Dusan Tadic
NOS Voetbal

Tadic heeft geen moeite met kritiek: 'Compliment als mensen me een klootzak vinden'

Eindhoven, zondag 28 februari 2021. In de laatste minuut van PSV - Ajax staat Dusan Tadic klaar voor een strafschop die de Amsterdammers de landstitel kan opleveren. "Je bent geen leider", klinkt het in zijn oren. "Je gaat missen. Je bent een pussy."

Het is de stem van Denzel Dumfries, geen stemmetjes in zijn hoofd. De Serviër twijfelt nooit, zo lijkt het. Als hij de strafschop koeltjes binnen knalt, rent hij naar Dumfries en haalt hij zijn gram; in niet al te fraaie bewoordingen. "Niemand noemt mij een pussy."

Aan de vooravond van de eredivisietopper Ajax - PSV (zondag, 16.45 uur) lacht Tadic zijn tanden bloot. "Het is logisch dat er spanning is. Dat zal zondag ook zo zijn en dat is ook leuk."

Tadic is toe aan zijn 22ste confrontatie met PSV: vier in het shirt van FC Groningen, vier met FC Twente en de rest met Ajax. Zijn eerste topper als aanvoerder van Ajax, in 2018, verloor hij met 3-0, maar sindsdien is Tadic in eredivisieverband ongeslagen tegen de Eindhovenaren. Als dat zondag ook lukt, gaat Ajax met een riante voorsprong de winterstop in.

Dat is één manier om het te bekijken. Je kunt het ook op een andere manier benaderen. Dat PSV afgelopen seizoen de beker won ten koste van Ajax, bijvoorbeeld. Of dat PSV de Amsterdammers al twee jaar op rij alle hoeken van de eigen Johan Cruijff Arena heeft laten zien in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Roofoverval

Twee dagen voor de 5-3 vernedering door PSV in de seizoensopening werd Tadic, gekleed in chic kostuum na een etentje met zijn echtgenote, bij zijn huis opgewacht door twee mannen met motorhelmen. "Ik was heel verbaasd. Er waren twee mannen, we hebben een beetje gerend en gevochten. Hit and run, zeg maar..."

Met verslaggever Joep Schreuder speelde Tadic de situatie van de mislukte roofoverval na op het voetbalveld van De Toekomst:

Tadic laat verslaggever zien hoe hij overvallers afsloeg: ''Wil je mij aanvallen? Prima'

Voor de meesten zou het een traumatische ervaring zijn, maar Tadic haalt zijn schouders op. "Natuurlijk was ik sneller dan zij. Het zou slecht zijn als dat niet zo was. En ja, ik heb wat klappen uitgedeeld. Als iemand mij wil aanvallen, geen probleem. Ik zal me verdedigen."

"Als je in Servië iets verkeerd doet, word je gestraft en niet op een fijne manier. Ik ga liever dood dan dat ik zulke mensen laat lopen."

Krantenkoppen

Stoer. Onverschrokken. Trots, zeker. Maar ook Dusan Tadic is geen superheld. Sinds die turbulente start is de 33-jarige Tadic bezig met misschien wel het moeilijkste seizoen in zijn carrière.

Met Ajax werd hij afgeschminkt in de Champions League. Tegen Napoli werd hij zelfs voor het eerst in zijn loopbaan van het veld gestuurd. Er is volop kritiek op zijn spel en zijn uitzonderingspositie binnen de selectie van trainer Alfred Schreuder.

We confronteren Tadic met een paar koppen in kranten en op internet. "Ik lees niet zoveel. Bijna niets eigenlijk."

Kritische krantenkoppen doen Tadic weinig: 'Compliment als mensen mij een klootzak vinden'

Voor het eerst in zijn vijf seizoenen bij Ajax begonnen stemmen in de media zich af te vragen waarom Tadic niet gewisseld werd. "Effe op het bankie", in de woorden van oud-collega Wesley Sneijder. En toen dat eindelijk gebeurde, een wissel tegen FC Volendam, viel half Nederland weer over het feit dat Tadic druk coachend langs de lijn bewoog.

Tadic heeft er geen moeite mee dat er over hem gesproken wordt. "Als je slecht speelt, zullen ze zeggen dat je te oud bent. Als je goed speelt, zeggen ze dat je als goede wijn bent. Ze mogen zeggen wat ze willen. Het gaat erom dat je weet wie je bent, dat je verantwoordelijkheid neemt en het beste doet voor de club. Daar werk ik elke dag voor."

De gewisselde Dusan Tadic coachend langs de lijn tegen FC Volendam.

"Natuurlijk is de trainer de baas", vervolgt Tadic. "Ik bepaal niet of ik wel of niet speel. Dat is geen discussie. Als je aanvoerder bent - en Serviër - dan wil je alles doen voor het team. Je probeert het goede voorbeeld te geven op het veld voor jonge spelers. Je probeert ze iets te leren, uit te leggen waarom je dingen doet."

Niet sparen voor WK

Het Europese avontuur van Ajax krijgt pas in februari een vervolg met de tussenronde van de Europa League, net als dat van PSV trouwens. "Ajax hoort in de Champions League, maar nu is de Europa League de realiteit. Het lijkt misschien 'blabla', maar we hebben veel veranderingen gehad. Het is een lang proces, dat heeft tijd nodig."

Daarvoor speelt Tadic met Servië het WK, met Brazilië, Kameroen en Zwitserland als opponenten in de groepsfase. "Ik ga mijn benen niet sparen met het oog op het WK. Zeker niet. Het gaat niet om Tadic. Als mensen denken dat ik een klootzak ben, dan is dat een mooi compliment. Dank u vriendelijk."

Kappen, draaien, voorgeven, scoren: Ajax-aanvoerder Dusan Tadic

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl