liveblog gesloten

CAM-VIT | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Vitesse

CAM-VIT | 90+6' Afgelopen

Vitesse boekt zijn eerste zege onder Cocu en zijn tweede van het seizoen. Daardoor verlaten de Arnhemmers de laatste plaats en staan ze nu zestiende.

Cambuur staat eveneens met acht punten op de vijftiende plek, maar de verschillen zijn nog klein in het rechter rijtje.

CAM-VIT | 90+2 Lat!

Een enorme kans voor Cambuur nog, maar ze krijgen de bal niet langs de ingevallen doelman Reiziger. Balk kan van dichtbij koppen en treft de bovenkant van de lat.

CAM-VIT | 88' Paal!

Ook Bero hoopt zijn doelpuntje mee te pikken, maar de aanvoerder van Vitesse treft in kansrijke positie de paal.

Wat Cambuur betreft mag deze wedstrijd zo snel mogelijk voorbij zijn. Toch komen er zes minuten blessuretijd bij.

CAM-VIT | 85' Vitesse wil meer

Tot vandaag maakte Vitesse pas acht doelpunten, maar de teller staat vanavond al op drie. De Arnhemmers zijn helemaal los en gaan op zoek naar meer. Rechtsback Arcus is mee ten strijde, maar zijn inzet wordt gepakt door doelman Virginia van Cambuur.

CAM-VIT | 81' Raak in de schiettent

Bij een hoekschop krijgt Cambuur de bal maar niet weg. In een scrimmage proberen meerdere spelers van Vitesse te schieten en uiteindelijk kan Tronstad raak knallen.

Cambuur-Vitesse 0-3

CAM-VIT | 79' Alles of niets

Verdediger Bergsma maakt plaats voor aanvaller Balk bij Cambuur. Het is een noodgreep van trainer Henk de Jong, want zijn ploeg heeft voetballend weinig in te brengen tegen Vitesse.

Wie Cambuur vandaag ziet spelen, kan maar moeilijk voorstellen dat deze ploeg in zijn vorige thuiswedstrijd met 3-0 van PSV won.

CAM-VIT | 74' Doelpunt Vitesse

Cambuur legt Kozlowski geen strobreed in de weg. De achttienjarige Pool mag met de bal aan de voet blijven opstomen. Op een meter of achttien besluit hij maar eens uit te halen en zijn schuiver is doelman Virginia van Cambuur te machtig.

Cambuur - Vitesse 0-2

CAM-VIT | 66' Kans Cambuur

De opgekomen back Bangura zet goed door op de linkerflank en bezorgt de bal bij Hoedemakers. Die mikt op de korte hoek, maar schiet net naast.

CAM-VIT | 63' Nieuwe spits

Henk de Jong haalt zijn aanvoerder naar de kant. Uldrikis speelde een erg ongelukkige wedstrijd en wordt in de spits vervangen door Smit. Ook Sambissa komt erin, hij vervangt Mambimbi.

GAE-HEE | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - sc Heerenveen

CAM-VIT | 55' Blessure Scherpen

Vitesse-doelman Scherpen kan bij een vrije trap de bal eenvoudig vangen, maar raakt daarbij kennelijk wel geblesseerd. De lange keeper moet naar de kant en Reiziger is zijn vervanger.

De fans van Cambuur misdragen zich ondertussen door plastic bekers bier op het veld te gooien. De speaker waarschuwt hen daarmee op te houden.

CAM-VIT | 53' Controle voor Vitesse

Cambuur is vol goede bedoeling begonnen aan de tweede helft. Maar hoe ijverig ook, het kan Vitesse vooralsnog niet verontrusten. De ploeg van Cocu heeft de controle en loert op de counter

CAM-VIT | 46' Aftrap

De tweede helft begint. Bij Cambuur is Hoedemakers erin gekomen voor Jacobs.

Als het zo blijft dan komen beide ploegen op 8 punten. Vitesse heeft een minder doelsaldo en komt op de zestiende plaats, Cambuur staat dan een plek hoger.

GAE-HEE | Lees het wedstrijdverslag

Afgelopen en rust

In Deventer klinkt het laatste fluitsignaal. Heerenveen-coach Kees van Wonderen leek lang op weg naar een overwinning tegen zijn oude ploeg, maar het slotoffensief van Go Ahead levert in blessuretijd de 1-1 op.

Tegelijkertijd wordt er in Leeuwarden gefloten voor rust. Hekkensluiter Vitesse leidt met 0-1 en daar mag Cambuur niet eens over mopperen. Enkele discutabele momenten vielen de kans van de thuisploeg op.

GAE-HEE | 90+3' Gelijkmaker Go Ahead

Daar is toch nog de hele late gelijkmaker voor de Eagles.

