liveblog
NOS NieuwsAangepast

Uitvaren graanschepen uit Oekraïne opgeschort • Bankier geeft Russisch staatsburgerschap op

liveblog gesloten

Morgen geen Oekraïense graanschepen de zee op

Er vertrekken morgen geen schepen met graan uit Oekraïense havens, laten de Verenigde Naties weten. Gisteren en vandaag vertrokken nog wel enkele graanschepen, ook al had Rusland zich afgelopen weekend teruggetrokken uit de zogenoemde graandeal.

Internationale verzekeraars stopten gisteren met het aanbieden van nieuwe verzekeringen voor ladingen op schepen die onder de graandeal de Zwarte Zee over varen. Zonder verzekering mogen schepen in principe niet aanmeren in havens.

De Turkse president Erdogan telefoneerde gisteren met de Russische president Poetin. Erdogan stelt zich op als bemiddelaar en heeft gezegd er vertrouwen in te hebben dat de problemen rond de graandeal kunnen worden opgelost. Zonder de overeenkomst kunnen in veel landen voedseltekorten ontstaan.

In het gesprek met Erdogan zou Poetin "harde garanties" van de Oekraïense regering hebben geëist dat de route via de Zwarte Zee niet wordt gebruikt voor militaire doeleinden. Pas dan zal Rusland een terugkeer naar de overeenkomst overwegen. Poetin eiste ook een "gedetailleerd onderzoek" naar de drone-aanvallen die Oekraïne zou hebben uitgevoerd op de Russische zeevloot in de havenstad Sebastopol.

Bankier geeft Russisch staatsburgerschap op

De Russische bankier en ondernemer Oleg Tinkov doet afstand van zijn Russische staatsburgerschap. In een bericht op zijn Instagrampagina zegt Tinkov dat hij niet geassocieerd wil worden met facisme en mensen die samenwerken met moordenaars.

"Ik ben tegen deze oorlog en tegen het doden van vreedzame mensen", schrijft de bankier. "Ik hoop dat meer prominente Russische zakenlieden mij zullen volgen, zodat het regime van Poetin en zijn economie worden verzwakt en hij uiteindelijk wordt verslagen."

Tinkovs creditcardbedrijf TCS Group Holding is een van de grootste financiële instellingen van Rusland. Het is het moederbedrijf van de online Tinoff Bank. Oprichter Tinkov is een uitgesproken criticus van de invasie van Oekraïne en van president Poetin. Naar verluidt woont hij nu in Londen.

De ondernemer start naar eigen zeggen ook een rechtszaak om de bank te dwingen niet langer zijn naam te gebruiken. "Ik haat het als mijn merk of naam wordt geassocieerd met de bank die samenwerkt met moordenaars."

Macron belt met Zelensky

De Franse president Macron heeft een telefonisch gesprek gehad met de Oekraïense president Zelensky. Macron heeft daarin gezegd dat Frankrijk Oekraïne door de winter heen zal helpen. De Franse president zegde hulp toe aan Oekraïne bij het repareren van infrastructuur voor water- en elektriciteitsvoorzieningen die door Russische aanvallen zijn vernietigd.

Ook heeft Macron met zijn Oekraïense collega afgesproken om een internationale conferentie te organiseren in Parijs op 13 december. Ook die bedoeld is om Oekraïense burgers tijdens de winter te helpen.

Brussel gaat Oekraïne helpen met herstel energiesector

De Europese Unie gaat Oekraïne helpen met het herstel van de energiesector. Dat heeft EU-commissaris Kadri Simson beloofd tijdens een bezoek aan Kiev. "Ik heb de omvang van de vernietiging in Oekraïne gezien en doe er alles aan om de financiële, technische en praktische hulp te vergroten", zei ze. De extra hulp zal moeten komen van EU-instellingen, lidstaten, internationale partners en particuliere initiatieven.

Een groot deel van de infrastructuur is vernietigd door Russische aanvallen. Daardoor zitten veel inwoners van Oekraïne zonder elektriciteit.

Simson noemde de Russische aanvallen "een wrede en onmenselijke tactiek om menselijk leed te veroorzaken nu de winter nadert".

Atoomwetenschappers VN kijken naar 'vuile bom'

Deskundigen van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) hebben twee nucleaire installaties in Oekraïne bezocht. President Zelensky had op het bezoek van de VN-organisatie aangedrongen, omdat Rusland zegt dat Oekraïne 'vuile bommen' maakt, explosieven waaraan nucleair materiaal is toegevoegd.

Zelensky wil aantonen dat zijn land niet met de productie van zulke bommen bezig is. Westerse landen zeiden al meteen dat de Russische beweringen ongefundeerd zijn en bedoeld zijn om de aandacht af te leiden.

"Russen beschuldigen anderen wel vaker van dingen die ze zelf willen doen", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Koeleba, eerder.

Opnieuw graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens

Uit Oekraïense havens zijn weer drie schepen met graan vertrokken. Het is voor de tweede dag op rij dat er schepen vertrekken, ook al heeft Rusland de graandeal opgeschort.

Delegaties van Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties hebben afspraken gemaakt over de graantransporten, zegt een VN-vertegenwoordiger.

Rusland besloot dit weekend uit de deal te stappen, nadat Oekraïne een drone-aanval zou hebben uitgevoerd op de Russische zeevloot in de havenstad Sebastopol.

De graandeal moet voorkomen dat de honger in de armste landen nog erger wordt. Daarom zetten de Verenigde Naties zich in om de deal gerespecteerd te krijgen.

Finse premier wil dat Turkije en Hongarije snel beslissen over NAVO-toetreding

Hongarije en Turkije moeten eerder vandaag dan morgen instemmen met toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse premier Sanna Marin gezegd. Beide noordelijke landen willen zich naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne aansluiten bij de NAVO.

