liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kerncentrale Zaporizja weer aan stroom gekoppeld • 'Iran liegt over aantal geleverde drones'

  • Uitgaansverbod in Cherson van kracht.
  • Britse veiligheidsdiensten: Rusland heeft moeite om reservisten te trainen.
  • Zelensky zegt dat Iran liegt over het aantal drones dat Rusland heeft gekregen.
liveblog gesloten

Kerncentrale Zaporizja weer gekoppeld aan stroomnet

Na twee dagen noodstroom via dieselgeneratoren te hebben gekregen, is de grootste kerncentrale van Europa in Zaporizja weer aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Het Internationaal Atoomagentschap meldt dat de hoogspanningskabels gerepareerd zijn, nadat ze beschadigd waren geraakt door Russische beschietingen.

Als de kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne zonder stroom van het elektriciteitsnet komt te zitten, nemen dieselgeneratoren het over. Daar zit voor vijf dagen brandstof in. De afgelopen maanden moesten de noodgeneratoren in de kerncentrale vaker aan na luchtaanvallen.

De internationale atoomwaakhond maakt zich zorgen over de situatie. Voorman Rafael Mariano Grossi heeft meerdere keren aangedrongen op een veiligheidszone om een nucleaire ramp te voorkomen.

Russisch bewind

De kerncentrale in Zaporizja werd in het begin van de oorlog ingenomen door de Russen. Sindsdien werkt het Oekraïense personeel er gedwongen. Uit een observatie van het Atoomagentschap blijkt dat de medewerkers het erg zwaar hebben. Ze zouden onder "haast ondragelijke" omstandigheden werken.

Een van de zes reactoren van de kerncentrale in Zaporizja

Pro-Russische rechter Donetsk neergeschoten

In de door Rusland bezette Oekraïense stad Voehlehirsk is een pro-Russische rechter, die eerder twee Britten en een Marokkaan ter dood veroordeelde, gewond geraakt. Naar verluidt hebben Oekraïners hem neergeschoten. De stad ligt in de oostelijke regio Donetsk, die eind september illegaal werd geannexeerd door Poetin.

"Het Oekraïense regime blijft zijn verachtelijke terroristische methoden vertonen", schreef Denis Poesjilin op Telegram, de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Donetsk. Artsen zouden gezegd hebben dat de situatie van de rechter, Oleksandr Nikoelin, ernstig maar stabiel is.

De afgelopen maanden zijn er meer door Rusland geïnstalleerde functionarissen gedood of gewond geraakt bij aanslagen.

In beeld: Rome protesteert tegen Russische invasie

In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de Russische invasie van Oekraïne. Ze riepen op tot een onmiddellijk staakt het vuren en vredesonderhandelingen. De betogers hebben ook opgeroepen om te stoppen met de wapenleveringen aan Oekraïne.

Volgens de politie waren er ongeveer 30.000 betogers aanwezig.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

'Iran liegt over aantal drones dat is geleverd aan Rusland'

President Zelensky van Oekraïne zegt dat Iran liegt over het aantal kamikaze-drones dat het aan Rusland leverde. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hussein Amirabdollahian gaf vandaag voor het eerst toe dan zijn land drones heeft geleverd, maar volgens hem gaat het om een beperkte hoeveelheid. Zelensky ontkracht dat door te zeggen dat zijn leger er minstens tien per dag uit de lucht schiet.

De drones worden de afgelopen weken op grote schaal door Rusland ingezet om in Oekraïne doelen te bombarderen. Daarbij raken ze vaak belangrijke infrastructuur zoals energiecentrales, maar af en toe ook appartementencomplexen.

Volgens het Oekraïense leger heeft het honderden Iraanse Shahed-136 kamikaze-drones neergeschoten. Er wordt aangenomen dat Rusland 2400 van die drones heeft besteld. Amirabdollahian zegt dat Iran alleen drones heeft geleverd voordat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak.

Wie lagen er begraven in de bossen van Izjoem?

Een lange rij bij het mobiele laboratorium in Izjoem. Daar wordt dna verzameld om lichamen die in het bos zijn gevonden te identificeren. De Russen hebben daar zeker 450 mensen begraven die tijdens de oorlog zijn omgekomen.

Wie lagen er begraven in de bossen van Izjoem? Rijen bij de dna-bank

Oekraïne: Russische troepen identificeren bewoners Cherson

Russische troepen proberen in de bezette stad Cherson mensen te identificeren die de stad niet willen verlaten. Dat zegt het Oekraïense leger. Rusland eist dat alle mensen uit de stad vertrekken en wil ze naar door Rusland gecontroleerd gebied brengen.

Volgens Oekraïne wordt de stad door het Russische leger geplunderd en wordt de infrastructuur verwoest. Eerder deze week zei de vicevoorzitter van het Oekraïense bestuur van Cherson dat er nog 120.000 tot 140.000 mensen in Cherson verblijven.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat per dag 5000 mensen worden 'geëvacueerd'. In de praktijk hebben inwoners geen keuze en worden ze door het Russische leger gedwongen weg te gaan. Oekraïne spreekt van deportaties.

Iran geeft drone-leveringen aan Rusland toe

Voor het eerst heeft Iran toegegeven drones te hebben geleverd aan Rusland. De afgelopen weken weken zette Rusland op grote schaal drones in om doelen in Oekraïne te bombarderen die volgens de VS en Oekraïne van Iraanse makelij waren. Iran ontkende echter de drones te hebben geleverd.

Nu zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hussein Amirabdollahian dat zijn land Rusland wel degelijk van "een beperkt aantal drones heeft voorzien", maar dat dat is gebeurd voor de Russische invasie in Oekraïne, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. De minister ontkent dat er daarna nog wapenleveringen hebben plaatsgevonden.

Volgens het Oekraïense leger heeft het honderden Iraanse Shahed-136 kamikaze-drones neergeschoten. Er wordt aangenomen dat Rusland 2400 van die drones heeft besteld.

Een motor van een neergehaalde drone, vermoedelijk van Iraanse makelij

Oekraïne: 600 Russische militairen gedood in 24 uur

Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Oekraïense leger in de afgelopen 24 uur 600 Russische militairen gedood. Dat blijkt uit de update die het ministerie dagelijks verspreidt. De cijfers kunnen niet worden geverifieerd.

Het aantal gedode militairen liep op van circa 74.840 naar 75.440. Eergisteren stond het totaal nog op ongeveer 74.000 volgens de Oekraïense cijfers.

Volgens de update heeft Oekraïne sinds gisterochtend twaalf drones neergehaald, wat het totaal op 1462 brengt.

Washington: Moskou probeert Oekraïne met kou klein te krijgen

De VS beschuldigt Rusland ervan de kou te gebruiken om Oekraïne eronder te krijgen. De afgelopen tijd heeft Rusland herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op de Oekraïense energie-infrastructuur met raketten en drones. Volgens president Zelensky zitten zo'n 4,5 miljoen mensen daardoor zonder stroom.

"President Poetin heeft besloten dat als hij Oekraïne niet met militaire middelen kan veroveren, dat hij het land dan maar kou laat lijden om het eronder te krijgen", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken na overleg met andere ministers van de G7 in Berlijn.

De G7-landen hebben afgesproken een structuur op te zetten om Oekraïne te helpen de vernietigde infrastructuur te herstellen.

Britse veiligheidsdiensten: Rusland heeft moeite om reservisten te trainen  

Rusland heeft moeite om de honderdduizenden reservisten te trainen die zijn opgeroepen voor de oorlog. Dat zou blijken uit informatie van Britse veiligheidsheidsdiensten. De nieuw gemobiliseerde troepen zouden "weinig offensieve capaciteit" toevoegen aan de Russische strijdkrachten vanwege de problemen met de training. Volgens het Britse ministerie van Defensie worden ze ingezet met weinig tot geen training.

Het gebrek aan training heeft deels te maken met een tekort aan munitie en trainingsfaciliteiten, maar ook met het feit dat veel ervaren trainingsofficieren meevechten in Oekraïne. Velen van hen zijn waarschijnlijk gesneuveld, stelt het Britse ministerie.

Uitgaansverbod in Cherson van kracht

In de stad Cherson geldt sinds gisteren een uitgaansverbod dat 24 uur per dag van kracht is. Volgens het Russische bestuur van de regio Cherson is de maatregel nodig om de stad te beschermen tegen "terroristische aanvallen". Het Oekraïense leger voert al weken een offensief in de zuidelijk gelegen regio. De Amerikaanse minister van Defensie zei donderdag dat de Oekraïners kans maken om Cherson te heroveren.

President Poetin en het lokale bestuur hebben bewoners in gebieden waar nu gevochten wordt in de regio de afgelopen dagen laten weten dat ze weg moeten uit hun huizen. Er zijn ook steeds meer signalen dat Russische militairen zich terugtrekken uit de stad in het zuiden van Oekraïne, maar de Oekraïners houden rekening met een valstrik, liet een woordvoerder van het Oekraïense leger gisteren weten.

Oekraïense militairen verplaatsen zich in het noorden van de regio Cherson

Welkom!

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne van zaterdag 5 november. Het blog van gisteren lees je hier terug.