NOS Voetbal

Ajax komt in de problemen bij Volendam, maar overleeft ternauwernood

Ajax heeft er met hangen en wurgen drie punten uitgesleept op bezoek bij FC Volendam. De Amsterdammers gaven een riante voorsprong bijna weg en moesten alles op alles zetten om de overwinning veilig te stellen: 2-4.

Zelden zal Ajax met zoveel kopzorgen de bus in zijn gestapt richting Volendam. De midweekse afslachting tegen Napoli is in Amsterdam nog lang niet verwerkt.

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Ajax

Ajax begon - toch een tikje verrassend - met precies dezelfde namen als tegen Napoli. Schreuder wilde dat gezelschap, dat een sterke reeks neerzette in de eerste weken van het seizoen, nog een kans geven.

Omdat de opbouw de laatste maand zo belabberd was, wisselde Schreuder Daley Blind en Calvin Bassey van positie. Voorin mocht Dusan Tadic weer eens op zijn vertrouwde plek aan de linkerflank spelen.

Bij FC Volendam werden Darryl van Mieghem en Walid Ould-Chikh gepasseerd voor Ibrahim El Kadiri en Achraf Douiri. Beslissingen ingegeven door de matige partij die de ploeg van trainer Wim Jonk vorige week bij Fortuna Sittard (2-0 verlies) op de mat legde.

Eindelijk scoort Tadic

Het duel in Volendam kwam langzaam op gang. Ajax leek aan de bal wel baat te hebben bij de aanwezigheid van Blind in het centrum, maar als hij de bal richting voorhoede paste, werd die snel verloren. Volendam kwam gemakkelijk door de openingsfase.

Maar na een ongelukkig moment van Brian Plat werd het toch 0-1. De jonge verdediger kreeg de bal op zijn hand en Tadic schoot de daaropvolgende penalty onberispelijk binnen. Voor Tadic was het pas zijn eerste doelpunt in het nieuwe seizoen.

De felicitaties zijn voor Dusan Tadic na zijn benutte penalty

Na de goal meldde Ajax zich vaker voorin en werd het via Mohammed Kudus tot twee keer gevaarlijk. Maar tegelijkertijd lieten de Amsterdammers in de achterhoede steken vallen. Met een mooie omhaal was Gaetano Oristanio dicht bij een goal.

De goede bedoelingen en het prima weerwerk van Volendam waren weinig waard toen Steven Berghuis in de 40ste minuut voorgaf en Bassey bij de tweede paal raak kopte. De Nigeriaans international, die zich wel senang leek te voelen op linksback, maakte daarmee zijn eerste Ajax-goal.

Berghuis dirigeert, Volendam knokt

Na de rust bleef Volendam dapper aanvallen. El Kadiri zocht de bovenhoek met een goed schot van afstand, maar zijn inzet zeilde net over de goal van Pasveer.

Aan de andere kant schoot Berghuis na een soepele aanval over rechts op de paal. Niet veel later werd een poging van de linkspoot van de lijn gekopt door Plat. Na rust speelde Berghuis sterk: hij trok het spel vanaf de rechterkant naar zich toe en gaf een aantal listige steekballetjes.

Bekijk hieronder de reacties van Alfred Schreuder en Dusan Tadic en van Volendam-trainer Wim Jonk:

Na ruim een uur spelen zette invaller Brian Brobbey Ajax met een kiezelhard schot op 0-3. De assist was van Jurriën Timber, maar aan de goal ging ook weer een mooie pass van Berghuis vooraf.

Het leek na die treffer van Brobbey gespeeld, maar een blunder van Pasveer bracht de spanning terug in de wedstrijd. De keeper van het Nederlands elftal dook akelig traag naar de grond na een schot van Lequincio Zeefuik en zag de bal onder hem door het doel in rollen.

Volendam kreeg na die goal de geest en kwam tot tweemaal toe erg dicht bij de aansluitingstreffer. Die kansen gingen er niet in, maar in de 86ste minuut was het toch raak. Oud-Ajacied Carel Eiting schoof de bal achter Pasveer, die er wederom niet best uit zag.

Nog geen drie minuten later leek Henk Veerman gelijk te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd om buitenspel. In de laatste minuten van het duel wankelde Ajax, maar uiteindelijk wist de ploeg van Schreuder te overleven. Dat was met meer geluk dan wijsheid, want net als tegen Napoli zakte Ajax zwaar door de ondergrens.

Invaller Davy Klaassen schoot zijn team in de blessuretijd nog naar 4-2, maar in Amsterdam is het chagrijn er waarschijnlijk alleen maar groter op geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl