Kroatië verslaat Marokko in troostfinale en wordt derde op WK

Kroatië heeft Marokko verslagen in de strijd om de derde plek op het WK in Qatar. In een vermakelijk duel met kansen over en weer kon Marokko een 2-1 achterstand niet meer goedmaken.

Met Marokko en Kroatië stonden er twee fysiek behoorlijk aangeslagen ploegen op het veld voor het duel om de derde plek. Bij Marokko, dat dit toernooi een nogal arbeidsintensieve speelstijl hanteerde, vielen tijdens de halve finale tegen Frankrijk meerdere spelers geblesseerd uit.

Kroatië had er al twee verlengingen opzitten, voordat het door Argentinië werd uitgeschakeld. Bij beide teams kregen een aantal frisse spelers de kans.

Onstuimige start

Het leverde een onstuimige openingsfase op, met op en neer golvend spel en kansjes aan beide kanten. Een prachtige ingestudeerde vrije trap - misschien wel net zo indrukwekkend als die vooraf ging aan de goal van Wout Weghorst - leverde de 1-0 op voor Kroatië. Josko Gvardiol kopte na dat fraaie voorbereidende werk raak.

Een antwoord van Marokko bleef bepaald niet lang uit. Verdediger Achraf Dari kopte uit een getoucheerde vrije trap van Hakim Ziyech raak achter keeper Dominik Livakovic.

Daarna bleef het duel op en neer gaan, met Kroatië als iets sterkere partij. Ziyech liet zich nog zien met een knappe dribbel, maar zijn schot was te zacht. Op slag van rust waren het toch de Kroaten die toesloegen: Mislav Orsic krulde de bal op schitterende wijze via de paal over de kansloze keeper Yassine Bounou.

Na rust ging Marokko natuurlijk op zoek naar de 2-2, maar daarbij liet het ook ruimtes vallen. Daarom was het ook Kroatië dat meermaals gevaarlijk werd. Een schot van Orsic ging net naast en eindigde in het zijnet.

Ook Marokko was soms dreigend. In de 73ste minuut leek Achraf Hakimi een penalty te verdienen na een duw in zijn rug, maar de Qatarese scheidsrechter Abdulrahman Al-Jassim besloot anders. Iets daarvoor had hij ook aan Gvardiol geen strafschop toegekend, toen die aangetikt leek te worden door Sofyan Amrabat.

In de slotfase zette Marokko alles op alles, maar de krachten om nog een doelpunt te forceren ontbraken net. Youssef En-Nesyri kopte rakelings over.

Zo eindigt de ploeg van Walid Regragui zijn sprookjesachtige WK als vierde. Het brons is voor Luka Modric en de zijnen.