liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV profiteert niet van misstap Ajax • Duitse fans willen WK-boycot

liveblog gesloten

Tot morgen

Hiermee sluiten we het liveblog voor vandaag.

Morgen zijn we uiteraard weer terug met het laatste WK-nieuws en vijf duels in de eredivisie.

Tot dan!

Duitse fans willen Qatar-boycot

Met enorme spandoeken roepen HSV-fans op tot een boycot van het WK. "Slavenarbeid", "15.000 doden", "Vrouwonvriendelijk" en "Geen vrijheid van meningsuiting", is er onder meer te lezen.

Ook bij andere Duitse wedstrijden werd er om een boycot van het toernooi gevraagd door fans.

  • Pro Shots
    De tribune van HSV bij de wedstrijd tegen Sandhausen in de tweede Bundesliga
  • ANP
    Groot spandoek bij Schalke-Bayern München
  • Pro Shots
    Ook spandoeken bij Karslruhe
  • Pro Shots
    Fans van Leverkusen voeren ook actie
  • Pro Shots
    Groot doek bij Augsburg

Oranje-opponent Ecuador opnieuw niet

Ecuador is in een oefenwedstrijd opnieuw niet tot scoren gekomen. In Madrid bleef het tegen Irak 0-0.

In de laatste vijf oefenduels maakte Ecuador slechts één doelpunt. Zelfs een late strafschop ging er niet in. Gonzalo Plata schoot in blessuretijd vanaf 11 meter tegen doelman Jalal Hasan aan.

Op het WK speelt Oranje zijn tweede groepsduel tegen de Zuid-Amerikanen.

Marco Antonio Angulo in actie voor Ecuador

VOL-UTR | Mbuyamba baalt van Zwarte Pieten op tribune

  • Pro Shots
    Meerdere fans van Volendam verkleed als Zwarte Piet op de tribune

Clasie kan knop na mislopen WK snel omzetten

Jordy Clasie vindt dat AZ terecht heeft gewonnen in Eindhoven. "Natuurlijk zijn er fases geweest waarin we het moeilijk hebben gehad. Dat is ook logisch tegen een ploeg als PSV. Maar over het algemeen vind ik onze zege verdiend."

We sluiten de eerste seizoenshelft goed af, we zitten dicht bij de topploegen", zegt de middenvelder van AZ. "Dat is wat we wilden vandaag."

Gisteren kreeg Clasie nog slecht nieuws van bondscoach Louis van Gaal. Hij viel uit in de voorselectie van Oranje en gaat niet naar het WK. "Ik was de eerste die gebeld werd geloof ik, om half 9. Er is overleg geweest tussen de medische staf van AZ en Oranje. Ik train niet alles bij de club, heb een apart programma. Daarom kwam het niet als een verrassing. Nu kan ik rusten en helemaal fit worden."

Tegen PSV was Clasie een van de betere spelers op het veld. "Natuurlijk baal je dat je niet naar het WK gaat, maar ik zag het al een aantal weken aankomen. Dan kun je snel de knop omzetten."

PSV-AZ | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van PSV - AZ

AZ ijzersterk in toppers

Met de zege op PSV bewijst AZ andermaal dat het ijzersterk is in de topduels. Sinds begin 2019 won AZ 15 van zijn 22 eredivisieduels tegen Ajax, Feyenoord of PSV.

In deze periode won Ajax 11 van deze onderlinge Eredivisie-duels, Feyenoord 7 en PSV slechts 3.

PSV verliest weer eens een topper

PSV-AZ | Het wedstrijdverslag

PSV-AZ | 90+5' Afgelopen!

PSV staat ruim 70 minuten op achterstand en slaagt er niet in om een gelijkmaker af te dwingen. De thuisploeg raakte tweemaal de paal en zag een treffer worden afgekeurd wegens buitenspel.

Na de uitglijders van Ajax en PSV kan Feyenoord morgen de lachende derde worden. Als de Rotterdammers niet verliezen thuis van Excelsior, dan gaan zij als koploper de winterstop in.

De stand in de eredivisie

PSV-AZ | 90+2' Weer een kans

Madueke geeft de bal hoog voor en Gakpo kopt hem naar Til. De invaller krijgt de bal er op vijf man van het doel niet ingefrommeld.

AZ staat nu echt met elf man te verdedigen en snakt naar het eindsignaal.

PSV-AZ | 90' Madueke hoog over

Grote kans voor PSV. Madueke omspeelt een tegenstander en zet Til aan het werk. Die geeft laag voor op de doorgelopen Engelsman, maar die schiet in kansrijke positie hoog over.

PSV-AZ | 89' Alles werkt alles weg

PSV krijgt een hele reeks vrije trappen, maar de defensie van AZ kan de bal steeds wegwerken.

Er komen vijf minuten blessuretijd bij. Kan PSV nog een punt redden?

PSV-AZ | 82' Paal!

Een prachtige crosspass van Veerman zet Madueke aan het werk. De invaller speelt Kerkez door de benen en schiet vanuit een lastige hoek op de paal.

EMM-AJA | Schreuder houdt vertrouwen na nieuw echec

De druk op Ajax-trainer Alfred Schreuder is na een pijnlijk gelijkspel bij FC Emmen (3-3) verder toegenomen. Na het duel in de Oude Meerdijk gaf Schreuder zelf aan vertrouwen te houden in een ommekeer. "We kunnen dit rechttrekken."

PSV-AZ | 77' AZ moet ver terug

AZ komt in deze fase nauwelijks van de eigen helft af. De Alkmaarders beperken zich tot verdedigen en trappen de ballen ver en hoog naar voren.

PSV kan nog weinig bedenken om de verdediging te kraken. AZ houdt vooralsnog vrij eenvoudig stand.

AZ-doelman Verhulst brengt redding

PSV-AZ | 74' Invaller El-Ghazi eruit

Nou, Gakpo kan alweer terug naar de vleugel, want El-Ghazi moet er geblesseerd af. Guus Til is zijn vervanger en die gaat nu 'op 10' spelen.

PSV gaat in het laatste kwartier op opportunistische wijze op jacht naar de gelijkmaker.

PSV-AZ | 67' AZ controleert

Na de afgekeurde treffer is PSV het momentum weer kwijt. Gakpo heeft steeds met twee verdedigers (Odgaard en Sugawara) te maken en wordt continu buitenom gedwongen. Dat leidt tot dusver nergens toe en daarom gooit Van Nistelrooij het over een andere boeg.

Gakpo gaat 'op 10' spelen, Simons gaat eruit en invaller Madueke wordt de nieuwe vleugelspits. AZ heeft de wedstrijd in deze fase onder controle, kan de wissel daar verandering in brengen?

PSV-AZ | 56' Goal PSV afgekeurd

Daar is de 1-1 van PSV, dat na rust met hernieuwde energie ten aanval trekt. Een prima voorzet van El-Ghazi wordt door Gakpo binnen gekopt.

Maar staat Gakpo daar geen buitenspel? De VAR constateert dat de aanvaller inderdaad enkele centimeters voor de verdediger stond, de treffer wordt afgekeurd.

Gakpo staat nipt buitenspel vlak voordat hij de 1-1 binnen kopt. De VAR keurt de treffer af

VOL-UTR | Zwartepietendiscussie bij FC Volendam

Mbuyamba over Zwarte Pieten: 'Vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen'

FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba heeft even getwijfeld of hij zaterdag wel wilde voetballen, toen hij voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Utrecht tientallen mensen op de tribune zag die waren verkleed als Zwarte Piet.

"Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen", aldus Mbuyamba, een Nederlands-Congolese verdediger. De fans van Volendam wilden protesteren tegen de Sinterklaasintocht in het vissersdorp, waarbij dit jaar geen zwarte pieten meer te zien zijn, maar roetveegpieten. Dat leidde tot verhitte discussies in het dorp.

PSV-AZ | 51' PSV ijverig

PSV probeert er wat van te maken, maar de ijver leidt vooralsnog alleen tot een halve kans voor Simons.

In de haast op jacht naar de gelijkmaker gaat er ook veel mis bij de ploeg uit Eindhoven. AZ loert op zulke fouten om te kunnen profiteren.

Aftrap

De tweede helft begint in Eindhoven. Kan PSV de dreigende nederlaag afwenden? El-Ghazi en Branthwaite komen erin voor Ramalho en Gutiérrez.

Het is pas de tweede keer dit kalenderjaar dat PSV op achterstand staat in een thuiswedstrijd in de eredivisie. De eerste keer was in de allereerste thuiswedstrijd van 2022, tegen Ajax (0-1).

Romario in het zonnetje

PSV-publiek op de banken voor huldiging Romario

Nog even terug naar vlak voor de aftrap, toen Romario door PSV werd geëerd wegens zijn verdiensten voor de club.

De inmiddels 56-jarige Braziliaan werd in het stadion gehuldigd. Zijn voetafdrukken zijn toegevoegd aan de Walk of Fame van de club.

Bundesliga

Koploper Bayern München heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met 2-0 overwinning bij Schalke 04. WK-ganger Matthijs de Ligt, weer hersteld van een lichte knieblessure, viel in de tweede helft in bij Bayern.

PSV-AZ | 45' Lat!

AZ heeft na de 0-1 bijna niks meer laten zien, maar komt er nu heel gevaarlijk uit. Reijnders kan schieten en knalt de bal op de lat. Daar ontsnapt PSV...

Even later kan Pavlidis na een goede actie vanuit een lastige hoek schieten, maar de Griek treft het zijnet. Het is de laatste actie van de eerste helft; Gözübüyük fluit voor de rust.

AZ was de betere ploeg in de openingsfase en kwam niet onverdiend op 0-1 via Pavlidis. Daarna dicteerde PSV lange tijd en was het een paar keer dicht bij de gelijkmaker. In de laatste minuten voor rust was AZ nog dicht bij de 0-2.

PSV-AZ | 35' Paal!

PSV komt dichter en dichter bij de gelijkmaker. Gutiérrez kan nu koppen, maar de Mexicaan raakt de paal.

Reacties na nieuwe domper Ajax

PSV-AZ | 30' Van de lijn

PSV neemt een vrije trap heel snel en verrast AZ daarmee compleet. Max komt alleen voor keeper Verhulst en passeert hem met een stift. Maar op de doellijn is Beukema de reddende engel van AZ.

PSV-AZ | 25' Gakpo mist

Daar is de eerste grote kans van PSV. Max heeft alle vrijheid op links en geeft hoog voor. Gakpo laat lopen voor De Jong, die hem terugspeelt naar Gakpo. De linksbuiten kan koppen, maar de bal gaat nipt voorlangs.

Aan de overkant is ook AZ dreigend, een pegel van Odgaard strandt in het zijnet.

Kopkans voor Gakpo

PSV-AZ | PSV probeert het

Na de openingstreffer van AZ probeert PSV uit een ander vaatje te tappen, maar dat lukt vooralsnog maar matig. Simons slaagt er niet in om een passje van Mwene richting het doel te verlengen. Even later ontsnapt Gakpo op links, maar speelt hij de bal te ver voor zich uit: doeltrap.

PSV-AZ | 18' Goal AZ

Na een slechte terugspeelpass van Veerman - die zijn 100e eredivisieduel speelt - kan AZ uitbreken. Karlsson bedient Pavlidis en die stift de bal fraai over Benítez in het doel.

PSV - AZ 0-1

PSV-AZ | 14' Eerste gevaar PSV

PSV is wat stroef begonnen, maar meldt zich nu voor het eerst bij de goal van Verhulst. Uit een vrije trap van Gakpo kan De Jong koppen, maar de zachte inzet kan makkelijk gepakt worden door de doelman van AZ.

PSV-AZ | 7' AZ begint sterk

AZ is de betere ploeg in de eerste minuten. Pogingen van Pavlidis en Karlsson worden geblokt, terwijl Reijnders hoog over knalt.

Tegelijkertijd is AZ soms ook wat te fel. Karlsson en De Wit hebben al een waarschuwing te pakken van Gözübüyük.

Odgaard duelleert met Max

PSV-AZ | Alle ogen op Gakpo

Topscorer van de eredivisie, de meeste assists, de meeste geslaagde voorzetten, de meeste gecreëerde kansen en ga zo maar door. Het is een aardige lijst statistieken waarin Cody Gakpo dit seizoen uitblinkt. Veel ogen zullen ook vanavond weer op de linksbuiten van PSV gericht zijn.

VOL-UTR | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - FC Utrecht

EMM-AJA | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - Ajax

PSV-AZ | Aftrap

Kan PSV profiteren van de Amsterdamse uitglijder? Bij een overwinning op AZ staat de ploeg van Van Nistelrooij drie punten los op Ajax.

Als AZ wint in Eindhoven, dan naderen de Alkmaarders Ajax tot op één punt.

Kort voor de aftrap heeft PSV oud-speler Romario nog even in het zonnetje gezet.

Romario is vanuit Brazilië overgevlogen om de wedstrijd bij te wonen

Taylor wil niet spreken van crisis

Kenneth Taylor maakte twee doelpunten en was met afstand de minst slechte Ajacied op het veld. "Maar ik speel liever dramatisch, terwijl we wel winnen. Het blijft toch een teamsport."

"Het is geen crisis, maar het loopt niet zoals we willen. Als Ajax zijnde moet je gewoon winnen van Emmen. En thuis tegen Vitesse en PSV ook. We moeten na het WK gaan kijken hoe het snel beter moet."

In de tweede helft moest Taylor er af met een blessure. "Maar het is niet erg, hoor", neemt hij zorgen voor het WK weg.

Pasveer: 'We zitten in een crisis, dat mag je wel zeggen'

Ajax-doelman Remko Pasveer na de 3-3 tegen Emmen: "Hoe we goals weggeven en terug worden gedrongen, dat hoort niet bij Ajax. Ik kan het niet verklaren. Het staat gewoon niet goed, elke bal valt erin."

"Het zelfvertrouwen is vrij broos. Dat zie je als er een tegenvaller is. We zitten wel in een crisis, dat mag je wel zeggen."

"Of de trainer weg moet? Dat is niet aan ons. Wij doen ons stinkende best om te doen wat de trainer vraagt. Het is aan de clubleiding. Wij als spelers moeten naar onszelf kijken."

Remko Pasveer

Tegengoals

  • Ajax incasseerde dit seizoen al 17 treffers in de eredivisie. Vorig seizoen werd dat aantal pas bereikt in speelronde 32.
  • In het hele kalender jaar 2022 heeft Ajax 32 doelpunten tegen gekregen in de eredivisie ( in30 wedstrijden). In 2020 en 2021 kregen de Amsterdammers slechts 17 Eredivisie-goals om de oren.
Pasveer en Timber balen na weer een tegentreffer

EMM-AJA | 90+5' Afgelopen

Een kopballetje van Lucca is de enige kans in de blessuretijd, maar Van der Hart pakt de bal makkelijk klemvast.

Ajax verspeelt opnieuw punten en de positie van trainer Schreuder wordt nu uiterst wankel. Het is namelijk niet onverdiend. Emmen was na rust de betere ploeg.

EMM-AJA | 90' Blessuretijd

Er komen nog vier minuten bij. Kan Ajax een nieuwe deceptie voorkomen? Of zorgt Emmen zelfs voor een complete stunt?

Alles lijkt mogelijk in deze slotfase. Ajax lijkt de weg kwijt, maar krijgt ook veel ruimte voorin, als het de bal daar tenminste weet te krijgen.

In 2015 verloor Ajax (onder Frank de Boer) voor het laatst driemaal op rij niet. Na het verlies tegen PSV en het gelijkspel tegen Vitesse lijkt er opnieuw puntenverlies aanstaande.

EMM-AJA | Goal Emmen

Wat gebeurt hier allemaal?! Bouchouari geeft een indraaiende voorzet, die door iedereen gemist wordt. Pasveer kan niet meer op tijd reageren en de bal valt in de verre hoek binnen.

Schreuder reageert meteen door supersub Lucca in te brengen voor de zwak spelende Wijndal.

Emmen - Ajax 3-3

EMM-AJA | 80' Oh oh Bergwijn

Terwijl Emmen jaagt op de gelijkmaker, krijgt Ajax voorin steeds meer ruimte. Het is nu twee aanvallers tegen twee verdedigers. Bergwijn kan opstomen met de bal en probeert Kudus in stelling te brengen, maar zijn pass is veel en veel te hard en rolt zo over de achterlijn.

EMM-AJA | 78' Net te hoog

Knappe aanname van Bouchouari, die de bal vervolgens voor kan geven. El Messaoudi staat vrij bij de tweede paal, maar de voorzet is net te hoog voor de invaller van Emmen.

Ajax heeft het in deze fase weer erg moeilijk.

EMM-AJA | 73' Grote kans Emmen

Emmen komt er doorheen op links. Diemers krijgt de bal en kan op een meter of acht schieten. De middenvelder schuift de bal een halve meter naast. Daar had hij meer mee moeten doen.

Het is al de dertiende doelpoging van Emmen deze wedstrijd. Ajax noteerde er pas negen.

EMM-AJA | 71' Kansje Emmen

Na balverlies van Álvarez op eigen helft kan Zivkovic er vandoor. Via de spits van Emmen komt uiteindelijk Bernadou in schietpositie, maar de middenvelder knalt ruim over.

EMM-AJA | 69' Lat!

Opnieuw is het bijna raak voor Ajax. Na wederom sterk werk van Tadic op rechts kan Kudus van een meter of 18 uithalen. Dat doet de Ghanees goed, maar niet goed genoeg: de bal gaat keihard op de lat.

EMM-AJA | 65' Bijna Bergwijn

Ajax had het even moeilijk na de aansluitingstreffer van Emmen, maar inmiddels neemt de ploeg van Schreuder het heft weer in handen. Na een lange combinatie spelen Tadic en Bergwijn een een-tweetje in het strafschopgebied en kan Bergwijn van dichtbij schieten. Hij knalt echter hard op doelman Van der Hart.

EMM-AJA | 58' Goal Emmen

Oud-Ajacied Zivkovic brengt de spanning terug. Bernadou geeft de bal voor en Zivkovic tikt hem achter Pasveer.

Emmen - Ajax 2-3

Emmen heeft haast na de aansluitingstreffer van Zivkovic

EMM-AJA | 54' Mendes mist

Daar is de eerste grote kans van Emmen na rust. Rui Mendes probeert Pasveer te omspelen, maar de keeper van Ajax plukt de bal van zijn voeten.

PSV-AZ | Opstellingen

Ruud van Nistelrooij ziet geen reden tot wijzigingen in zijn opstelling na de 1-2 zege op Ajax van vorige week. PSV begint over iets meer dan een uur met dezelfde elf spelers aan de thuiswedstrijd tegen AZ.

De opstelling van PSV

Bij AZ moeten Bazoer en Dekker na de 3-1 nederlaag tegen RKC plaatsmaken. De Wit en Pavlidis staan in de basis.

De opstelling van AZ

EMM-AJA | 49' Kudus mist

Na een fijn steekpassje van Tadic komt Kudus alleen voor het doel. De invaller schiet via het been van doelman Van der Hart naast.

Kudus helpt een grote kans om zeep

EMM-AJA | Blind erin

Aan het begin van de tweede helft komt Daley Blind in de ploeg voor de geblesseerd geraakte Bassey. Ook Kudus komt erin, Brobbey gaat eruit.

Er wordt weer gevoetbald in Emmen.

De Roon ontbreekt bij Atalanta

Marten de Roon is de grote afwezige in de selectie van Atalanta, dat het morgen opneemt tegen Internazionale in de Serie A. Het WK zou niet in gevaar zijn voor de controlerende middenvelder, zo melden Italiaanse media.

De Roon stond midweeks voor het eerst weer in de basis bij Atalanta, nadat hij enige weken uit de roulatie was.

EMM-AJA | 45' Bijna weer Zivkovic

Ajax-verdediger Bassey loopt al een tijdje half geblesseerd over het veld, maar hij speelt toch door. Nu verliest hij nogal knullig een duel van Zivkovic, die alleen op het doel af kan. De spits die zo moeizaam scoort, weet zich ook geen raad met deze kans en schiet recht op Pasveer.

Kort daarna is het rust. Ajax leidt met 1-3, maar geeft toch ook een hoop kansen weg. De kritiek op Alfred Schreuder zal door dit optreden in elk geval niet volledig verstommen.

Spandoek tegen Ajax-trainer Schreuder in het uitvak

EMM-AJA | 36' Bijna Zivkovic

Een gevaarlijke voorzet van Diemers kan door Zivkovic net niet worden binnengetikt. Timber haalt de bal op het laatste moment weg met een sliding.

Het was weer een teken van leven van Emmen, want na de derde treffer van Ajax had de thuisploeg lange tijd heel moeilijk en leek een grotere score in de maak.

EMM-AJA | 25' Goal Ajax

Ajax is uiterst efficiënt in Emmen, bijna elke aanval is raak. Bergwijn draait zich knap weg bij zijn bewaker en haalt even later verwoestend uit.

Emmen - Ajax 1-3

  • ANP
    Bergwijn haalt doeltreffend uit
  • ANP
    En viert dat op kenmerkende wijze

EMM-AJA | Pasveer evenaart slechte serie uit 1985

Remko Pasveer hield met Ajax in geen van zijn laatste dertien duels in alle competities de nul. De laatste keer dat hij wel zijn doel schoon hield, was bij de 5-0 zege op Heerenveen op 10 september.

De laatste keer dat Ajax in dertien opeenvolgende duels in alle competities minstens één treffer incasseerde was in mei-september 1985. Ajax had in die periode drie verschillende trainers: Aad de Mos, Tonny Bruins Slot en Johan Cruijff.

Remko Pasveer

EMM-AJA | 22' Goal Ajax

Ajax kan nog zo matig spelen, bijna elke kans is wel een doelpunt. Opnieuw komt de voorzet van Tadic en wederom mag Taylor het afronden. De jonge middenvelder scoort met een welgemikte kopbal.

Emmen - Ajax 1-2

Taylor legt een vinger op de lippen na zijn tweede treffer

EMM-AJA | 18' Paal!

Na opnieuw een overtreding van Wijndal krijgt Emmen opnieuw een vrije trap op een gevaarlijke positie. Diemers slingert de bal voor het doel, waar veel spelers van Emmen vrij staan omdat Berghuis buitenspel opheft. Araujo kan van dichtbij schieten, maar raakt de buitenkant van de paal.

EMM-AJA | 8' Goal Ajax

En bijna meteen is het gelijk. Tadic bereikt Taylor, die veel ruimte krijgt en hard raak schiet.

Emmen - Ajax 1-1

Taylor schiet de 1-1 binnen voor Ajax

EMM-AJA | 6' Goal Emmen

Na een overtreding van Wijndal krijgt Emmen een vrije trap op 23 meter van het doel. Veldmate krult hem in de kruising en laat Pasveer kansloos.

Emmen - Ajax 1-0

  • Pro Shots
    De fraaie openingstreffer van Veldmate
  • Pro Shots
    Veldmate schiet prachtig raak uit deze vrije trap

EMM-AJA | 4' Dapper begin Emmen

Emmen laat in de eerste minuten zien niet bang te zijn en valt met veel spelers aan. Een voorzet van Diemers kan door Pasveer makkelijk worden gepakt.

In de tegenstoot is ook Ajax dreigend. Taylor schiet een metertje naast het doel van Emmen.

EMM-AJA | Aftrap

De wedstrijd is begonnen. Kan het Ajax van de geplaagde coach Alfred Schreuder een einde maken aan zijn slechte reeks?

De opkomst van de spelers in Emmen

Blind en Klaassen op de bank

Het is ook in Emmen een opmerkelijk beeld: WK-gangers Daley Blind en Davy Klaassen die op de bank zitten bij Ajax.

Brian Brobbey en Devyne Rensch, die de definitieve selectie niet haalden, staan wel aan de aftrap in Emmen. Hetzelfde geldt voor Owen Wijndal, die niet eens in de voorselectie zat.

Met Remko Pasveer, Kenneth Taylor, Steven Bergwijn, Steven Berghuis en Jurrien Timber staan er ook vijf Ajacieden in de basis die wel de selectie van Van Gaal gehaald hebben.

Daley Blind zit ook in Emmen op de bank

Van de Sar neemt het op voor Schreuder

Het chagrijn bij Ajax is groot en er is behoefte aan duidelijkheid en leiderschap. Waarom is er bijvoorbeeld nog altijd geen opvolger van directeur voetbalzaken Marc Overmars?

Gisteren tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ajax was algemeen directeur Edwin van der Sar duidelijk geïrriteerd na enkele kritische vragen. Lees in dit artikel hoe Van der Sar het ook opnam voor de bekritiseerde trainer Alfred Schreuder:

VOL-UTR | 90+5' Afgelopen

Zonder groots te spelen wint FC Utrecht van het zeer povere Volendam. De thuisclub staat nog vaster op de laatste plaats, Utrecht is nu gedeeld zesde met Sparta.

