NOS Voetbal

Rampweek Ajax na echec in Emmen compleet: 'Deze kwam het hardste aan'

De druk op Ajax-trainer Alfred Schreuder is na een pijnlijk gelijkspel bij FC Emmen (3-3) verder toegenomen. Na het duel in de Oude Meerdijk gaf Schreuder zelf aan vertrouwen te houden in een ommekeer. "We kunnen dit rechttrekken."

Maar het dal waar Ajax inmiddels in zit, is erg diep. De Amsterdammers verbraken deze week een negatief record waarvan het bestaan al bijna was vergeten. Al dertien wedstrijden lukte het niet om de nul te houden. De laatste keer dat Ajax in dertien opeenvolgende duels in alle competities minstens één treffer incasseerde was in mei-september 1985.

In die bewuste dertien wedstrijden werd slechts vier keer gewonnen. De malaise begon midden september met nederlagen op bezoek bij Liverpool en AZ. In de Champions League volgden daarna twee oorwassingen tegen Napoli. Vooral de 1-6 nederlaag tegen Napoli hakte er in. Vervolgens werd thuis met 3-0 van Liverpool verloren.

Schreuder voelt steun na rampweek Ajax: 'Overtuigd dat we het recht trekken'

Tegen Rangers FC toonde Ajax daarna een teken van leven, maar daarop volgden een pijnlijk verlies tegen PSV en een gelijkspel met Vitesse.

Hardste klap

De zeperds tegen PSV en Vitesse waren wrang, maar de 3-3 in Emmen kwam het hardste aan bij Schreuder. "Dit is de grootste klap van de drie, ja", zei hij er na afloop van de wedstrijd over. "Met alle respect voor Emmen, maar als je hier 3-1 voorstaat bij rust, mag dit niet gebeuren."

En toch stortte Ajax weer in. Zoals zo vaak dit seizoen was de ploeg niet in staat om bij een tegenslag de rug te rechten. Na de aansluitingstreffer van Richairo Zivkovic viel Ajax ver terug. De late gelijkmaker van Mohamed Bouchouari was het logische gevolg.

"We wilden na rust voor de vierde treffer gaan en drukzetten op Emmen, om ze op die manier ver van onze goal af te houden", aldus Schreuder. "Maar daarna ging er heel veel mis. We verdedigden gewoon niet meer. We leverden ballen makkelijk in, verdedigend en aanvallend was het slecht. Dat heeft volgens mij met je hoofd te maken, niet met je voetballende kwaliteiten."

Spandoek tegen Ajax-trainer Schreuder in het uitvak

Schreuder geeft ook na de mokerslag tegen Emmen de hoop niet op. Hij vertelde nog altijd steun van de clubleiding te voelen en met de winterse transfermarkt in aantocht te hopen dat er snel een aantal knopen worden doorgehakt bij Ajax, waar momenteel veel onduidelijk is.

"We hebben al geanalyseerd wat er anders moet in de club en daarin moeten we ook echt keuzes gaan maken. Ik doe gewoon mijn werk en ben ervan overtuigd dat we het recht kunnen trekken. Daar heb ik mijn ideeën over. We kunnen wat mij betreft gewoon door na de winterstop."

Bergwijn: 'Schandalig'

Bij ESPN voerde een verslagen Steven Bergwijn het woord. Hij zag Ajax in de tweede helft volledig door het ijs zakken. "Als ik zie hoe we na rust spelen, verbaast het me niks dat het gelijk werd. Ik heb geen flauw benul wat we aan het doen waren."

Bergwijn, die voor rust op fraaie wijze de 1-3 maakte, miste na de pauze een duidelijk spelplan. "Ik had het gevoel dat we niet wisten wat we moesten doen. Iedereen ging andere dingen doen. Ik heb er geen woorden voor: dit is schandalig."

Bekijk hieronder de reacties van Kenneth Taylor en Remko Pasveer:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl