liveblog
NOS VoetbalAangepast

Modric: 'Ik blijf nog speler van deze ploeg' • Hakimi gaat tekeer tegen Infantino

Het liveblog van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, met af en toe ook aandacht voor ander voetbalnieuws.

Updates ontvangen van dit liveblog? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Kylian Mbappé is rolmodel in de banlieue waar hij opgroeide

Jonge voetballers in Bondy

Vlak voor een hoge grijze flat spelen zo'n tien jongens een potje voetbal. In een winkelstraat lopen twee jongens met een bal. Op een overdekt terreintje schieten jongens een voor een op de goal. Op het officiële voetbalterrein rennen jongens en meisjes driftig heen en weer.

In Bondy wordt werkelijk overal gevoetbald. Logisch: hier groeide Kylian Mbappé op, de ster van het Frans elftal en een van de beste voetballers ter wereld.

"Hij is de beste van Frankrijk!", roept een jochie in een trainingspak na een lange dribbel met een bal. "Welnee!", zegt de ander. "Hij is de beste van de wereld!"

Modric wil met Kroatië de Nations League in Nederland winnen

Luka Modric zet nog geen punt achter zijn loopbaan als international van Kroatië. "Ik blijf voorlopig nog speler van deze ploeg", zei hij na de winst op Marokko. "Ik wil absoluut nog verder."

De 37-jarige Modric heeft zijn zinnen gezet op de finaleronde van de Nations League, die volgend jaar van 14 tot en met 18 juni in Nederland wordt afgewerkt. Kroatië strijdt daar met het Nederlands elftal, Italië en Spanje om de titel.

Modric verloor vier jaar geleden met Kroatië van Frankrijk (4-2) in de finale van het WK in Rusland. "En nu zijn we derde geworden", zei de speler van Real Madrid. "We zijn geen verrassing meer, we doen met de beste ploegen mee. We wilden wereldkampioen worden, maar dat is helaas niet gelukt. Maar ik denk dat we trots mogen zijn."

Bondscoach Scaloni weet hoe hij Frankrijk pijn kan doen

Bondscoach Lionel Scaloni van Argentinië heeft alle vertrouwen in een goede afloop van de WK-finale tegen Frankrijk. "Mijn spelers zijn in topvorm", zei Scaloni op de afsluitende persconferentie voor de eindstrijd van zondag in het Lusail-stadion. "We weten waar we Frankrijk pijn kunnen doen. We hebben een duidelijk speelplan. We weten hoe we ze moeten aanvallen."

Argentinië heeft meer kans op succes als het Kylian Mbappé weet uit te schakelen. De Franse aanvaller heeft al vijf keer gescoord op het WK, net als Lionel Messi, zijn Argentijnse ploeggenoot bij Paris Saint-Germain.

"We willen ervoor zorgen dat Mbappé weinig aan de bal komt", zei Scaloni. "Maar Frankrijk is niet alleen Mbappé, zoals Argentinië meer is dan alleen maar Messi. We gaan er wel alles aan doen dat Messi na de finale de beker mag optillen. Voor ons is hij al langer de beste voetballer ooit."

Frankrijk en Argentinië werden beide tweemaal wereldkampioen. De Fransen in 1998 en 2018, Argentinië in 1978 en 1986. Messi was in 2014 al dichtbij de wereldtitel, maar hij verloor toen met Argentinië de eindstrijd tegen Duitsland door een treffer van Mario Götze in de verlenging (0-1).

Deschamps blikt vooruit

De meeste ogen tijdens de WK-finale tussen Frankrijk en Argentinië zijn zondag gericht op Lionel Messi, de superster die zijn laatste wedstrijd ooit op een mondiale eindronde wil afsluiten met die ene prijs die nog ontbreekt op zijn uitpuilende erelijst. "We zullen hem ook in de gaten houden", zei de Franse bondscoach Didier Deschamps. "Een speler als hij verdient alle aandacht. Maar we spelen tegen Argentinië, niet alleen tegen Messi."

Het lijkt wel of hele wereld lijdt aan 'Messi-mania'. Iedereen lijkt wel 'Messiaan'. Natuurlijk in Argentinië, maar ook ver daarbuiten. "Het is wel logisch dat hij een hoge gunfactor heeft", zei Deschamps. "Hij heeft het voetbal veel gegeven. Maar ik heb niet het gevoel dat iedereen tegen ons is."

De Franse voetbalbond verwacht dat er zo'n 6000 Franse supporters naar het Lusail-stadion komen om te kijken of de regerend wereldkampioen de titel prolongeert, iets wat Brazilië in 1962 als laatste landenploeg presteerde. Bijna alle overige toeschouwers zullen een blauw-wit shirt dragen. "Ze maken lawaai, maar zullen geen doelpunten maken", zei Deschamps.

Assistent-bondscoach: Modrić neemt nog geen afscheid van Kroatië

Luka Modric

Luka Modric heeft zijn laatste wedstrijd voor Kroatië nog niet gespeeld. Dat zei Ivica Olic, de assistent-bondscoach van Kroatië, na de zege op Marokko in de troostfinale van het WK (2-1).

"Nee, dat denk ik niet", antwoordde Olic op vragen van verslaggevers. "Ik ben er zeker van dat Modric komende zomer nog de finaleronde van de Nations League wil spelen. Als hij fit is, dan is hij daar met ons."

De finaleronde van de Nations League wordt volgend jaar van 14 tot en met 18 juni in Nederland afgewerkt. Behalve Nederland en Kroatië doen Spanje en Italië ook mee. De loting voor de halve finales is op 25 januari.

Bondscoach Zlatko Dalic zei eerder deze week al dat hij hoopt dat de 37-jarige Modric nog niet stopt als international. "Als hij zo fit blijft, dan hoop ik dat hij er nog bij is op het EK van 2024 in Duitsland", zei hij.

Reactie El Khanouss

Debutant El Khannous: 'Geslaagde eerste wedstrijd, maar zijn ook teleurgesteld'

Wedstrijdverslag

De Kroaten vieren feest na het winnen van de troostfinale tegen Marokko

Kroatië verslaat Marokko in troostfinale en wordt derde op WK

Kroatië heeft Marokko verslagen in de strijd om de derde plek op het WK in Qatar. In een vermakelijk duel met kansen over en weer kon Marokko een 2-1 achterstand niet meer goedmaken.

Met Marokko en Kroatië stonden er twee fysiek behoorlijk aangeslagen ploegen op het veld voor het duel om de derde plek. Bij Marokko, dat dit toernooi een nogal arbeidsintensieve speelstijl hanteerde, vielen tijdens de halve finale tegen Frankrijk meerdere spelers geblesseerd uit.

Kroatië had er al twee verlengingen opzitten, voordat het door Argentinië werd uitgeschakeld. Bij beide teams kregen een aantal frisse spelers de kans.

Hakimi geeft Infantino onder uit de zak

Presentator Tom Egbers staat in de catacomben om spelers op te vangen en zojuist speelde zich daar een bijzonder tafereel af. Hakimi is woest op scheidsrechter Abdulrahman Al Jassim omdat hij volgens de speler van PSG een strafschop had moeten geven. In de catacomben komt Hakimi FIFA-voorzitter Gianni Infantino tegen en die moet het ontgelden.

"Hij ging voor Infantino staan, op minder dan vijf centimeter. Met stemverheffing ging hij tegen Infantino tekeer over de scheidsrechter. Het was pijnlijk", aldus Egbers.

Wat statistieken

Het is de derde keer dat Kroatië op het podium eindigt bij het WK. Sinds 1998 wisten alleen Frankrijk en Duitsland (4x) ook zo vaak bij de eerste drie te eindigen.

Het is de 17de keer in 20 WK's dat een Europees land als derde eindigt op een WK. In 1938 en 1978 was het Brazilië dat als derde eindigde, in 1962 Chili.

Einde wedstrijd!

Kroatië legt beslag op de derde plek in Qatar, Marokko eindigt als vierde, maar gaat met opgeheven hoofd naar huis.

Bijna En-Nesyri!

Met nog tien seconden te gaan kopt En-Nesyri van heel dichtbij maar net over.

85' Slotfase breekt aan

Marokko heeft nog maar heel even om een verlenging af te dwingen. Veel kansen hebben de Marokkanen tot nu toe niet gehad, maar wie weet wat de laatste minuten van deze wedstrijd nog oplevert.

Bijna iedereen in actie voor Marokko

Met de komst van Anass Zaroury tien minuutjes geleden heeft de Marokkaanse bondscoach nu 25 spelers van zijn 26-koppige selectie ingezet dit WK. Alleen derde keeper Ahmed Reda Tagnaouti maakte nog geen minuten in Qatar. Voor hem is het te hopen dat er een verlening komt en de Marokkanen zodanig een extra wisseloptie krijgen, want er zijn al vijf wissels geweest aan Marokkaanse kant.

Ahmed Reda Tagnaouti

75' Volop actie

Wat hachelijke momenten achter elkaar. Amrabat lijkt contact te maken met Gvardiol in het Marrokaanse strafschopgebied, maar het is geen strafschop, ook niet na beoordeling van de VAR. Even later krijgt Hakimi een duw, maar tot zijn verbazing krijgt hij daar geen vrije trap voor.

Nog een heet kwartiertje voor de boeg.

66' Weinig actie

Op dit moment kabbelt de wedstrijd een beetje voort. Weinig kansen op dit moment, Kroatië houdt simpel stand.

56' Ounahi maakt entree

Een van de revelaties van dit toernooi, Azzedine Ounahi, komt binnen de lijnen.

Kroatië meteen gevaarlijk

Orsic, de maker van de 2-1, was heel dicht bij de 3-1. Zijn schot gaat via een Marrokaanse rug maar net naast.

46' Tweede helft onderweg

Een wissel bij Marokko. Ilias Chair komt in het veld. Abdelhamid Sabiri blijft in de kleedkamer achter.

45+2' Rust

Even 15 minuten pauze in deze zeker niet onaantrekkelijke wedstrijd.

42' DOELPUNT KROATIË!

Marokko heeft op dit moment het meeste balbezit, maar Kroatië scoort. Orsic schiet vanaf de linkerkant van het veld met een geplaatste bal zijn land op 2-1.

40' Ziyech doet ook van zich spreken

De oud-Ajacied zit lekker in de wedstrijd en dat leverde zojuist een gevaarlijk momentje op. Ziyech kapt Modric uit en schiet van ver op het Kroatische doel. De bal gaat maar net een metertje naast.

24' Bijna Modric!

Na slecht wegwerken van Marokko komt de bal uiteindelijk voor de voeten van Modric. Na wat schijnbewegingen haalt hij uit met links. De bal gaat door de benen van Dari waarna Bounou maar net kan redden. Gevaarlijk momentje daar.

9' DOELPUNT MAROKKO!

Het is alweer heel snel gelijk in Qatar. Ziyech ziet zijn vrije trap via een Kroatisch hoofd omhoog gaan, waarna Dari van dichtbij in kan koppen. 1-1.

7' DOELPUNT KROATIË!

Een schitterende variant levert Kroatië de voorsprong op. Een vrije trap komt op het hoofd van Perisic die de bal breed kopt op Gvardiol. De verdediger met het masker kopt fraai raak.

1' Aftrap!

We zijn begonnen in Qatar

Debutant bij Marokko

Bilal El Khannous maakt vandaag zijn debuut voor Marokko. Met zijn 18 jaar is hij de jongste Marokkaan ooit op een WK.

Tweede troostfinale voor Kroatië

Kroatië kan voor de derde keer bij de eerste drie eindigen op een WK. Vier jaar geleden werd de finale verloren van Frankrijk en in 1998 waren de Fransen ook te sterk voor de Kroaten in de halve finale van het toernooi in Frankrijk.

In de troostfinale moest Kroatië het opnemen tegen het Oranje van Guus Hiddink. Na treffers van Prosinecki en Zenden was het toernooitopscorer Davor Suker die al na 36 minuten spelen de eindstand bepaalde op 2-1 voor de Kroaten.

1998: Davor Suker snelt langs Marc Overmars

WK in Qatar zit er bijna op: fandorp wordt spookstad, modeshow in containerstadion

Terwijl de apotheose nog moet komen, lijkt op veel plaatsen in Qatar het WK alweer een flinke tijd geleden. Het meest besproken voetbaltoernooi ooit zit er bijna op en dat is te merken.

Twee grijze sokken aan een kledinghanger, wapperend in de wind. Heel veel meer tekenen van leven van supporters zijn er niet te vinden in het zogenaamde fandorp in het zuiden van Doha.

Kroatië-Marokko: wat feitjes op een rij

- Kroatië en Marokko speelden op dit WK ook al in de groepsfase tegen elkaar. Het saaie duel eindigde in 0-0. Na de 65ste minuut werd er toen niet meer op doel geschoten.

- Voor dit WK troffen de landen elkaar alleen in 1996 een keer, op het Koning Hassan II-toernooi. Na de 2-2 namen de Kroaten de penalty's beter (7-6).

- Kroatië speelt voor de zesde keer een WK en kan al voor de derde keer op het podium eindigen.

- Marokko kwam dit WK maar één keer op achterstand, Kroatië vier keer.

Opstelling Marokko

Opstelling Marokko

Opstelling Kroatië

Opstelling Kroatië

Poolse scheidsrechter Marciniak fluit WK-finale na hartaandoening

Voor scheidsrechter Szymon Marciniak komt zondag een droom uit als hij de finale van het WK voetbal tussen Argentinië en Frankrijk fluit. De Poolse arbiter was vorig jaar nog bang dat hij nooit meer een topwedstrijd zou kunnen leiden. Hij miste het EK vanwege een hartaandoening.