Een hoge voorzet wordt door Noppert weggetikt, maar Go Ahead brengt de bal opnieuw in. Er ontstaat een scrimmage n Stokkers staat op de juiste plaats om het beslissende tikje te geven.

Go Ahead - Heerenveen 1-1

CAM-VIT | 45+3' Penalty Vitesse! Of?

Knappe actie van Vidovic op de rechterflank. Hij wordt op de rand van het strafschopgebied onderuit gegleden door Jacobs en de bal gaat op de stip.

De lang beraad en maximaal inzoomen komt de VAR tot de conclusie dat de overtreding er nét buiten werd gemaakt. En dus is het slechts een vrije trap voor Vitesse.

GAE-HEE | 90+1' Alles of niets

Go Ahead-verdediger Nauber is mee naar voren en probeert het met een omhaal. De bal gaat hoog de lucht in, in plaats van richting doel. Go Ahead heeft er alles aan gedaan.

GAE-HEE | 88' Eagles zetten aan

Go Ahead is nu met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Heerenveen heeft flink wat overtredingen nodig in deze fase. Maar hoge ballen in het strafschopgebied zijn vervolgens een prooi voor de lange Noppert.

GAE-HEE | 80' Afgekeurd

Eindelijk weet Go Ahead oud-doelman Noppert te passeren, maar dat gebeurt in buitenspelpositie. De VAR kijkt er nog even goed naar, want de marges zijn klein, maar de grensrechter had er goed het oog in.

FOR_RKC | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - RKC Waalwijk

GAE-HEE | 72' De bal wil er niet in

Stokkers en Willumsen krijgen schietkansen voor Go Ahead, maar de bal wil er niet in. Doelman Noppert van Heerenveen brengt goed redding op de eerste kans en krijgt daarna hulp van zijn verdedigers.

CAM-VIT | 27' Kans Cambuur

Aan de overkant een grote kans voor Cambuur. Jacobs kan schieten met links, maar de bal wordt geblokt door Vitesse-verdediger Meulensteen.

CAM-VIT | 25' Schwalbe!

Na een fraai hakje van Bialek kan Bero alleen op het doel van Cambuur af. De aanvoerder probeert doelman Virginia te passeren maar speelt de bal wat ver voor zich uit en laat zich vervolgens vallen.

Scheidsrechter Gerrets heeft het allemaal in de smiezen: geel voor Bero.

Schwalbe van Bero, die geel krijgt

CAM-VIT | 20' Doelpunt Vitesse

De eerste echte kans is direct raak. Bij een vrije trap staat Flamingo helemaal vrij en de verdediger zet de Arnhemmers op voorsprong.

Het heeft een luchtje van buitenspel, dus de VAR trekt nog even alle lijntjes, maar de treffer telt.

SC Cambuur - Vitesse 0-1

CAM-VIT | 19' Afwachten

Vitesse is nog duidelijk zoekende in de openingsfase in Leeuwarden. Ook Cambuur speelt verre van groots, waardoor het nog wachten is op gevaarlijke momenten.

GAE-HEE | 58' Flinke botsing

Van Hooijdonk krijgt een flinke kans, maar aarzelt te lang. Eagles-verdediger Amofa gooit zijn lichaam ertussen en beide spelers komen flink met elkaar in botsing. Na een blessurebehandeling kunnen ze verder.

GAE-HEE | 51' Doelpunt Heerenveen

We hebben er even op moeten wachten, maar daar is eindelijk het eerste doelpunt van de avond. Thom Haye zet Heerenveen op voorsprong.

Doelman De Lange van Go Ahead grijpt maar half in als Sarr voor hem opduikt. Go Ahead krijgt de bal niet echt weg, waarna Haye van een meter of twintig met een kiezelharde schuiver raak schiet.

Go Ahead - Heerenveen 0-1

Aftrap

In Deventer begint de tweede helft tussen Go Ahead Eagles en sc Heerenveen. De Friezen waren ietsje sterker in de eerste helft, maar ook hier is het nog wachten op doelpunten.

CAM-VIT | Aftrap

Hekkensluiter Vitesse begint aan de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Kan de ploeg van Phillip Cocu afstand nemen van de rode lantaarn? Cambuur is de huidige nummer 14 van de eredivisie.

Voor de wedstrijd maken beide ploegen een erehaag voor Pieter Bos. De 25-jarige keeper moest zijn carrière deze week beëindigen wegens een hartafwijking. Hij speelde drie duels in het eerste elftal van Cambuur.

FOR-RKC | Lees het wedstrijdverslag

GAE-HEE | 44' Paal!

Daar was Heerenveen dicht bij de voorsprong. Halilovic met een goed afstandsschot dat uiteenspat op de paal.

Kort daarna is het rust in de Adelaarshorst. Ook hier nog geen doelpunten, laten we hopen dat Go Ahead en Heerenveen het vuurwerk voor de tweede helft hebben bewaard.

FOR-RKC | 90+4 VAR-moment, maar geen penalty

Bij een verre inworp heeft Fortuna nog één keer veel mensen mee naar voren. Yilmaz gaat naar de grond terwijl Gaari zijn shirt vasthoudt. De Turk smeekt om een penalty en scheidsrechter Kooij wordt naar het scherm geroepen.

RKC is pislink en Kramer krijgt alvast geel voor protesteren. De supporters van Fortuna vieren de strafschop alvast.

Kooij kijkt uitgebreid naar de beelden, maar vindt het te mager voor een strafschop en daar valt wat voor te zeggen. Yilmaz hield zelf ook vast en ging gewillig naar de grond, terwijl hij niet bij de bal kon komen.

Kort daarna fluit Kooij af. Een wedstrijd om snel te vergeten: 0-0.

FOR-RKC | 90' Blessuretijd

Bij een vrije trap va Fortuna krijgt Yilmaz een kopkans, maar de Turkse spits timet verkeerd en kopt over en naast.

De blessuretijd breekt aan, er zijn nog 5 minuten om een 0-0 te voorkomen.

GAE-HEE | 30' Strafschop? Schwalbe!

Adekanye gaat onderuit en hoopt op een strafschop, maar de vleugelspeler van Go Ahead wordt bestraft met geel wegens een schwalbe door scheidsrechter Higler. Er was wel degelijk sprake van contact, maar de VAR ziet geen aanleiding om in te grijpen.

FOR-RKC | 84' Vroegh wordt geblokt

Dankzij de inschuivende verdediger Adewoye zet RKC een goede aanval op. Via Oukili en Lelieveld komt de bal bij Vroegh. De invaller krijgt een mooie kans, maar zijn inzet wordt geblokt door Navarro. Beide spelers raken elkaar, waardoor er een blessurebehandeling nodig is. Maar Vroegh kan gewoon verder.

FOR-RKC | 79' Slotfase breekt aan

Kan er nog iemand een beslissing forceren? Fortuna brengt met invallers Gladon en Erdogan in elk geval twee verse krachten.

GAE-HEE | 15' Heerenveen iets sterker

Ook het eerste kwartier in Deventer brengt weinig spektakel. Heerenveen heeft het meeste balbezit, maar meer dan een aardige actie van Sarr levert dat nog niet op. Zijn voorzet was niet op maat voor Van Hooijdonk.

FOR-RKC | 62' Kans RKC

Lutonda, de linker wingback van RKC, krijgt een goede kans. Zijn volley wordt in een reflex gepakt door Fortuna-keeper Pandur.

FOR-RKC | 60' Veel duels, weinig kansen

Het eerste kwartier na rust lijkt op de eerste helft: veel strijd, af en toe een mogelijkheid maar nog geen echt grote kansen. Een typische 0-0-wedstrijd kortom, tussen twee ploegen die nochtans behoorlijk in vorm zijn.

GAE-HEE | 1' Aftrap

Ook in Deventer is de wedstrijd begonnen. Wat kan het Heerenveen van coach Kees van Wonderen tegen diens oude ploeg?

FOR-RKC | 53' Fortuna dringt aan

Fortuna is nadrukkelijk op zoek naar de openingsdoelpunt. En daarbij wordt vooral gekeken naar Yilmaz. De Turkse spits ziet eerst een schot geblokt worden en enkele minuten later is doelman Vaessen net iets eerder bij de bal dan Yilmaz.

FOR-RKC | 47' Afgekeurd

Heel even lijken we daar het eerste doelpunt van de avond te hebben, maar RKC-spits Kramer schiet raak in buitenspelpositie. Terecht afgekeurd, zo bevestigt de VAR.

Tweede helft begint

De spelers keren weer terug op het veld en de tweede helft begint.

Een wissel: bij Fortuna is Cordoba eruit. Op zijn plaats speelt nu Vita.

Rust

Scheidsrechter Kooij maakt een einde aan een tegenvallende eerste helft, waarin de kansen schaars waren. Hopelijk meer vertier over een kwartier.

Drie keer geel in 8 minuten

In korte tijd krijgen drie spelers van Fortuna geel voor redelijk stevige overtredingen. Embaló, Navarro en Ozyakup moeten in het vervolg op hun tellen passen.

FOR-RKC | 27' Op en neer

Geen van beide ploegen weet tot dusver het initiatief te grijpen. Het spel golft op en neer, zonder echt grote kansen vooralsnog.

Opstelling Eagles

En dan kan de opstelling van Go Ahead natuurlijk niet achterblijven. Evert Linthorst ontbreekt vanwege een blessure, Enric Llansana is zijn vervanger.

Opstelling Heerenveen

Daar is de opstelling van sc Heerenveen, dat over een uurtje begint aan de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Coach Kees van Wonderen kiest tegen zijn oude club voor Tibor Halilovic op het middenveld. Dat gaat ten koste van Anas Tahiri.

FOR-RKC | 16' Yilmaz probeert het

Burak Yilmaz laat zich voor het eerst gelden. De ervaren spits van Fortuna creëert met een slimme lichaamsbeweging ruimte om van een meter of 18 te schieten, maar doelman Vaessen keert de inzet zonder grote problemen.

FOR-RKC | 6' Eerste kans

De eerste mogelijkheid komt op naam van RKC-middenvelder Bel Hassani. Hij kan in kansrijke positie uithalen, maar schiet recht op Fortuna-keeper Pandur.

Aftrap

De bal rolt in Sittard.

Zoals bij alle wedstrijden dit weekend in het betaald voetbal wordt er met regenboogcornervlaggen en -aanvoerdersbanden aandacht gevraagd voor acceptatie van de LGBTQ+-gemeenschap in de voetballerij.

Velazquez op jacht naar Van Marwijk

De drie overwinningen in de eredivisie op rij voor Fortuna is een zeldzaamheid. In februari en maart 2000 gebeurde dat voor het laatst. Toen won de club onder trainer Bert van Marwijk vijf keer op rij.

Trainer Julio Velázquez kent met de drie zeges op rij een droomdebuut. Deze eeuw wisten slechts drie andere trainers hun eerste vier eredivisiewedstrijden te winnen: Jan van Staa met FC Twente (2006), Mark van Bommel (2018) en Ruud van Nistelrooij (2022) met PSV.

Julio Velasquez, de trainer van Fortuna Sittard

Opstelling Fortuna

En ook bij Fortuna keert de aanvoerder terug in de basis. Mats Seuntjens keert terug in het elftal, Dogan Erdogan zit daardoor op de bank.

Het is de enige wijziging ten opzichte van de 1-2 zege in Arnhem op Vitesse van vorige week.

Opstelling RKC

Slechts één wijziging in de opstelling van RKC, dat vorige week met 2-3 won op bezoek bij FC Groningen. Aanvoerder Michiel Kramer keert terug van een rugblessure en verdringt Roy Kuijpers naar de bank.

Twee ploegen in vorm

Met Fortuna en RKC staan er twee ploegen tegenover elkaar die boven verwachting goed presteren. RKC staat op de zevende plaats en pakte zeven punten in zijn laatste drie duels.

Fortuna behaalde in zijn drie laatste wedstrijden zelfs de volle mep: negen punten. Onder de nieuwe trainer Julio Velazquez zijn de Limburgers opgeklommen naar de elfde plaats. Het onderlinge verschil bedraagt slechts drie punten.

Uitsupporters drie duels niet welkom in stadion Roda JC

Uitsupporters zijn de komende drie wedstrijden niet welkom bij wedstrijden in het stadion van Roda JC. Daartoe heeft de lokale driehoek in Kerkrade besloten.

"De maatregel geldt vooralsnog tot aan de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo op 11 december en is het gevolg van een aantal ongeregeldheden waarbij een klein deel van de aanhang van Roda JC betrokken is", aldus de Limburgse eerstedivisionist.

Roda JC speelt dinsdag in de KNVB-beker thuis tegen Heracles. Vervolgens komen Jong FC Utrecht en Helmond Sport naar Kerkrade.

Theo Janssen helpt Cocu bij hekkensluiter Vitesse

Vanavond zit hij in Leeuwarden hoog op de tribunes om met oortjes en een microfoontje zijn observaties door te geven aan trainers op de bank. Door de week praat hij vooral met de spelers. Theo Janssen is terug bij het eerste van Vitesse. "Ik wil er zoveel mogelijk zijn, dat is ook het beste denk ik."

Nog 36 dagen tot het WK

De eredivisie is in volle gang, maar het WK komt ook zo langzamerhand in zicht. Nog 36 dagen tot de aftrap in Qatar. En dat levert al de nodige blessurezorgen op.

Hoe staat het ervoor in de eredivisie?

Stand eredivisie

Welkom!

Goedenavond en welkom in ons voetbalblog, waarin we je op de hoogte houden van de duels op de Nederlandse velden. Er staan vanavond drie wedstrijden in de eredivisie op het programma: Fortuna Sittard - RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles - sc Heerenveen en SC Cambuur - Vitesse.