NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

ME beëindigt diverse blokkades • Zo'n 200 boetes uitgedeeld op snelwegen

 • Welkom in het liveblog van maandag 4 juli over de boerenprotesten in het land.
 • In onder meer Sneek, Heerenveen en Zwolle heeft de ME blokkades beëindigd.
 • De politie heeft over de hele dag zo'n 200 boetes uitgedeeld.
 • Snelwegblokkades overal voorbij.
 • Lege schappen in supermarkten.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog over de boerenprotesten. In dit artikel vatten we de laatste ontwikkelingen samen.

 • Blokkade Zwolle beëindigd, zes arrestaties

  De politie heeft in Zwolle zes arrestaties verricht bij het beëindigen van de protestblokkade bij het distributiecentrum van Albert Heijn. De aanhoudingen waren vanwege openlijke geweldpleging.

  Volgens de politie hielden ongeveer 200 mensen het distributiecentrum een groot deel van de dag bezet. Omdat een deel van hen ook na het afkondigen van een noodverordening weigerde te vertrekken, werd de ME ingezet.

  Volgens de politie werden agenten bekogeld met flessen en werd een politieshovel vernield. Mogelijk volgen er nog meer arrestaties. Er zijn beelden gemaakt van de ongeregeldheden, die nader worden bestudeerd.

 • Ook noodverordening in Zwolle, veel boeren vertrekken

  De gemeente Zwolle heeft een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij distributiecentra te beëindigen. Het gaat om locaties van Albert Heijn en Jumbo.

  De politie geeft de aanwezige betogers de mogelijkheid om uit eigen initiatief te vertrekken met hun trekkers. Doen ze dat niet, dan kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen.

  De noodverordening geldt sinds 22.45 uur. Volgens dagblad De Stentor hebben veel boeren er inmiddels voor gekozen om te vertrekken.

 • Politiechef: zo'n 200 boetes uitgedeeld

  Bij de boerenprotestacties van de afgelopen dag heeft de politie ongeveer 200 boetes uitgedeeld, vooral aan mensen die op snelwegen reden met tractoren. Politiechef Woelders heeft dat gezegd in het tv-programma Op1.

  Volgens Woelders heeft de actiedag niet tot grote problemen geleid op de wegen. Er waren enkele blokkades, maar die waren veelal snel voorbij.

  De protesten tegen het stikstofbeleid waren vooral bij distributiecentra van supermarkten, constateert de politiechef verder in een schriftelijk overzicht van de dag. Zo'n vijftien distributiecentra werden met trekkers geblokkeerd.

 • Traangas tegen actievoerders in Heerenveen

  De mobiele eenheid heeft traangas ingezet tegen actievoerders bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen. Dat wordt gedaan omdat betogers niet willen vertrekken en de ME bekogelen, meldt de politie. Drie mensen zijn aangehouden.

 • Vier personen aangehouden in Sneek

  De politie heeft bij een distributiecentrum in Sneek vier personen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het blokkeren van de weg. Op dit moment is het rustig in de Friese stad, aldus de politie.

  Eerder op de avond zette de Friese politie de mobiele eenheid in bij het distributiecentrum, dat sinds vanochtend werd geblokkeerd door actievoerende boeren.

 • Politiechef Woelders: ook vannacht nog blokkades distributiecentra

  Mogelijk zal een aantal distributiecentra ook vannacht nog geblokkeerd blijven. Dat zei politiechef Willem Woelders in het actualiteitenprogramma Op1. De politiechef sprak onder meer over blokkades in Friesland, Oost-Nederland en in Woerden die voorlopig nog niet zijn afgelopen.

  Behalve boeren nemen volgens Woelders ook demonstranten van Nederland in Verzet deel aan verschillende blokkades. Die actiegroep organiseerde tijdens de pandemie grote demonstraties tegen de coronamaatregelen.

 • Ook blokkade op de A1 bij Hengelo opgeheven

  Ook de snelwegblokkade op de A1 bij Hengelo is voorbij. Boeren hadden de snelweg eerder vandaag in beide richtingen geblokkeerd.

  Er is nu alleen nog een wegblokkade op een provinciale weg in Groningen, de N88. Daar is een brug over het Van Starkenborghkanaal in beide richtingen afgesloten, laat de ANWB weten.

 • Aanhoudingen bij distributiecentrum Sneek

  De Friese politie heeft een aantal personen aangehouden bij een distributiecentrum in Sneek, dat al de hele dag tijd wordt geblokkeerd door boeren.

  "Een groep mensen die zich in de loop van de dag bij de actie heeft aangesloten, maar geen actievoerders zijn, weigert te vertrekken", aldus de politie op Twitter.

  Een verslaggever van de Leeuwarder Courant ter plaatse filmde de aanhouding van een demonstrant:

 • Blokkade op de A37 voor tweede keer opgeheven

  Boeren hebben de blokkade op de A37 bij de grensovergang met Duitsland voor de tweede keer vandaag opgeheven. Nadat politieagenten en de marechaussee arriveerden en het gesprek met de boeren aangingen, zijn de actievoerders vertrokken in de richting van Emmen. Een politiehelikopter hangt boven de trekkers om hun aftocht in de gaten te houden, meldt RTV Drenthe.

  Eerder vanmiddag blokkeerden boeren ook de A37 bij Zwartemeer. In beide richtingen stond het verkeer muurvast. De ME dreigde met ingrijpen, waarna de boeren achter ME-busjes de snelweg afreden. Vervolgens reden ze opnieuw de snelweg A37 op om de blokkade te hervatten.

 • Politie Friesland zet ME in om blokkade distributiecentrum te beëindigen

  De Friese politie heeft de Mobiele Eenheid ingezet om de blokkade bij een distributiecentrum in Sneek een halt toe te roepen. "De inzet is op dit moment nog gaande", aldus de politie op Twitter.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mobiele eenheid ingezet bij distributiecentrum Sneek
 • Politie onderweg naar Nijkerk om einde te maken aan blokkades

  Verschillende politieauto's zijn vanuit Barneveld onderweg naar Nijkerk. Daar is sinds 18.00 uur een noodverordening van kracht. De politie gaat op last van de burgemeester een einde maken aan de protesten en blokkades.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie gaat einde maken aan blokkades bij distributiecentra Nijkerk
 • Afsluitdijk weer open

  Na een korte blokkadeactie is de Afsluitdijk weer opengesteld voor het verkeer, meldt de ANWB. De A7 was gesloten in de richting van Noord-Holland.

 • Overijsselse burgemeesters: stop blokkades distributiecentra

  De burgemeesters van Zwolle, Raalte en Deventer roepen actievoerende boeren op te stoppen met hun blokkades van distributiecentra. Dat doen ze in een gezamenlijke verklaring: "Aangezien de distributiecentra zorgen voor bevoorrading met versproducten als brood, zuivel en groente in heel Oost- en Noord-Nederland, van Nijmegen tot de Wadden, mag bevoorrading van daaruit maar een beperkte tijd stagneren", schrijven Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) en Martijn Dadema (Raalte).

  De boeren worden verzocht vanavond om 20.00 uur hun acties te stoppen. De burgemeesters zeggen ervan uit te te gaan dat daar gehoor aan wordt gegeven. Ze reppen in hun verklaring niet van consequenties als boeren de oproep naast zich neerleggen.

 • Afsluitdijk richting Noord-Holland geblokkeerd

  Actievoerders hebben de Afsluitdijk geblokkeerd, meldt de ANWB. De A7 in de richting van Noord-Holland is daarom afgesloten. Op beelden is te zien dat ongeveer tien auto's de weg versperren. Het gaat niet om trekkers. Onduidelijk is daarom of het om boeren gaat of medestanders.

  De blokkade op de Afsluitdijk CAMJO Media