NOS VoetbalAangepast

Ajax neemt voorlopig afscheid van Champions League: 'Verdienen niet meer'

Met zes punten uit zes wedstrijden neemt Ajax afscheid van de Champions League. Waar de ambitieuze Amsterdammers vooraf hoopten op overwintering in het miljardenbal, wacht een vervolg in de Europa League. "We verdienen deze plek. Niet meer", constateerde Alfred Schreuder na het gewonnen uitduel met Rangers (3-1).

"Het is zonde, want we hadden gehoopt op meer. Dat zat er niet in", vatte de coach van Ajax het verloop van de groepsfase samen, waarin Napoli en Liverpool een maat te groot waren geweest.

Snelle goal

Schreuder was wel tevreden over het spel dat zijn ploeg in stadion Ibrox op de mat legde. "We hebben goed gespeeld. De eerste helft was uitstekend. We hadden daarin ook meer kunnen scoren. We wilden van tevoren al voor een snelle goal gaan, dat hielp ons wel mee."

Schreuder wil 'stabieler' Ajax zien: 'We zijn af en toe te slordig'

Dusan Tadic, die de laatste weken kritiek kreeg vanwege mindere prestaties, sloot zich bij Schreuder aan. "Het is goed om te winnen van zo'n sterk team, in zo'n mooi stadion", zei de Ajax-aanvoerder voor de camera van RTL7. "We hebben mooi voetbal gespeeld. Dit is wat we nodig hebben."

Tadic besluit het Champions League-seizoen met 'slechts' één assist en nul goals - cijfers die schril afsteken bij zijn statistieken in de afgelopen seizoenen. "Vandaag was ik tevreden over mijn wedstrijd. Ik speelde veel vrijer. Uit mijn eigen analyse bleek dat ik dat nodig heb om het team beter te kunnen helpen."

Wijndal krijgt scan

Waar Ajax na afloop vooral de overwinning vierde met de meegereisde fans, waren er intussen zorgen over Owen Wijndal. De linksback viel vlak voor rust geblesseerd uit, nadat hij was uitgegleden en in botsing was gekomen met een reclamebord.

"Het is al iets minder pijnlijk dan daarnet", nam Wijndal de grootste zorgen enigszins weg voor de camera van RTL7. "Het is dezelfde enkel waaraan ik de afgelopen periode lange tijd geblesseerd was. Morgen gaan we een scan maken, dan kan ik er meer over zeggen."

Kudus na CL-groepsfase met vier goals: 'Dit ligt achter ons, focus gaat op PSV'

Wijndal kreeg in de basisopstelling de voorkeur boven Daley Blind. Hij rekent zich nog niet rijk voor de langere termijn. "Blind is gewoon een goede speler, een international. Het gaat lang duren om die uit de basis te spelen. Als je dan zoals vanavond een kans krijgt, moet je die grijpen."

Volgens Schreuder is het feit dat Blind de hele avond op de bank bleef niet direct een voorteken voor zondag, als Ajax in de eredivisie PSV treft. "Dat niet. Iedereen moet z'n speelminuten krijgen, zodat je genoeg keuze hebt voor de wedstrijden die nog komen."

Rangers kwam tekort

Rangers-trainer Giovanni van Bronckhorst was realistisch na de nieuwe nederlaag tegen Ajax. "Het is mooi dat we ons hebben kunnen kwalificeren, maar in deze poule kwamen we veel tekort."

Van Bronckhorst met Rangers opnieuw ten onder: 'Dan zie je verschil met Ajax'

Rangers verloor alle poulewedstrijden en eindigde met een doelsaldo van -20. Nog nooit presteerde een club zo slecht in de groepsfase. Van Bronckhorst: "Ik heb de Champions League als speler gewonnen en nu dit."

"Het zijn pieken en dalen. Ik kan hier niet veel aan veranderen. We moeten ons weer op de competitie en het nationale bekertoernooi focussen. Ik voel de steun van de clubleiding. Het is rustig", besloot Van Bronckhorst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl