liveblog
NOS NieuwsAangepast

ME beëindigt diverse blokkades • Zo'n 200 boetes uitgedeeld op snelwegen

 • Welkom in het liveblog van maandag 4 juli over de boerenprotesten in het land.
 • In onder meer Sneek, Heerenveen en Zwolle heeft de ME blokkades beëindigd.
 • De politie heeft over de hele dag zo'n 200 boetes uitgedeeld.
 • Snelwegblokkades overal voorbij.
 • Lege schappen in supermarkten.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog over de boerenprotesten. In dit artikel vatten we de laatste ontwikkelingen samen.

Blokkade Zwolle beëindigd, zes arrestaties

De politie heeft in Zwolle zes arrestaties verricht bij het beëindigen van de protestblokkade bij het distributiecentrum van Albert Heijn. De aanhoudingen waren vanwege openlijke geweldpleging.

Volgens de politie hielden ongeveer 200 mensen het distributiecentrum een groot deel van de dag bezet. Omdat een deel van hen ook na het afkondigen van een noodverordening weigerde te vertrekken, werd de ME ingezet.

Volgens de politie werden agenten bekogeld met flessen en werd een politieshovel vernield. Mogelijk volgen er nog meer arrestaties. Er zijn beelden gemaakt van de ongeregeldheden, die nader worden bestudeerd.

Ook noodverordening in Zwolle, veel boeren vertrekken

De gemeente Zwolle heeft een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij distributiecentra te beëindigen. Het gaat om locaties van Albert Heijn en Jumbo.

De politie geeft de aanwezige betogers de mogelijkheid om uit eigen initiatief te vertrekken met hun trekkers. Doen ze dat niet, dan kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen.

De noodverordening geldt sinds 22.45 uur. Volgens dagblad De Stentor hebben veel boeren er inmiddels voor gekozen om te vertrekken.

Politiechef: zo'n 200 boetes uitgedeeld

Bij de boerenprotestacties van de afgelopen dag heeft de politie ongeveer 200 boetes uitgedeeld, vooral aan mensen die op snelwegen reden met tractoren. Politiechef Woelders heeft dat gezegd in het tv-programma Op1.

Volgens Woelders heeft de actiedag niet tot grote problemen geleid op de wegen. Er waren enkele blokkades, maar die waren veelal snel voorbij.

De protesten tegen het stikstofbeleid waren vooral bij distributiecentra van supermarkten, constateert de politiechef verder in een schriftelijk overzicht van de dag. Zo'n vijftien distributiecentra werden met trekkers geblokkeerd.

Traangas tegen actievoerders in Heerenveen

De mobiele eenheid heeft traangas ingezet tegen actievoerders bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen. Dat wordt gedaan omdat betogers niet willen vertrekken en de ME bekogelen, meldt de politie. Drie mensen zijn aangehouden.

Vier personen aangehouden in Sneek

De politie heeft bij een distributiecentrum in Sneek vier personen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het blokkeren van de weg. Op dit moment is het rustig in de Friese stad, aldus de politie.

Eerder op de avond zette de Friese politie de mobiele eenheid in bij het distributiecentrum, dat sinds vanochtend werd geblokkeerd door actievoerende boeren.

Politiechef Woelders: ook vannacht nog blokkades distributiecentra

Mogelijk zal een aantal distributiecentra ook vannacht nog geblokkeerd blijven. Dat zei politiechef Willem Woelders in het actualiteitenprogramma Op1. De politiechef sprak onder meer over blokkades in Friesland, Oost-Nederland en in Woerden die voorlopig nog niet zijn afgelopen.

Behalve boeren nemen volgens Woelders ook demonstranten van Nederland in Verzet deel aan verschillende blokkades. Die actiegroep organiseerde tijdens de pandemie grote demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Ook blokkade op de A1 bij Hengelo opgeheven

Ook de snelwegblokkade op de A1 bij Hengelo is voorbij. Boeren hadden de snelweg eerder vandaag in beide richtingen geblokkeerd.

Er is nu alleen nog een wegblokkade op een provinciale weg in Groningen, de N88. Daar is een brug over het Van Starkenborghkanaal in beide richtingen afgesloten, laat de ANWB weten.

Aanhoudingen bij distributiecentrum Sneek

De Friese politie heeft een aantal personen aangehouden bij een distributiecentrum in Sneek, dat al de hele dag tijd wordt geblokkeerd door boeren.

"Een groep mensen die zich in de loop van de dag bij de actie heeft aangesloten, maar geen actievoerders zijn, weigert te vertrekken", aldus de politie op Twitter.

Een verslaggever van de Leeuwarder Courant ter plaatse filmde de aanhouding van een demonstrant:

Blokkade op de A37 voor tweede keer opgeheven

Boeren hebben de blokkade op de A37 bij de grensovergang met Duitsland voor de tweede keer vandaag opgeheven. Nadat politieagenten en de marechaussee arriveerden en het gesprek met de boeren aangingen, zijn de actievoerders vertrokken in de richting van Emmen. Een politiehelikopter hangt boven de trekkers om hun aftocht in de gaten te houden, meldt RTV Drenthe.

Eerder vanmiddag blokkeerden boeren ook de A37 bij Zwartemeer. In beide richtingen stond het verkeer muurvast. De ME dreigde met ingrijpen, waarna de boeren achter ME-busjes de snelweg afreden. Vervolgens reden ze opnieuw de snelweg A37 op om de blokkade te hervatten.

Politie Friesland zet ME in om blokkade distributiecentrum te beëindigen

De Friese politie heeft de Mobiele Eenheid ingezet om de blokkade bij een distributiecentrum in Sneek een halt toe te roepen. "De inzet is op dit moment nog gaande", aldus de politie op Twitter.

Mobiele eenheid ingezet bij distributiecentrum Sneek

Politie onderweg naar Nijkerk om einde te maken aan blokkades

Verschillende politieauto's zijn vanuit Barneveld onderweg naar Nijkerk. Daar is sinds 18.00 uur een noodverordening van kracht. De politie gaat op last van de burgemeester een einde maken aan de protesten en blokkades.

Politie gaat einde maken aan blokkades bij distributiecentra Nijkerk

Afsluitdijk weer open

Na een korte blokkadeactie is de Afsluitdijk weer opengesteld voor het verkeer, meldt de ANWB. De A7 was gesloten in de richting van Noord-Holland.

Overijsselse burgemeesters: stop blokkades distributiecentra

De burgemeesters van Zwolle, Raalte en Deventer roepen actievoerende boeren op te stoppen met hun blokkades van distributiecentra. Dat doen ze in een gezamenlijke verklaring: "Aangezien de distributiecentra zorgen voor bevoorrading met versproducten als brood, zuivel en groente in heel Oost- en Noord-Nederland, van Nijmegen tot de Wadden, mag bevoorrading van daaruit maar een beperkte tijd stagneren", schrijven Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) en Martijn Dadema (Raalte).

De boeren worden verzocht vanavond om 20.00 uur hun acties te stoppen. De burgemeesters zeggen ervan uit te te gaan dat daar gehoor aan wordt gegeven. Ze reppen in hun verklaring niet van consequenties als boeren de oproep naast zich neerleggen.

Afsluitdijk richting Noord-Holland geblokkeerd

Actievoerders hebben de Afsluitdijk geblokkeerd, meldt de ANWB. De A7 in de richting van Noord-Holland is daarom afgesloten. Op beelden is te zien dat ongeveer tien auto's de weg versperren. Het gaat niet om trekkers. Onduidelijk is daarom of het om boeren gaat of medestanders.

De blokkade op de Afsluitdijk

Noodverordening in Nijkerk

In Nijkerk is sinds 18.00 uur een noodverordening van kracht. Volgens de gemeente bestaat het risico op een ernstige verstoring van de openbare orde en wanordelijkheden als de blokkade van de verschillende distributiecentra in de gemeente voort blijft duren. Als de boeren nu niet vertrekken, kan de politie in actie komen om de blokkades op te heffen, zegt de gemeente.

Snelwegblokkades bijna overal voorbij

Op bijna alle plekken zijn de snelwegblokkades door boeren voorbij, zegt de ANWB. Alleen de A1 bij Hengelo is in beide richtingen nog dicht.

Ook de boeren op de A37 bij Zwartemeer zijn weer vertrokken. Eerder op de middag gingen ze op last van de ME van de snelweg af, maar na een ommetje keerden ze weer terug voor een tweede blokkade.

De avondspits verloopt erg rustig, waarschijnlijk omdat veel mensen überhaupt al niet de weg op gegaan zijn om de boerenprotesten te ontlopen.

Man in Limburg aangehouden

De politie heeft vanmiddag een 70-jarige man aangehouden bij een boerenprotest op de N277 in Maasbree. Volgens de politie weigerde de man te vertrekken toen hem werd gesommeerd dat te doen.

De man deed mee aan een boerenprotest op de Midden Peelweg. Daar blokkeerden enkele tractoren de provinciale weg voor de McDonald's, schrijft 1Limburg. Er kregen hier ook ruim twintig mensen een bekeuring.

Lege schappen

Op verschillende plekken in het land zijn al meer lege schappen in de supermarkt te zien dan de laatste tijd gebruikelijk is. Dat is een gevolg van de boerenblokkades van distributiecentra. In een Jumbo in Baarn was het bijvoorbeeld te zien bij het zuivelschap en in de groentekoeling.

 • Caspar Huurdeman
 • Caspar Huurdeman

Politiecommandant: 'Ingrijpen op aanwijzing distributiecentra en burgemeesters'

De blokkade van verschillende distributiecentra in het land duurt al sinds vanochtend. Koepelorganisatie CBL roept de politie op overal de blokkades te beëindigen, maar dat zal niet zomaar gebeuren, zegt politiecommandant Willem Woelders: "Ik snap de oproep vanuit die zijde, maar uiteindelijk gaat het distributiecentrum er in overleg met de politie en de burgemeester over of er wordt ingegrepen."

Dat is op een aantal plaatsen gebeurd, aldus Woelders. De commandant raadt distributiecentra aan het gesprek met de boeren aan te gaan: "Dan kun je ze misschien beter beïnvloeden." In algemene zin zegt hij dat de politie ingrijpt bij strafbare feiten, het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid of als de openbare orde in het geding is. "Uiteindelijk is het een demonstratie, waarbij de burgemeester de aanwijzing kan geven om die te beëindigen.

Volgens Woelders was er in het land wel op veel plekken overlast, maar niet van grote incidenten: "Ik hoop dat we het hoogtepunt gehad hebben."

A37 opnieuw geblokkeerd

Boeren die de A37 blokkeerden leken te vertrekken na daartoe te zijn gesommeerd door de ME, maar na een ommetje zijn ze toch weer teruggekeerd, meldt RTV Drenthe. Ze reden achter ME-busjes de snelweg af, om vervolgens opnieuw de A37 op te rijden.

Eerder op de dag werden agenten daar bedreigd en geïntimideerd door boeren.

Rijnbrug bij Rhenen geblokkeerd

Op de N233 bij Rhenen hebben boeren met negen trekkers de Rijnbrug geblokkeerd. Op beelden is te zien dat het verkeer er muurvast staat. Boven de burg cirkelt een politiehelikopter. Een boer zegt tegen De Gelderlander dat ze van plan zijn zeker tot 19.00 uur te blijven.

Boeren blokkeren Rijnbrug op N233 bij Rhenen

Weer normale situatie bij Eindhoven Airport

Bij de luchthaven van Eindhoven is er geen sprake meer van lange rijen wachtende passagiers. Veel mensen waren extra vroeg naar de luchthaven gekomen uit angst op de snelweg te stranden door boerenblokkades. De luchthaven werd vooraf ook genoemd als actielocatie, maar daar is geen sprake van.

Reizigers konden in de schaduw van neergezette tenten schuilen voor de zon. Ook deelde de luchthaven water uit.

Blokkade A37 bij Zwartemeer voorbij

De boeren die de grensovergang van de A37 bij Zwartemeer blokkeerden, zijn vertrokken. Dat gebeurde nadat de ME was gearriveerd. De actievoerders reden achter de ME-busjes aan, in de richting van Emmen en Hoogeveen.

Tractoren blokkeerden vanmiddag de A37 vanaf de Duitse grens in de richting van Hoogeveen. In beide richtingen stond het verkeer muurvast. Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTV Drenthe dat agenten geïntimideerd en bedreigd werden: "De blokkade moest opgeheven worden, en dat kunnen de boeren zelf doen, of wij doen het voor ze." Uiteindelijk zijn de actievoerders zelf vertrokken. Dat gebeurde nadat de politie hen een laatste waarschuwing gaf. "Dit was niet te tolereren."

Melkveehouders: 'Zo snel kan het gaan en zijn de schappen leeg'

Een groot deel van de boerenacties vindt plaats bij distributiecentra, tot onbegrip van supermarkten die zeggen dat zij geen partij zijn in de stikstofdiscussie. Maar daar is Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond het niet mee eens: "Doordat zij zo weinig voor onze producten betalen, kunnen boeren niet investeren in betere stallen of andere maatregelen."

Van Maanen geeft toe dat de actie zo ook burgers raakt, maar hij zegt dat de actie als waarschuwing geldt: "Zo snel kan het gaan en zijn de schappen leeg." Want volgens Van Maanen komt "door de stikstofregels de voedselvoorziening in gevaar".

Het CBL weerspreekt dat: "80 procent van wat boeren in Nederland maken wordt geëxporteerd. Dat is een prima business. Voor de 20 procent die in Nederland blijft maken bijna alle supermarkten hele goede afspraken met boeren en tuinders die direct aan hen leveren. En daar worden afspraken gemaakt over duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid. Als dat tot meer kosten leidt, wordt dat ook vergoed."

CDA-Kamerlid: mijn vrouw en kinderen werden bedreigd

CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft meer details gedeeld over een bedreiging die zijn gezin vorige week thuis is overkomen. In het radioprogramma Sven op 1 vertelde Boswijk dat zijn vrouw "de huid werd vol gescholden en werd meegedeeld dat mij en mijn kinderen iets zou overkomen" door een vrouw die op de stoep stond. Diezelfde avond reden ook meerdere trekkers toeterend door de straat.

Boswijk besloot na het incident om een aantal dagen thuis te blijven. Veel Kamerleden spraken zich fel uit tegen de intimiderende actie. Boswijk overweegt nog of hij aangifte doet.

Verkeer rijdt weer op A67

In de richting van Eindhoven was de A67 ongeveer een uur lang geblokkeerd. Inmiddels rijdt het verkeer weer, meldt een cameraman ter plaatse. De politie wist de boeren ervan te overtuigen om te vertrekken.

Groep boeren blokkeert snelweg A67 bij Hapert

Politie stopt tractoren op snelweg, deelt boetes uit

De politie heeft een groep boeren met tractoren tegengehouden op de A67 bij Hapert, meldt Omroep Brabant. Meerdere boeren zouden daar ook een boete hebben gekregen voor het lopen over de snelweg.

De politie zegt op Twitter aanwezig te zijn "om in te grijpen".

Blokkades van bruggen en distributiecentra: Dit waren de boerenprotesten van vanmorgen

Blokkades van bruggen en distributiecentra: Dit waren de boerenprotesten van vanmorgen

Supermarkten: 'De blokkades zijn volstrekt onacceptabel'

De koepel van supermarkten noemt het volstrekt onacceptabel dat de blokkades nog langer duren vandaag. "We hebben justitie en politie opgeroepen om ze op te ruimen", zegt Marc Jansen, directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Dit kan niet langer doorgaan, we zijn geen partij in het conflict tussen overheid en boeren." Het CBL denkt ook na over vervolgstappen tegen de protesterende boeren.

Op dit moment worden volgens het CBL tientallen distributiecentra door boeren geblokkeerd, die duizenden winkels bevoorraden. Volgens het CBL ontstaan er vooral tekorten bij verse producten, zoals brood, groente en fruit en melk.

Jumbo wordt het hardst geraakt: in vijf van de zes distributiecentra kunnen geen vrachtwagens in- of uitrijden, namelijk die in Nieuwegein, Beilen, Raalte, Woerden en Breda. Bij Albert Heijn gaat het om twee van de zes distributiecentra in het land, die in Zwolle en Geldermalsen.

Lidl bevestigt dat momenteel de helft van de distributiecentra op slot zit, in Heerenveen, Oosterhout bij Nijmegen en Almere. Boni heeft één distributiecentrum in Nijkerk, dat ook wordt geblokkeerd. "Dit betekent op termijn dat klanten mis gaan grijpen in onze supermarkten", zegt een woordvoerder. "Dat zullen vooral producten zijn die normaal het hardst lopen."

Aldi heeft voor zover bekend te maken met blokkades in twee van de acht distributiecentra: bij Drachten en Deventer. Vomar heeft één distributiecentrum in Alkmaar en die is ook geblokkeerd. Beide supermarktketens wilden daarover geen vragen van de NOS beantwoorden.

Blokkade Harlingen beëindigd, aangepaste dienstregeling opgestart

De blokkade van de haven in Harlingen is afgelopen, meldt de gemeente op Twitter. Die dienstregeling van rederij Doeksen is weer hervat, met aangepaste vertrektijden.

"We hebben ongeveer zes retourafvaarten gemist", zegt Dirk Spoor, directeur van Doeksen. "Ik baal enorm van deze actie, voor ons, maar vooral voor onze passagiers."

Omrop Fryslân meldt dat veel schoolkinderen getroffen door de blokkade. Ze wilden op schoolkamp of werkweek naar Vlieland of Terschelling.

De NOS sprak een demonstrerende visser in de Harlingse haven:

Demonstrerende visser: 'Het gaat zo niet langer'

ANWB: blokkades met trekkers op A28 en A37

Tractoren blokkeren de snelweg A37 vanaf de Duitse grens in de richting van Hoogeveen. De weg is daardoor dicht tot Zwartemeer, meldt de ANWB. Ook op de A28 leidt een demonstratie met voertuigen tot verkeershinder. De op- en afrit bij Beilen, tussen Zwolle en Assen, is dicht.

De N359 tussen Lemmer en Leeuwarden is eveneens dicht door een demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ook staat het verkeer vanaf de Duitse grens ter hoogte van Enschede stil op de A35 door een ander boerenprotest.

Protesterende boer in Geldermalsen: 'We zullen zien wie de langste adem heeft'

De blokkade van het distributiecentrum van de Albert Heijn gaat net zo lang door totdat de Haagse maatregelen die moeten leiden tot inkrimping van de veestapel van tafel gaan. Dat zegt een boer die daar aanwezig is. Ook gaat hij in op de benoeming van Remkes als bemiddelaar tussen het kabinet en de boeren. Die is volgens hem niet onpartijdig.

"Als je in een huwelijkscrisis zit, schakel je ook je beste vriend niet in als mediator".

'We zullen zien wie de langste adem heeft'

Boeren trekken naar provinciehuis Noord-Holland in Haarlem

Vanochtend zijn boeren met trekkers naar het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem gekomen. Daar is gesproken met Arthur van Dijk, commissaris van de koning, en Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie voor Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling en Stikstof.

Zowel Van Dijk als Rommel vertelt hierover op Twitter. Ze zeggen allebei te waarderen "om in gesprek te blijven" met de boeren.

Vuilniswagens in Hengelo geblokkeerd

In Hengelo hebben boeren afvalverwerkingsbedrijf Twence geblokkeerd. De vuilniswagens van het bedrijf kunnen momenteel geen kant op, schrijft RTV Oost. Het gaat om ongeveer 300 boeren die zich door de Overijsselse stad verplaatsen.

Dat het protest zich ook richt op dit afvalbedrijf, zou zijn omdat het volgens de boeren "ook stikstof uitstoot".

Vrachtwagens blokkeren boeren bij distributiecentrum Alkmaar

In Alkmaar blokkeren vrachtwagens en auto's van supermarktketen Vomar de boeren die vanochtend het distributiecentrum blokkeerden. Het Vomarpersoneel zorgt er daarmee voor dat de trekkers niet meer weg kunnen, meldt het Noordhollandsdagblad.

De tegendemonstratie is waarschijnlijk door leidinggevenden van Vomar opgezet, meldt de krant. Omdat hulpdiensten niet langs de blokkades van de trekkers mochten en omdat de boeren een bedrijf blokkeren dat medicijnen levert, is tot deze actie besloten.

Door de actie van het Vomar-personeel is het bedrijventerrein nu helemaal afgesloten. De aanwezige boeren zijn sowieso nog niet van plan om weg te gaan, meldt de krant.

De blokkade van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam is inmiddels opgeheven. De aanwezige boeren zeggen dat ze nu naar het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem gaan.

Albert Heijn annuleert online bestellingen door blokkade

Verspreid over het land worden distributiecentra van supermarkten geblokkeerd door boeren. In het geval van Lidl gaat het om drie distributiecentra in het land: Almere, Heerenveen en Oosterhout bij Nijmegen. In alle drie de gevallen wordt de toegang geblokkeerd.

Albert Heijn laat weten dat er blokkades zijn bij distributiecentra in Zwolle, Geldermalsen en Zaandam en bij de zogeheten homeshopcentra in Oosterhout en Utrecht, van waaruit de online bestellingen worden geleverd aan klanten.

De online bestellingen van klanten in omgeving Oosterhout en Utrecht heeft Albert Heijn als gevolg van de blokkade moeten annuleren.

Politie schrijft vier boetes uit bij blokkade distributiecentrum Veghel

De politie heeft in Veghel vier bekeuringen uitgeschreven in Veghel "aan bestuurders van landbouwvoertuigen". Drie keer voor het niet voeren van een kentekenplaat en één keer voor het niet tonen van een rijbewijs, meldt de politie op Twitter.

De boeren blokkeerden vanochtend het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel. Deze blokkade werd eerder vanochtend door de politie opgeheven.

Jumbo laat weten dat vijf andere distributiecentra verspreid over het land zijn geblokkeerd. Het gaat om de locaties in Nieuwegein, Beilen, Raalte, Woerden en Breda.

Boeren blokkeren brug in Groningen

Boeren blokkeren brug over kanaal in Groningen

Sluis IJmuiden geblokkeerd door vissers

Ten minste veertien vissers varen met hun boten voor de sluis van IJmuiden, meldt NH Nieuws. Volgens visser Rik Zijlstra uit Den Helder willen hij en zijn collega's de beroepsvaart belemmeren. "Er zijn collega's uit Katwijk, Den Helder, Urk, Ouddorp en van Goeree."

Hoelang de actievoerende vissers de sluis willen blokkeren, is niet duidelijk. Een Twitteraccount van de actievoerende vissers heeft het over een belemmering "voor onbepaalde tijd".

Directeur supermarktenbranche: 'Gevolgen blokkades vandaag al te merken'

Mensen kunnen de gevolgen van de blokkades vandaag al terugzien, zegt Marc Jansen, directeur van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

"Verse producten, brood, groente, fruit, daar zullen mensen vandaag al moeten misgrijpen omdat dat vannacht normaal gesproken bezorgd zou worden en dat is niet gebeurd."

Veerdienst Texel wordt hervat, haven Harlingen nog geblokkeerd

De veerdienst van Den Helder naar Texel is vanaf 09.00 uur weer hervat, meldt rederij Teso op Twitter. "Mogelijk zal de afvaart vanaf 09.30 uur uit Den Helder nog met enige vertraging vertrekken."

De veerhaven in Harlingen blijft nog geblokkeerd. Rederij Doeksen adviseert passagiers die voor vandaag geboekt hebben hun ticket te wijzigen naar een ander moment en niet naar Harlingen te komen.

Op de brug bij Gaarkeuken in Groningen staan tractoren, meldt Rijkswaterstaat. Hierdoor is de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delfzijl gestremd. De brug kan niet meer geopend worden om scheepsvaartverkeer te laten passeren.

ANWB: extreem rustig op de weg

Het is extreem rustig op de rijkswegen in Nederland. "Er staat nog geen 30 procent van het normale aanbod aan files, dat is uitzonderlijk voor een maandag. Hieruit mag je concluderen dat mensen massaal thuis zijn gebleven", zegt een woordvoerder van de ANWB. "De A73 is een uitzondering. Tussen Nijmegen en Venlo, in de buurt van Boxmeer en Cuijk, staan wel files. En ook op de toegangsroutes naar die A73."

Reizigers laten de auto staan en pakken de trein naar Schiphol

'Voor het eerst in 10 jaar met de trein naar Schiphol vanwege boeren'

Twee ingangen Mediapark Hilversum geblokkeerd

Met boomstammen op de weg worden twee ingangen van het Mediapark in Hilversum voor het Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geblokkeerd.

Supermarkten: hef blokkades distributiecentra op

De supermarkten roepen protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. Dat zegt de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in een reactie.

Supermarkten doen er volgens de brancheorganisatie alles aan om de winkels bevoorraad te houden. "Maar wanneer dergelijke blokkades langer aanhouden, kan dit echter betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden." De blokkades leveren bedrijven miljoenen euro's aan schade op, zegt het CBL. De organisatie beraadt zich op vervolgstappen.

Haven van Harlingen ook geblokkeerd

Ook de haven van Harlingen wordt afgesloten door meerdere vissersboten. De veerdienst van rederij Doeksen kan niet aanmeren en gaat nu op zoek naar een andere plek om aan te meren, meldt Omrop Fryslan.

Eerder bleken al vissers de havens in Den Helder en Lauwersoog te blokkeren.

Alle hotelkamers op Schiphol vol

Op Schiphol waren vannacht alle hotelkamers bezet. Volgens NH Nieuws namen veel reizigers met het boeken van een kamer het zekere voor het onzekere, omdat de protesterende boeren ook hadden laten doorschemeren Schiphol te willen raken.

Ook een familie uit België sliep in een hotel bij Schiphol om er zeker van te zijn dat ze hun vlucht naar Aruba halen: "We gaan de vakantie niet compromitteren", zegt de vader van het gezin.

Vandaag zijn er op luchthavens voorbereidingen getroffen. Zo staat de marechaussee paraat met pantservoertuigen en staan voertuigen van defensie klaar om eventueel trekkers weg te slepen. Schiphol riep reizigers eerder al op vooral met het openbaar vervoer te komen.

Marechaussee op Schiphol

Boeren blokkeren bij Gieten en Zwolle distributiecentra

Boeren blokkeren bij Gieten en Zwolle distributiecentra

Rijkswaterstaat: vooralsnog nauwelijks files door protesterende boeren

Op de A73 bij Haps in Brabant richting Maasbracht in Limburg staat nu zo'n vijf kilometer file met een vertraging van een kwartier, meldt Rijkwaterstaat in een update over de situatie op de wegen.

Volgens de verkeersdienst is dat op dit momenteel de enige file op de rijkswegen die door een protestactie veroorzaakt worden. Eerder zei Rijkswaterstaat dat er vanochtend al landbouwvoertuigen op de snelweg gezien waren, maar dat het weinig tot geen verkeershinder opleverde.

In beeld: de boerenblokkade bij supermarktdistributiecentrum Veghel

 • ANP
  Boeren blokkeren distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Veghel
 • ANP
  Boeren blokkeren distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Veghel
 • ANP
  Boeren blokkeren distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Veghel

Veerdienst Den Helder - Texel geblokkeerd

De Texelse veerdienst Teso meldt dat er door een protestactie bij de haven van Den Helder momenteel geen veerboten kunnen varen tussen Den Helder en Texel. "Het is niet duidelijk hoelang dit duurt. Het is verstandig niet naar de veerhaven te komen", zegt de dienst op Twitter.

Op sociale media zijn meerdere vissersboten te zien die de vaarroute van de rederij blokkeren.

Ook in Lauwersoog wordt sinds gisteravond de haven geblokkeerd, zodat er geen schip meer in of uit kan.

Blokkades van distributiecentra in Zwolle, Raalte en Deventer

Ook in het oosten van het land zijn boerenacties, meldt RTV Oost. Om 05.00 uur blokkeerden boeren met tientallen trekkers het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle.

Ook bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte en dat van Aldi in Deventer zijn blokkades opgezet. Voor die laatste blokkade verzamelden de boeren zich rond 06.00 uur in Bathmen. Ze reden daarna over de A1 naar Deventer.

Leerlingen speciaal onderwijs doen examen: laat ons door

De belangenvereniging van leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (LBVSO) vraagt boeren om deze leerlingen door te laten zodat ze examen kunnen doen. Ook de examinatoren dreigen vast komen te zitten.

"Heel veel mensen vergeten het, nu ze alle vlaggen met rugtassen al hebben zien hangen, maar in het speciaal voortgezet onderwijs beginnen de examens nu", zegt voorzitter Elijah Delsink op Twitter.

Ook vissers protesteren, haven Lauwersoog geblokkeerd

Ook in de haven van Lauwersoog wordt geprotesteerd, maar dan door vissers. Sinds gisteravond laat houden ze de haven geblokkeerd, zodat er geen schip meer in of uit kan.

De vissers lijken hiermee aan te haken bij de boerenprotesten.

Vissersblokkade in Lauwersoog

Boeren waren al vroeg op pad voor blokkades

Boeren blokkeren distributiecentra

Diverse distributiecentra geblokkeerd

Protesterende boeren hebben op verschillende plekken in het land distributiecentra geblokkeerd. Voor zover nu bekend is dat in ieder het geval bij distributiecentra van Jumbo en Aldi.

In Veghel (Noord-Brabant) staan tractoren voor de in- en uitgang van het Jumbo-distributiecentrum en in Beilen (Drenthe) hebben boeren betonnen afzettingen bij het Jumbo-complex geplaatst.

In Drachten blokkeren tientallen trekkers het distributiecentrum van Aldi. In Nijkerk, zijn centra van Boni en Arla geblokkeerd.

Welkom

Goedemorgen, welkom in het liveblog over de nieuwe protesten van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er is een "megaprotest" aangekondigd.