liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie schiet gericht op trekker op oprit A32 Heerenveen, niemand gewond

 • Welkom in het liveblog van dinsdag 5 juli over de boerenprotesten in het land.
 • Politie: waarschuwingsschoten en gericht geschoten bij oprit A32.
 • Blokkades distributiecentra in Geldermalsen, Heerenveen, Nijkerk en Haaksbergen voorbij.
 • Supermarkten hebben de achterstanden niet zomaar weggewerkt.
liveblog gesloten

Politie schiet gericht op trekker, niemand gewond

De politie heeft gericht geschoten toen trekkerbestuurders in probeerden te rijden op agenten en dienstvoertuigen, meldt de politie op Twitter. Een trekker is geraakt, niemand raakte gewond. Bij het incident op de oprit van de A32 bij Heerenveen werden ook waarschuwingsschoten gelost. Er zijn drie verdachten aangehouden.

Op ongeverifieerde video's van het incident is te zien dat boerenactivisten langs een politieblokkade rijden. Volgens de politie was er sprake van een dreigende situatie. Een trekker reed weg van het incident en is daarna aangehouden op de Jousterweg. Omdat er is geschoten zal de Rijksrecherche een onafhankelijk onderzoek instellen.

Ook persfotografen melden schieten door politie

Meerdere persfotografen schrijven ook dat er door de politie is geschoten op de op en afrit van de A32 bij Heerenveen.

ProNews Producties

'Waarschuwingsschoten gelost op afrit A7 bij Heerenveen'

De politie heeft meerdere waarschuwingsschoten gelost bij de op- en afrit van de A7 bij Heerenveen. De schoten werden gelost toen boeren door een politieblokkade heen wilden rijden om de snelweg op te gaan, schrijft de Leeuwarder Courant.

Er zouden meerdere aanhoudingen zijn verricht. Een woordvoerder van de politie kan het bericht niet bevestigen en zoekt uit wat er is gebeurd.

Op sociale media gaan ongeverifieerde beelden rond van het incident. Daarop is te zien dat twee agenten hun wapens lijken te richten op een rode trekker die langs de blokkade rijdt. Vervolgens zijn twee schoten te horen. Ook gaat een foto rond van een trekker met een kogelgat.

Dit is een screenshot uit een van deze filmpjes:

NOS

Brand op A50, brandweer ter plaatse

Op de A50 bij Apeldoorn zijn hooibalen in brand gestoken. De politie en brandweer zijn ter plaatse om de brand te blussen, zegt Rijkswaterstaat. Een woordvoerder spreekt van een flinke brand die mogelijk schade heeft veroorzaakt aan het wegdek.

De blokkade op de A37 is inmiddels voorbij. Eerder vanavond stonden boeren met hun trekkers tussen Emmen en Hoogeveen.

Persbureau Heitink
De brand op de A50 richting Zwolle

Boeren weer weg uit Geldermalsen en Heerenveen

Het distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen dat vandaag voor de derde keer in een week tijd door boeren werd geblokkeerd, is weer vrijgegeven, meldt Omroep Gelderland. De actievoerders die met zeven trekkers voor de in- en uitgang van het centrum stonden, hebben met de burgemeester van de gemeente afgesproken te vertrekken.

Ook de actievoerders in Heerenveen hebben een distributiecentrum inmiddels weer verlaten. Zij blokkeerden vanavond korte tijd een distributiecentrum van de Spar. De politie heeft de boeren verzocht het terrein te verlaten, de groep heeft daar gehoor aan gegeven.

Blokkade bij distributiecentrum Spar in Heerenveen

Blokkeerboeren zijn met hun trekkers naar een distributiecentrum van de Spar in Heerenveen gegaan, meldt Omrop Fryslan.

Er zijn ook nog actievoerders bij een groothandel in groente en fruit in Sint Annaparochie, en er staan boeren met hun trekkers bij het gemeentehuis van Oosterwolde.

Persbureau Noordernieuws
Actievoerders bij het distributiecentrum van de Spar in Heerenveen

Ook de blokkade bij logistiek bedrijf in Zwolle opgeheven

De blokkade van een logistiek bedrijf op een bedrijventerrein in Zwolle is eerder vanavond ook beëindigd, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Tractoren op de A37 tussen Emmen en Hoogeveen

Boeren staan met hun trekkers op de A37 tussen Emmen en Hoogeveen, Rijkswaterstaat meldt dat er een file is ontstaan van zo'n 2 kilometer. Op beelden op Telegram is te zien dat tractoren op de weg stilstaan.

Persbureau Noordernieuws
Boeren blokkeren de A37 bij Holsloot

Boeren blokkeren opnieuw distributiecentrum AH in Geldermalsen

Een groep actievoerders heeft opnieuw het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen geblokkeerd. Volgens Omroep Gelderland staan er zeven trekkers voor de ingang van het terrein, waardoor vrachtwagens er niet in of uit kunnen.

Het is de derde keer in een week tijd dat de in- en uitgang van dit distributiecentrum worden geblokkeerd. Gisteren was het centrum ook al doelwit van de blokkeeracties, vorige week woensdag stonden boeren eveneens bij het centrum met hun trekkers.

Supermarktkoepel: achterstanden niet zomaar weggewerkt

De achterstanden die supermarkten door de blokkades van hun distributiecentra hebben opgelopen, zijn "niet 1, 2, 3 opgelost", aldus een woordvoerder van supermarktkoepel CBL tegen persbureau ANP. Vooral de achterstanden bij de bevoorrading van versproducten zijn niet zomaar weggewerkt.

De schade die supermarkten door de boerenblokkades hebben opgelopen, lopen in de tientallen miljoenen, schat CBL.

Ook blokkade op sluis in Gaarkeuken opgeheven

De boeren die sinds gisteren een sluis bij Gaarkeuken blokkeerden, zijn vertrokken. De burgemeester van de gemeente Westerkwartier, waar het gehucht Gaarkeuken onder valt, had de boeren opgeroepen om 18.00 te vertrekken, de actievoerders gaven hieraan gehoor, schrijft het Dagblad van het Noorden.

De boeren stonden met trekkers op de sluis, waardoor de toegang van schepen door het Van Starkenborghkanaal werd geblokkeerd. Tientallen schepen zaten in het kanaal vast.

Alle blokkades van distributiecentra opgeheven

De blokkeerboeren hebben ook het distributiecentrum van de Lidl in Heerenveen verlaten. Daarmee is de laatste bevestigde blokkade van een distributiecentrum opgeheven. Op dit moment blokkeren de boeren alleen nog een logistiek bedrijf in Zwolle, en bezetten ze een brug bij Gaarkeuken in Groningen.

Boeren vertrekken uit Nijkerk

De boeren die sinds gisterochtend het enige distributiecentrum van supermarkt Boni in Nijkerk blokkeerden, zijn vertrokken. De Mobiele Eenheid die op het terrein van het distributiecentrum klaarstond om in te grijpen, hoefde niet ingezet te worden. De boeren hebben aangegeven "niet voor een veldslag te gaan", aldus een verslaggever van Omroep Gelderland die ter plaatse is.

Ook de blokkade van distributiecentrum in Haaksbergen voorbij

Blokkeerboeren zijn ook vertrokken bij een distributiecentrum van Plus in Haaksbergen. De actievoerders beëindigden hun blokkade na een gesprek met de gemeente en de supermarktketen, schrijft RTV Oost.

De boeren hebben het terrein "keurig achtergelaten", aldus de manager van het distributiecentrum tegen persbureau ANP.

Ziekenhuizen vooralsnog geen last van boerenblokkades

Verschillende ziekenhuizen zoals het Amsterdam UMC, het St. Antonius Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis laten aan de NOS weten dat ze geen last hebben van een verminderde toelevering van voedsel. Een woordvoerder het Catharina Ziekenhuis: "We hebben daar eind vorige week met onze leveranciers op geanticipeerd en toen meer laten bezorgen."

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en ActiZ, de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties, laten weten dat hun leden nog geen problemen hebben gehad met de toelevering.

In beeld: lege supermarktschappen

Vanwege de boerenblokkades van distributiecentra kampen verschillende supermarkten in het land met lege schappen. Vooral schappen met versproducten zijn leeg. Vanwege de leveringsproblemen moeten veel van deze producten noodgedwongen worden weggegooid, meldt supermarktkoepel CBL.

Klanten van een Coop-filiaal in Zuidlaren reageren wisselend. ''De boeren maken het zichzelf lastig'' vindt Dries van Dijk. ''Door de acties is nu is de gewone man in de supermarkt de dupe. Het publiek hield eerder wel van de boeren maar nu niet meer.''

Dinie Huiskes heeft wel begrip voor de blokkade van distributiecentra: ''Ik ken boeren die al heel veel dingen hebben aangepast voor de stikstofuitstoot in hun stal. En ondertussen ontspringen de grote bedrijven de dans. Ik denk dat als die ook zouden worden aangepakt dat boeren dan ook minder opstandig en teleurgesteld zouden zijn.''

Een mevrouw die speciaal kwam om nog wat verse groenten in te kopen grijpt mis. Ze vindt de acties niet kunnen: ''Lege schappen, geen groente, dat gaat te ver. Ze hebben hun punt wel gemaakt nu, het is klaar. Ik snap wel de frustraties van de boeren, maar snelwegen, distributiecentra, Schiphol, dat gaat te ver.''