VOL-UTR | 90+2 Goal Utrecht

Met zijn eerste balcontact schiet invaller Bozdogan direct raak. Met een schot van 20 meter is Stankovic opnieuw geklopt.

De supporters van Volendam keren zich nu tegen hun eigen ploeg met spreekkoren als "Schaam je kapot!" en "Wimpie neem je rotzooi mee!". Volendam gaat zijn vijfde thuisduel op rij verliezen, een evenaring van het eigen negatieve clubrecord.

Volendam - Utrecht 0-4

VOL-UTR | 84' Goal Utrecht

En dat is drie voor Utrecht. Opnieuw is invaller Boussaid de aangever en nu mag Van de Streek het afmaken. Met een puntertje werkt hij de bal langs doelman Stankovic.

Veel supporters van Volendam hebben genoeg gezien en verlaten het stadion alvast. Wie de thuisploeg vandaag heeft zien spelen, snapt heel goed waarom het elftal van Wim Jonk hekkensluiter is.

Volendam - Utrecht 0-3

VOL-UTR | 80' Grote kans Volendam

Eindelijk een grote kans voor Volendam. Oristanio wordt vrijgespeeld en haalt hard uit, maar recht op Barkas. De doelman heeft behoorlijk last van die redding, want hij krijgt de bal op de borstkas en moet zelfs even behandeld worden op het veld voordat het spel verder kan gaan.

VOL-UTR | 74' Goal Utrecht

Het is beslist in Volendam, Dost kopt de 0-2 binnen voor Utrecht. Invaller Boussaid geeft de bal voor vanaf rechts en Dost kopt 'm via onderkant lat achter Stankovic.

Volendam - Utrecht 0-2

Utrecht viert de treffer van Dost

VOL-UTR | 62' Matig niveau

Het spelniveau is na rust niet bepaald om over naar huis te schrijven. Volendam kan kennelijk niet veel beter en FC Utrecht vindt het gesteund door de 0-1 voorsprong wel prima allemaal.

Redan frommelt zich nu naar een aardige kans voor Utrecht, maar schiet net naast.

Tweede helft

In Volendam is de tweede helft begonnen. De eerste gele kaart van de wedstrijd is uitgedeeld aan Utrecht-middenvelder Van de Streek.

Opstellingen

Brian Brobbey keert terug in de spits bij Ajax, voor hem maakt Mohammed Kudus plaats. Edson Álvarez keert terug op het middenveld na een schorsing, waardoor WK-ganger Davy Klaassen op de bank plaatsneemt.

Het is al bijna geen nieuws meer, maar ook Daley Blind zit opnieuw op de bank.

Een wijziging bij Emmen ten opzichte van de 0-1 zege op Fortuna Sittard. Ole Romeny is er niet bij en wordt vervangen door Assehnoun.

Ajax

VOL-UTR | 45+3' Rust

In het laatste kwartier van de eerste helft dringt Volendam wat meer aan, maar Utrecht komt niet echt in de problemen.

De ploeg van Henk Fraser leidt halverwege met 0-1 dankzij Taylor Booth. Het was al de 36ste tegentreffer van Volendam dit seizoen, veruit het meest van alle clubs.

Taylor Booth

VOL-UTR | 40' Penalty! Of...?

Ould-Chikh gaat in de mangel bij Van der Maarel en Van der Streek en arbiter Van der Eijk wijst naar de penaltystip. Het thuispubliek juicht, maar dat is van korte duur. De grensrechter stond er beter voor dan de scheidsrechter en zag dat de overtreding net buiten het strafschopgebied werd begaan.

De vrije trap voor Volendam levert vervolgens geen gevaar op.

VOL-UTR | 26' Klaiber waagt zijn kans

Sean Klaiber waagt een poging om het doelpunt van de maand te maken. De rechtsback van FC Utrecht neemt een lange bal ineens op de slof en schiet niet al te ver over de kruising.

Klaiber vuurt de bal net over de kruising

Cijfers bewijzen: Cillessen niet in vorm

Het was de grote verrassing van de bekendmaking van de WK-selectie van Oranje: het ontbreken van Jasper Cillessen. Volgens bondscoach Van Gaal was de doelman niet in vorm, maar klopt dat wel?

Over het hele seizoen gemeten staat Cillessen op een reddingspercentage van 80, maar in de laatste vijf wedstrijden is Cillessen niet verder gekomen dan 64%. Dat is vergelijkbaar met de score van zijn concurrenten Pasveer (Ajax) en Mark Flekken (SC Freiburg), maar minder dan Noppert (71%, sc Heerenveen) en Bijlow (82%, Feyenoord).

VOL-UTR | 15' Goal Utrecht

FC Utrecht komt op voorsprong tegen de hekkensluiter. Volendam-verdediger Murkin lijdt knullig balverlies, waarna Redan ervandoor kan. Hij brengt Dost in scoringspositie. De lange spits stuit op doelman Stankovic, maar in de rebound laat Taylor Booth zien hoe het wel moet.

Het is overigens het duizendste uitdoelpunt van FC Utrecht in de eredivisie. Utrecht is de zevende club die deze mijlpaal bereikt.

Volendam - Utrecht 0-1

Janmaat stapt op bij ADO

Daryl Janmaat

Daryl Janmaat is per direct opgestapt als technisch manager van ADO Den Haag. De oud-international bekleedde die functie pas vijf maanden bij de club, die zo matig presteert in de eerste divisie. De ploeg van trainer Dirk Kuijt staat slechts zestiende.

Aftrap

FC Volendam en FC Utrecht beginnen aan hun duel. Kan de hekkensluiter stunten tegen de nummer zeven van de eredivisie?

Zuid-Korea met geblesseerde Son naar Qatar

Sterspeler Son Heung-min is opgenomen in de selectie van Zuid-Korea voor het WK in Qatar, maar het is onzeker of hij daadwerkelijk zal spelen. De aanvaller van Tottenham Hotspur is herstellende van een oogoperatie en bondscoach Paulo Bento weet niet of Son op tijd speelklaar is.

Hij heeft om die reden aanvaller Oh Hyeon-gyu als 27e speler toegevoegd aan zijn WK-ploeg als mogelijke vervanger van Son. De 30-jarige Son liep vorige week dinsdag een breuk bij zijn linkeroog op in het Champions League-duel bij Olympique Marseille (1-2). De aanvaller is de absolute vedette van Zuid-Korea met 35 treffers in 106 interlands.

De selectie van Zuid-Korea

Oefenduel Polen verplaatst

De oefenwedstrijd tussen WK-ganger Polen en Chili moet worden verplaatst. In het Narodowy-stadion in Warschau zijn scheuren ontdekt, waardoor de veiligheid van de toeschouwers niet gegarandeerd kan worden. De wedstrijd van woensdag wordt nu in het stadion van Legia Warschau gespeeld.

Ander opmerkelijk WK-nieuws uit Polen. De voetbalbond heeft de samenwerking met Dominik Gruszewski, de persoonlijke bodyguard van topspits Robert Lewandowski, beëindigd. Gruszewski zou lid zijn van een criminele bende.

Cor van der Gijp (91) overleden

Droevig nieuws van eerder op de dag. Feyenoord-icoon en clubtopscorer Cor van der Gijp is op 91-jarige leeftijd overleden.

Van der Gijp vormde in de jaren vijftig en zestig samen met Coen Moulijn en Henk Schouten een gevreesde aanval bij de Rotterdamse club, waar hij van 1956 tot 1963 speelde. De oom van analist René van der Gijp kwam in 233 wedstrijden tot 177 doelpunten, waarmee hij de meest trefzekere Feyenoorder in het proftijdperk is.

De opstellingen

Bij FC Volendam ontbreekt Robert Mühren. De spits wordt opvallend genoeg niet vervangen door Henk Veerman, maar door de 17-jarige Lequincio Zeefuik.

Bij FC Utrecht is spits Anastasios Douvikas geblesseerd. De Griek wordt vervangen door Bas Dost.

Goedemiddag!

En welkom in het voetbalblog. Er staan drie wedstrijden op het programma. Koploper PSV speelt thuis tegen nummer vijf AZ en het kwakkelende Ajax gaat op bezoek bij degradatiekandidaat FC Emmen.

Maar we beginnen om 16.30 uur met de wedstrijd tussen FC Volendam en FC Utrecht.