NOS Voetbal

Sangaré gelooft ook na leegloop PSV nog in de titel: 'Kans is reusachtig'

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

Sangaré over uitblijven van transfer: 'Er was belangstelling'

Waar het gedurende de transferperiode in januari bij de meeste Nederlandse topclubs rustig bleef, werd er in Eindhoven een maand lang getrokken aan allerlei spelers.

Acht spelers vertrokken bij PSV, met Cody Gakpo en Noni Madueke als broodnodige financiële klappers. Ook was er veel interesse in de 25-jarige Ibrahim Sangaré, maar dat werd nooit concreet. Dat betekent dat de Ivoriaanse middenvelder in ieder geval tot de zomer bij PSV actief zal zijn.

"Ik vind het een klein wonder dat hij hier nog speelt", vertelde PSV-trainer Ruud van Nistelrooij vrijdag, voordat zijn ploeg het veld op ging voor een middagtraining richting de eredivisietopper van zondag tegen Feyenoord (14.30 uur).

"Het heeft me verbaasd dat er niemand even snel langskwam met een grote zak geld om hem op te halen. Ik dacht: die club komt nog wel om het hoekje", aldus Van Nistelrooij.

Aanbiedingen

Maar dat gebeurde niet. De clausule die in het contract van Sangaré stond, werd tijdelijk uitgewist, waardoor geïnteresseerde partijen tientallen miljoenen extra hadden moeten neerleggen om de middenvelder in huis te halen.

"Er waren inderdaad aanbiedingen, maar er komen meerdere factoren bij kijken. Het is geen beslissing die je zelf kunt nemen. Ik dacht bij mezelf: misschien komt mijn moment nog wel", zegt de boomlange PSV'er.

Van Nistelrooij is erg te spreken over de ontwikkeling van Sangaré. "In de groep is hij zeer populair. Natuurlijk is het moeilijk communiceren, omdat hij maar een beetje Engels spreekt. Ik wil graag dat hij daar beter in wordt en dat weet hij ook. Want als hij wat zegt, dan wordt daar naar geluisterd. Hij is echt een leader by example, een fysieke powerhouse."

Engelse les

Sangaré schiet enorm in de lach op het moment dat zijn trainer over de taalbarrière begint. Hij is al bezig aan zijn derde seizoen in het Eindhovense rood-wit, maar geeft toe dat er nog genoeg rek in zijn Engels zit.

"Hij heeft gelijk! De taal is nog wel iets waarin ik me wil ontwikkelen. Ik besef dat als ik ooit in een topcompetitie wil spelen, dat ik dan Engels moet spreken. Daarom volg ik nu Engelse les, dus ik hoop er in de loop van het jaar wat beter in te worden."

Ibrahim Sangare

En ook als het om voetbal gaat, is de Ivoriaanse international leergierig. "Eigenlijk op alle facetten: ik wil overal nog beter in worden. Ik praat veel met de coach op tactisch gebied."

Inhoudelijk wil hij daar in eerste instantie weinig over kwijt. "Dat is ons geheimpje", lacht hij. "Nee, we praten over hoe voetbal gespeeld moet worden. Het voetbal van nu is veel meer gebaseerd op tactiek en vraagt tactische kennis."

Spelen in De Kuip

Sangaré is inmiddels niet meer weg te denken uit het controlerende blok op het PSV-middenveld. Ook tegen eredivisie-koploper Feyenoord wil hij belangrijk zijn. "Dit zijn de wedstrijden die je écht wil winnen, zulke toppers. Dat begint met mentaliteit in zo'n enorm belangrijke wedstrijd."

Hij weet wat hij van een volle Kuip kan verwachten en kijkt ernaar uit om weer op de Rotterdamse grasmat te staan. "Wij weten dat Feyenoord tot het uiterste zal gaan, dat is hun grote kwaliteit. Het is een heerlijk gevoel om daar te kunnen spelen, al ben je je daar op het moment zelf niet bewust van."

Van Nistelrooij over behouden Sangaré: 'Klein wondertje'

Ondanks het vertrek van Gakpo en Madueke, gelooft Sangaré erin dat Feyenoord dit seizoen nog van zijn troon gestoten kan worden. "Om eerlijk te zijn, gaan we ze enorm missen, maar ook na zo'n transferperiode moet je de goede dynamiek vasthouden. De kans dat we kampioen worden is nog steeds reusachtig, want het seizoen duurt nog lang."

Premier League en Yaya Touré

Aan de controleur is te merken dat zijn ambitie ver rijkt. Hij staat al langere tijd op de nodige verlanglijstjes van voetbalclubs en wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Ook door clubs uit de Premier League. De sterkste competitie, als je het hem vraagt.

"De Spaanse, Duitse en Italiaanse competitie zijn sterk, maar op dit moment is de Premier League het sterkst. Mij wordt vaak verteld dat ik het profiel van een Premier League-speler heb. Dat is niet aan mij om te bepalen, het is aan de fans en media om dat te beoordelen."

Ik dacht bij mezelf: misschien komt mijn moment nog wel.

Ibrahim Sangaré

Toch snapt hij waar dat vandaan komt. Zijn idool toen hij klein was? Yaya Touré, die als grote meneer binnenkwam bij Manchester City, toen Sangaré nog maar dertien jaar oud was. Geen hele gekke vergelijking, want Sangaré doet op veel vlakken - zoals lichaamsbouw, lengte, positie en manier van bewegen - denken aan Touré.

"Ik probeerde zijn manier van spelen te kopiëren, maar dat was enorm lastig. Ik heb veel video's van hem bekeken toen ik klein was. Hij is ook fysiek en groot, net als ik. En daarnaast is hij ook Ivoriaans. Dus ik hoefde niet ver te zoeken om een idool te vinden, omdat hij in ons land al zo'n grootheid was."

Drie jaar Barcelona en acht jaar Manchester. Een curriculum vitae waar Ibrahim Sangaré - in zijn jacht op de titel met PSV - voorlopig alleen nog maar van mag dromen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl