Tot de volgende keer

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag, na een hectische topper.

Woensdag en donderdag staan de inhaalduels Ajax - Vitesse en Feyenoord - Cambuur op het programma. En komend weekend is de laatste speelronde voor het WK in Qatar. Graag weer tot dan!

Van Nistelrooij zag PSV survivallen

Van Nistelrooij over zwaarbevochten overwinning bij Ajax: 'Laatste kwartier was survival'

Voor de tweede keer dit seizoen leidt Ruud van Nistelrooij PSV naar een uitoverwinning op Ajax. De trainer zag dat hij ploeg het behoorlijk zwaar had in de 7 minuten durende blessuretijd.

PSV koploper

... maar Ajax kan woensdag weer langszij komen als het inhaalduel met Vitesse gewonnen wordt. Het neemt natuurlijk niet weg dat PSV de winnaar van het weekend is.

Zo ziet de huidige stand bovenaan de eredivisie eruit

Schreuder vond Ajax niet goed genoeg

"We hebben niet goed genoeg gespeeld om van PSV te winnen", zegt Ajax-trainer Alfred Schreuder. "We zijn wat minder in vorm, we hebben te weinig gecreëerd."

"Het is voor ons belangrijk dat we snel herstellen van deze wedstrijd. Als we woensdag van Vitesse winnen, dan staan we bovenaan. We moeten laten zien dat we dat verdienen."

Tijdens het duel riepen sommige Ajax-fans om het vertrek van de trainer, maar juist in die fase maakte de thuisploeg de aansluitingstreffer en werd het nog een spannende en hectische slotfase.

Schreuder over spreekkoren eigen supporters: 'Bij 2-0 achterstand worden mensen ongeduldig'

Luuk de Jong: 'Zwaar gehad, maar gewonnen'

De Jong over zwaarbevochten winst op Ajax: 'Zwaar gehad, maar winnen is heel lekker'

Luuk de Jong maakte de 0-1 en had een belangrijk aandeel in de 0-2 van Gutiérrez. De aanvoerder van PSV keek tevreden terug op een zware wedstrijd.

De samenvatting

Bekijk de samenvatting van Ajax - PSV

Iedereen van het veld

Nou, uiteindelijk is de vrede getekend. Makkelie heeft merkwaardig genoeg geen aanleiding meer gezien om kaarten te trekken na het laatste opstootje. Alle spelers gaan de kleedkamer in. We wachten daar op de reacties.

Lees het wedstrijdverslag

Noem het een schaakspel of een veredelde worstelpartij, maar Ajax-PSV was vooral een nerveuze, vaak matige en soms verhitte topper, die PSV met 2-1 won. Lang zag het ernaar uit dat PSV eenvoudig ging winnen, maar in een bloedstollende slotfase kwam Ajax nog bijna op gelijke hoogte.

Duwen en trekken

Enkele minuten later zijn de gemoederen nog steeds niet helemaal bedaard. Álvarez gaat met alles en iedereen in discussie. Hij is woest omdat Ramalho voor zijn neus ging juichen na het laatste fluitsignaal.

90+8' Afgelopen, PSV wint

Makkelie fluit voor de laatste keer, PSV wint met 1-2 in de ArenA.

Er onstaat nog een vechtpartij op het veld met Alvarez en Ramalho in het middelpunt.

AJA-PSV | 90+4' Alle hens aan dek

PSV kan alleen nog maar verdedigen en ballen wegroeien. Ajax valt met tien man aan, maar valt de bal nog een keer goed? Lucca probeert het met een soort kamikazesprong, maar zo kun je niet scoren natuurlijk.

RKC-AZ | Afgelopen

Sterspeler Karlsson pakt in de slotseconden nog uit frustratie geel. Het is tekenend voor AZ, dat een onnodige nederlaag lijdt in Waalwijk. Die komt voor een heel groot deel op het conto van de blunderende doelman Verhulst.

AJA-PSV | 90' Blessuretijd

Onder meer door het VAR-moment met de ingetrokken penalty van PSV worden er liefst 7 minuten bijgeteld.

PSV is echt aan het overleven en komt nauwelijks nog aan voetballen toe.

RKC-AZ | 89' Goal RKC!

Opnieuw een enorme blunder van AZ-doelman Verhulst. Hij wil de bal met de voet aannemen, maar verslikt zich in Bakkali, die de bal dankbaar in het lege doel schuift.

RKC-AZ 3-1

AJA-PSV | 87' Bijna 2-2

Bij een vrije trap kan Álvarez hard inkoppen, maar Benítez pakt de bal klemvast. Ajax is weer helemaal terug in de wedstrijd, terwijl PSV het allang had kunnen afmaken.

RKC-AZ | 86' Goal RKC

AZ lijkt te gaan verliezen in Waalwijk. Zakaria Bakkali zet RKC kort voor tijd op voorsprong.

RKC-AZ 2-1

AJA-PSV | 83' Goal Ajax!

Ajax gaat opportunistischer spelen en dat levert meteen de 1-2 op. Lucca controleert een voorzet op de borst en maakt het af met een volley.

Ajax - PSV 1-2

Lucca maakt de aansluitingstreffer

AJA-PSV | 77' "Schreuder, rot op!"

Het thuispubliek is het zwakke spel van Ajax zat en laat zich horen met enkele spreekkoren. Eerst nog "Wij willen Ajax zien", maar al snel richten ze zich tot de trainer: "Schreuder, rot op!"

Bij Ajax maken Klaassen en Lucca zich op voor een invalbeurt, Tadic en Kudus gaan eruit. Aan de kant van PSV komen Til en Vertessen erin voor De Jong en Simons.

Alfred Schreuder

AJA-PSV | 70' Frustratie bij Ajax

Ajax is onmachtig in de tweede helft en dat leidt tot frustratie. Berghuis maakt een vervelende overtreding op Gakpo en krijgt terecht geel. Ook Brobbey blijft maar bakkeleien met de verdedigers van PSV.

Taylor gaat (onopzettelijk) vol op de knie van De Jong staan, die veel pijn heeft. Na een lange verzorging wordt de spits opgelapt.

AJA-PSV | 66' Lat!

Een fraaie vrije trap van El-Ghazi gaat ver buiten het bereik van Pasveer op de lat. Ajax moet oppassen dat het in deze fase niet de genadeklap krijgt.

AJA-PSV | 63' Eerste wissels

Teze en oud-Ajacied El-Ghazi komen erin voor PSV, Max en Veerman maken plaats.

Even later is er geel voor De Jong, die Berghuis aan het shirt trekt.

Bij Ajax komt Taylor erin voor Rensch.

AJA-PSV | 59' Penalty PSV! Of niet?

Xavi Simons wordt gelanceerd door Sangaré en kan richting Pasveer. Na een tackle van Rensch gaat Simons neer en wijst Makkelie naar de stip. Maar raakte Rensch niet ook de bal? De VAR kijkt ernaar....

Makkelie wordt naar het scherm aan de zijkant geroepen. Hij oordeelt dat Rensch de bal raakte en de penalty gaat niet door! Er was inderdaad heel licht contact van Rensch met de bal, voordat hij Simons vloerde.

Simons gaat neer in duel met Rensch. Penalty, of niet?

AJA-PSV | 57' Hachelijk moment

PSV wordt nu ver teruggedrongen door Ajax. Een aantal Amsterdamse voorzetten zorgen voor hachelijke momenten voor het doel van Benítez. Uiteindelijk kan Obispo de bal wegrammen en voor opluchting zorgen bij de ploeg uit Eindhoven.

AJA-PSV | 52' Kansjes Ajax

Ajax is direct op zoek naar de aansluitingstreffer. Een geplaatst afstandsschot van Álvarez wordt door Benítez uit de hoek gedoken. Even later schiet Kudus hard en hoog over.

AJA-PSV | 50' Goal PSV!

De defensie van Ajax krijgt de bal niet weg bij een hoekschop en uiteindelijk werkt Gutiérrez hem binnen.

Wat een weelde voor PSV, dat kort na rust met 0-2 voor staat in de ArenA. Ajax zal snel iets moeten bedenken, want de thuisploeg heeft pas een paar kansen gehad.

Ajax - PSV 0-2

PSv viert de 0-2

AJA-PSV | 49' Simons kan ook verdedigen

PSV even met tien man omdat rechtsback Mwene een bloedende wond heeft. Ajax probeert het daarom over links, waar Xavi Simons moet verdedigen. Dat doet de jonge aanvaller uitstekend, hij pakt de bal doodleuk af van de dribbelende Bergwijn.

Tweede helft

Daar komen dezelfde 22 spelers van Ajax en PSV weer het veld op, voor een ongetwijfeld spannende tweede helft.

Bij RKC-AZ is de tweede helft twee minuutjes geleden al begonnen.

Drukke wedstrijd voor Makkelie, die dinsdag al naar Qatar vertrekt

Een grote worstelpartij en zo nu en dan vlijmscherpe duels, scheidsrechter Danny Makkelie heeft geen eenvoudige potje in de Johan Cruijff Arena. Hij fluit naar behoren, maar moet wel blijven opletten. Hij kan nog niet wegdromen bij zijn trip naar Qatar. Dinsdag vertrekt de arbiter om te fluiten op het WK.

Makkelie kijkt ernaar uit: "Ik wil proberen vooral te focussen op het leveren van een sportieve prestatie."

Makkelie vertrekt dinsdag al naar Qatar: 'Focus vooral op leveren sportieve prestatie'

45' Rust

Halverwege leidt PSV met 0-1 in Amsterdam. Het is een wedstrijd met veel strijd en weinig kansen. Luuk de Jong benutte een van de weinige mogelijkheden van PSV, Mohamed Kudus trof bij een spaarzame kans voor Ajax de paal.

Ook in Waalwijk is het rust, waar RKC dankzij een flater van AZ-keeper Verhulst op 1-1 staat.

De Jong juicht na zijn openingstreffer

AJA-PSV | 44' Kudus op de paal

Uit een hoekschop krijgt Ajax een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Kudus heeft vanuit een lastige hoek ruimte om uit te halen, maar treft de buitenkant van de paal.

Kudus raakt de paal

AJA-PSV | 40' Brobbey heeft het zwaar

Ajax-spits Brobbey vocht al menig pittig duel uit met Ramalho en Sangaré. Nu kan hij zich in het strafschopgebied onderscheiden, maar zijn kopbal gaat hoger over het doel van Benítez. PSV heeft zijn zaakjes achterin aardig onder controle.

Even later loopt Brobbey vol tegen Obispo op, wat de aanvaller een flink bloedlip oplevert.

Brobbey in een van zijn vele duels met Ramalho

AJA-PSV | 33' Opstootje!

En niet zo'n kleintje ook zeg! Na een reeks stevige duels gaat Obispo keihard door op zijn tegenstander en is het even duwen, trekken en smijten tussen zo'n beetje alle spelers op het veld.

Als de stofwolken zijn neergedaald geeft Makkelie geel aan Obispo en Álvarez, die behoorlijk gefrustreerd over het veld loopt.

Duwen en trekken tussen de speler van Ajax en PSV

RKC-AZ | 31' Goal RKC

Wat een blunder van AZ-doelman Verhulst! Hij duikt over een schuiver van Bel Hassani heen.

RKC - AZ 1-1

AJA-PSV | 26' Ajax zet aan

De openingstreffer van De Jong is voor Ajax het startsein om een tandje bij te schakelen. Een schot van Brobbey wordt geblokt en een inzet van Berghuis moet door Benitez uit de hoek worden gedoken. Even later probeert Kudus het met een omhaal, maar blokt Obispo de bal met zijn lichaam.

AJA-PSV | 23' Goal PSV!

Het is het beproefde recept van PSV. Gakpo geeft een indraaiende voorzet en De Jong, die goed voor Bassey kruipt, tikt de bal binnen.

We hebben er even op moeten wachten. Eigenlijk de eerste echte kans van de wedstrijd en het is meteen raak.

Ajax - PSV 0-1

De Jong tikt de 0- binnen, Bassey komt te laat

AJA-PSV | 17' Geduldige opbouw, veel duels

Beide ploegen spelen de bal geduldig rond in deze fase. Het is zowel Ajax als PSV nog niet gelukt om een overwicht te ontwikkelen. We zien vooral veel duels op het middenveld.

Duel tussen Veerman en Bassey

RKC-AZ | 9' Goal AZ

Een goede start voor AZ. Jesper Karlsson zorgt voor de snelle openingstreffer in Waalwijk.

RKC-AZ 0-1

AJA-PSV | 9' Pegel Berghuis

Berghuis kan de bal vol op de wreef nemen aan de rand van het strafschopgebied. Zijn snoeiharde inzet gaat een metertje over het doel van Benítez.

Ajax komt wat beter in de wedstrijd, na de sterke eerste minuten van PSV.

Berghuis haalt uit

AJA-PSV | 4' Sterk begin PSV

PSV durft in de eerste minuten hoog druk te zetten en heeft veel de bal. Het leidt tot een kansje voor Simons, maar zijn schot wordt geblokt door Bassey.

1' Aftrap

Simons trapt af voor PSV, de topper in Amsterdam is onderweg.

Ondertussen zijn ook RKC en AZ aan hun wedstrijd begonnen.

Dit zeggen Van Nistelrooij en Schreuder vooraf

Van Nistelrooij verwacht van Oranje-kandidaten alles of niets: 'Half-half heeft geen zin'
Waarom Schreuder voor Brobbey én Kudus kiest tegen PSV? 'Twee spelers in vorm'

Blind weer op de bank

Blind opnieuw op de bank

Ondanks de blessure van Owen Wijndal is er opnieuw geen basisplaats voor Daley Blind. Rechtsback Devyne Rensch wordt door trainer Alfred Schreuder op links gezet, en niet de 94-voudig international van Oranje.

De stand

De stand in het linker rijtje

Na de zege van Feyenoord en het gelijkspel van FC Twente is dit de stand in het linkerrijtje. Met Ajax, PSV, RKC en AZ komen er zo vier ploeg uit het eerste deel van de ranglijst in actie.

TWE-GAE | 90+9' Omsingeling ten einde

Twente omsingelt in blessuretijd het doel van Go Ahead, maar kan geen gaatje vinden. Een wanhoopspoging van Zerrouki gaat over en kort daarna fluit Manschot voor het einde. Een zwaarbevochten punt voor de Eagles in de Grolsch Veste.

TWE-GAE | 90+3' Goal Go Ahead

Willumsson stuurt Unnerstall de verkeerde hoek in en zorgt voor de 1-1.

Twente heeft nog 3 minuten in de blessuretijd om onverwacht puntenverlies te voorkomen.

TWE-GAE | 90+1' Penalty Go Ahead!

Een nogal lompe overtreding van invaller Luca Everink en na ingrijpen van de VAR gaat de bal op de stip. Ultieme kans op de gelijkmaker voor de ploeg uit Deventer!

VOL-FEY 90+5' Afgelopen

De tweede helft had eigenlijk ook wel schriftelijk afgedaan kunnen worden. Maar Nijhuis fluit nu voor de laatste keer. Feyenoord is met 0-2 nog mild voor hekkensluiter Volendam.

90+1' | Ook Szymanski mist

Nog een opgelegde kans voor Feyenoord, dat erg slordig is na rust. Szymanski verprutst hem door wild over te schieten. Er komen 5 minuten blessuretijd bij, maar het stadion stroomt al behoorlijk leeg.

VOL-FEY | 86' Slotoffensiefje?

Met invaller Henk Veerman voorin probeert Volendam er nog een slotoffensief uit te persen. Eiting smeekt om een penalty, nadat hij de bal van dicht bij tegen de arm van Kökçü tikt. Scheidsrechter Nijhuis ziet er niets in en dat is ook wel terecht.

VOL-FEY | 77' Stankovic redt weer eens

Invaller Santiago Gimenez krijgt een open kans voor Feyenoord, maar de Mexicaan krijgt de bal niet langs Volendam-doelman Stankovic. Die staat de hele middag al lekker te keepen.

Even later pakt de Servische keeper ook een hard schot van Hancko.

TWE-GAE | 65' Wat een tackle

Finn Stokkers, een van de vele invallers bij Go Ahead, denkt een grote kans te krijgen. Je ziet hem nadenken hoe hij Unnerstall kan gaan passeren, maar net als hij wil schieten tikt Twente-verdediger Robin Pröpper met een knappe sliding de bal weg.

RKC-AZ | De opstellingen

De opstelling van RKC Waalwijk voor het eredivisieduel met AZ.
De opstelling van AZ voor het eredivisieduel met RKC Waalwijk.

VOL-FEY | 65' Slordig

Het spelniveau is na rust flink gedaald. Volendam was al niet best en Feyenoord laat na rust ook weinig meer zien. Hoeft ook niet natuurlijk, met die 0-2 voorsprong. Maar we kunnen wel weer een mooie actie gebruiken.

Premier League

Arsenal is de Londense derby tegen Cheslea ongeschonden doorgekomen. De Gunners winnen op Stamford Bridge met 0-1 en heroveren de koppositie in de Premier League op Manchester City, dat zaterdag op de valreep drie punten overhield aan de thuiswedstrijd tegen Fulham.

PSV arriveert in Amsterdam

Nog ruim een uur tot de aftrap.

De spelersbus van PSV komt aan bij de ArenA

Tweede helft onderweg

Zowel in Volendam als in Enschede is de tweede helft begonnen. Kunnen Volendam en Go Ahead nog iets doen aan de achterstand?

AJA-PSV | De opstellingen

Bij Ajax zitten onder meer Daley Blind, Davy Klaassen en Kenneth Taylor op de bank. Aan de zijde van PSV moeten onder anderen Noni Madueke, Guus Til en Anwar El-Ghazi hopen op een invalbeurt.

Geen PSV-fans in Amsterdam

Het uitvak in de ArenA

Dit uitvak in de Johan Cruijff ArenA zal vanmiddag niet gevuld worden door fans uit Eindhoven. Wegens eerdere misdragingen bij onder meer het duel om de Johan Cruijff Schaal heeft de Amsterdamse burgemeester besloten om geen supporters van PSV toe te laten.

Rust

Feyenoord staat halverwege op 0-2 tegen het zwakke Volendam. Als de Rotterdammers willen, dan behoort na rust een monsterscore misschien wel tot de mogelijkheden.

Ook in Enschede gaan de spelers aan de thee. In een matig duel is de benutte strafschop van Van Wolfswinkel een van de spaarzame hoogtepunten. Go Ahead was in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar Willumsson kreeg hem er net niet in. Wellicht meer geluk in de tweede helft?

VOL-FEY | 42' Goal Feyenoord

Nu is het wel raak voor Szymanski. De Pool haalt hard en zuiver uit en schiet van zeker 20 meter raak in de benedenhoek.

Volendam - Feyenoord 0-2

Szymanski haalt doeltreffend uit

VOL-FEY | 40' Nog geen 0-2

In Volendam is het wachten op de 0-2 voor het veel sterkere Feyenoord. Hartman (die zojuist net als Plat geel kreeg na een opstootje) haalt de achterlijn en geeft voor, maar Szymanski krijgt de bal er vanuit een lastige hoek niet in.

TWE-GAE | 34' Goal Twente

Van Wolfswinkel gaat achter de bal staan. De Lange kiest de goede hoek, maar kan er niet bij.

Twente - Go Ahead 1-0

TWE-GAE | 33' Penalty

Scheidsrechter Manschot wordt door de VAR naar het scherm geroepen, want Kuipers heeft de bal met de bovenarm getoucheerd. De arbiter lijkt even te twijfelen, maar geeft dan toch een penalty aan Twente.

TWE-GAE | 28' Kansje Van Wolfswinkel

We hebben nog weinig gemeld van de wedstrijd in Enschede, want daar zijn de kansen tamelijk schaars.

Nu probeert Van Wolfswinkel het na een vrije trap van Zerrouki, maar Eagles-doelman De Lange kan makkelijke redden.

VOL-FEY | 29' Eerste kans Volendam

Na een overtreding van Timber krijgt Volendam zijn eerste kans van de wedstrijd. Van Mieghem schiet de vrije trap van 20 meter over de muur, maar ook over het doel van Bijlow.

Bijlow zweeft mooi, maar hoeft niet in actie te komen

VOL-FEY | 16' Goal Feyenoord

Het kon niet uitblijven en nu ligt 'ie er eindelijk in. Dilrosun geeft voor op Danilo, die twee minuten geleden nog een goede kans miste. Nu schiet de Braziliaan wel raak en leidt Feyenoord verdiend in Volendam.

Volendam - Feyenoord 0-1

Een dansje van Danilo en Paixao na de 0-1 in Volendam

VOL-FEY | 10' Feyenoord zet druk

Het is Feyenoord dat de klok slaat in deze openingsfase. Volendam-keeper Stankovic moet ingrijpen bij schoten van Szymanski en Paixao. Even later schiet Geertruida hard over.

Danilo baalt van een gemiste kans

VOL-FEY | 3' Bijna Danilo

Als Volendam-verdediger Plat helemaal mis zit, kan Paixao er vandoor. De Braziliaanse Feyenoord-aanvaller geeft voor op landgenoot Danilo, maar die krijgt de bal er van dichtbij niet in.

1' Aftrap

In Volendam is het duel tussen de plaatselijke FC en Feyenoord begonnen.

En in Enschede komen nu ook de spelers van FC Twente en Go Ahead Eagles het veld op.

AJA-PSV | De laatste tien ontmoetingen

Nog zo'n 2,5 uur tot de aftrap, tijd voor een terugblik op de laatste onderlinge ontmoetingen:

Juli 2022: Ajax - PSV 3-5 (JC Schaal)
April 2022: Ajax - PSV 1-2 (Finale KNVB-beker)
Januari 2022: PSV - Ajax 1-2
Oktober 2021: Ajax - PSV 5-0
Augustus 2021: Ajax - PSV 0-4 (JC Schaal)
Februari 2021: PSV - Ajax 1-1
Januari 2021: Ajax - PSV 2-2
Februari 2020: Ajax - PSV 1-0
September 2019: PSV - Ajax 3-0
April 2019: PSV - Ajax 3-0

Xavi Simons passeert doelman Jay Gorter in de laatste ontmoeting tussen Ajax en PSV

De stand

Stand in de vrouwen eredivisie

90+4' Afgelopen

Een typische FC Utrecht-overwinning. Met hard werken en opportunistisch spel wordt FC Groningen ondanks een achterstand met 2-1 verslagen. Het is de derde zege op rij voor de ploeg van trainer Henk Fraser, die naar de zevende plek klimt. Groningen staat op een tegenvallende veertiende plek.

Ook bij Klassieker voor de vrouwen heeft het laatste fluitsignaal geklonken. Ajax wint met liefst 0-4 op bezoek bij Feyenoord.

Ontlading bij FC Utrecht na de late 2-1 van Van de Streek

FEY0AJA | 90+2' Goal Ajax

En het wordt ook nog 0-4 in Rotterdam. Leuchter geeft de bal laag voor en Feyenoord-verdediger Isa Kagenaar loopt hem nogal knullig in eigen doel.

Feyenoord - Ajax 0-4

UTR-GRO | 84' Goal Utrecht

"Alles of niets", roept het publiek van Utrecht al een tijdje en de fans krijgen wat ze willen. Younes gooit de bal hoog voor het doel en Van de Streek werkt hem binnen.

Utrecht - Groningen 2-1

FC Utrecht viert de treffer van Van de Streek

UTR-GRO | 78' Utrecht zet aan

FC Utrecht gaat in de slotfase op jacht naar de drie punten. Groningen staat in deze fase met de rug tegen de muur, maar Klaiber en Younes krijgen de bal er niet in.

UTR-GRO | 70' Bijna weer Booth

De gelijkmaker heeft Booth vleugels gegeven. Na goed voorbereidend werk van invaller Amin Younes kan de bedrijvige Amerikaan opnieuw schieten, maar nu redt Leeuwenburgh met de voeten.

UTR-GRO | 62' Goal Utrecht!

Wat een knappe actie van Taylor Booth. De Amerikaan zet een één-tweetje op met Van de Streek, omspeelt Groningen-verdediger Te Wierik en schiet de gelijkmaker binnen.

Utrecht - Groningen 1-1

Booth zorgde voor de gelijkmaker

FEY-AJAX | 57' Goal Ajax!

Het gaat hard nu in de Klassieker. Tiny Hoekstra maakt haar tweede van de middag en doet de vrouwen van Feyenoord nog meer pijn.

Feyenoord - Ajax 0-3

De opstelling van Feyenoord

De opstelling van Feyenoord voor het uitduel met Volendam

FEY-AJA | 52' Goal Ajax

Het lijkt beslist in Rotterdam. Feyenoord lijdt knullig balverlies in de opbouw op eigen helft. Ajax kan met een overtal aan speelsters op het Rotterdamse doel af en speelt het goed uit. Romée Leuchter mag de bal binnen tikken.

Feyenoord - Ajax 0-2

Leuchter schiet de 0-2 binnen in Rotterdam

Aftrap tweede helft

De eerste vier duels van deze speelronde in de eredivisie werden gewonnen door de uitploegen en FC Groningen lijkt daar een vijfde uitoverwinning aan toe te gaan voegen. Of kan FC Utrecht de trend doorbreken?

Ook in Rotterdam begint de tweede helft van de klassieker tussen de vrouwen van Feyenoord en Ajax.

45' Rust

Douvikas blijft het proberen, de spits van Utrecht knalt nu vanuit de draai huizenhoog over.

Vervolgens een opstootje met Klaiber en Valente in de hoofdrol. Beide krijgen geel. Daarna is het rust in de Galgenwaard. Utrecht-spits Douvikas kan zijn missers gaan overdenken tijdens de pauze. Groningen-aanvaller Florian Kruger liet aan de overkant zien hoe het wel moet: 0-1.

In Rotterdam is de ruststand eveneens 0-1. De vrouwen van Ajax leiden dankzij een intikker van Tiny Hoekstra.

Een opstootje tussen spelers van Utrecht en Groningen

FEY-AJA 43' Goal Ajax!

Ajax komt op voorsprong in Rotterdam. Een schot van Leuchter wordt door keeper Weimar losgelaten en daarna is het een makkelijke intikker voor Hoekstra.

Feyenoord - Ajax 0-1

UTR-GRO | 40' Goal Groningen!

Als Douvikas het niet doet, dan doet Groningen het maar. Pepi geeft hard voor (of was het een schot?) en Kruger glijdt de bal bij de tweede paal binnen.

FC Utrecht - FC Groningen 0-1

Kruger juicht na zijn treffer voor Groningen

UTR-GRO | 33' De grootste voor Douvikas

Nou Douvikas, hoeveel kansen heb je nodig? Bij een counter van Utrecht ligt er veel ruimte en wordt de spits vrijgespeeld. Het moet met links en Douvikas raakt de bal hopeloos verkeerd: weer naast.

UTR-GRO | 24' Drie keer is...

... geen scheepsrecht voor Douvikas. Na knap werk van Booth komt de Griekse spits van Utrecht voor de derde keer in korte tijd in kansrijke positie. Maar ook nu krijgt hij de bal niet langs Groningen-keeper Leeuwenburgh.

En ook deze bal krijgt Douvikas er niet in

UTR-GRO | 20' Omhaal

Opnieuw een opportunistische aanval en wederom is Douvikas het eindpunt. De Griek probeert het met een omhaal, maar de bal gaat ook nu naast. Die inzet had ene mooier lot verdiend...

Douvikas probeert het met een omhaal

UTR-GRO | 17' Douvikas ruim naast

FC Utrecht probeert zich in de wedstrijd te knokken, maar het spel van de thuisploeg is nogal rommelig. Het levert wel een kopkans voor Douvikas op na een voorzet van aanvoerder Van der Maarel, maar de inzet van de Griekse spits gaat ruim naast.

UTR-GRO | 6' Sterk begin Groningen

FC Groningen deelt de lakens uit in de openingsfase. Spits Pepi heeft al tweemaal richting het doel van Utrecht geschoten, maar doelman Barkas is nog niet in actie hoeven komen. De bal ging in beide gevallen net naast.

Aftrap

Onder de klanken van The Eye of the Tiger komen FC Utrecht en FC Groningen het veld op. De eerste wedstrijd van vandaag gaat beginnen.

En in Rotterdam is de aftrap bij de Klassieker voor vrouwen.

Rookbommen voor de aftrap bij de Klassieker in Rotterdam

Brands gaat in op vertrek De Jong en zoektocht naar opvolger

Marcel Brands, algemeen directeur van PSV, blikte vanmorgen bij ESPN terug op het zomerse vertrek van technisch directeur John de Jong. Brands vertelde er dat hij aan de RVC van de club had meegedeeld te willen stoppen als hij gevraagd werd om De Jong te ontslaan.

Zo ver kwam het echter niet, want De Jong besloot uiteindelijk zélf om op te stappen. "Ik heb iedereen bij elkaar proberen te roepen en de RVC stond daarna ook open voor een gesprek", legt Brands uit. "Maar John heeft toen hij terugkwam van vakantie aangegeven dat hij dat niet meer aan wilde gaan."

Brands werd gevraagd wat hij achteraf liever anders had aangepakt. "Ik had zelf nog meer op John in willen praten om tóch nog in gesprek te gaan. Enerzijds begrijp ik hem wel; je hebt trots en eer. Maar ik had het liever met een gesprek opgelost zien worden."

Externe zoektocht

PSV is dus op zoek naar een nieuwe technisch directeur. "Op dit moment bestaat het directieteam uit drie mensen: commercieel directeur Frans Janssen, financieel directeur Jaap van Baar en ik. Het liefste hebben we daar een technische man bij", zei Brands. "Maar als we niet iemand kunnen vinden die direct qua niveau directie-waardig is, dan zoeken we iemand die daarin kan groeien."

Volgens Brands zijn de al bij PSV werkende Ernest Faber (hoofd jeugdopleiding) en Jan Vennegoor of Hesselink (manager voetbalzaken) geen kandidaten om door te schuiven. "We kijken extern. We hebben op dit moment nog met geen enkele kandidaat gesproken."

Benítez: 'Ajax heeft hoogte- en dieptepunten'

Doelman Walter Benítez debuteerde met een 3-5 zege op Ajax in de Johan Cruijff Schaal voor PSV. Nu staat de Argentijnse keeper voor de tweede keer tegenover de Amsterdammers.

"Ik heb daarna niet veel wedstrijden van Ajax gezien, maar dat is net als wij een ploeg met veel hoogte- en dieptepunten. Het blijft een goede ploeg, al moeten wij niet aan andere ploegen denken en van onszelf uitgaan. Die wedstrijd in Amsterdam is belangrijk voor ons. Wij gaan daarheen om te winnen, dat kan een boost in vertrouwen geven."

Kennismaken met PSV-keeper Benítez: 'Genieten van deze fijne stad'