NAVO-chef Jens Stoltenberg reist binnenkort naar Turkije om de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap te bespoedigen. Ook de nieuwe Zweedse premier Ulf Kristersson zou naar Ankara willen voor overleg.

Turkije ging deze zomer overstag nadat er enkele toezeggingen waren gedaan. Zo beloofde Zweden om het wapenembargo tegen Turkije in te trekken en nauwer samen te werken bij de uitlevering van Turkse vluchtelingen, die volgens Turkije terroristen of Koerdische militanten zijn. Maar Ankara heeft nog steeds geen handtekening voor toetreding gezet.

Oekraïne: Poetin weren van G20-top

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken vindt dat president Poetin moet worden geweerd van de G20-top, later deze maand op Bali. Volgens hem moet daar geen plek zijn voor de Russische president.

Het is overigens nog niet zeker of Poetin naar Bali gaat. Vorige week zei hij dat hij daar nog geen besluit over heeft genomen. Als hij zelf niet gaat, wil hij een Russische topdelegatie sturen.

De Amerikaanse president Biden zei vorige maand al dat hij geen persoonlijke ontmoeting met Poetin wil, mocht die naar de G20-top gaan. Rusland staat niet afwijzend tegen een ontmoeting met Biden.

De landen van de G20, een internationaal financieel-economisch overlegorgaan, kwamen in juli ook al bij elkaar op Bali. Namens Rusland was minister Lavrov erbij, maar die vertrok voortijdig. Rusland kreeg op de G20-top veel kritiek op de oorlog in Oekraïne. Volgens Lavrov had de top moeten gaan over wereldwijde economische problemen in plaats van de situatie in Oekraïne.

Kiev heeft weer drinkwater

Inwoners van Kiev hebben weer drinkwater en elektriciteit. Maar nog niet op alle plekken zijn de problemen weer helemaal verholpen, zegt burgemeester Klytsjko van de Oekraïense hoofdstad.

Met de drinkwatervoorziening gaat het bijna overal in Kiev weer goed, maar met de stroomvoorziening is dat anders. "Het tekort in het energiesysteem na de barbaarse aanvallen van de agressor is aanzienlijk", zegt Klytsjko.

Rusland voerde gisteren massale raketaanvallen op belangrijke infrastructuur in Oekraïense steden uit. De Russen wilden daarmee volgens eigen zeggen een Oekraïense drone-aanval op de Russische vloot in de havenstad Sebastopol vergelden.

Lees in onderstaand artikel wat er bekend is over de explosies in Sebastopol:

Zeker een dode door Russische raketaanval in Mykolajiv

Rusland heeft afgelopen nacht vier raketten afgevuurd op de Zuid-Oekraïense havenstad Mykolajiv. Daarbij is volgens ooggetuigen een oudere vrouw om het leven gekomen; het flatgebouw waarin zij woonde, raakte bij de aanval zwaar beschadigd.

Gisteren bestookten de Russen ook al een aantal Oekraïense steden, waaronder Kiev. Volgens president Poetin zijn de aanvallen op de Oekraïense infrastructuur een vergelding voor een Oekraïense drone-aanval op de Russische vloot in de havenstad Sebastopol, op de Krim.

Turkije doet appèl op Rusland om graandeal te heroverwegen

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar heeft Rusland opgeroepen om de opschorting van de graandeal te heroverwegen. De deal, in juli tot stand gekomen na bemiddeling door Turkije en de Verenigde Naties, werd afgelopen weekend door Rusland opgeschort. Volgens de Russen heeft Oekraïne een drone-aanval uitgevoerd in de baai van de havenstad Sebastopol.

Akar heeft ook zijn Oekraïense ambtgenoot gevraagd er alles aan te doen om de graanexportovereenkomst in de Zwarte Zee in stand te houden. "Het moet als een humanitair initiatief gescheiden worden gehouden van het conflict in Oekraïne", zegt de Turkse minister.

Rusland: evacuatiezone rond stuwdam uitgebreid

Door Rusland geïnstalleerde officials in de zuidelijke regio Cherson zeggen dat ze de evacuatiezone rond de grote dam in de rivier de Dnepr met vijftien kilometer gaan uitbreiden. Volgens de Russen bereidt Oekraïne een aanval op de dam voor.

Oekraïne, daarin gesteund door de internationale gemeenschap, spreekt die Russische beschuldigingen met klem tegen en zegt dat juist de Russen de dam willen opblazen om zo de Oekraïense opmars in de regio te breken. Volgens president Zelensky heeft het Russische leger maanden geleden al explosieven aangebracht op de Kachovka-stuwdam.

Verwoesting van de dam zal tientallen dorpen en delen van de cruciale havenstad Cherson onder water zetten.

Poetin: Rusland heeft graandeal niet beëindigd, maar opgeschort

Rusland heeft de graandeal niet opgezegd, maar 'slechts' opgeschort, heeft president Poetin op een persconferentie gezegd.

Afgelopen zaterdag besloot Rusland per direct zijn medewerking aan de graancorridor in de Zwarte Zee stop te zetten, volgens het Kremlin vanwege een Oekraïense droneaanval op schepen in de haven van Sebastopol.

De Oekraïense president Zelensky reageerde woedend en waarschuwde voor een hongersnood. De VS, de VN en de Europese Unie hebben Poetin opgeroepen om terug te komen van zijn beslissing.

Wat weten we van de aanval op de Zwarte Zeevloot?

Heeft Oekraïne drie dagen geleden een succesvolle aanval uitgevoerd op de Russische Zwarte Zeevloot op de Krim? Nog steeds is onduidelijk wat er precies is gebeurd. In dit artikel vier vragen en antwoorden:

Welkom

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren kun je via deze link teruglezen.