NOS Voetbal

Wie is de baas bij Ajax? 'Coachende Tadic ondermijnt gezag trainer'

Dit artikel is een beknopt verslag van een van de gesprekken in het opiniërende voetbalpraatprogramma Studio Voetbal. Onderaan dit artikel zijn video's terug te vinden van andere gesprekken.

Het was een opvallend beeld afgelopen zaterdag in Volendam. Aanvoerder Dusan Tadic was vervangen bij Ajax, maar bleef het laatste half uur vanaf de zijlijn zijn team fanatiek coachen. Met coach Alfred Schreuder nabij. Pierre van Hooijdonk denkt er het zijne van.

"Dit ondermijnt het gezag van de trainer", zegt Van Hooijdonk in Studio Voetbal.

Leonne Stentler: "Bizar. Ik kan me niet voorstellen dat Tadic zich niet bewust is van het symbolische effect in deze situatie. De trainer staat onder druk. Hij is geen domme jongen."

Ibrahim Afellay: "Ik vind het een storm in een glas water. Tadic doet hetzelfde in het veld. Ik weet zeker dat Schreuder hem de dag na de wedstrijd in zijn kantoor heeft geroepen en tegen hem gezegd heeft dat hij dit nooit meer moet doen. Het is niet slim, maar hij heeft goede bedoelingen."

Wie is de baas bij Ajax? 'Tadic ondermijnt gezag trainer'

"Ik twijfel niet aan zijn goede bedoelingen", zegt Van Hooijdonk. "Tadic is een winnaar en super betrokken bij het elftal. Hij heeft ook een goede band met Schreuder en is loyaal. Dan moet je dit niet doen. Op dit moment is het niet handig, gezien de positie van de trainer."

Zelf gaf Tadic de volgende uitleg: "Ik probeerde de spelers te helpen. We misten op een gegeven moment wat energie en dat probeerde ik vanaf de bank te geven." Schreuder had er geen moeite mee: "Mooi om te zien dat hij zo meeleeft."

Van Hooijdonk zat tijdens het duel te wachten op een reactie van Schreuder. Die kwam niet. "Wie is de baas bij Ajax?"

"Natuurlijk is dat de trainer", zegt Arno Vermeulen.

Van Hooijdonk: "Dan moet je dat uitstralen. Als ik Schreuder was, had ik even de arm om de schouders van Tadic geslagen en gezegd: En nu even rustig, even zitten."

Terug aan de linkerkant

Tadic speelde tegen FC Volendam weer op zijn vertrouwde linkerkant en niet meer aan de rechterkant, zoals vaak dit seizoen. Op rechts raakte hij steeds verder verwijderd van zijn vorm. "De grootste fout bij Ajax dit seizoen was Tadic van linksbuiten weghalen", zegt Afellay.

"Als Schreuder tegen Bergwijn had gezegd dat die op rechts zou moeten spelen en Tadic op links, was er geen probleem geweest", zegt Van Hooijdonk. "Bergwijn kan daar prima spelen en dan hou je Tadic in zijn kracht. Schreuder is verantwoordelijk voor de vormcrisis van Tadic."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal door Frank Heinen over Afonso Alves en Korte Corner door Jan Beuving. Bekijk verder fragmenten over AZ en over Remko Pasveer en Jasper Cillessen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl