boy Waterman - ja, hij bestaat nog - de bal niet terug wil geven aan Walemark. En dat wordt het duwen en trekken. Een kluitje

FEY-PSV | 81' Goal Feyenoord!

Ja, dit zat er aan te komen; de aansluitingstreffer. Het zijn de invallers die het doen. Idrissi passeert zijn man en vindt met een gevoelig voorzetje het hoofd van Jahanbakhsh. Het staat 1-2, het gaat nog tien minuten enorm spoken in De Kuip.

De 2-1 van Feyenoord

FEY-PSV | 80' Kan Feyenoord nog iets?

De tien van PSV verzetten zich fel. De elf van Feyenoord proberen hun spel te blijven spelen, dat van voetballen, van balbezit, maar het ontbreekt aan goals. Kansen zijn er wel, maar steeds zit er een Eindhovens been tussen. Hoe lang houden ze dat vol?

FEY-PSV | 70' Debuut Fabio Silva

Toch even voor de statuten: Fabio Silva maakt zijn debuut voor PSV, als invaller voor De Jong.

PSV wisselt even later ook Bakayoko voor Ramalho en dat betekent dat ze zes wissels hebben verbruikt. En dat is het maximale. Onder meer Simons loopt wel op zijn laatste benen.

FEY-PSV | 68' GOAL PSV!

Invaller Hazard schiet de 0-2 binnen! Net met tien man, maar PSV komt op een 0-2 voorsprong in De Kuip.

In een van de spaarzame uitvallen van de Eindhovenaren opent De Jong de bal op buitenspeler Thorgan Hazard, deze week pas overgekomen vanuit Dortmund. Bij zowat zijn eerste balcontact namens PSV dribbelt hij naar binnen en haalt uit richting de korte hoek. 2-0 voor PSV.

Hoe is het mogelijk

Simons en Hazard juichen bij de 2-0

FEY-PSV | 65' Rood voor Obispo

O o Obispo, wat doe je nou? De centrale verdediger van PSV kopt de bal weg voor de neus van Gimenez en trapt daarbij tegen het bovenbeen van de Feyenoord-spits.

Danny Makkelie zag het niet, maar wordt door de VAR naar zijn schermpje gedirigeerd. En ja, het is een vreemde nare overtreding. De schrammen staan in de dij van de Mexicaan. Met een stroompje bloed.

Dan is rood wel weer toepasselijk.

FEY-PSV | 62' Hazard debuteert

Even wat wissels aan beide kanten.

Dit verandert bij PSV:

 • Veerman eruit, Gutierrez erin
 • Til eruit, Hazard erin

Dit verandert bij Feyenoord:

 • Paixao eruit, Jahanbakhsh erin
 • Timber eruit, Bullaude erin

FEY-PSV | 60' Als het zo blijft...

Tuurlijk, er is nog een half uur te spelen, maar als het zo blijft ziet de stand er als volgt uit:

Virtuele stand in de eredivisie

Voor de competitie en de neutrale kijker zou het mooi zijn. Is het ooit zo spannend geweest in de eredivisie?

FEY-PSV | 54' Daar komt Feyenoord

Timber treurt na zijn gemiste kans

Weer zo'n vlijmscherpe voorzet van Dilrosun en Giménez kan vrij inkoppen, maar recht op doelman Benitez af. In de rebound krijgt Timber nog een gigantische kans, maar ook zo recht in de handen van Benitez.

Het is weer begonnen hoor in De Kuip. Net ook al een opstootje tussen Geertruida en De Jong, normaal gesproken twee lieverdjes. Dat zegt genoeg. Het wordt een verhitte tweede helft.

De Jong en Geertruida ruziën

Ajax-vrouwen boeken late zege op PSV en blijven in spoor van soeverein Twente

Lang leken de Ajax-vrouwen af te stevenen op een gelijkspel tegen PSV in de Vrouwen Eredivisie, maar vlak voor tijd bracht Lisa Doorn daar verandering in. De verdedigster tikte op bezoek bij de Eindhovenaren de 1-2 binnen.

Zo blijft nummer twee Ajax in het spoor van koploper FC Twente, dat na dertien duels nog altijd foutloos is en drie punten boven de Amsterdammers staat. De Tukkers rekenden vrijdag met maar liefst 9-0 af met Telstar.

FEY-PSV | No Luts, no glory

Omdat het spandoek zo sterk is:

Spandoek voor Geertruida

FEY-PSV | 46' Ga er maar weer voor zitten

We krijgen nog 45 minuten vuurwerk in De Kuip, want de Rotterdammers moeten komen.

GAE-NEC | 46' Kan NEC nog iets?

Bij een 1-0 achterstand zal NEC moeten komen in de tweede helft. We gaan het zien.

FEY-PSV | 45+6' Rust in Rotterdam

De hartslag kan even zakken in De Kuip, en dat is maar goed ook, want de vijftigduizend fans worden steeds onrustiger. Heel gek is het niet want het waren een paar hete slotminuten van de eerste helft, waar zes minuten extra tijd werden bijgetrokken.

Het begon met een enorme kans voor Pedersen, maar zijn schot werd geblokt door een aantal PSV-benen. Even later hield Wellenreuther knap een schot van Simons uit de hoek. Het slot was voor Feyenoord, met Gimenez die een voorzet schampte met zijn hoofd en vooral de kans voor Paixao was groot, die tot zijn eigen verbazing plots de bal voor zijn voeten zag vallen na een strakke voorzet van Dilrosun. Maar Benitez stond op te letten.

Kom maar even op adem.

GAE-NEC | 45+2' Rust in Deventer

In Deventer gaan ze aan de thee, bij een 1-0 voorsprong voor Go Ahead Eagles.

FEY-PSV | 41' Matige minuten

Best is het niet, maar spanning is er wel. Enkele minuten lang gaat vrijwel alles fout, verkeerde passes, slechte aannames, noem het maar op. Het spel golft wel lekker op en neer daardoor. Dan gaat PSV weer ervandoor, en dan stoomt Feyenoord weer op. De matige minuten eindigen met een schot van afstand van Timber. Ongevaarlijk.

Feyenoord heeft veel meer de bal gehad in de eerste helft, maar ook geen grote kansen. Maar PSV heeft de goal, maar meer dan dat laten ze ook nog niet zien.

Sangaré zit Timber op z'n hielen

GAE-NEC | 36' Goal Eagles

Go Ahead komt op voorsprong thuis tegen NEC. De actie van Adekanye is goed, zijn passje de zestien in ook, en daar duikt Stokkers op om de 1-0 binnen te tikken.

CAM-AJA | Samenvatting & reacties

FEY-PSV | 30' Spel ligt stil

Het spel ligt al minutenlang stil. Omdat Mwene een harde beuk tegen het hoofd kreeg van Wiefer. De linksback kan niet verder en dat betekent al de tweede uitvaller bij PSV in een half uur.

Patrick van Aanholt, net aangekomen in Eindhoven, valt in. De wissel zal niet tellen als wissel, omdat het een hoofdblessure betreft.

Mwene wordt behandeld aan zijn hoofd

FEY-PSV | 24' Daar is Giménez

De Mexicaanse spits Giménez krijgt de eerste echte grote kans voor Feyenoord deze wedstrijd. De loopactie is goed, zijn schot ook wel, al kan het meer in de hoek. De reflex van Benitez is goed genoeg om de 1-1 te voorkomen.

FEY-PSV | 17' El Ghazi eruit

Ai, een tegenvaller voor PSV. Doelpuntenmaker Anwar El Ghazi greep naar de hamstring en moet zich laten vervangen.

Bakayoko komt erin.

El Ghazi geblesseerd naar de kant

FEY-PSV | 13' Steun aan Slegers

De aangekondigde steunbetuigingen aan de ongeneeslijke zieke perschef van PSV is mooi. De hele Kuip klapt.

De Kuip klapt: fans Feyenoord en PSV staan stil bij ongeneeslijk zieke PSV-perschef

FEY-PSV | 8' Goal PSV!

Dat is snel: het staat al 0-1! Simons dribbelt een groot deel van het middenveld over en vindt El Ghazi die oog in oog met Wellenreuther de verre hoek vindt.

De rush van Simons was fraai. De Jong rende ook handig mee ter afleiding van de Rotterdamse defensie. Het was even een gatenkaas achterin, maar dat kwam ook de goede actie van Simons.

El Ghazi schiet de 0-1 binnen

FEY-PSV | 7' Feyenoord heeft de bal

Feyenoord heeft de bal in de openingsminuten en dringt al een paar keer aan voor het doel van Benitez. Een schot van Kokcu, die zo nu en dan een beetje loopt te trekkenbenen, wordt geblokt.

FEY-PSV | 1' Topper afgetrapt

Koploper Feyenoord en nummer vier PSV hebben afgetrapt in De Kuip.

De PSV'ers dragen bij opkomst een shirt met daarop 'Sterkte, Thijs'. Voor perschef Thijs Slegers, die deze week te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek is.

De supporters van Feyenoord hebben aangekondigd dat ze in de twaalfde minuut hun steun zullen uitspreken.

GAE-NEC | 1' Aftrap in Deventer

Go Ahead Eagles en NEC zijn begonnen aan hun duel in Deventer.

CAM-AJA | 90+5' Klaar

Ajax kan het nog. De Amsterdammers boeken twee ruime zeges op rij, eerst 1-4 bij Excelsior en nu 0-5 Cambuur.

CAM-AJA | 90+3' Goal Ajax

En daar is ook nog de vijfde. Berghuis stuurt Brobbey de diepte in, en mooi ook.

Brobbey grijpt z'n kans als invaller en prikt zijn tweede van de dag binnen.

FEY-PSV | Warming-up begonnen

 • Pro Shots
  De warming-up in de Kuip
 • Pro Shots
  De warming-up in de Kuip

CAM-AJA | 86' Schaterlachen en sleepjes

Ajax lijkt verlost van... ja, van wat eigenlijk? Het lijkt in ieder geval op een herboren elftal. Tuurlijk, Cambuur kan er eigenlijk geen hout van, maar het gemak waarmee Ajax af en toe de bal rondtikt, oogt zelfverzekerd, alsof het zo al het hele seizoen gaat.

Bergwijn oogt okselfris, met dribbels, passjes met buitenkant voet en sleepbewegingen. De bal is al in geen eeuwen meer in de buurt geweest van Rulli, die ongetwijfeld staat kou te vatten. Op de reservebank lachen de gewisselde Tadic en Wijndal zich rot na de goal van Brobbey.

Kortom: Ajax is weer vrolijk. Op een ajacied na, lijkt het. Bassey zit met een gezicht als een oorwurm in de dug-out.

CAM-AJA | 79' Goal Ajax

In de scrimmage belandt de bal voor de voeten van Brobbey, die 'm zo in de kruising poeiert. Hij had zes minuten nodig.

CAM-AJA | 73' Sterke Tadic eruit

Het komt niet vaak voor, maar Tadic gaat naar de kant met nog zo'n twintig minuten te gaan. De spits speelde prima, met een goal en een assist. Brian Brobbey krijgt minuten.

Ook Owen Wijndal gaat eruit en Jorrel Hato maakt zijn eredivisiedebuut.

CAM-AJA | 64' Goal Ajax

Als het nog niet beslist was, dan is dat het nu wel. Berghuis schiet de 3-0 binnen vanaf een meter of 18. Knap gekruld naar de verre hoek.

Opnieuw was de combinatie even straks als eenvoudig. Taylor speelt Tadic in, Tadic legt terug voor de eronder gekomen Berghuis, die de bal plaatst in de verre hoek.

Ajax viert de 3-0

FEY-PSV | Opstellingen

Bij Feyenoord keert Timber voor het eerst sinds zijn blessure terug in de basis, ook omdat Szymanski geblesseerd is.

Hartman ontbreekt ook, hij is ziek, Lopez vervangt hem. En ja, het nieuws van gister is welbekend. Bijlow heeft een breukje in de pols en daarom staat Wellenreuther onder de lat.

De opstelling van Feyenoord tegen PSV

Bij PSV moet aanwinst Thorgan Hazard nog even wachten op een basisdebuut. De Belgische international zit wel op de bank.

Op het middenveld kiest Ruud van Nistelrooij voor voetbal: wel Joey Veerman en geen Erick Gutiérrez.

De opstelling van PSV tegen Feyenoord

CAM-AJA | 46' Gaan we weer

Met frisse moed begint Cambuur aan de tweede helft. Trainer Sjors Ultee houdt het bij een wissel:

 • Smand eruit, Paulissen erin.

CAM-AJA | 45+2' Rust

Ajax speelde zo nu en dan met Cambuur in de eerste helft. Het verschil tussen het Ajax van nu en het Ajax van twee weken geleden is wel enorm groot.

Cambuur oogt overigens nog net zo ontheemd als de afgelopen maanden.

SC Cambuur - Ajax: 0-2

CAM-AJA | 43' Reuze kans Cambuur

Taylor heeft de 3-0 op zijn schoen, maar Ruiter ligt ervoor. Een minuut later komt Cambuur bijna terug in de wedstrijd. Er is wel een fout voor nodig van Alvarez, waarna de Friezen kunnen counteren. Van de Water krijgt een gigantische kans omdat ook Timber klungelig ingrijpt, maar Van de Water jast de bal wild de tribune in.

Het Friese publiek leeft er wel door op.

Van de Water peert de bal over

CAM-AJA | 36' Goal Ajax

Berghuis kopt de 2-0 binnen voor Ajax, maar de complimenten gaan naar Kudus. die speelt Bangura schitterend uit met een wippertje langs de achterlijn. Zijn voorzet belandt precies op het voorhoofd van Berghuis.

Kudus speelt sowieso een sterke eerste helft. Hij wisselt lange sterke dribbels - de cynici zouden het postbodevoetbal noemen - af met creatieve passeerbewegingen en steekpasses. Dit wordt een pijnlijke middag voor Cambuur.

Ajax viert de 2-0

CAM-AJA | 34' Tachtig procent balbezit

Een oude bekende in Amsterdam zei het al eens: "Als wij de bal hebbe, kenne zij nie scoren." Dat is precies wat aan de hand is in Leeuwarden nu. Ajax heeft meer dan tachtig procent balbezit en creëert meer dan genoeg kansen. Kwestie van tijd lijkt het voor de tweede goal valt.

CAM-AJA | 20' Bijna 2-0

Cambuur moet gaan opletten nu, want Ajax is los. Het baltempo gaat omhoog, de combinatie ogen razendsnel en ze tikken zich moeiteloos door het losse zand dat de Cambuur-defensie heet.

Tadic peert de bal vlak naast en even later stuitert Bergwijns schot ook voorlangs.

CAM-AJA | 16' Goal Ajax

Cambuur heeft het niet lang volgehouden: het is 1-0 voor Ajax. De combinatie van de Amsterdammers is wel fraai.

Taylor speelt Tadic in. Tadic gaat een één-twee aan met Klaassen. Klaassen chipt de bal mooi tussen twee man door terug naar Tadic die rustig blijft voor de neus van Ruiter. Zo simpel kan het soms zijn.

Tadic tikt de 1-0 binnen

CAM-AJA | 8' Cambuur wil wel

Cambuur is niet bang voor Ajax. De thuisploeg verstopt zich niet, durft de bezoekers zo nu en dan diep op de helft van de tegenstander vast te zetten en dat levert het eerste hachelijke momentje op voor de neus van Rulli. Geen schot op doel of wat dan ook, dat zou wat veel gevraagd zijn voor Cambuur, dat de minste goals maakte in de eredivisie dit seizoen. Elf. Dat is één goal per twee wedstrijden, laat Cambuur nou net vorige week tegen Fortuna (1-2 verlies) gescoord hebben.

CAM-AJA | 1' Aftrap

Het is begonnen in Leeuwarden. Cambuur zal alles op alles moeten zetten om een puntje in huis te houden. Aan de toegestroomde en druk joelende fans zal het niet liggen. Het kunstgras ligt er ook heerlijk bij.

Kijken of Ajax het hoofd koel kan houden.

2014: Lodeweges moest vluchten voor fans

Diwght Lodeweges is een bekende in Leeuwarden. De 65-jarige assistent-trainer die de relatief onervaren John Heitinga moet bijstaan, was in het seizoen 2013/14 hoofdtrainer bij de Friese club.

Maar ze gingen niet als vrienden uit elkaar, in tegendeel zelfs. Lodeweges verliet Cambuur per direct in het voorjaar van 2014 nadat hij door een grope boze fans werd belaagd en van het trainingsveld moest vluchten.

Een groep van zo'n 200 man wilde Lodeweges eens even van dicht bij spreken over zijn destijds aanstaande overstap naar aartsvijand sc Heerenveen.

Lodeweges zou gevlucht zijn door via de tribune een veilig plekje te zoeken. Een dag later besloot Lodeweges dat het misschien maar beter was ermee te stoppen als hoofdtrainer bij Cambuur. Een seizoen later zat hij in de dug-out van Heerenveen.

Berghuis junior in voetsporen van senior

Frank Berghuis

Steven Berghuis is terug op vertrouwde grond. Als jochie speelde hij even in de jeugd van een Friese voetbalclub, toen zijn vader Frank Berghuis van 1995 tot 2000 als prof actief was voor Cambuur Leeuwarden. Papa Berghuis kwam tot 103 wedstrijden.

Zoon Steven vergaapte zich bij aankomst in de catacomben in het imposante Cambuur-stadion aan een oude foto van zijn vader aan de muur.

'Simply the best' in Leeuwarden

Tina Turner schalt door het Cambuur-stadion als de spelers het veld betreden voor de warming-up. Nog 45 minuten tot de aftrap.

'Simply the best' tettert uit de speakers. Een keuze die door de Friese dj wellicht heroverwogen moet worden. Het nummer is al even niet meer van toepassing op beide clubs.

 • Pro Shots
  De warming-up in Leeuwarden
 • Pro Shots
  De warming-up in Leeuwarden

Heitinga houdt vast aan 'succesformule'

De opstelling van Ajax

Sangaré gelooft ook na leegloop PSV nog in de titel: 'Kans is reusachtig'

Waar het gedurende de transferperiode in januari bij de meeste Nederlandse topclubs rustig bleef, werd er in Eindhoven een maand lang getrokken aan allerlei spelers.

Acht spelers vertrokken bij PSV, met Cody Gakpo en Noni Madueke als broodnodige financiële klappers. Ook was er veel interesse in de 25-jarige Ibrahim Sangaré, maar dat werd nooit concreet. Dat betekent dat de Ivoriaanse middenvelder in ieder geval tot de zomer bij PSV actief zal zijn.

"Er waren inderdaad aanbiedingen, maar er komen meerdere factoren bij kijken. Het is geen beslissing die je zelf kunt nemen. Ik dacht bij mezelf: misschien komt mijn moment nog wel", zegt de boomlange PSV'er.

Sangaré over uitblijven van transfer: 'Er was belangstelling'

Volgende tegenvaller Feyenoord: Bijlow ontbreekt in topper tegen PSV

Justin Bijlow ontbreekt zondag in de eredivisietopper van Feyenoord tegen PSV. De keeper van de Rotterdammers heeft een breuk opgelopen in zijn pols en kan langere tijd niet in actie komen.

Timon Wellenreuther lijkt de aangewezen vervanger in het doel van de koploper. Het wegvallen van Bijlow is de tweede grote tegenvaller in aanloop naar het topduel, want eerder al werd bekend dat middenvelder Sebastian Szymanski vanwege een blessure niet van de partij kan zijn.

Hoofdbrekens Heitinga vooral defensief: 'Niet aantrekken verdediger opmerkelijk'

John Heitinga moet de rest van het seizoen de kastanjes uit het vuur halen bij Ajax, zo werd deze week bekend. Met de landstitel, KNVB-beker en Europa League heeft de 39-jarige trainer genoeg te winnen. Maar als hij wil meespelen voor de prijzen, dan zal hij de komende tijd flink moeten hameren op een essentieel onderdeel in het voetbal: verdedigen.

John Heitinga op het trainingsveld

Hoogtepunten van de tot nu toe gespeelde eredivisieduels

Bekijk hieronder de samenvattingen van de twintigste speelronde van de eredivisie. Vier van de vijf duels eindigden in een gelijkspel.

De stand in de eredivisie na de duels van zaterdag

De stand in de eredivisie na de duels van zaterdag

Uitslagen en programma in de eredivisie

Programma in de eredivisie

Welkom!

Goedemorgen! Vandaag vier wedstrijden in de eredivisie, met onder meer Ajax en koploper Feyenoord in actie. De Rotterdammers spelen om 14.30 uur de topper tegen PSV, dat bij winst op een punt komt van Feyenoord. De voetbalzondag begint echter met Cambuur tegen Ajax. Daarnaast komt onder meer FC Twente in actie. De ploeg van Ron Jans gaat op bezoek bij crisisclub FC Groningen.

Volg alle ontwikkelingen op de velden in ons liveblog!