liveblog
NOS VoetbalAangepast

Mini-crisis Vitesse: 0 punten, 8 tegengoals • Miedema en Van Dijk in race Gouden Bal

De tweede speelronde van de eredivisie is in aantocht. Dat betekent weer volop vooruitblikken in ons liveblog.

In dit liveblog houden je ook op de hoogte van alle belangrijke transfers in binnen- en buitenland.

liveblog gesloten

Bicentini terug als bondscoach voetballers Curaçao

Remko Bicentini keert terug als bondscoach van Curaçao. Hij is de opvolger van Art Langeler van wie de Curaçaose voetbalbond FFK vorige week na drie maanden al weer afscheid nam. Ook de samenwerking met technisch directeur Guus Hiddink werd na die korte periode al weer stopgezet.

Onder Langeler speelde Curaçao drie kwalificatiewedstrijden voor de Nations League, daarvan werd tegen Honduras één keer gewonnen en één keer verloren. Van Canada werd verloren. Langeler klaagde achteraf over de slechte organisatie rond de wedstrijden.

Koploper Excelsior bezorgt tegenvallend Vitesse tweede nederlaag op rij

Excelsiors terugkeer in de eredivisie is ook na speelronde twee een succes. Met een 3-1 overwinning op Vitesse staat de promovendus virtueel bovenaan de ranglijst. En passant gooide het de Arnhemmers in een kleine crisis, want de ploeg van Thomas Letsch kreeg al acht goals tegen.

/

EXC-VIT | 90+5' AFGELOPEN!

Het eindsignaal heeft geklonken. Excelsior wint met 3-1 van Vitesse. De Rotterdammers zijn met zes punten (in ieder geval tot morgenmiddag) koploper. Vitesse staat met nul punten op de laatste plaats.

EXC-VIT | 76' GOAL EXCELSIOR!

Goudmijn is het die binnenschiet, maar de complimenten moeten naar Kharchouch, die de assist geeft. Wedstrijd beslist? Daar lijkt het wel een beetje op.

Kik Pierie pakt de bal op en veroorzaakt strafschop

Een opmerkelijk moment bij de wedstrijd tussen Roda JC en Jong Ajax. Daar kregen de Limburgers een wel heel opmerkelijke penalty. Keeper Sten Kremers van Jong Ajax had redding gebracht en ving de bal. Speler Kik Pierie van Jong Ajax had dat even gemist en dacht dat zijn ploeg een doeltrap mocht nemen.

Toen Kremers de bal in het spel bracht pakte Pierie de bal in zijn handen en legde deze op de vijfmeterlijn voor een doeltrap. Hands dus! En dus kon scheidsrechter Ruperti niks anders doen dan een strafschop geven aan Roda. De penalty werd benut door Dylan Vente, die zijn ploeg zo op een 1-0 voorsprong zette.

EXC-VIT | 65' Ayoub valt in

De meeste jongens met wie Yassin Ayoub nu in de kleedkamer zit, kennen hem vooral van de televisie. En nee, dat is niet omdat de nieuwe middenvelder van Excelsior al zo oud is.

"Ik voel me echt helemaal nergens te groot voor", zegt de 28-jarige Ayoub, die na de topclubs Feyenoord en Panathinaikos zijn carrière een opvallend vervolg geeft op het vredige Woudestein. "Ik moet ook reëel zijn, ik heb de laatste vier jaar gewoon veel te weinig wedstrijden gespeeld."

Yassin Ayoub

EXC-VIT | 46' Gaan we weer!

De tweede helft is begonnen! Kijken of Vitesse nog feller gaat aanvallen. Ze zullen moeten uitkijken voor Kharchouch, die ongetwijfeld aast op een hattrick.

Loooonglist Ballon d'Or

Hadden we eerder vandaag de shortlist voor de Europees Voetballer van het jaar, de organisatie van de Gouden Bal (Ballon d'Or) is pas toe aan de longlist. Het is wel een hele lange lijst, want er staan dertig mannen en twintig vrouwen op.

Verdediger Virgil van Dijk van Liverpool is de enige Nederlander op de lijst van dertig spelers. Oud-Ajacied Sébastien Haller, die deze zomer de overstap maakte naar Borussia Dortmund, staat ook op de door het magazine France Football samengestelde lijst. Lionel Messi ontbreekt bij de genomineerden. De Argentijn van Paris Saint-Germain won de prijs al zeven keer, waaronder vorig jaar.

Bij de vrouwen maakt Oranje-spits Vivianne Miedema kans op de Gouden Bal voor beste speelster. De aanvalster van Arsenal maakte afgelopen seizoen 21 doelpunten in 33 duels. Op het EK moest Miedema twee groepsduels toekijken vanwege een coronabesmetting. In de verloren kwartfinale tegen Frankrijk deed ze wel weer mee. Er zijn twintig speelsters genomineerd. De prijs wordt voor de vierde keer uitgereikt. Ada Hegerberg (2018), Megan Rapinoe (2019) en Alexia Putellas (2021) zijn de vorige winnaars. In 2020 werd de prijs vanwege het coronavirus niet uitgereikt.

Even naar de eerste divisie...

In de eerste divisie staan vanavond zes wedstrijden op het programma. Een snelle blik op de ruststanden:

  • FC Eindhoven - Willem II 1-0
  • Telstar - PEC Zwolle 0-3
  • Roda JC - Jong Ajax 0-0
  • Helmond Sport - Jong AZ 1-1
  • De Graafschap - VVV-Venlo 1-1
  • Almere City FC - TOP Oss 1-0

Opvallend: bij De Graafschap was er de eerste basisplaats voor oudgediende Siem de Jong.

Siem de Jong

EXC-VIT | 45+4' Rust

De heren op Woudestein kunnen aan de thee: het is rust. Vitesse jaagt op de gelijkmaker en Excelsior loert op de counter. Geen saaie voetbalavond in Rotterdam.

Excelsior-Vitesse: 2-1

Excelsior en Vitesse strijden om de bal

EXC-VIT | 29' GOAL VITESSE!

Van Gassel redde al een paar keer knap, maar aan de rebound van Baden Frederiksen kan hij niks meer doen. De Arnhemmers doen wat terug, en dat is eigenlijk wel verdiend.

Excelsior-Vitesse: 2-1

EXC-VIT | 23' Drinkpauze: crisisoverleg bij Vitesse

Letsch maakt gebruik van de drinkpauze om aanwijzingen te geven

EXC-VIT | 20' GOAL EXCELSIOR!

Weer Kharchouch! Azarkan stuurt de maker van de 1-0 de diept in en Kharchouch lepelt 'm zo over doelman Houwen heen. De VAR kijkt er nog even naar, want het was randje buitenspel. Maar Meulensteen stapt te laat.

Excelsior-Vitesse: 2-0

Kharchouch lobt de 2-0 binnen

EXC-VIT | 14' GOAL EXCELSIOR!

Reda Kharchouch zet Excelsior op 1-0! Hij gebruikt goed zijn lichaam in het strafschopgebied van Vitesse. Hij draait zo weg Vorige week speelde hij al goed en nu scoort hij zijn eerste goal.

En dat terwijl Vitesse al de lat raakte en twee grote mogelijkheden kreeg om de score te openen. Maar nu staat de ploeg van Letsch opnieuw achter.

Excelsior-Vitesse: 1-0

Vreugde bij Excelsior

Eerbetoon Van Iperen door Telstar

Telstar speelt op dit moment tegen PEC Zwolle in de Eerste Divisie. Bij Telstar droegen de spelers bij het betreden van het veld shirt met een eerbetoon aan Donny van Iperen erop. De oud-speler van Telstar ligt in coma na een botsing met de keeper van de tegenstander tijdens een wedstrijd van zijn Moldavische club FC Zimbru. De voetballer wordt zaterdag overgebracht naar Nederland.

Het speciale shirt voor Donny van Iperen

EXC-VIT | 1' Begonnen in Rotterdam!

De tweede speelronde in de eredivisie is begonnen: op Woudestein hebben Excelsior en Vitesse in een temperatuur van zo'n dertig graden het voetbalweekend geopend.

Wittek zoekt Horemans op

Warming-up in Rotterdam

  • Pro Shots
    De warming-up bij Excelsior-Vitesse
  • Pro Shots
    De warming-up bij Excelsior-Vitesse
  • Pro Shots
    De warming-up bij Excelsior-Vitesse
  • Pro Shots
    De warming-up bij Excelsior-Vitesse

Gravenberch genomineerd voor Golden Boy (tegenwoordig Kopa Trophy)

Ryan Gravenberch is opnieuw genomineerd voor de Kopa Trophy, voorheen de Golden Boy Award. Dat is de prestigieuze prijs van de Italiaanse sportkrant Tuttosport voor meest talentvolle voetballer op de Europese velden van afgelopen seizoen.

Gravenberch, die deze zomer overstapte van Ajax naar Bayern München, is de enige Nederlander op de lijst van tien kanshebbers. De andere negen zijn de Duitsers Karim Adeyemi, Jamal Musiala en Florian Wirtz, de Britten Jude Bellingham en Bukayo Saka, de Fransman Eduardo Camavinga, de Spanjaard Gavi, de Portugees Nuno Mendes en de Kroaat Josko Gvardiol.

De Spanjaard Pedri won vorig jaar de prijs.

Kans op revanche voor spelers die van Feyenoord verloren

Net als bij thuisploeg Excelsior speelt Vitesse met dezelfde basisopstelling als vorige week, toen de thuiswedstrijd tegen Feyenoord met 2-5 verloren ging.

Geen verrassingen in opstelling Excelsior

Excelsior start met dezelfde elf als vorige week. En dus is er geen basisplaats voor Yassin Ayoub. Al zou hij niets liever willen dan meteen weer alles spelen.

Programma eerste divisie: zes duels

Naast Excelsior-Vitesse, staan er om 20.00 uur ook zes duels uit de eerste divisie op het programma.

  • FC Eindhoven - Willem II
  • Telstar - PEC Zwolle
  • Roda JC - Jong Ajax
  • Helmond Sport - Jong AZ
  • De Graafschap - VVV-Venlo
  • Almere City FC - TOP Oss

Voormalig Groningen-aanvaller naar Juventus

Juventus heeft de transfer van Filip Kostic afgerond. De 29-jarige buitenspeler komt over van Eintracht Frankfurt en heeft voor vier jaar getekend in Turijn. Juventus deelde donderdag al beelden van de aankomst van de Serviër.

Kostic, voormalig speler van FC Groningen, ontbrak woensdag bij Eintracht in de strijd om de Europese Supercup. Hij had van de Duitse club toestemming gekregen om zijn transfer naar de Serie A af te ronden.

Guardiola gaat met City linksback bij Anderlecht weghalen

Manchester City gaat zich op korte termijn verzekeren van de diensten van de Spaanse linksback Sergio Gómez, heeft trainer Pep Guardiola bevestigd. Hij wordt dan door de kampioen van Engeland overgenomen van Anderlecht. De 21-jarige Gómez speelt pas één jaar bij de Belgische club.

Voor zijn periode bij Anderlecht speelde Gómez bij Borussia Dortmund en FC Barcelona, maar een doorbraak bleef uit.

City was op zoek naar een nieuwe linksback na het vertrek van Oleksandr Zintsjenko. De Oekraïner heeft zijn loopbaan vervolgd bij Arsenal.

Sergio Gomez

Ten Hag: 'United gaat beter worden'

Erik ten Hag heeft er vertrouwen in dat Manchester United de komende weken nog wordt versterkt. De van Ajax overgekomen trainer kende een slechte start en verloor zijn eerste Premier League-wedstrijd, met 2-1 tegen Brighton & Hove Albion.

"Ik ben ervan overtuigd dat we nog een betere ploeg zullen krijgen. Ik ben tevreden en vind dat we heel goed samenwerken", aldus Ten Hag, die weigerde op transfergeruchten in te gaan. "Ik kan niets vertellen over individuen, ik kan niet praten over spelers die onder contract staan bij andere clubs."

Ten Hag wil Marcus Rashford graag behouden, al zou er interesse zijn van topclubs. "Hij is een heel belangrijke speler. Vanaf de eerste dag dat ik hier ben, ben ik heel blij met hem en ik wil hem niet kwijt. Hij behoort zeker tot onze plannen bij Manchester United."

Komende zaterdag wacht Ten Hag de uitwedstrijd tegen Brentford (aftrap 18.30 uur). Het duel in Londen begint zaterdagavond om 18.30 uur. Of Cristiano Ronaldo dan aan de aftrap staat, hield Ten Hag nog in het midden. "Hij heeft een goede trainingsweek gehad. Hij heeft twee halve wedstrijden gespeeld en of hij zaterdag in de basis staat, zullen we zien. Dat wordt mijn beslissing en die hou ik voor me."

Ten Hag houdt kaarten tegen de borst: 'Basisplaats Ronaldo? We zullen zien'

NAC en Bologna eens over opleidingsvergoeding Van Hooijdonk

NAC Breda en Bologna zijn het eens geworden over de opleidingsvergoeding voor aanvaller Sydney van Hooijdonk. De eerstedivisionist doet geen uitspraken over de hoogte van het bedrag.

Eerder dit jaar werd NAC door de FIFA in het gelijk gesteld, waarna Bologna in beroep ging bij sporttribunaal CAS. Vervolgens zijn de clubs opnieuw met elkaar in gesprek gegaan en dat heeft geleid tot een oplossing.

"NAC was, ook met het oog op de liquiditeit, niet gebaat bij een lange juridische procedure. Daarnaast bespaart NAC met deze schikking veel tijd en juridische kosten", aldus de Brabantse club.

De 22-jarige Van Hooijdonk wordt momenteel door Bologna verhuurd aan sc Heerenveen.

Sydney van Hooijdonk

Van voetbalschoen tot huwelijk: geen wens is te gek

Wat hebben zakenmannen Emmanuel Ntow, Ward Strüwer en Mitchell Spel gemeen met onder anderen Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Brian Brobbey en Mohamed Ihattaren?

Het drietal runt een lifestylemanagementbureau voor profvoetballers. Iedere wens die een voetballer heeft, wordt er mogelijk gemaakt. Naast vakanties regelen ze bijvoorbeeld ook exclusieve kledingstukken, reserveringen voor luxueuze restaurants, dure horloges en privéjets.

Dat levert een flink wat anekdotes op. Een greep uit die verhalen vind je in het onderstaande verhaal.

Ajax vrijwel compleet, nog onduidelijkheid rond Ihattaren

Ajax werkt met een vrijwel fitte selectie toe naar het thuisduel met FC Groningen (zondag, 14.30 uur). Alleen verdediger Calvin Bassey is nog geschorst en aankoop Jorge Sánchez heeft nog geen werkvergunning.

Trainer Alfred Schreuder lijkt in de aanval te gaan kiezen voor Brian Brobbey in de spits, die vorige week sterk inviel toen de achterstand tegen Fortuna Sittard werd omgebogen in een zege.

Ihattaren

Over de situatie rond Mohamed Ihattaren kon hij nog geen duidelijkheid geven. "De gesprekken lopen", aldus Schreuder. "Dat is het enige wat ik heb gehoord."

Schreuder vertelde aan het begin van de week ook persoonlijk contact te hebben gehad met Ihattaren, even kort via WhatsApp. Over de inhoud van die conversatie wil hij zich verder niet uitlaten.

Schreuder over Ihattaren: 'Gesprekken lopen, er is nog geen duidelijkheid'

Slot: 'Dit Feyenoord moet nog veel testen doorstaan'

Arne Slot heeft komende zaterdag in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (aftrap 21.00 uur) een nagenoeg fitte selectie. Middenvelder Mats Wieffer is geblesseerd en linkback Marcos López is nog niet speelgerechtigd.

De trainer van Feyenoord voegt er verder aan toe dat Orkun Kökcü op de weg terug is, maar dat de middenvelder nog niet klaar is voor een basisplaats.

Giménez moet wennen

Slot verwelkomde deze week voor het eerst aankoop Sebastián Giménez op de training. De Mexicaanse aanvaller krijgt de tijd om te wennen. "Hij is in anderhalve week drie keer de wereld overgevlogen, dus dat is niet altijd makkelijk. Dat heeft hij fysiek gemerkt", zegt Slot. "Hij heeft deze week wel een aantal keer meegetraind en hij scoort makkelijk."

Arne Slot

De 5-2 overwinning van Feyenoord op Vitesse zorgde ervoor dat de ploeg van Slot er meteen goed opstaat. Er klonken zelfs geluiden dat het huidige team van Feyenoord beter is dan die van afgelopen seizoen. Slot trapte bij die opmerking op de rem.

"Deze ploeg moet nog heel veel testen doorstaan om beter te zijn dan het team van vorig jaar", aldus Slot. "Ik ben het wel met vele mensen eens die zeggen dat dit team veel potentie heeft, maar met alleen potentie ben je er niet."

Geen transfer Aursnes

Van een transfer van Frederik Aursnes naar Benfica is momenteel geen sprake. De voetballer wordt al enige tijd in verband gebracht met de club van Roger Schmidt. "Er wordt niet onderhandeld tussen de clubs, maar er is niets zo veranderlijk als de voetballerij", aldus Slot, die ook laat doorschemeren blij te zijn om de Noorse middenvelder in zijn selectie te hebben.

Transfermarkt eredivisie dag eerder gesloten dan topcompetities

Opmerkelijk nieuws. De huidige transfermarkt in de eredivisie gaat één dag eerder dicht dan die van de Europese topcompetities.

In het Nederlandse betaalde voetbal kunnen clubs tot en met 31 augustus een speler aantrekken, terwijl dit bijvoorbeeld in Engeland of Spanje tot en met 1 september het geval is.

De KNVB bevestigde tegen Voetbal International dat de eredivisie in deze transferwindow een andere datum heeft. "Wij zijn verbaasd over dit verschil in sluitingsdatum", aldus een woordvoerder van de voetbalbond, die door VI werd verrast met het nieuws.

"Het klopt ook dat wij nog in gesprek zijn met de FIFA om te kijken of we onze sluitingsdatum ook kunnen verlengen. Omdat de transferwindow al loopt, verwachten wij wel dat het moeilijk wordt om dit nog op korte termijn te kunnen realiseren."

Brands: 'Dit is vervelend'

Algemeen directeur Marcel Brands van PSV hoopt dat de KNVB de datum nog een extra dag kan oprekken. "Het was al vervelend dat landen als Turkije en Rusland langer open waren dan Nederland, maar je wilt niet dat dit ook voor de topcompetities geldt", zegt hij tegen VI. "Wel vind ik het vreemd dat zij een dag langer open zijn. 31 augustus was altijd het uitgangspunt."

Ajax-aanvaller Antony wordt door diverse clubs begeerd in deze transferwindow

Van Gaal noemt wijzigingen speelschema WK 'opmerkelijk'

Bondscoach Louis van Gaal ziet voor- en nadelen in het enigszins gewijzigde programma van het Nederlands elftal op het naderde WK in Qatar.

"Het is opmerkelijk dat er zo kort voor het toernooi nog aan het wedstrijdschema gesleuteld wordt", aldus de trainer. "Voor ons is het gunstig dat het op het nieuwe tijdstip minder warm is in het stadion, omdat de zon dan al onder is."

"Maar de keerzijde van de medaille - en dat vind ik zwaar wegen - is dat onze groepsgenoten Ecuador en Qatar een dag langer rust hebben in aanloop naar de tweede groepswedstrijd."

Senegal

Oranje speelt maandag 21 november zijn eerste WK-wedstrijd tegen Senegal om 17.00 uur in plaats van 11.00 uur (Nederlandse tijd). In het oorspronkelijke WK-wedstrijdschema stond op dit tijdstip het treffen tussen gastland Qatar en Ecuador gepland. De FIFA besloot dit duel een dag te vervroegen, waardoor Qatar nu officieel de eindronde opent op zondag 20 november om 19.00 uur.

Van Gaal denkt dat de supporters in Nederland met de aanpassing weinig problemen hebben: "Om vijf uur 's middags kijk je toch even net wat lekkerder naar een voetbalwedstrijd dan op maandagochtend 11.00 uur".

Locadia vervolgt loopbaan in Iran

Oud-PSV'er Jürgen Locadia vervolgt zijn voetballoopbaan in Iran. De 28-jarige spits heeft een contract voor één jaar getekend bij Persepolis FC, de nummer twee van afgelopen seizoen.

