Wagner Groep opent eerste hoofdkwartier in Sint-Petersburg
- Wagner Groep opent eerste hoofdkwartier in Sint-Petersburg.
- Opnieuw Nederlandse militaire steun voor Oekraïne, ter waarde van 120 miljoen euro.
- Poetin: 318.000 Russen gemobiliseerd.
- Rusland lijkt Cherson te verlaten, Oekraïne vreest valstrik.
- Erdogan: gratis graan voor hongerig Afrika.
Wagner Groep opent hoofdkwartier in Sint-Petersburg
De beruchte Russische paramilitaire organisatie Wagner Groep heeft zijn eerste officiële hoofdkwartier geopend in Sint-Petersburg. Jevgeni Prigozjin, eigenaar van de groep, had op sociale media al aangekondigd dat dat zou gebeuren.
Prigozjin maakte eind september bekend dat hij de eigenaar is van de Wagner Groep, waarmee een einde kwam aan de jarenlange speculaties over zijn rol bij de paramilitaire organisatie. De Wagner Groep vecht mee in Oekraïne, maar Wagner-huurlingen worden ook ingezet in landen in Latijns-Amerika, Afrika en Syrië.
Het nieuwe hoofdkwartier moet "een comfortabele omgeving bieden voor het genereren van nieuwe ideeën om de Russische defensiecapaciteit te verbeteren", zegt Prigozjin in een verklaring.
Buiten grote Russische steden vooral vaderlandsliefde
Vandaag is het in Rusland de 'Dag van Nationale Eenheid'. Op die dag wordt in Rusland de volksopstand tegen de Pools-Litouwse bezetter in 1612 herdacht.
Dit jaar is deze dag extra belangrijk voor president Poetin, om de bevolking verenigd te houden achter de zogenoemde "speciale militaire operatie" in Oekraïne. Waar in de grote steden als Moskou en Sint-Petersburg veel onvrede en weerstand is, lijkt in de gebieden daarbuiten vaderlandsliefde juist toegenomen.
Opnieuw Nederlandse militaire steun voor Oekraïne
Nederland gaat een nieuw militair steunpakket naar Oekraïne sturen, heeft het ministerie van Defensie bekend gemaakt. Het gaat om een pakket ter waarde van 120 miljoen euro, waarvan 45 miljoen bedoeld is voor tanks van het type T-72.
Nederland levert samen met Verenigde Staten en Tsjechië negentig gemoderniseerde tanks uit Tsjechië. Oekraïne ontvangt de eerste tanks waarschijnlijk volgende maand.
De Verenigde Staten maakten vandaag bekend Oekraïne opnieuw te steunen met een pakket ter waarde van 400 miljoen dollar. De T-72 tanks vallen ook binnen dit pakket.
Poetin: 318.000 Russen gemobiliseerd
De Russische president Poetin heeft gezegd dat er 318.000 Russen zijn gemobiliseerd voor de oorlog in Oekraïne. Dat aantal is hoger dan eerder werd gecommuniceerd, volgens de president vanwege het grote aantal vrijwilligers.
Poetin kondigde in september een gedeeltelijke mobilisatie aan, toen het Russische leger in rap tempo terrein verloor. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zei dat er 300.000 reservisten gemobiliseerd zouden worden. Hij maakte eind oktober bekend dat de gedeeltelijke mobilisatie was afgerond.
G7-landen gaan infrastructurele hulp bieden aan Oekraïne
De VS, het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan, samen de G7, hebben afgesproken om Oekraïne te helpen om zijn energie- en drinkwatervoorziening te verdedigen tegen Russische aanvallen. Verder gaan de G7-landen gezamenlijk een hulpmechanisme opzetten om de zwaar getroffen infrastructuur te herstellen.
Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 afgesproken op een top in het Duitse Münster. Ze spraken ook opnieuw hun onvoorwaardelijke steun uit aan Oekraïne. Volgens een anonieme Amerikaanse topdiplomaat die sprak met persbureau Reuters ging het aan tafel onder meer over het leveren van luchtafweergeschut aan de Oekraïners.
Poetin benadrukt: inwoners Cherson moeten weg
Bewoners van de meest bedreigde gebieden in de regio Cherson moeten hun huis verlaten, heeft de Russische president Poetin gezegd. Gisteren deed een hooggeplaatste, door Rusland benoemde bestuurder van de geannexeerde regio al een vergelijkbare oproep.
Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog in de stad Cherson zijn. Al weken roept de Russische bezetter burgers op om het gebied te verlaten.
Voor de oorlog uitbrak had de regiohoofdstad bijna 300.000 inwoners. De afgelopen weken hebben de Russen burgers uit Cherson naar andere regio's onder Russische bestuur 'geëvacueerd'. Volgens Oekraïne gaat het om deportaties en pleegt Rusland oorlogsmisdaden.
Het Oekraïense leger voert al weken een offensief in de zuidelijk gelegen regio. De Amerikaanse minister van Defensie zei gisteren dat de Oekraïners kans maken om Cherson te heroveren.
Erdogan: gratis graan voor hongerig Afrika
Het graan dat via de Zwarte Zee-corridor wordt geëxporteerd, moet gratis naar noodlijdende landen in Afrika worden gebracht. De Turkse president Erdogan zegt dat hij een voorstel daartoe van zijn Russische collega Poetin ondersteunt.
In een toespraak op een congres in Istanbul zei Erdogan dat Somalië, Djibouti en Sudan het graan het hardst nodig hebben en daarom als eerste aan de beurt zijn. In een telefoongesprek met Poetin op woensdag zou de Russische leider hebben voorgesteld om voor niets graan aan die landen te leveren, omdat ze kampen met grote voedseltekorten.
Onduidelijk is of het om Oekraïens of Russisch graan gaat en wie de rekening moet betalen. Van Oekraïense zijde is nog niet op het voorstel gereageerd.
Woensdag beloofde Poetin ook al dat Rusland gratis eigen graan zal leveren aan de armste landen mocht het land opnieuw eenzijdig de graandeal opzeggen.
Justitieminister van Duitsland in Kiev
De Duitse minister van Justitie is aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Marco Buschmann (FDP) gaat daar spreken met regeringsvertegenwoordigers en mensenrechtenorganisaties.
Belangrijk gesprekonderwerp is de aanpak van oorlogsmisdaden. Duitsland wil graag helpen met het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden die door Russische militairen zijn gepleegd tegen de Oekraïners. Ook zouden verdachten in Duitsland vervolgd kunnen worden.
De regering in Kiev en de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties, die dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, pleiten voor een speciaal tribunaal voor Russische mensenrechtenschendingen in Oekraïne.
Rusland lijkt Cherson te verlaten, Oekraïne vreest valstrik
Er zijn steeds meer tekenen dat de Russen en hun bondgenoten zich terugtrekken uit de stad Cherson in het zuiden van Oekraïne. The New York Times schrijft dat inwoners de afgelopen dagen plotseling nauwelijks meer Russische militairen, patrouilles en checkpoints tegenkomen. De meeste burgers hebben de stad verlaten.
Gisteren zei een door Rusland benoemde bestuurder van de regio Cherson al dat hij verwachtte dat de Russische militairen de stad zouden verlaten. Later riep hij op de Russische tv de mensen in Cherson op om naar de oostoever van de Dnjepr te vertrekken. "Daar zijn jullie een stuk veiliger."
Maar de Oekraïners houden rekening met een valstrik. Een woordvoerder van het zuidelijke leger zei dat Rusland mogelijk slechts de indruk wekt dat de dorpen en steden in het gebied verlaten en dus veilig zijn.
G7-ministers bespreken Iraanse wapenleveranties aan Rusland
De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen beginnen vanochtend aan de tweede dag van hun top in Münster. Op de agenda neemt de oorlog in Oekraïne een belangrijke plaats in. Zo gaan de gesprekken onder meer over hulp aan Oekraïne, bijvoorbeeld bij het herstellen van de zwaar getroffen infrastructuur, en over de energiezekerheid.
De minister zullen het ook hebben over Iran, dat volgens westerse inlichtingendiensten Rusland helpt in de oorlog tegen Oekraïne door het leveren van drones en militair adviseurs. Indien nodig, moeten er meer sancties tegen het regime in Teheran komen, zei de Franse minister Colonna gisteravond.
De G7 is een samenwerkingsverband van rijke democratische landen. De groep bestaat uit de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan.
Zelensky: Rusland doet aan energieterrorisme
Zo'n 4,5 miljoen Oekraïners, meer dan 10 procent van de vooroorlogse bevolking, zitten zonder stroom als gevolg van Russische aanvallen. Dat zei president Zelensky gisteravond in zijn dagelijkse videotoespraak. Hij noemde Ruslands acties energieterrorisme.
Zelensky zei dat het om Kiev en omgeving en tien andere regio's gaat. De president drong er bij de lokale autoriteiten op aan om stroom te besparen en zei dat dit niet het moment was voor felverlichte etalages of reclameborden.
In de luchtaanvallen van Rusland op Oekraïne van de afgelopen weken waren regelmatig energievoorzieningen het doelwit. Het is niet duidelijk wanneer de stroomvoorziening weer is hersteld.
Welkom in het liveblog
Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne van vrijdag 4 november. Het blog van gisteren lees je hier terug.