Jonge voetballers in Bondy
NOS Nieuws

Kylian Mbappé is rolmodel in de banlieue waar hij opgroeide

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Vlak voor een hoge grijze flat spelen zo'n tien jongens een potje voetbal. In een winkelstraat lopen twee jongens met een bal. Op een overdekt terreintje schieten jongens een voor een op de goal. Op het officiële voetbalterrein rennen jongens en meisjes driftig heen en weer.

In Bondy wordt werkelijk overal gevoetbald. Logisch: hier groeide Kylian Mbappé op, de ster van het Frans elftal en een van de beste voetballers ter wereld.

"Hij is de beste van Frankrijk!", roept een jochie in een trainingspak na een lange dribbel met een bal. "Welnee!", zegt de ander. "Hij is de beste van de wereld!"

Voor Mbappé alleen maar lovende woorden in Bondy:

Kylian Mbappé was zes jaar toen hij begon met voetballen bij de lokale voetbalclub AS Bondy. Zijn vader was trainer bij de club. Zijn moeder was handbalster.

Mbappé bleek een natuurtalent. Hij ging in 2015 voetballen bij AS Monaco en werd in 2017 gecontracteerd door topclub Paris Saint-Germain. Hij was toen 18 jaar oud. "Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik speel nu al mee met de allerbesten, dat is niet slecht", zei hij destijds nuchter.

Sprankelende persoonlijkheid

"Hij was als kind één brok energie. Altijd enthousiast en altijd vol vragen", vertelt zijn vroegere muzieklerares Céline Bognini. "Ik leerde hem muzieknoten lezen en zingen. Later ging hij dwarsfluit spelen."

Ze heeft nog een foto van hem bewaard. "Hij moet toen negen jaar oud zijn geweest." Je ziet Mbappé staan met een zangkoor van kinderen in de tuin van de muziekschool. "Hij was niet de allerbeste in muziek, nee", lacht Bognini. "Hij is beter in voetballen dan in zingen. Maar wat hij ook deed: het was altijd vol enthousiasme."

Ze maakte hem een paar jaar mee. "Ik heb alleen maar goede herinneringen aan hem. Hij heeft een sprankelende persoonlijkheid."

Mbappé prijkt op een van de muren van een flatgebouw in Bondy

In Bondy wordt de voetballer nog steeds op handen gedragen. Op een van de hoge flats is een meer dan tien meter hoge muurschildering van hem gemaakt. Voorbijgangers op straat zijn vol lof. "Hij scoort de hele tijd. Als hij rent, lijkt het wel alsof hij vliegt: zó snel gaat hij", zegt een meisje dat op een elektrische step voorbijkomt.

Maar er is nog iets anders. "Hij laat zien dat je, zelfs als je uit Bondy komt, toch iets kunt bereiken."

Bondy is een banlieue, een voorstad ten noordoosten van Parijs. Het ligt in het departement Seine-Saint-Denis ('93'), dat berucht is om z'n armoede, werkloosheid en criminaliteit. Mbappé klom op en verdient inmiddels een bruto jaarsalaris van tientallen miljoenen euro's. Maar hij is zijn achtergrond niet vergeten. Hij komt regelmatig terug naar Bondy, steunt zijn oude voetbalclub en helpt er de jonge voetballers.

Rolmodel

"Hij is altijd een voorbeeld voor me geweest", vertelt een van de jongens die een balletje trappen op een stenen veldje. "Toen ik klein was, wilde ik al net als hij worden." Zijn vriend knikt. "Mbappé is een voorbeeld voor heel Bondy. Voor heel Frankrijk. Dankzij hem is Bondy ook een bekende stad geworden."

Een klein spelertje komt er bij staan: "Ik wil ook net als hij worden. En ik wil ook net zoveel gaan verdienen als hij nu krijgt!"

Oud-muzieklerares Bognini herkent het. "Mbappé is de held van heel veel kinderen in Bondy. Het leven is niet altijd makkelijk in deze stad, maar door hem zien ze dat je door hard te werken wel iets kunt bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl