liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax bezorgt Rangers dubieus record • Hitchcock-ontknoping in groep D

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen volgt de ontknoping in de Champions League-groepen E tot en met H.

In groep E is Chelsea al zeker van de achtste finales. AC Milan heeft aan een gelijkspel tegen RB Salzburg genoeg om zich daarbij te voegen, bij een nederlaag gaan de Oostenrijkers door.

In groep F is Real Madrid al zeker en is het tweede ticket voor RB Leipzig (9 punten) of Sjachtar Donetsk (6 punten), die het in een rechtstreeks duel zullen uitvechten.

Op groep G hoeven we morgen niet te letten: Manchester City en Borussia Dortmund zijn al zeker een vervolg in de Champions League, Sevilla is al zeker van de Europa League.

In groep H zijn de Champions League-plaatsen al vergeven aan PSG en Benfica. Juventus (thuis tegen PSG) en Maccabi Haifa (thuis tegen Benfica) hebben beide drie punten en gaan uitmaken wie er naar de Europa League gaat.

Tot morgen!

Rangers FC slechtste club ooit in de groepsfase van de Champions League

Rangers FC eindigt de groepsfase met 0 punten en een doelsaldo van -20. Dat is de slechtste prestatie ooit. Tot nu toe was Dinamo Zagreb de 'recordhouder', met 0 punten en een doelsaldo van -19 in het seizoen 2011/2012. Dat was toen in de groep van Ajax, in de Champions League-jaargang met de zogeheten Knipoog-Kroaat.

Een eervolle vermelding is er overigens voor Viktoria Plzen, dat in groep C puntloos eindigde met een doelsaldo van -19, een evenaring van de prestatie van Dinamo Zagreb.

Giovanni van Bronckhorst verlaat de Champions League met Rangers met nul punten

Niets veranderd in groep C

In groep C waren de kaarten al geschud.

Hitchcock-ontknoping in groep D

Sporting Portugal verloor thuis met 2-1 van Eintracht Frankfurt en dacht uitgespeeld te zijn in Europa. Maar in de 95ste minuut komt Tottenham Hotspur nog op 2-1 bij Olympique Marseille, door een goal van Højbjerg, waardoor de Portugezen alsnog doorstromen naar de Europa League.

Olympique Marseille is klaar in Europa, de Spurs en Eintracht gaan door in de Champions League.

RAN-AJA | Afgelopen in Glasgow

Na een paar harde lessen, met een dubbele nederlaag tegen Napoli en Liverpool, heeft Ajax de groepsfase van de Champions League afgesloten met een overwinning op Rangers FC. In het Ibrox-stadion in Glasgow werd het 1-3 door goals van Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Francisco Conceição.

Omdat Ajax in de poule op de derde plaats eindigt, achter Napoli en Liverpool, wacht na de winterstop een vervolg in de Europa League. De Amsterdammers beginnen in februari met een tussenronde, met een van de nummers twee uit de groepsfase van de Europa League als tegenstander.

RAN-AJA | 89' GOAL AJAX

Conceição staat koud in het veld en schiet fraai de 3-1 binnen voor Ajax. De Portugees, net ingevallen voor Bergwijn, wordt weggestuurd door Tadic en schiet Ajax beheerst in veilige Europa League-haven.

Rangers FC-Ajax 1-3

Francisco Conceição (m) is blij met zijn doelpunt

RAN-AJA | 86' GOAL RANGERS

Tavernier schiet een penalty binnen en Rangers komt tegen Ajax terug tot 1-2.

De bal ging op de stip na een overtreding van Álvarez op Matondo.

Rangers FC-Ajax 1-2

RAN-AJA | 83' Bijna flater Pasveer

De slotfase loopt in Glasgow, waar Ajax na rust een stuk minder speelt dan in de uitstekende eerste helft. Maar zorgen hoeven de Amsterdammers zich niet echt te maken.

Hoewel, dit gezegd hebbende gaat Pasveer verschrikkelijk in de fout: hij wacht lang met het wegschieten van de bal en schiet tegen Morelos op, die daarna in een leeg doel zou kunnen binnenschieten, maar faalt.

Rangers FC-Ajax 0-2

BAY-INT | 80' Veel goals in groep C

In groep C, waar helemaal niets meer op het spel stond, is in de tussentijd flink gescoord. Bayern München is op 2-0 gekomen tegen Internazionale door een fraaie knal van Maxim Choupo-Moting. Mazraoui is gewisseld, Gravenberch staat nog in het veld.

Bij Viktoria Plzen-Barcelona is de tussenstand 2-4. Frenkie de Jong kijkt nog altijd toe vanaf de reservebank.

SPO-FRA | 72' GOAL EINTRACHT

Er is weer gescoord in Hitchcock-groep D: Eintracht Frankfurt komt door een goal van Randal Kolo Muani op 2-1 bij Sporting Portugal en husselt de stand weer door elkaar.

Nu zouden Eintracht en de Spurs naar de achtste finales van de Champions League gaan. Olympique zou nu Europa League spelen en Sporting zou klaar zijn in Europa.

Sporting Portugal-Eintracht Frankfurt 1-2

RAN-AJA | 71' Kansen voor Rangers

Na de afgekeurde goal van Kudus laat Rangers FC zich een paar keer zien. Pasveer brengt achtereenvolgens simpel redding op een poging van Tavernier en knap redding op een schot van Arfield.

Rangers is op dit moment de slechtste club uit de geschiedenis van de Champions League, met 0 punten en een doelsaldo van -20, en zal deze weinig opbeurende statistiek graag kwijtraken.

Rangers FC-Ajax 0-2

OLY-TOT | 54' GOAL TOTTENHAM

In Hitchcock-groep D is Tottenham Hotspur door een goal van Fransman Lenglet op 1-1 gekomen bij Olympique Marseille. Even later komt Eintracht Frankfurt vanaf de strafschopstip op 1-1 bij Sporting Portugal.

Door deze goals zouden de Spurs nu verzekerd zijn van een plek in de achtste finales van de Champions League, en zou Olympique in één keer uitgespeeld zijn in Europa. Sporting staat nog op een Champions League-plek, Eintracht zou naar de Europa League gaan.

Olympique Marseille-Tottenham Hotspur 1-1

RAN-AJA | 55' Doelpunt afgekeurd

Het leek in de tiende minuut na rust 3-0 te worden voor Ajax, maar de goal van Kudus wordt op aanraden van de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Bij Ajax is ondertussen Klaassen in het veld gekomen voor Berghuis.

Kort daarvoor leek op Anfield Napoli op voorsprong te komen tegen Liverpool, maar ook hier grijpt de VAR in. De goal van de Noorse verdediger Østigard telt niet.

Rangers FC-Ajax 0-2

RAN-AJA | Tweede helft in Glasgow

De bal rolt weer bij Rangers-Ajax. Er zijn geen wissels toegepast in de rust.

En ook op de vijf andere velden is de tweede helft begonnen.

RUST | De andere velden

In Hitchcock-groep D leidt Sporting Portugal met 1-0 tegen Eintracht Frankfurt en staat Olympique Marseille met 1-0 voor tegen Tottenham Hotspur. Wie wint, blijft in de Champions League, was het devies in deze spannende groep. Vooralsnog zijn dat dus Sporting en Olympique.

FC Barcelona, met Frenkie de Jong op de bank, leidt met 2-0 bij Viktoria Plzen en Bayern leidt met 1-0 tegen Internazionale, met De Vrij in de basis, in de groep waar niets op het spel staat.

Bij Liverpool-Napoli is de ruststand 0-0.

RAN-AJA | Rust in Glasgow

Beide ploegen zoeken de kleedkamers op, Ajax leidt met 2-0 bij Rangers FC.

Vlak voor rust had Ajax na opnieuw een vloeiende aanval nog een grote kans op de 3-0, maar de inzet van Berghuis, het laatste station, gaat voorlangs.

RAN-AJA | Wijndal geblesseerd

Dat ziet er niet best uit voor Wijndal. De verdediger belandt na een kopduel tegen de reclameborden, waar ook een soort greppeltje voor ligt, en raakt geblesseerd.

De linksback kan niet door en wordt vervangen door Rensch.

Rangers FC-Ajax 0-2

De trieste aftocht van pechvogel Owen Wijndal

BAY-INT | 32' GOAL BAYERN MÜNCHEN

Bayern München is na ruim een half uur op 1-0 gekomen tegen Internazionale, in de groep waarin niets meer op het spel staat.

Pavard is de maker van de goal en viert dat met een Dab, een beweging die jaren geleden populair was. Misschien was Pavard wel fan van rapper Takeoff, die de Dab met zijn band Migos op de kaart zette en vandaag werd doodgeschoten.

Bayern München-Internazionale 1-0

RAN-AJA | 29' GOAL AJAX

Kudus verdubbelt de voorsprong in Rangers, hij schiet via een Schot de 2-0 binnen.

De pass is van Wijndal, Kudus krijgt en neemt alle tijd om te bepalen hoe hij de bal richting doel gaat schieten, en doet dat uiteindelijk via een Rangers-speler.

Even later is het bijna 3-0, als Bergwijn ervandoor gaat en een prima schot aflevert. Maar keepr McGregor verricht een dito redding.

Rangers FC-Ajax 0-2

Mohammed Kudus schiet de 2-0 binnen

RAN-AJA | 26' Geen zorgen voor Ajax

De eerste helft in Glasgow is over de helft. Rangers heeft het meeste balbezit, had één grote kans, maar Ajax leidt door de goal van Berghuis. Het spelbeeld is al met al in evenwicht.

Rangers FC zal zes keer moeten scoren om Ajax uit de Europa League te houden, maar vooralsnog lijken de Amsterdammers niet te hoeven vrezen voor Napoli-achtige toestanden.

Rangers FC-Ajax 0-1

RAN-AJA | 14' Grote kans Rangers

Een enorme kans voor de Rangers na net geen kwartier: Sakala kopt snoeihard richting doel na een voorzet van links, maar Bassey brengt met het hoofd redding op de lijn tegen zijn oude ploeg.

Vijf minuten later noteren we de eerste gele kaart van de wedstrijd: Taylor gaat op de bon wegens vasthouden.

Rangers FC-Ajax 0-1

VIK-BAR | 6' GOAL BARCELONA

In Plzen is Barcelona in de zesde minuut op 1-0 gekomen tegen de plaatselijke Viktoria. Marcos Alonso schiet de rebound binnen na een doelpoging van Fati. Voor de stand in groep C maakt dit helemaal niets uit, alle kaarten waren hier al geschud.

Viktoria Plzen-Barcelona 0-1

RAN-AJA | 4' GOAL AJAX

Een prima aanval van Ajax eindigt met een snelle goal van Berghuis: het is 1-0 in Glasgow.

Het is alweer een tijdje geleden dat de Amsterdammers zo'n fraaie aanval op de mat legden. Wijndal zet voor, Kudus legt terug, en Berghuis schiet binnen, met de binnenkant van de voet. Daarna strompelt hij eventjes, maar hoe dan ook: Ajax leidt.

Rangers FC-Ajax 0-1

Steven Berghuis juicht na zijn snelle goal

RAN-AJA - Aftrap in Glasgow

De bal rolt in Glasgow, waar Ajax een plek in de Europa League kan veiligstellen tegen Rangers FC.

Het is inmiddels bekend: Rangers moet met meer dan vier doelpunten verschil winnen om Ajax alsnog uit Europa te kegelen.

Ajax-fans hopen op wederopstanding in Glasgow, Rangers vreest negatief record

Verslaggever Eline de Zeeuw peilt de stemming in Glasgow, waar Rangers en Ajax het straks tegen elkaar opnemen in de Champions League.

Ajax-fans hopen op wederopstanding in Glasgow, Rangers vreest negatief record

AFGELOPEN - Atlético ligt uit Europa

Atlético Madrid ligt voor het eerst sinds 2010 voor Kerstmis uit het Europese voetbal. De ploeg van Diego Simeone verloor met 2-1 bij FC Porto, terwijk Bayer Leverkusen met 0-0 gelijkspeelde tegen Club Brugge.

FC Porto is de groepswinnaar.

Glasgow door de ogen van Tom Egbers: van Simple Minds tot Mike Tyson

Presentator Tom Egbers vertelt over de geschiedenis van Glasgow, een echte voetbalstad met Celtic en Ajax-tegenstander Rangers als grootste clubs.

Glasgow door de ogen van Tom Egbers: van Simple Minds tot Mike Tyson

Jubileumwedstrijd voor Van Dijk

Virgil van Dijk staat in de basis bij Liverpool, dat is natuurlijk geen verrassing. Het wordt een jubileumwedstrijd voor de Oranje-aanvoerder, want het is zijn tweehonderdste duel in het shirt van Liverpool.

Franse fans hebben origineel idee

Olympique Marseille treft om 21.00 uur Tottenham Hotspur en gaat bij een overwinning naar de achtste finales. De Spurs hebben genoeg aan een gelijkspel.

Franse fans hebben vannacht, niet bijster origineel, vuurwerk afgestoken bij het hotel van Tottenham Hotspur.

Ajax start zonder Blind, Klaassen en Brobbey tegen Rangers FC

Ajax begint om 21.00 uur zonder Daley Blind aan de laatste groepswedstrijd tegen Rangers FC in de Champions League. Trainer Alfred Schreuder laat Owen Wijndal als linksback aan de aftrap verschijnen in Glasgow.

Ook Davy Klaassen moet op de bank plaatsnemen. Kenneth Taylor, hersteld van een knieblessure, start als linkshalf. Steven Berghuis schuift door naar de meest aanvallende positie op het middenveld.

Mohammed Kudus is de centrumspits van Ajax. Brian Brobbey kampte afgelopen week met fysieke klachten en krijgt rust met het oog op de topper van zondag tegen PSV.

De opstelling van Ajax voor het Champions League-duel met Rangers
De opstelling van Rangers voor het Champions League-duel met Ajax.

TWEEDE HELFT in Porto en Leverkusen

De ballen rollen weer en in Leverkusen was het meteen al bijna raak voor Club Brugge, maar Buchanan schiet hard tegen de lat. Eén goal van de Belgen en Atlético mag alsnog naar de Europa League en niet Bayer Leverkusen.

Wat staat er op het spel in groep D?

Deze groep kent vanavond een bloedstollende ontknoping, met twee punten verschil tussen de nummers 1 en 4. Iedereen kan nog door, en iedereen kan worden uitgeschakeld.

Er zijn dan ook vele rekenmodellen en scenario's toe te passen op deze groep, maar de simpelste is: wie er vanavond zijn wedstrijd wint, gaat naar de achtste finales van de Champions League.

Wat staat er op het spel in groep C?

Helemaal niets. Alle kaarten in deze groep zijn al geschud.

Bayern en Inter gaan naar de achtste finales in de Champions League, Barcelona naar de Europa League en Plzen is na deze wedstrijd klaar in Europa.

RUST in Porto en Leverkusen

FC Porto leidt bij rust met 2-0 tegen Atlético, en het had nog wel erger kunnen zijn, maar keeper Oblak is de beste man aan Madrileense zijde.

Bij Bayer Leverkusen-Club Brugge staat het 0-0 bij rust. In de laatste minuut had Bayer een beste kans om op voorsprong te komen, maar Frimpong schoot in het zijnet.

Bij deze stand is FC Porto de groepswinnaar, gaat Leverkusen naar de Europa League en staat Atlético met lege handen.

POR-ATL | 24' GOAL FC PORTO

Donkere wolken pakken zich samen boven de Europese aspiraties van Atlético Madrid. FC Porto komt op 2-0 door een goal van Eustáquio. De Canadees schiet een lage voorzet van Galeno snoeihard langs keeper Oblak.

De ploeg van Diego Simeone zal moeten hopen op de medewerking van Club Brugge. Maar zolang Bayer Leverkusen niet achter komt tegen de Belgen, kan Atlético een overwintering in de Europa League vergeten.

FC Porto-Atlético Madrid 2-0

POR-ATL | 5' GOAL FC PORTO

Dat is snel: FC Porto komt al in de vijfde minuut op voorsprong tegen Atlético. De Iraanse aanvaller Taremi kan simpel binnentikken op aangeven van Evanilson en brengt Atlético al snel in de problemen.

Bij Bayer Leverkusen-Club Brugge staat het nog 0-0, wat betekent dat Atlético bij deze tussenstand afscheid zou nemen van het Europese voetbal. De Spanjaarden hebben 1 punt meer dan Bayer, maar het onderling resultaat is in het voordeel van de Duitsers.

FC Porto-Atlético Madrid 1-0

Mehdi Taremi viert zijn snelle doelpunt met de Porto-fans

AFTRAP in Porto en Leverkusen

De laatste duels in groep B van de Champions League zijn begonnen.

Nederlanders in de basis

Bij FC Porto-Atlético Madrid zien we geen Nederlanders in actie. Als Atlético wint, zijn de Spanjaarden zeker van de Europa League.

Bij Bayer Leverkusen-Club Brugge treffen we vier Nederlanders aan: Jeremie Frimpong en Mitchel Bakker staan in de basis bij de Duitsers, Bjorn Meijer en Noa Lang bij de Belgen.

Bij Bayer, de ploeg van trainer Xabi Alonso, zit bovendien nog Timothy Fosu-Mensah op de bank.

Wat staat er op het spel in groep B?

We beginnen om 18.45 uur met de twee laatste wedstrijden in groep B. Club Brugge en FC Porto zijn al zeker van de volgende ronde van de Champions League.

Atlético Madrid en Bayer Leverkusen moeten wel nog strijden om overwintering in de Europa League. De Spanjaarden hebben één punt voorsprong op de Duitsers.

Wat staat er op het spel in groep A?

Niet zo gek veel meer. Napoli en Liverpool zijn al zeker van de achtste finales van de Champions League. Hun duel op Anfield gaat om de groepswinst, die Liverpool na de 4-1 nederlaag in de uitwedstrijd alleen kan grijpen bij een zege met minstens vier doelpunten verschil.

Ajax kan de groepsfase van de Europa League alleen mislopen bij een nederlaag van meer dan vier doelpunten verschil. Voor de laatste keer dat Ajax een Europese wedstrijd met meer dan vier doelpunten verloor, moeten we terug naar.... vorige maand, de 1-6 tegen Napoli. Maar Rangers is geen Napoli, zullen we maar zeggen.

Van Bronckhorst: 'Champions League heel ander niveau dan dat we vorig jaar troffen'

Negentien tegendoelpunten, één goal en nul punten. Rangers FC, vanavond de tegenstander van Ajax, is een van de allerzwakste broeders in dit Champions League-seizoen. "Geen enkele wedstrijd winnen, dat zou teleurstellend zijn", zei trainer Giovanni van Bronckhorst gisteren op de persconferentie.

De matige resultaten zijn opvallend voor de ploeg die vorig jaar, een Europees treetje lager, de finale van de Europa League haalde en daarin verloor van Eintracht Frankfurt. "Tegenstanders in de Champions League zijn van een heel ander niveau dan de teams die we vorig jaar troffen", aldus Van Bronckhorst.

Van Bronckhorst gelooft in goed resultaat van Rangers tegen Ajax: 'We maken kans'

Uitgerust Ajax sluit Champions League af in Glasgow: 'Tevreden hoe we er nu voorstaan'

Ajax maakt zich klaar voor de laatste Champions League-wedstrijd van dit seizoen. Tegen Rangers FC kunnen de Amsterdammers een teleurstellende campagne afsluiten met een goed gevoel en een ticket voor de knock-outfase van de Europa League, het tweede Europese toernooi. "Er moet heel veel misgaan om de Europa League nog mis te lopen", zei Ajax-trainer Alfred Schreuder gisteren op de persconferentie.

Ajax mag namelijk met maximaal vier doelpunten verschil verliezen van Rangers. Deze uitgangspositie verschafte de ploeg van Schreuder zich door de eerste groepswedstrijd: thuis tegen Rangers werd het 4-0.

Schreuder: 'We moeten proberen Rangers onze wil op te leggen'

Beluister de NOS Voetbalpodcast

In de NOS Voetbalpodcast bespreken onze voetbalcommentatoren de actuele zaken in de voetbalwereld. De laatste podcast 'Met Luuk de Jong heeft PSV geen excuses meer' is hier te beluisteren.

Wil je geen enkele aflevering meer missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

Welkom bij de Champions League!

Vanavond worden er acht wedstrijden in de Champions League gespeeld, waaronder de laatste wedstrijd van Ajax op het hoogste Europese niveau: de uitwedstrijd bij Rangers FC om 21.00 uur.

We krijgen de ontknoping in vier Champions Leagueg-groepen, hoewel de kaarten in drie groepen al min of meer zijn geschud. Alleen in groep D - met Sporting Portugal-Eintracht Frankfurt en Olympique Marseille-Tottenham Hotspur - belooft het een Hitchcock-achtige ontknoping te worden. Waarover later meer.

Met dit liveblog houden we je de hele avond op de hoogte van de ontwikkelingen in de Champions League.