Locadia verruilde in 2018 PSV voor Brighton & Hove Albion, dat toen zo'n 17 miljoen euro voor de aanvaller betaalde. Die stap bleek geen groot succes, waarna hij werd uitgeleend aan de Duitse club 1899 Hoffenheim en FC Cincinnati uit de Verenigde Staten. Afgelopen seizoen kwam de aanvaller uit voor VfL Bochum, maar dat verblijf werd niet verlengd.

Locadia kwam bij PSV tot 45 doelpunten in 127 wedstrijden.

Persepolis FC, uit de hoofdstad Teheran, werd veertien keer landskampioen en in 2021 voor het laatst.

PSV ongeschonden uit strijd met Monaco gekomen

PSV heeft geen noemenswaardige pijntjes of blessures overgehouden aan de confrontatie met AS Monaco van afgelopen dinsdag, zo meldde trainer Ruud van Nistelrooij.

De Eindhovenaren kunnen zaterdag daardoor met een fitte selectie richting het competitieduel met Go Ahead Eagles werken.

Van Nistelrooij moet nog gaan kijken welke spelers hij eventueel rust gunt in aanloop naar de eerste wedstrijd tegen Rangers in de play-offs van de Champions League van komende dinsdag.

De Brabander keek op de persconferentie ook nog terug op de Houdini-act van afgelopen dinsdag. "Ik ben ervan hersteld hoor", glimlachte hij.

Van Nistelrooij: 'Of Monaco voor mij een aanslag was? Nee hoor...'

Van Nisterlooij prijst veelbesproken Gakpo

Ruud van Nistelrooij vindt dat Cody Gakpo goed omgaat met alle aandacht die er momenteel rondom de aanvaller speelt. "Wat ik zo knap vind aan Cody is dat hij het allemaal probeert te parkeren", vertelt de trainer van PSV vrijdagochtend op de persconferentie in aanloop naar het uitduel van zaterdag met Go Ahead Eagles (aftrap 18.45 uur).

Gakpo maakte dinsdag in de Champions League tegen Monaco een slechte indruk, terwijl hij momenteel juist als een van de steunpilaren van PSV wordt gezien. Dat leverde de voetballer kritiek op, met name omdat hij ook met diverse clubs (onder meer Manchester United) in verband wordt gebracht voor een transfer.

"Natuurlijk gebeurt er momenteel veel rondom Cody, je kunt de wereld niet afsluiten", erkent Van Nistelrooij. "Maar als ik met hem praat, dan gaat het alleen maar over hoe hij zich als speler bij PSV kan verbeteren. En ik spreek dus niet met hem over een eventuele keuze voor het buitenland, want dat is helemaal niet aan de orde."

Advies

Gakpo kan overigens gewoon bij Van Nistelrooij aankloppen, mocht de voetballer serieus op een vertrek uit Eindhoven azen. "Dan gaat we het erover hebben en dan kan ik hem een advies geven, maar er speelt niets."

Van Nistelrooij prijst veelbesproken Gakpo: 'Knap hoe hij hiermee omgaat'

Programma speelronde 2

Excelsior en Vitesse trappen vanavond om 20.00 uur de tweede eredivisie speelronde af.

Een samenvatting van deze wedstrijd is direct na het duel te vinden op NOS.nl en in de NOS-app. Omstreeks 23.30 uur volgt er een samenvatting op NPO 1.

Hoe is het met Ayoub?

Excelsior speelt dit seizoen met een opvallende naam op het middenveld: Yassin Ayoub.

De 28-jarige middenvelder beleefde bij FC Utrecht prachtige momenten, maar Feyenoord en Panathinaikos werden geen gedenkwaardige avonturen. Verre van zelfs.

"Ik heb in Griekenland vijf trainers gehad in twee jaar. En bij Feyenoord heb ik nooit een eerlijke kans gehad..."

Ayoub doet in een uitgebreid interview zijn verhaal:

Welkom!

We gaan vanavond verder met de tweede speelronde van de eredivisie. Dat betekent weer volop vooruitblikken in ons liveblog.

Diverse clubs hebben vandaag weer een mediamoment om al het laatste nieuws te delen. We houden je hier uiteraard op de hoogte!

Dit is verder ook de plek om bij te blijven van alle belangrijke transfers in binnen- en buitenland.