Bekijk hieronder beelden van lege schappen in de provincies Friesland, Drenthe, Zuid-Holland en Utrecht:

 • NOS
  Lege schappen in een Albert Heijn in Soest
 • NOS
  Een Jumbo in Leeuwarden verontschuldigt zich voor de lege schappen
 • NOS
  Een Jumbo in Den Haag Ypenburg
 • NOS
  Een Lidl in Leeuwarden
 • NOS
  Schappen in een Coop in Zuidlaren

Kabinet verdedigt keuze voor Remkes als stikstofbemiddelaar

Het kabinet heeft gereageerd op de kritiek van boerenorganisaties op de benoeming van Johan Remkes als bemiddelaar in het stikstofconflict. "Hij is iemand met statuur, die echt kan helpen", zegt minister Van der Wal (Natuur en Stikstof). Landbouwminister Staghouwer vindt dat Remkes een "uitstekende staat van dienst heeft".

Meer activistische boerenorganisaties, zoals Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zien er niets in om met de nieuwe bemiddelaar aan tafel te zitten, omdat Remkes overtuigd is van de noodzaak om de veestapel met gedwongen uitkoop in te krimpen. Sommige oppositiepartijen, zoals BBB, snappen ook de keuze voor Remkes niet.

Tweede blokkade Picnic ook opgeheven

Het distributiecentrum van bezorgdienst Picnic in Utrecht was vanochtend tijdelijk geblokkeerd. De politie heeft de boeren gevraagd om hun tractoren aan de kant te zetten. De blokkade begon rond 07.00 uur en heeft ongeveer drie uur geduurd. "We zetten nu alles op alles om de verloren tijd in te halen," zegt de Picnic-woordvoerder. Zo worden er extra mensen ingezet of wordt er gevraagd aan het personeel om iets langer te blijven.

Gisteren werd het distributiecentrum in Zaandam geblokkeerd, waardoor klanten hun boodschappen niet hebben ontvangen. Verse producten kunnen de volgende dag niet geleverd worden en dat betekent weggooien. Een deel van de boodschappen die niet geleverd konden worden zijn geschonken aan de voedselbank.

Boeren geven blokkade in Raalte op

In Raalte, tussen Zwolle en Almelo, is een einde gekomen aan een blokkade van een distributiecentrum van Jumbo. In de plaats gold sinds 13.30 uur een noodverordening. De burgemeester was zelf naar de boeren gegaan om hun dat te vertellen.

Volgens de gemeente was het na het vertrek van de actievoerders snel weer rustig op het bedrijventerrein. Met een shovel zijn hooibalen voor de ingang van het distributiecentrum weggeveegd. De blokkade duurde alles bij elkaar 32 uur.

Omrop Fryslân bericht dat ook een blokkade in Drachten is opgeheven.

CBL: nu al tientallen miljoenen schade

Supermarktkoepel CBL schat dat de schade als gevolg van de boerenblokkades al is opgelopen tot tientallen miljoenen euro's. Het aantal blokkades van distributiecentra is teruggelopen, maar "het zijn er nog veel te veel". Het CBL roept gemeenten, politie en justitie dan ook opnieuw op om in te grijpen.

De blokkades leidden tot leveringsproblemen, vooral verse producten liggen niet overal meer in de schappen. Veel van deze producten in de distributiecentra moeten noodgedwongen worden weggegooid.

NOS
Lege groente-afdeling in Soest

Yesilgöz: ingrijpen is aan lokale autoriteiten

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid volgt de blokkades van supermarktdistributiecentra op de voet. "We zien nu dat er steeds vaker gehandhaafd wordt, en dat burgemeesters zeggen dat het nu klaar is", zegt ze.

Yesilgöz benadrukt dat het aan de burgemeesters, de politie en het Openbaar Ministerie lokaal is om te bekijken wanneer en hoe er wordt ingegrepen. "Dat kunnen we nooit vanuit Den Haag per gemeente gaan invullen." Ze voegt eraan toe dat "uiteindelijk blokkade van een distributiecentrum niet oké is. Dat moet je op een gegeven moment wel stoppen natuurlijk."

Coop: miljoenenschade door blokkades

Supermarktketen Coop verwacht een miljoenenschade te lijden door de boerenblokkades van distributiecentra. "Wij zijn voor het opheffen hiervan afhankelijk van de landelijke en lokale instanties en teleurgesteld dat dit nog niet tot een oplossing heeft geleid", zegt een woordvoerder tegen ANP. "Zoals het er nu naar uitziet, lopen we een miljoenenschade op, wat onze zelfstandige ondernemers binnen hun eigen zaak direct raakt."

Op dit moment wordt in Gieten nog een Coop-distributiecentrum (deels) geblokkeerd. Een blokkade in Deventer is opgeheven.

Drie blokkades in Deventer voorbij, noodverordening in Raalte

De blokkades bij de distributiecentra in Deventer voor Coop, Aldi en Sligro zijn voorbij. De gemeente Deventer had een noodverordening afgekondigd waardoor de ME kon ingrijpen. Volgens RTV Oost verliep het opheffen van de blokkades rustig.

De gemeente Raalte heeft ook noodverordening afgekondigd om de blokkades bij een distributiecentrum en een online pick-up point van de Jumbo te beëindigen.

Waar staan nog blokkeerboeren bij distributiecentra?

Hier de lijst van distributiecentra waarvan bekend is dat ze worden geblokkeerd:

Lidl: Almere en Heerenveen. Heerenveen is volgens een woordvoerder geen volledige blokkade. "Ze blokkeren door het dumpen van gras, maar dat wordt dan weer weggehaald door ons."

Jumbo: Raalte.

Boni: Nijkerk.

Plus: Haaksbergen.

Aldi: Drachten.

Coop: Gieten.

Utrechtse burgemeester Dijksma tegen boeren: 'Zorg dat het ludiek is'

Een groep van ongeveer twintig demonstrerende boeren is vanochtend met de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in gesprek gegaan, nadat ze met ruim tien trekkers het Jaarbeursplein bij Utrecht Centraal waren opgereden.

De boeren hebben tegen de burgemeester gezegd zich te beraden op volgende acties, meldt ANP. Dijksma zei daarop dat de boerenacties over de inhoud zouden moeten gaan, en niet over de gevolgen van de acties. "Zorg dat het ludiek is, en niet grimmig wordt", aldus de burgemeester.

Deze groep boeren is dezelfde groep die korte tijd de ingang van het Utrechtse distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic blokkeerde. Op het Jaarbeursplein werd niets geblokkeerd door de boeren.

Na 45 minuten vertrokken de boeren weer:

Blokkades in Nieuwegein en Woerden voorbij

De blokkade van een distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is rond 12.00 uur opgeheven. De boeren zijn vertrokken, nadat de politie ze had gevraagd om voor het middaguur weg te gaan, anders zou er worden opgetreden. Datzelfde gebeurde in een Jumbo-distributiecentrum in Woerden, meldt RTV Utrecht.

Een andere groep boeren blokkeerde vanochtend korte tijd de ingang van het Utrechtse distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic. Daar vertrok de groep na een gesprek met de politie weer.

Minder stikstof uitstoten én meer geld overhouden: 'Het kan wél!'

Veehouder Peter Oosterhof gebruikt geen krachtvoer en kunstmest voor zijn koeien en zijn weidegrond. Hij zaait een speciale mix van planten, waar de dieren minder stikstof door uitstoten. En niet onbelangrijk: het scheelt hem in de kosten.

In de stikstofplannen van het kabinet staat dat in veel delen van Nederland de stikstofuitstoot met 70 procent moet worden teruggedrongen. De blokkeerboeren protesteren daar tegen.

Omrop Fryslân sprak met boer Oosterhof:

Minder stikstof uitstoten én meer geld overhouden: 'Het kan wél!'

Blokkade Beilen voorbij, Gieten bijna

De blokkade van het distributiecentrum van Jumbo in Beilen is voorbij, meldt RTV Drenthe. Daar vertrokken de boeren na een gesprek met waarnemend burgemeester Bijl.

In Gieten had de burgemeester Hiemstra rond middernacht de boeren verzocht om te vertrekken. Hierop vertrok een deel van de demonstranten, maar niet allemaal. Iets na 10.00 uur leek de blokkade definitief opgeheven, maar er zijn een stuk of vijf trekkers die niet willen vertrekken.

Toch konden vrachtwagens van de Coop weer de poort van het distributiecentrum uitrijden:

NOS

Boeren vernielen natuurgebied bij Stroe

Boeren hebben gisteren met trekkers natuurgebied bij Stroe bewerkt, is nu bekend geworden. Het gaat volgens Laurens Jansen van Staatsbosbeheer om een gebied van zo'n 720 vierkante meter. Wat de boeren daar precies gedaan hebben, willen ze niet zeggen, meldt Omroep Gelderland.

"Het terrein is vernield en ook bemest, heb ik vanochtend geconstateerd", zegt Jansen. Staatsbosbeheer gaat aangifte doen van vernieling. "De boeren zijn Natura2000-gebied ingegaan. Het is niet een heel kwetsbaar stuk grond, maar de boeren zijn met de actie wel een grens overgegaan."

Omroep Gelderland meldt dat gisteren twee verslaggevers in de buurt van het vernielde gebied waren. Ze werden door de boeren tegengehouden en weggestuurd. De boeren hadden het pad waar het stuk grond naast ligt, geblokkeerd.