PSV nieuwe koploper na winst in nerveuze en verhitte topper tegen Ajax

Bekijk de samenvatting van Ajax - PSV

Noem het een schaakspel of een veredelde worstelpartij, maar Ajax-PSV was vooral een nerveuze, vaak matige en soms verhitte topper, die PSV met 2-1 won. Lang zag het ernaar uit dat PSV eenvoudig ging winnen, maar in een bloedstollende slotfase kwam Ajax nog bijna op gelijke hoogte.

Door de zwaarbevochten overwinning lossen de Eindhovenaren Ajax af als koploper van de eredivisie. Voorlopig, want Ajax moet nog een wedstijd (tegen Vitesse) inhalen.

.

Ajax tikte de bal vooral na rust lang rond, maar stichtte in eigen huis zelden groot gevaar voor het PSV-doel. De ploeg van Ruud van Nistelrooij verdedigde fel met een dichtgemetseld blok achterin en had weinig momenten nodig om te scoren. Aan een inglijder van Luuk de Jong en alerte rebound van Érick Gutiérrez had PSV genoeg.

Een late treffer van invaller Lorenzo Lucca bracht de PSV-defensie nog aan het wankelen en leidde een zeer spannende slotfase in. Edson Álvarez kreeg nog een grote kopkans, maar de gelijkmaker viel niet.

Edson Alavarez baalt na de tweede treffer van PSV

Was het afgelopen weken steeds Brian Brobbey óf Mohammed Kudus, met "twee spelers in vorm" vond Alfred Schreuder de topper tegen PSV een uitgelezen moment Brobbey én Kudus op te stellen. Brobbey als spits, Kudus als 'tien' erachter. Bij PSV waren geen wijzigingen, want de ploeg van Van Nistelrooij draait heel aardig de laatste weken.

Oranje-bondscoach Louis van Gaal had genoeg te zien in de Johan Cruijff Arena. Negen spelers die in de voorselectie zitten voor een ticket naar het WK in Qatar, begonnen aan de aftrap. Bij die negen zaten niet Kenneth Taylor en Daley Blind, die al voor de tweede wedstrijd op rij niet startte.

De Jong en Gakpo belangrijk voor PSV

Terwijl de regen op het dichtgeschoven dak kletterde, zette PSV Ajax vanaf minuut één ver op de Amsterdamse helft vast, waardoor Ajax even zoekende was. Maar langzaamaan tikten de Amsterdammers zich onder de Eindhovense druk uit. En kreeg het de eerste kansjes: een gedrukt schot van Berghuis en een kopballetje van Álvarez.

Toch was Ajax' positiespel niet zo sterk dat het PSV onder druk kon houden. De ploeg van Van Nistelrooij kwam erdoor in de wedstrijd. Bij de eerste kans - eerder: mogelijkheid - was het gelijk raak. Cody Gakpo kreeg pas na twintig voor het eerst de bal diep op de helft van Ajax en leverde een lepe voorzet af, die Luuk de Jong bij de eerste paal met zijn grote teen binnengleed. Calvin Bassey kwam te laat.

De Jong tikt de 1-0 binnen

Het spel was op de wagen. Ajax voerde het tempo op en kreeg direct twee serieuze kansen. Walter Benítez dook een krulbal van Berghuis uit de hoek en Obispo wierp zichzelf voor een spectaculaire omhaal van Kudus. Claims voor een handsbal wuifde scheidsrechter Danny Makkelie weg. Op de borst, zei de arbiter, die dinsdag al naar Qatar vertrekt om te fluiten op het WK.

Massaal duwen en trekken

De topper bleek een pittige afsluiter voor de scheids. Een verhitte, bovendien. Want na enkele vlijmscherpe duels liep het na ruim dertig minuten even totaal uit de hand. Een massale worstelpartij, waarbij vooral Álvarez, Veerman, Tadic en Simons zich misdroegen, legde de onderliggende belangen en spanning bloot.

Goed voetbal was voor rust eigenlijk geen moment te zien. Inzet en harde duels - vooral Brobbey zat meermaals in de tang bij mandekkers Obispo en Ramalho - daarentegen wel. Ook vermakelijk, maar wel duidelijk Europa League-niveau - geen Champions League.

Duwen en trekken tussen de speler van Ajax en PSV
  • ANP
    Brobbey had een fysieke middag tegen Ramalho en Obispo

Hoe PSV kort na rust op een 2-0 voorsprong kwam, was tekenend voor de topper. Op inzet worstelde De Jong zich met bal en al door de defensie, verloor de controle, maar zag dat Gutiérrez alert zijn linker tegen de bal zette. Remko Pasveer stond net als bij de eerste goal wortel te schieten in zijn keepersgebied.

Ajax kon niet anders en trok ten aanval, maar enorme kansen leverde het niet op. Sterker nog, PSV leek na een van de vele counters een penalty te krijgen na een ingreep van Rensch op de ontsnapte Simons. Makkelie legde 'm op de stip, maar kreeg even later de VAR in zijn oortje. Geen strafschop.

Ajax bleef druk uitoefenen op het doel van Benítez, maar oogde vooral zelf kwetsbaar als PSV weer eens counterde. Invaller Anwar El Ghazi, oud-Ajacied, krulde een vrije trap op de lat en besliste zo bijna de partij.

Ook na afloop duwen en trekken

De spreekkoren over Schreuder schalden al door de Johan Cruijff Arena, toen de Ajax-trainer pas tien minuten voor tijd aanvallend wisselde. Wel met succes. Invaller Lucca werkte met zijn scheenbeen een voorzet de hoek in, waarmee een bloedstollende slotfase werd ingeleid. Maar in de zeven minuten extra tijd werd er niet meer gescoord.

Toch ging het 'gevecht' na het fluitsignaal nog even door. Weer een grote duw-en-trekpartij. Ingeleid door Ramalho, die in het gezicht van Álvarez begon te schreeuwen om de overwinning te vieren. Reservespelers en staf van beide ploegen bemoeiden zich ermee. De bloeddruk zakte pas weer wat, toen Álvarez en Simons onderling het gekibbel bijlegden.