liveblog
NOS NieuwsAangepast

ME beëindigt diverse blokkades • Zo'n 200 boetes uitgedeeld op snelwegen

  • Welkom in het liveblog van maandag 4 juli over de boerenprotesten in het land.
  • In onder meer Sneek, Heerenveen en Zwolle heeft de ME blokkades beëindigd.
  • De politie heeft over de hele dag zo'n 200 boetes uitgedeeld.
  • Snelwegblokkades overal voorbij.
  • Lege schappen in supermarkten.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog over de boerenprotesten. In dit artikel vatten we de laatste ontwikkelingen samen.

Blokkade Zwolle beëindigd, zes arrestaties

De politie heeft in Zwolle zes arrestaties verricht bij het beëindigen van de protestblokkade bij het distributiecentrum van Albert Heijn. De aanhoudingen waren vanwege openlijke geweldpleging.

Volgens de politie hielden ongeveer 200 mensen het distributiecentrum een groot deel van de dag bezet. Omdat een deel van hen ook na het afkondigen van een noodverordening weigerde te vertrekken, werd de ME ingezet.

Volgens de politie werden agenten bekogeld met flessen en werd een politieshovel vernield. Mogelijk volgen er nog meer arrestaties. Er zijn beelden gemaakt van de ongeregeldheden, die nader worden bestudeerd.

Ook noodverordening in Zwolle, veel boeren vertrekken

De gemeente Zwolle heeft een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij distributiecentra te beëindigen. Het gaat om locaties van Albert Heijn en Jumbo.

De politie geeft de aanwezige betogers de mogelijkheid om uit eigen initiatief te vertrekken met hun trekkers. Doen ze dat niet, dan kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen.

De noodverordening geldt sinds 22.45 uur. Volgens dagblad De Stentor hebben veel boeren er inmiddels voor gekozen om te vertrekken.

Politiechef: zo'n 200 boetes uitgedeeld

Bij de boerenprotestacties van de afgelopen dag heeft de politie ongeveer 200 boetes uitgedeeld, vooral aan mensen die op snelwegen reden met tractoren. Politiechef Woelders heeft dat gezegd in het tv-programma Op1.

Volgens Woelders heeft de actiedag niet tot grote problemen geleid op de wegen. Er waren enkele blokkades, maar die waren veelal snel voorbij.

De protesten tegen het stikstofbeleid waren vooral bij distributiecentra van supermarkten, constateert de politiechef verder in een schriftelijk overzicht van de dag. Zo'n vijftien distributiecentra werden met trekkers geblokkeerd.

Traangas tegen actievoerders in Heerenveen

De mobiele eenheid heeft traangas ingezet tegen actievoerders bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen. Dat wordt gedaan omdat betogers niet willen vertrekken en de ME bekogelen, meldt de politie. Drie mensen zijn aangehouden.

Vier personen aangehouden in Sneek

De politie heeft bij een distributiecentrum in Sneek vier personen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het blokkeren van de weg. Op dit moment is het rustig in de Friese stad, aldus de politie.

Eerder op de avond zette de Friese politie de mobiele eenheid in bij het distributiecentrum, dat sinds vanochtend werd geblokkeerd door actievoerende boeren.

Politiechef Woelders: ook vannacht nog blokkades distributiecentra

Mogelijk zal een aantal distributiecentra ook vannacht nog geblokkeerd blijven. Dat zei politiechef Willem Woelders in het actualiteitenprogramma Op1. De politiechef sprak onder meer over blokkades in Friesland, Oost-Nederland en in Woerden die voorlopig nog niet zijn afgelopen.

Behalve boeren nemen volgens Woelders ook demonstranten van Nederland in Verzet deel aan verschillende blokkades. Die actiegroep organiseerde tijdens de pandemie grote demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Ook blokkade op de A1 bij Hengelo opgeheven

Ook de snelwegblokkade op de A1 bij Hengelo is voorbij. Boeren hadden de snelweg eerder vandaag in beide richtingen geblokkeerd.

Er is nu alleen nog een wegblokkade op een provinciale weg in Groningen, de N88. Daar is een brug over het Van Starkenborghkanaal in beide richtingen afgesloten, laat de ANWB weten.

Aanhoudingen bij distributiecentrum Sneek

De Friese politie heeft een aantal personen aangehouden bij een distributiecentrum in Sneek, dat al de hele dag tijd wordt geblokkeerd door boeren.

"Een groep mensen die zich in de loop van de dag bij de actie heeft aangesloten, maar geen actievoerders zijn, weigert te vertrekken", aldus de politie op Twitter.

Een verslaggever van de Leeuwarder Courant ter plaatse filmde de aanhouding van een demonstrant:

Blokkade op de A37 voor tweede keer opgeheven

Boeren hebben de blokkade op de A37 bij de grensovergang met Duitsland voor de tweede keer vandaag opgeheven. Nadat politieagenten en de marechaussee arriveerden en het gesprek met de boeren aangingen, zijn de actievoerders vertrokken in de richting van Emmen. Een politiehelikopter hangt boven de trekkers om hun aftocht in de gaten te houden, meldt RTV Drenthe.

Eerder vanmiddag blokkeerden boeren ook de A37 bij Zwartemeer. In beide richtingen stond het verkeer muurvast. De ME dreigde met ingrijpen, waarna de boeren achter ME-busjes de snelweg afreden. Vervolgens reden ze opnieuw de snelweg A37 op om de blokkade te hervatten.

Politie Friesland zet ME in om blokkade distributiecentrum te beëindigen

De Friese politie heeft de Mobiele Eenheid ingezet om de blokkade bij een distributiecentrum in Sneek een halt toe te roepen. "De inzet is op dit moment nog gaande", aldus de politie op Twitter.

Mobiele eenheid ingezet bij distributiecentrum Sneek

Politie onderweg naar Nijkerk om einde te maken aan blokkades

Verschillende politieauto's zijn vanuit Barneveld onderweg naar Nijkerk. Daar is sinds 18.00 uur een noodverordening van kracht. De politie gaat op last van de burgemeester een einde maken aan de protesten en blokkades.

Politie gaat einde maken aan blokkades bij distributiecentra Nijkerk

Afsluitdijk weer open

Na een korte blokkadeactie is de Afsluitdijk weer opengesteld voor het verkeer, meldt de ANWB. De A7 was gesloten in de richting van Noord-Holland.

Overijsselse burgemeesters: stop blokkades distributiecentra

De burgemeesters van Zwolle, Raalte en Deventer roepen actievoerende boeren op te stoppen met hun blokkades van distributiecentra. Dat doen ze in een gezamenlijke verklaring: "Aangezien de distributiecentra zorgen voor bevoorrading met versproducten als brood, zuivel en groente in heel Oost- en Noord-Nederland, van Nijmegen tot de Wadden, mag bevoorrading van daaruit maar een beperkte tijd stagneren", schrijven Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) en Martijn Dadema (Raalte).

De boeren worden verzocht vanavond om 20.00 uur hun acties te stoppen. De burgemeesters zeggen ervan uit te te gaan dat daar gehoor aan wordt gegeven. Ze reppen in hun verklaring niet van consequenties als boeren de oproep naast zich neerleggen.

Afsluitdijk richting Noord-Holland geblokkeerd

Actievoerders hebben de Afsluitdijk geblokkeerd, meldt de ANWB. De A7 in de richting van Noord-Holland is daarom afgesloten. Op beelden is te zien dat ongeveer tien auto's de weg versperren. Het gaat niet om trekkers. Onduidelijk is daarom of het om boeren gaat of medestanders.

CAMJO Media
De blokkade op de Afsluitdijk

Noodverordening in Nijkerk

In Nijkerk is sinds 18.00 uur een noodverordening van kracht. Volgens de gemeente bestaat het risico op een ernstige verstoring van de openbare orde en wanordelijkheden als de blokkade van de verschillende distributiecentra in de gemeente voort blijft duren. Als de boeren nu niet vertrekken, kan de politie in actie komen om de blokkades op te heffen, zegt de gemeente.

Snelwegblokkades bijna overal voorbij

Op bijna alle plekken zijn de snelwegblokkades door boeren voorbij, zegt de ANWB. Alleen de A1 bij Hengelo is in beide richtingen nog dicht.

Ook de boeren op de A37 bij Zwartemeer zijn weer vertrokken. Eerder op de middag gingen ze op last van de ME van de snelweg af, maar na een ommetje keerden ze weer terug voor een tweede blokkade.

De avondspits verloopt erg rustig, waarschijnlijk omdat veel mensen überhaupt al niet de weg op gegaan zijn om de boerenprotesten te ontlopen.

Man in Limburg aangehouden

De politie heeft vanmiddag een 70-jarige man aangehouden bij een boerenprotest op de N277 in Maasbree. Volgens de politie weigerde de man te vertrekken toen hem werd gesommeerd dat te doen.

De man deed mee aan een boerenprotest op de Midden Peelweg. Daar blokkeerden enkele tractoren de provinciale weg voor de McDonald's, schrijft 1Limburg. Er kregen hier ook ruim twintig mensen een bekeuring.

Lege schappen

Op verschillende plekken in het land zijn al meer lege schappen in de supermarkt te zien dan de laatste tijd gebruikelijk is. Dat is een gevolg van de boerenblokkades van distributiecentra. In een Jumbo in Baarn was het bijvoorbeeld te zien bij het zuivelschap en in de groentekoeling.

  • Caspar Huurdeman
  • Caspar Huurdeman

Politiecommandant: 'Ingrijpen op aanwijzing distributiecentra en burgemeesters'

De blokkade van verschillende distributiecentra in het land duurt al sinds vanochtend. Koepelorganisatie CBL roept de politie op overal de blokkades te beëindigen, maar dat zal niet zomaar gebeuren, zegt politiecommandant Willem Woelders: "Ik snap de oproep vanuit die zijde, maar uiteindelijk gaat het distributiecentrum er in overleg met de politie en de burgemeester over of er wordt ingegrepen."

Dat is op een aantal plaatsen gebeurd, aldus Woelders. De commandant raadt distributiecentra aan het gesprek met de boeren aan te gaan: "Dan kun je ze misschien beter beïnvloeden." In algemene zin zegt hij dat de politie ingrijpt bij strafbare feiten, het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid of als de openbare orde in het geding is. "Uiteindelijk is het een demonstratie, waarbij de burgemeester de aanwijzing kan geven om die te beëindigen.

Volgens Woelders was er in het land wel op veel plekken overlast, maar niet van grote incidenten: "Ik hoop dat we het hoogtepunt gehad hebben."

A37 opnieuw geblokkeerd

Boeren die de A37 blokkeerden leken te vertrekken na daartoe te zijn gesommeerd door de ME, maar na een ommetje zijn ze toch weer teruggekeerd, meldt RTV Drenthe. Ze reden achter ME-busjes de snelweg af, om vervolgens opnieuw de A37 op te rijden.

Eerder op de dag werden agenten daar bedreigd en geïntimideerd door boeren.

Rijnbrug bij Rhenen geblokkeerd

Op de N233 bij Rhenen hebben boeren met negen trekkers de Rijnbrug geblokkeerd. Op beelden is te zien dat het verkeer er muurvast staat. Boven de burg cirkelt een politiehelikopter. Een boer zegt tegen De Gelderlander dat ze van plan zijn zeker tot 19.00 uur te blijven.

Boeren blokkeren Rijnbrug op N233 bij Rhenen

Weer normale situatie bij Eindhoven Airport

Bij de luchthaven van Eindhoven is er geen sprake meer van lange rijen wachtende passagiers. Veel mensen waren extra vroeg naar de luchthaven gekomen uit angst op de snelweg te stranden door boerenblokkades. De luchthaven werd vooraf ook genoemd als actielocatie, maar daar is geen sprake van.

Reizigers konden in de schaduw van neergezette tenten schuilen voor de zon. Ook deelde de luchthaven water uit.

Blokkade A37 bij Zwartemeer voorbij

De boeren die de grensovergang van de A37 bij Zwartemeer blokkeerden, zijn vertrokken. Dat gebeurde nadat de ME was gearriveerd. De actievoerders reden achter de ME-busjes aan, in de richting van Emmen en Hoogeveen.

Tractoren blokkeerden vanmiddag de A37 vanaf de Duitse grens in de richting van Hoogeveen. In beide richtingen stond het verkeer muurvast. Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTV Drenthe dat agenten geïntimideerd en bedreigd werden: "De blokkade moest opgeheven worden, en dat kunnen de boeren zelf doen, of wij doen het voor ze." Uiteindelijk zijn de actievoerders zelf vertrokken. Dat gebeurde nadat de politie hen een laatste waarschuwing gaf. "Dit was niet te tolereren."

Melkveehouders: 'Zo snel kan het gaan en zijn de schappen leeg'

Een groot deel van de boerenacties vindt plaats bij distributiecentra, tot onbegrip van supermarkten die zeggen dat zij geen partij zijn in de stikstofdiscussie. Maar daar is Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond het niet mee eens: "Doordat zij zo weinig voor onze producten betalen, kunnen boeren niet investeren in betere stallen of andere maatregelen."

Van Maanen geeft toe dat de actie zo ook burgers raakt, maar hij zegt dat de actie als waarschuwing geldt: "Zo snel kan het gaan en zijn de schappen leeg." Want volgens Van Maanen komt "door de stikstofregels de voedselvoorziening in gevaar".

Het CBL weerspreekt dat: "80 procent van wat boeren in Nederland maken wordt geëxporteerd. Dat is een prima business. Voor de 20 procent die in Nederland blijft maken bijna alle supermarkten hele goede afspraken met boeren en tuinders die direct aan hen leveren. En daar worden afspraken gemaakt over duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid. Als dat tot meer kosten leidt, wordt dat ook vergoed."

CDA-Kamerlid: mijn vrouw en kinderen werden bedreigd

CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft meer details gedeeld over een bedreiging die zijn gezin vorige week thuis is overkomen. In het radioprogramma Sven op 1 vertelde Boswijk dat zijn vrouw "de huid werd vol gescholden en werd meegedeeld dat mij en mijn kinderen iets zou overkomen" door een vrouw die op de stoep stond. Diezelfde avond reden ook meerdere trekkers toeterend door de straat.

Boswijk besloot na het incident om een aantal dagen thuis te blijven. Veel Kamerleden spraken zich fel uit tegen de intimiderende actie. Boswijk overweegt nog of hij aangifte doet.

Verkeer rijdt weer op A67

In de richting van Eindhoven was de A67 ongeveer een uur lang geblokkeerd. Inmiddels rijdt het verkeer weer, meldt een cameraman ter plaatse. De politie wist de boeren ervan te overtuigen om te vertrekken.

Groep boeren blokkeert snelweg A67 bij Hapert

Politie stopt tractoren op snelweg, deelt boetes uit

De politie heeft een groep boeren met tractoren tegengehouden op de A67 bij Hapert, meldt Omroep Brabant. Meerdere boeren zouden daar ook een boete hebben gekregen voor het lopen over de snelweg.

De politie zegt op Twitter aanwezig te zijn "om in te grijpen".

Blokkades van bruggen en distributiecentra: Dit waren de boerenprotesten van vanmorgen

Blokkades van bruggen en distributiecentra: Dit waren de boerenprotesten van vanmorgen

Supermarkten: 'De blokkades zijn volstrekt onacceptabel'

De koepel van supermarkten noemt het volstrekt onacceptabel dat de blokkades nog langer duren vandaag. "We hebben justitie en politie opgeroepen om ze op te ruimen", zegt Marc Jansen, directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Dit kan niet langer doorgaan, we zijn geen partij in het conflict tussen overheid en boeren." Het CBL denkt ook na over vervolgstappen tegen de protesterende boeren.

Op dit moment worden volgens het CBL tientallen distributiecentra door boeren geblokkeerd, die duizenden winkels bevoorraden. Volgens het CBL ontstaan er vooral tekorten bij verse producten, zoals brood, groente en fruit en melk.

Jumbo wordt het hardst geraakt: in vijf van de zes distributiecentra kunnen geen vrachtwagens in- of uitrijden, namelijk die in Nieuwegein, Beilen, Raalte, Woerden en Breda. Bij Albert Heijn gaat het om twee van de zes distributiecentra in het land, die in Zwolle en Geldermalsen.

Lidl bevestigt dat momenteel de helft van de distributiecentra op slot zit, in Heerenveen, Oosterhout bij Nijmegen en Almere. Boni heeft één distributiecentrum in Nijkerk, dat ook wordt geblokkeerd. "Dit betekent op termijn dat klanten mis gaan grijpen in onze supermarkten", zegt een woordvoerder. "Dat zullen vooral producten zijn die normaal het hardst lopen."

Aldi heeft voor zover bekend te maken met blokkades in twee van de acht distributiecentra: bij Drachten en Deventer. Vomar heeft één distributiecentrum in Alkmaar en die is ook geblokkeerd. Beide supermarktketens wilden daarover geen vragen van de NOS beantwoorden.