"Ik heb het erg moeilijk gehad", vertelde Marciniak vlak voor de finale in Qatar. "Ik had tachycardie, een hartaandoening. Ik vond het heel lastig dat ik niet meer mocht fluiten. Het was vreselijk om het EK te moeten missen. Maar ik kan nu niet meer stoppen met glimlachen. Ik ben terug en mag zelfs de finale leiden."

Marciniak floot op het WK al een duel van zowel Frankrijk als Argentinië. Hij zag de regerend wereldkampioen in de groep winnen van Denemarken (2-1) en Lionel Messi eenmaal scoren in de achtste finale tegen Australië (2-1).

De troostfinale staat zaterdag onder leiding van de Qatarees Abdulrahman Al-Jassim. Pol van Boekel is in deze wedstrijd assistent-VAR.

Konaté en Varane weer bij de groep

Ibrahima Konaté en Raphaël Varane zijn weer aangesloten bij de Franse selectie. De twee waren verkouden en bleven vrijdag op hun hotelkamer. De verwachting is dat ze vanavond weer aan kunnen sluiten bij de groepstraining.

Spelersvakbond VVCS: FIFA negeert voetballers en hun belangen

De Nederlandse vakbond voor profvoetballers, de VVCS, vindt dat de wereldbond FIFA de belangen van de spelers negeert. Dat zegt voorzitter Jevgeni Levtsjenko in een reactie op de hervormingen van de speelkalender die FIFA-voorzitter Gianni Infantino vrijdag aankondigde.

"Voor de VVCS is de door FIFA genoemde nieuwe opzet van het WK voor clubs niet verantwoord en niet acceptabel", aldus Levtsjenko. "Tevens kan zoiets niet eenzijdig besloten worden. We krijgen opnieuw de indruk dat FIFA de spelers en hun belangen negeert."

Infantino vertelde op zijn afsluitende persconferentie tijdens het WK in Qatar dat het WK voor clubs vanaf 2025 wordt uitgebreid van zeven naar maar liefst 32 deelnemers. Ook wil de FIFA in de even jaren (2024, 2026 en verder) de interlandperiodes gebruiken voor minitoernooien met teams uit verschillende continenten. Eerder besloot de federatie al om het WK vanaf 2026 te spelen met 48 in plaats van 32 landen. Diverse partijen uit de voetbalwereld waarschuwen voor overbelasting van de spelers.

Meer dan veertig professionele voetbalcompetities, waaronder de Nederlandse Eredivisie, uitten vrijdag in een gezamenlijk statement zware kritiek op de uitbreidingsplannen van de FIFA. Ze noemen de besluiten over de internationale wedstrijdkalender "schadelijk voor de voetbaleconomie en het welzijn van de spelers". Ook de internationale spelersvakbond FIFPro reageerde kritisch. Volgens de FIFPro heeft de FIFA deze besluiten genomen zonder serieus overleg met de spelers.

Bondscoach Deschamps weet niet of Benzema naar WK-finale komt

De Franse bondscoach Didier Deschamps weet niet of Karim Benzema naar Qatar komt om zondag de WK-finale van Frankrijk tegen Argentinië te bekijken. "Ik concentreer me nu vooral op mijn selectie", zei Deschamps op de persconferentie. "Het is niet aan mij om iets te zeggen over geblesseerde spelers. Ik focus me op de finale."

De 34-jarige Benzema liep vlak voor het WK een spierblessure op. Deschamps riep geen vervanger op voor de jongste winnaar van de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer van de wereld. Daardoor kan hij in principe nog een beroep doen op de spits van Real Madrid. Maar afgaande op zijn uitspraken, is dat voor Deschamps geen optie.

Benzema heeft inmiddels de training weer hervat bij Real Madrid. Hij zorgde vrijdag voor speculaties met een raadselachtige boodschap op Instagram. "Het interesseert me niet", schreef de aanvaller, zonder verdere uitleg. Olivier Giroud vervangt Benzema tijdens het WK in de spits bij Frankrijk. Hij heeft al vier keer gescoord, één doelpunt minder dan ploeggenoot Kylian Mbappé.

De Franse president Emmanuel Macron wil dat Benzema en de andere geblesseerde internationals met hem meevliegen naar de WK-finale. "Ik weet dat dit zijn wens is", liet sportminister Amelie Oudéa-Castéra vrijdag weten. "We werken daar aan."

Welkom!

Het WK in Qatar zit er bijna op, nog twee wedstrijden te gaan. Voordat Argentinië en Frankrijk morgen gaan strijden om de wereldtitel is het eerst de beurt aan Kroatië en Marokko. Om 16.00 uur trappen beide landen af in het Khalifa International Stadium in Al Rayyan.